این بار هم به مانند همیشه، با نزدیک شدن به زمان برگزاری دور جدیدی از مذاکرات هستهای میان ایران و غرب، شایعات و فضاسازیها علیه ایران شدت گرفته است؛ سناریویی که این بار طراحی شده، این ادعا را مطرح میکند که ایران تا نیمه سال ۲۰۱۴ به توانایی ساخت سلاح هستهای دست خواهد یافت.
به گزارش «تابناک»، یک اندیشکده معروف آمریکایی مدعی شده به واسطه ناکامی تحریمهای جهانی در متوقف کردن برنامه هستهای ایران، این کشور خواهد توانست تا نیمه سال ۲۰۱۴ مواد لازم برای ساخت دستکم یک بمب هستهای را تولید کند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، «مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی» که این گزارش را تهیه کرده، به دولت ایالات متحده توصیه نموده با اعمال تحریمهای اقتصادی شدیدتر و فشار بر شرکای تجاری عمده ایران، زمینه را برای توقف برنامه هستهای ایران فراهم آورد.
این خبرگزاری مینویسد، آنچه این مؤسسه در گزارش خود مورد توجه دارد، «توانایی حساس» ایران، یعنی نقطهای است که ایران با رسیدن به آن میتواند اورانیوم با غنای بالای لازم و یا پلوتونیوم جداگانه برای ساخت یک بمب یا بیشتر را پیش از این که نهادهای جهانی باخبر شوند، به دست بیاورد.
در این رابطه، این مؤسسه در گزارش خود مینویسد: «بر پایه روند کنونی برنامه هستهای ایران، ما برآورد میکنیم که ایران بتواند تا نیمه سال ۲۰۱۴ به این توانایی حساس دست پیدا کند».
این مؤسسه مدعی است که برآورد خود را بر مبنای رشد ذخیره اورانیوم غنی شده و شمار سانتریفیوژهای ایران و نیز آنچه موضع غیرهمکاری جویانه ایران در قبال آژانس بینلمللی انرژی اتمی خوانده، انجام داده است.
مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی مدعی است، بدبینیهای عمیقی نسبت به پتانسیل جلوگیری از ساخت سلاح هستهای توسط ایران وجود دارد و نتایج چنین کاری را نیز بسیار بد خوانده است؛ از جمله، این مؤسسه مدعی است که ساخت سلاح هستهای، «خشونت و تخریبگیری» ایران را افزایش خواهد داد.
این گزارش همچنین میافزاید، ساخت سلاح هستهای میتواند سبب تحریک عربستان سعودی به حرکت در راهی مشابه شده و موجب شود در منطقهای که رژیم اسرائیل تنها دارنده سلاح هستهای است، اشاعه سلاحهای هستهای به راه بیفتد.
اما این گزارش در حالی از سوی مؤسسه نامبرده منتشر میشود که بر پایه بیان صریح آژانس و تأیید سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، ایران هیچ گونه برنامهای برای ساخت سلاح هستهای نداشته و تاکنون گامی در این راه بر نداشته است.
بنابراین، گزارشهایی از این دست را که تنها بر مبنای حدس و گمان و برآوردهای غیرمستند تهیه شده و در رسانههای غربی بازتاب گسترده مییابند، تنها میتوان در راستای تلاش برای افزایش فشار بر ایران و دامن زدن به جو ابهام درباره برنامه هستهای کشور ارزیابی کرد؛ تلاشی که البته هر بار با نزدیک شدن به زمان مذاکرات هستهای میان ایران و غرب، شکل آشکارتر و شدیدتری به خود میگیرد.