در روزهای اخیر، سفر چاک هیگل، وزیر دفاع ایالات متحده به سرزمینهای اشغالی و برنامه وی برای بازدید از برخی دیگر از کشورهای منطقه، به تیتر یک مطبوعات جهانی تبدیل شده است. در این میان، برخی بر این باورند که انجام این سفر با هدف تقویت سه دولتی صورت میگیرد که میتوانند علیه ایران اقدام نظامی مؤثر انجام دهند.
به گزارش «تابناک»، مهمترین برنامهای که وزیر خارجه آمریکا در سفر اخیر خود به منطقه دنبال میکند، بستن قرارداد ده میلیارد دلاری فروش تسلیحات به رژیم اسرائیل، عربستان سعودی و امارات متحده عربی است؛ قراردادی که دربردارنده فروش برخی از پیشرفتهترین تسلیحات و هواپیماهای جنگنده برای مقابله با ایران است.
به هر حال، تحلیلها از هدف اصلی چاک هیگل و ابعاد گوناگون سفر وی، در میان رسانهها متفاوت است؛ البته در این میان، سایتها و روزنامههای اسرائیلی بیشترین توجه را به موضوع داشتهاند.
اما شاید یکی از جالبترین مطالب، تحلیلی است که سایت «دبکا فایل» از سفر هیگل به خاورمیانه منتشر کرده است. این سایت با اشاره به قرارداد نظامی آمریکا ـ که تنها با سه متحد از متحدان منطقهایش به امضا میرسد ـ دلیل این موضوع را آن دانسته که این سه دولت، تنها دولتهای منطقه خاورمیانه هستند که توانایی اقدام نظامی علیه ایران را دارند!
بر پایه تحلیل این سایت، از آنجا که ایالات متحده، هنوز خود تمایلی به درگیر شدن و مشارکت مستقیم در هر گونه اقدام نظامی احتمالی علیه ایران نشان نداده، تلاش دارد با مسلح کردن این سه دولت، آنها را برای زمان لازم و رویارویی احتمالی با ایران آماده کند.
البته نیازی به توضیح نیست که به باور بیشتر ـ نزدیک به همه ـ تحلیلگران، در میان این سه متحد آمریکا، به جز رژیم اسرائیل، بقیه حتی توانایی انسانی لازم برای استفاده کارآمد از این تسلیحات پیشرفته را ندارند و اصولاً بدون حضور کارشناسان و مستشاران نظامی آمریکایی، قادر به کار بردن آنها نیستند.
از سوی دیگر، بیشتر تحلیلگران حوزه نظامی به این نکته اشاره میکنند که رژیم اسرائیل نیز با وجود کسب تواناییهای قابل توجه نظامی به یاری آمریکا، نمیتواند به تنهایی عملیات نظامی مؤثری علیه ایران انجام دهند و در این زمینه، بیتردید به کمک و مشارکت آمریکا نیازمند است.
در آخرین نمونه، روزنامه «هاآرتص» امروز مطلبی را درباره سفر هیگل منتشر کرده و مینویسد، هم هیگل و هم «موشه یعالون»، همتای اسرائیلی وی بر این نکته تأکید دارند که رژیم اسرائیل، نیازمند همکاری راهبردی آمریکاست و خود نتانیاهو نیز در دوره جدید نخست وزیری خود به خوبی از محدودیتهای توانایی رژیم اسرائیل در این زمینه آگاه است.
به هر حال، به نظر میرسد این قرارداد تسلیحاتی آمریکا به طور کلی با دو هدف اصلی کسب درآمدی جدید برای صنایع نظامی آمریکا در زمان بحران اقتصادی و کاهش شدید بودجه وزارت دفاع این کشور و همچنین ارائه تسکینی موقتی برای متحدان منطقهای این کشور به امضا رسیده است، وگرنه خود این سه دولت نیز به خوبی از ناتوانی خود برای مواجهه نظامی با ایران آگاهند.