آخرین پایان هفته اردیبهشت ماه، با حجم بالایی از برنامهها روبهرو هستیم که میتواند خستگی هفته را برطرف سازد، ولی مهمترین این برنامهها اما شاید مهمترین اتفاق این آخر هفته، مصادف شدن با سالروز زنده یاد پرویز مشکاتیان است؛ استاد مسلمی که هیچ گاه آثارش تکرار نمیشود و این هفته نیز ضمن عرضه پیشنهادهایی، با فیلمی از یکی از اجراهای استاد، یادی از او میکنیم.
به گزارش «تابناک»، هرچند وقایع هنری در هفته اخیر تحتالشعاع همراهی جنجالی عزت الله انتظامی بود و این استاد متأسفانه در مواردی حتی خارج از ادب و انصاف مورد هجمه قرار گرفت که «تابناک» جداگانه به آن خواهد پرداخت. خبر قطعی شدن اکران فیلم «گذشته» آخرین ساخته فرهادی نیز از مهمترین رخدادهای هفته بود که امیدواریم در هفتههای پیش رو
شاهد تحقق باشیم و در دوره مدیریت پرنقد جواد شمقدری بر سینمای ایران، شاهد اتفاق مثبتی نیز باشیم.
از اخبار که گذر کنیم، این هفته نیز با مجموعهای از پیشنهادهای همراهتان هستیم که در این بسته مورد اشاره قرار میگیرد؛ از کنسرت فریدون آسرایی در کرج که لغو شد تا کنسرت گروه لیان بوشهر که قرار است، اجرای سه گانه خلیج فارس را در تالار وحدت اجرا کند و از معدود برنامههای موسیقیایی این پایان هفته است.
هرچند بر پایه قواعد این بخش، رویکرد کلی در معرفی کتب و فیلم و محصولات فرهنگی روز است و در
عین حال بازگشتی به گذشته خواهد بود، شاید بد نباشد در کنار این مباحث،
خواندنیها، دیدنیها، شنیدنیها و حتی بوییدنیها و چشیدنیهای ایدهآلی
که هر هفته با هزینهای نسبتاً اندک میتوان آنها را تجربه کرد، پیشنهاد
شود و قطعاً در سال ۱۳۹۲ با رویکردی متفاوت، با همراهی مخاطبان فرهیخته
تابناک، به بالا بردن سطح این بخش پرداخته میشود.
آخر این هفته مهمان مضرابهایش باشیدپرویز مشکاتیان در سال ۱۳۳۴ در نیشابور به دنیا آمد. او مقدمات موسیقی را از شش سالگی نزد پدرش، حسن مشکاتیان، که استاد سنتورنوازی و آشنا با ویولن و سهتار بود، آموخت. وی آموختن موسیقی را در طول تحصیل در زادگاهش، نیشابور پی گرفت و تا پایان دورهٔ متوسطه همچنان در پیشگاه پدر به فراگیری و تمرین مشغول بود.
مشکاتیان در سال ۱۳۵۳ وارد دانشکدهٔ هنرهای زیبا در دانشگاه تهران شد و به آموختن ردیف میرزا عبدالله نزد نور علی خان برومند و ردیف موسیقی سنتی نزد دکتر داریوش صفوت پرداخت. وی همزمان با آموزش ردیف، مبانی موسیقی ایرانی را نزد اساتیدی چون دکتر محمدتقی مسعودیه، دکتر مهدی برکشلی، عبدالله دوامی، سعید هرمزی و یوسف فروتن فرا گرفت.
او نوازندگی سنتور را در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی به صورت بسیار جدی ادامه داد و توانست در نوازندگی این ساز به مهارت ویژه و چشمگیری دست پیدا کند و همچنین توانست کارهای بزرگ فراوانی را در زمینهٔ آهنگسازی و نوازندگی سنتور به ویژه در زمینهٔ ساخت قطعات همنوازی (ارکسترال)، تصنیف و نیز تکنوازی انجام دهد.
استاد مشکاتیان در سال ۱۳۵۶، گروه عارف را تشکیل داد. وی در آزمون موسیقی باربد که به ابتکار استاد نورعلی برومند برگزار میگردید، به همراه پشنگ کامکار مقام نخست در رشتهٔ سنتور و همراه با داریوش طلایی، مقام ممتاز در ردیفنوازی را به دست آورد.
مشکاتیان از سال ۱۳۵۶، همکاری با رادیو را زیر نظر هوشنگ ابتهاج آغاز کرد ولی پس از واقعه ۱۷شهریور ۱۳۵۷ از رادیو استعفا داد و مؤسسه چاووش را با همکاری هنرمندان گروه عارف و شیدا تشکیل داد. سپس با همکاری شهرام ناظری، تصنیف «مرا عاشق» را بر روی شعر مولانا ساخت. از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۶۷ با محمدرضا شجریان همکاری داشت که نتیجهٔ این همکاری، آثار ماندگاری چون بیداد، آستان جانان، سِرّ عشق، نوا، دستان، گنبد مینا و جان عشاق بود. وی در همهٔ این آثار، به عنوان آهنگساز و نوازندهٔ سنتور (در سِرّ عشق به عنوان نوازندهٔ سهتار و در جان عشاق فقط آهنگساز) همکاری داشت.
او همچنین کارهای بسیار پرباری با نوازندگانی چون حسین علیزاده (سرپرست گروه عارف و گروه شیدا) و محمدرضا لطفی (سرپرست گروه شیدا) دارد. پس از قطع همکاری با محمدرضا شجریان، وی با خوانندگانی چون علی جهاندار، ایرج بسطامی، علیرضا افتخاری، حمیدرضا نوربخش، علی رستمیان و شهرام ناظری همکاری کرد. او همچنین در فستیوال جهانی موسیقی تحت عنوان (روح زمین) در کشور انگلستان شرکت کرد و مقام نخست را بدست آورد.
مشکاتیان از سال ۱۳۷۶ اجراهای صحنهای و انتشار آلبوم را متوقف کرد وتا تابستان سال ۸۴ کنسرتی در کشور اجرا نکرد. یکی از واپسین کارهای وی آلبوم تکنوازی تمنا بود که در سال ۱۳۸۴ نواخت و منتشر کرد. همچنین وی در روزهای ۶ تا ۹ آذر ۱۳۸۶ به عنوان سرپرست گروه عارف کنسرتی در تهران برگزار کرد که حمیدرضا نوربخش به عنوان خواننده در آن شرکت داشت.
در سال ۱۳۸۶، پس از حضور پرویز مشکاتیان در کنسرت محمدرضا شجریان، رابطهٔ این دو استاد موسیقی ایرانی که بیش از یک دهه تیره بود، مجدداً برقرار شد. همچنین، در مراسم جشن خانه موسیقی در ۲۳ مهر ۱۳۸۶، لوح تقدیر از یک عمر فعالیت هنری توسط محمدرضا شجریان به عنوان رئیس شورای عالی خانهٔ موسیقی به پرویز مشکاتیان داده شد.
از آثار مشکاتیان، کتابهای فراوانی منتشر شدهاست. از این کتابها میتوان به اثرهای بیست قطعه برای سنتور، گل آئین، گل آوا، مجموعه تصانیف، بیداد، لاله بهار اشاره نمود. استاد پرویز مشکاتیان در تاریخ ۲۹ شهریور سال ۱۳۸۸ در منزلش در تهران و در سن ۵۴ سالگی بر اثر نارسایی قلبی درگذشت.
محمدرضا درویشی درباره مشکاتیان گفته است: «پرویز در نوازندگی، نگاه به موسیقی ایرانی و ساختن تصانیف و قطعات بیشمار ویژگیهایی غیرقابل تقلید داشت، هرچند که تقلید از استاد مشق است و حتما دیگر هنرمندان آثار او را مشق میکنند، اما تصنیفهای او شبیه هیچکس نیست و سنتورنوازیاش نیز شیوهای متفاوت از هرکس را داشت. درواقع نگاه او به موسیقی باید فهمیده و درک شود و موسیقیدانان، سازندگان و نوازندگان سعی نکنند که از سبک او تقلید کنند، چون در این صورت کارشان تعطیل میشود.»
کنسرت رضا صادقی 27 و 28 اردیبهشت در سالن همایشهای برج میلاد برگزار خواهد شد و این خواننده قطعاتی از جدیدترین آلبومش یعنی «همین» را اجرا خواهد کرد. این کنسرت در دو سانس 18 و 21:30 برگزار خواهد شد که البته بلیتش بعید است به دست تان برسد. شنبه 28 اردیبهشت ماه این هفته گروه موسیقی لیان در تالار وحدت سه گانه خلیج فارس را اجرا میکند؛ اتفاقی که به نظر میرسد بعید باشد در این فرصت اندک بتوانید برای نقطه ای مناسب از تالار رزرو کنید و به جز این برنامه، رویداد موسیقایی آنچنان مهمی وجود ندارد که بخواهید برای خرید بلیتش دست به جیب شوید، بنابراین پیشنهاد میکنیم به آلبوم های پرویز مشکاتیان گوش دل بسپارید.
فردا «هفت بیمار روانی» را در تابناک تماشا کنیدفیلم تازهای هنوز اکران نشده که بتوانیم این هفته پیشنهاد بدهیم و شرایط سینماها نیز در حوزه فروش چندان جالب نیست به همین دلیل توصیه میکنیم اگر روز جمعه خسته شدید، به تماشای یک کمدی-جنایی در تابناک بنشینید که ساخته 2012 است و داستانی گیرا و البته جذاب را به خصوص برای مخاطب عام روایت میکند.
مارتین مک دونا کارگردان باسابقهای در سینما به حساب نمی آید و تاکنون تنها موفق به ساخت یک فیلم شده است. تنها ساخته سینمایی وی فیل1 «در بروژ / In Bruges» می باشد که در سال 2008 اکران شد و یکی از موفق ترین فیلمهای سال به شمار می رفت که فیلمنامه قرص و محکم اش کماکان یکی از بهترین های سینما در دهه ی اول قرن بیست و یکم به حساب می آید.
«در بروژ» موفقیت های زیادی را نصیب مک دونا کرد و وی موفق شد تا بخاطر نگارش فیلمنامه «در بروژ» در آن سال از طرف آکادمی اسکار در رشته بهترین فیلمنامه کاندید دریافت اسکار شود اما موفق به دریافت آن نشد. حال مک دونا پس از 4 سال با فیلم «هفت روانی/ Seven Psychopaths» که اینبار هم خودش به تنهایی نگارش فیلمنامه و کارگردانی آن را بر عهده داشته به سینما بازگشته است و انتظار می رود که فیلم جدیدش در پایان سال به عنوان یکی از بهترین کمدی های سال برگزیده شود.
بر اساس داستان این فیلم، مارتی (کالین فارل) نویسنده ای الکلی است که به تازگی قصد نوشتن فیلمنامه ای جدید در سبک تریلر را دارد. نامی که او برای فیلمنامه اش برگزیده، «هفت روانی» است اما خودِ مارتی هم دقیقاً نمی داند که چطور باید این هفت شخصیت را خلق کند یا اصلاً آنها به چه دلیل روانی هستند!
از این رو، دوست عجیب و غریبِ مارتی به نام بیلی (سام راکول) تصمیم می گیرد تا به مارتی در راه یافتن سوژه هایش کمک کند. شغل بیلی و همکارش هانس (کریستوفر والکن) این هست که سگهای مردم که خیلی برایشان عزیز است را بدزدند و بعد از چند روز که صاحبان آنها برای یافتن سگهایشان جایزه تعیین می کنند، آنها را نزد صاحبانشان بازگردانند و جایزه نقدی را دریافت کنند! اما در یکی از این "سگ دزدی ها"، آنها سگِ متعلق به یک گنگستر بسیار خطرناک به نام چارلی (وودی هارلسون) را می دزدند که یک دیوانگی محض به حساب می آید.
چارلی دیوانه وار عاشق سگ خودش هست و حتی به نظر می رسد آن را از جان خودش بیشتر دوست دارد و مصمم هست تا هرکس را هم که باعث بوجود آمدن این وضعیت شده از بین ببرد. در عین حال بیلی به منظور پیدا کردن سوژه2 های مارتی برای خلق شخصیت های داستانش، یک آگهی در روزنامه ای محلی با این مضمون به چاپ می رساند که وی به دنبال چند آدم "روانی" می گردد! و... .
روایت "شیری که میغرید" از زبان دو دلقکباشگاه تئاتر ایران زمین در فرهنگسرای ابن سینا در شنبه آخر هر ماه برنامه نمایشنامه خوانی دارد که روز شنبه 28 اردیبهشتماه گروه تئاتر فردا با کارگردانی بنده نمایشنامه "شیری که میغرید" نوشته ناصح کامکاری را خوانش میکند. این نمایشنامه به تقابل دو دلقک میپردازد و اثری است که میتواند گروه سنی نوجوان و بزرگسال را به عنوان مخاطبان خود مورد توجه قرار دهد. مهرداد باقری و حامد مدرس نقشخوانان این اجرا هستند و ستاره شجاعی تصویرسازی در اجرا را عهدهدار است. تونیک تاروردیان، الهام احمدی و هایبرت بزله موسیقی زنده نمایشنامهخوانی "شیری که میغرید" را اجرا میکنند.
شیوه اجرای نمایشنامهخوانی "شیری که میغرید" شیوهای است که برای اولین بار در ایران مورد استفاده قرار گرفته است به این شکل که عروسکهایی با کاغذ همزمان با اجرا ساخته میشوند و بازیگران با استفاده از این عروسکهای کاغذی نمایش را پیش میبرند. این نمایش که ترکیبی از شیوه زنده - عروسکی است و همراه موسیقی زنده اجرا می شود، روایتگر دو دلقک دورهگرد است که از وطن و ماوای خود مهاجرت کرده اند و اکنون در شهری اروپایی به دستفروشی میپردازند و برای بیان اوضاع و روزگار خود، در قالب یک تئاتر عروسکی ماجرای شیری را نمایش میدهند که از جنگل به شهر پرهیاهو پا گذاشته و با پشت سر گذاشتن رویدادهای گوناگون به شهرت و افتخار رسیده، اما ناراضی است.
این بخش از نمایشنامه که با اقتباس از داستان "لافکادیو" اثر شل سیلور استاین نوشته شده با بازگشت شیر به جنگل برای کسب هویت و جایگاه قبلی خود به پایان میرسد، اما تقابل دو دلقک نمایش همچنان ادامه مییابد. نمایشنامه خوانی "شیری که میغرید" روز شنبه 28 اردیبهشتماه ساعت 20 در فرهنگسرای ابن سینا واقع در شهرک قدس، جنب شهر کتاب اجرا میشود.
سری به عکاسخانه تهران بزنیدنمایشگاه نقاشیهای دیجیتال «شادی بنیصدر» عصر جمعه 27 اردیبهشت در گالری شماره 2 فرهنگسرای نیاوران گشایش مییابد. شادی بنی صدر در این نمایشگاه 20 اثر را در سایز 100 در 100 و 75 در 100 با تکنیک نقاشی دیجیتال به معرض تماشای عموم می گذارد.
بنی صدر تمامی این آثار را در نرم افزار اجرا کرده و سپس بر روی بوم هایش به تصویر درآورده است. او که سابقه طولانی درنقاشی دارد از تجربیاتش در این زمینه بهره گرفته و نقاشی دستی را با نرم افزار ادغام کرده و آثار این نمایشگاه را خلق کرده است. تابلوهای بنی صدر با رنگگذاریهای شاد و گرم فضای گرم و سر زنده ای را از تلفیق نور و رنگ در دید مخاطب زنده میکند.
شادی بنی صدر فارغ التحصیل عکاسی و نقاشی از دانشگاه هنر و معماری ست. او سه نمایشگاه انفرادی برگزار کرده و نمایشگاه فرهنگسرای نیاوران نخستین نمایشگاه انفرادی وی در زمینه نقاشی دیجیتال است. آثار این نمایشگاه تا 5 خرداد به روی دیوار گالری شماره 2 فرهنگسرای نیاوران خواهد بود و علاقهمندان می توانند همه روزه از ساعت 10 تا 19 و روزهای تعطیل 14 تا 19 از این آثار دیدن کنند.
نمایشگاه گروهی عکس "گِدو" نیز روز شنبه 21 اردیبهشتماه 92 ساعت17 در گالری شماره دو خانه عکاسان ایران افتتاح میشود. در این نمایشگاه آثاری از مهدیه اصلانی، حنانه پروین، الهام پیامنی، مهتاب ترکبیات و مریم کمار، جمعی از فارغالتحصیلان رشتۀ عکاسی دانشگاه تهران به نمایش درمیآید.
در پوستر این نمایشگاه، آمده است: گِدو، یعنی گذرگاه. اینجا گذر است. شهر، آدمی، و دیگر چیزها. همه مهیای نسبتی گذرا، سرسری و از سر اجبار. شهر هم انگار همین را میخواهد. اینجا شهر است. قصۀ یک شهر. شهرم؟... نمایشگاه تا 31 اردیبهشت روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 تا 19 دایر است. گالری شماره دو خانه عکاسان در خیابان سمیه، نرسیده به تقاطع خیابان حافظ، حوزه هنری، خانه عکاسان ایران واقع شده است.
همچنین گالری هنر خاورمیانه روز جمعه 27 اردیبهشت ماه پذیرای نمایشگاه گروهی فتومدیا از آثار 30 هنرمند ایرانی است. ناصر پلنگی در مقدمه نمایشگاه مینویسد: «ایران و منطقه خاورمیانه درگیر بحرانهای تاریخی جدی قرار گرفته و حوادث سیاسی، اقتصادی،نظامی و اجتماعی در جغرافیای منطقه هنرهایی خلق نموده که از هویت ویژه و منحصر به فردی برخوردار است. آثار این نمایشگاه آغازی نوید بخش از سبک دادا و پاپ با هویتی خاورمیانه ای است. این آثار با بهره گیری از دیجیتال فتوگرافی، فتو مونتاژ و دیجیتال پرینت بر بوم شکل گرفته و بعضاً بعد از مرحله پرینت با مواد مختلف رنگ و روغن و اکرلیک و کولاژ ورق طلا نقاشی شدهاند.»
مجموعه آثار این نمایشگاه با همکاری و تلاش امیرحسین امیر جلالی و حاصل برگزاری چندین کارگاه هنری و نشست نقد و تحلیلی آثار بوده است. این نمایشگاه به مدت 7 روز تا جمعه سوم خرداد ماه برای بازدید عموم باز خواهد بود. گالری هنر خاورمیانه در خیابان آفریقا،خیابان تور،پلاک 17 طبقه اول واقع است.
نمایشگاهی از عکسها و داگروتیپهای متعلق به مجموعه محمد محمدزاده در عکسخانه شهر برپا شده است. در این نمایشگاه 10 عکس از معماری ایران روی لوح نقره در ابعاد 12×9 به نمایش درآمده است که درون قابهای 30×24 با زمینه مخملی جای گرفته است و در کنار آن نیز ابزار دست ساز داگرئوتیپ به نمایش گذاشته شده است. «لوئی داگر با همکاری آلفونس ژیرو اولین دوربین داگرئوتیپ را در سال 1839 ساخته و به بازار عرضه کرد. داگرئوتیپ یک عکس فلزی 16.21 سانتی متری بود که از یک سری عملیات پیچیده فیزیکی و شیمیایی به وجود می آمد . یک صفحه نازک صیقل خورده از جنس نقره بر یک صفحه مسی لحیم می شد و در تاریکی در بخار ید آن را به نور حساس می کردند . سپس آن را داخل جعبه تاریک (دوربین) قرار می دادند.
منظره مقابل دوربین به صورت معکوس بر لوح ثبت میشد و در ادامه مراحل ثبوت و ظهور انجام میشد.» محمد محمدزاده تیتکانلو متولدسال 1343 در بجنورد است. او عکاس، داگرئوتیپیست (داگرین)، نقاش، محقق تاریخ عکاسی و هنر است. محمدزاده عضو فدراسیون بین المللی عکاسی هنری «فیاپ» و عضو انجمن جهانی داگرینها است.
محمدزاده تاکنون در 120 جشنواره عکس داخلی حضور داشته و جوایز بسیاری را نیز از آن خود کرده است. وی سه نمایشگاه انفرادی از عکسهایش برپا کرده و کتابهایی را با موضوع عکاسی تألیف کرده است که کهن پرتره های تاریخ عکاسی، رستاخیز در ارمنستان، نخستین داگرئوتیپهای معاصر ایران ، سیاحان عکاس در خراسان از آن جمله است. در آخرین روز نمایشگاه 12 خرداد ساعت 15 تا 17 کارگاه آموزشی داگرئوتیپ در موزه عکسخانه شهر برگزار میشود. این نمایشگاه تا 12خرداد 1392 در روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت 9 تا 17 و پنج شنبه 9 تا 13 (بهجز جمعهها و ایام تعطیل) ادامه دارد.
نمایشگاه نقاشی «نگارههایی از کاشیهای تاریخی کرمان» در موزه هنرهای معاصر فلسطین وابسته به فرهنگستان هنر برگزار میشود. این نمایشگاه نقاشی شامل 23 اثر با ابعاد 70 در 50 از «عفت تکلو» است. عفت تکلو در سال 1358 در شهرستان گنبدکاووس در خانوادهای هنر دوست متولد شد. علاقه فراوان وی به هنر نقاشی، زمینه ساز فعالیتش در این شاخه هنری شد.
وی پس از فارغ التحصیلی در رشته کارشناسی فرش، علاوه بر تدریس، کار در زمینه طراحی فرش و نقاشی را نیز ادامه داد. همچنین در زمینه نقاشی قهوه خانهای نیز فعالیت دارد. از تکلو تاکنون نمایشگاه های گروهی و انفرادی برگزار شده است. نمایشگاه «نگارههایی از کاشیهای تاریخی کرمان» روز یکشنبه 22 اردیبهشت، ساعت 17 در موزه هنرهای معاصر فلسطین گشایش مییابد و تا 22 خرداد نیز ادامه خواهد داشت.
علاقهمندان برای بازدید از این نمایشگاه میتوانند به نشانی میدان فلسطین، خیابان شهید برادران مظفر، تقاطع خیابان بزرگمهر، شماره 74 مراجعه نمایند. ساعات بازدید از این نمایشگاه به غیر روزهای تعطیل «شنبه تا چهارشنبه» ساعت 10 تا 17 و روزهای پنجشنبه ساعت 10 تا 15 است.
پرفورمنس جستار مـعـني در خـاكستر نیز در كافه ماركوف برگزار میشود. امید شلمانی و علی اتحاد روز جمعه 27 اردیبهشت از ساعت 20 الی 21 برگزار خواهد شد. کافه مارکوف را در انتهاي خيابان مطهري، باغ-موزه ي قصر بیابید.
همچنین به مناسبت سالگرد ارتحال امام خميني (ره) و پنجاهمين سالروز 15 خرداد نمايشگاه نقاشي و پوستر امام و مردم برگزار ميشود و هنرمندان براي شركت در اين نمايشگاه و ارسال آثار تا سوم خردادماه ميتوانند در سايت www.civa.ir ثبتنام و تصوير اثر خود را ارسال كنند. در رشته نقاشي هر هنرمند ميتواند سه اثر و در رشته پوستر هر هنرمند ميتواند پنج اثر را براي نمايشگاه انتخاب ارسال كند.
برگزاري نمايشگاه عكس، كارگاه نقاشي و كارگاه خوشنويسي از برنامههاي جنبي نمايشگاه امام و مردم است. نمايشگاه امام و مردم از سوي مركز هنرهاي تجسمي با همكاري موسسه توسعه هنرهاي تجسمي معاصر 12 تا 31 خردادماه در فرهنگسراي نياوران برگزار ميشود و هنرمندان براي شركت در جشنواره ميتوانند به سايت www.civa.ir يا نشاني خيابان كارگر شمالي، روبه روي پارك لاله، كوچه صدوقي، شماره 17 مراجعه کنند.
اینک به یکی از اجراهای شنیدنی استاد مشکاتیان گوش جان بسپارید.