سومین
جمعه ماه مبارک رمضان نیز با اوجگیری دمای هوا همراه بوده و همین مسئله منجر به آن شده تا بسیاری از فعالیتهای فرهنگی تحتالشعاع این شرایط آبوهوایی قرار گیرد و برگزاری برخی برنامهها یک هفته تا یک ماه به تاخیر بیافتد اما همچنان برنامههایی را میتوان برشمرد که ساعتی از این آخر هفتهتان را صرف بهره بردن از آنها کنید.
به گزارش «تابناک»، گرمای کم سابقه هوا در سطح کشور، بسیاری از مسائل از جمله برنامههای فرهنگی را تحت الشعاع خود قرار داده و به دلیل عدم توان بخشی از مردم به خروج از منزل حتی در شبها، برخی از برگزارکنندگان برنامههای فرهنگی یا صاحبین آثار فرهنگی ترجیح دادهاند تا برنامههایشان را پس از کاهش نسبی دمای هوا به جریان بیاندازند و به حداقل مخاطب اکتفاء نکردهاند و بسیاری از وقایع فرهنگی نیز دستخوش همین ماجرتا بود اما با این حال، این هفته نیز خالی از اتفاقات فرهنگی نبوده و نخواهد بود.
از اتفاقات مهم این هفته در حوزه سینما، علاوه بر استمرار کشمکش میان خانه سینمایی و وزارت فرهنگ و ارشاد و طرح موضوع تغییر محل برگزاری محمع عمومی خانه سینما به معنای تاخیر 15 روزه در برگزاری این نشست مهم خواهد بود، قطعیت یافتن اکران عید فطر فیلمهای سینمایی «هیس، دخترها فریاد نمیزنند»، «دهلیز»، «هیچکجا، هیچکس»، «جا به جا» و «فرزند چهارم» اکران است.
در هفتهای که سینماگران تجمعی نداشتند، اعضای ارکستر سمفونیک تهران دست به تجمع اعتراضی در تالار رودکی زدند و خواستار عقد قرارداد با ایشان پس از گذشت ده ماه و دریافت مطالباتشان شدند؛ اعتراضی که ظاهراً پس از پیگیری مکتوب و لسانی حقوق اعضای ارکستر سمفونیک و به خصوص پس از انتشار و فروش آلبوم این مجموعه موسیقیایی، تشدید شده بود و ظاهراً فعلاً به آرامش منتهی شده است.
در حوزه نمایش نیز تعویق اجرای «پروانههای غمگین من در یک صبح بهاری دلانگیز» که سوگل قلاتیان درباره علتش سخنی به میان نیاورد از اتفاقات هفته بود که البته از 31 تیرماه شاهد اجرای مجددش بودیم و البته این آخر هفته نیز محمود استاد محمد، نمایشنامهنویس و کارگردان کشورمان فضای تئاتر کشورمان را دگرگون و غرق در تاثر نمود.
یورش به وال استریت را تماشا کنیداین هفته سینماها فیلم تازهای برای اکران ندارند و همان فیلمهای پیشین هفتههای پایانی اکرانشان را سپری میکنند تا با فرارسیدن عید فطر، شاهد فصل تازه اکرانها باشیم؛ فصلی که انتظار میرود در آن 12 الی 14 فیلم به صورت همزمان بر روی پرده نباشد و پدیده فیلم سوزی را بدین شکل شاهد نباشیم.
در حال حاضر، گذشته اثر اصغر فرهادی، بیتابی بیتا اثر مهرداد فرید، گهواره ای برای مادر ساخته پناه برخدا رضایی، یک مرد-یک شهر به کارگردانی حسن هدایت، گلوگاه ساخته محمدابراهیم معیری، چه خوبه که برگشتی اثر داریوش مهرجویی، تلفن همراه رییس جمهور ساخته علی عطشانی، برف روی کاجها به کارگردانی پیمان معادی، زبان مادری به کارگردانی قربان محمدپور، خود زنی اثر احمد کاوری، یکی برای همه ساخته محمد آهنگرانی و بازنشستهها به کارگردانی محسن ربیعی روی پرده سینماها است که در نوع خود رکورد جالبی است!
نکته جالب اینکه به جز گذشته، چه خوبه برگشتی و برف روی کاجها، سایر فیلمها فروش قابل توجهی نیز نداشتهاند. در کنار اینها اما اکران فیلمهای هامون و اجاره نشینها ساخته داریوش مهرجویی در سانس های موسوم به اذان تا اذان که از بامداد تا صبح را شامل میشود در سینماهای تهران، علاقمندان به این آثار را به سینما برده اما این اتفاق نیز نتوانسته انتظارات را برآورده سازد تا در نهایت توصیه کنیم که اگر این هفته فیلم ایده آلی برای تماشا نداشتید، اندکی تامل کنید و به تماشای فیلم «یورش به وال استریت» بنشینید.
بر اساس داستان فیلم «یورش به وال استریت / Assault on Wall Street» محصول سال 2013 سینمای آمریکا، «جیم» (Dominic Purcell) در نیویورک همراه با خانوداه اش زندگی نسبتاً مناسبی دارد اما ناگهان بر اثر آسیبهایی که به اقتصاد آمریکا وارد میشود، زندگی او نیز همچون بسیاری از مردم آمریکا متلاشی میشود و او برخی از عزیزترینها را از دست میدهد. همین اتفاق باعث میشود تا «جیم» در پی انتقام گرفتن از مسببان این وضعیت به سخت ترین شکل ممکن برآید.
البته سینماتک قلهک به روال معمول این هفته نیز اکران فیلمهای مطرح را در دستور کار دارد که طبیعتاً مستلزم عضویت در این سینما است. بر همین اساس فیلم «پالپ فیکشن» اثر کوئین تارانتینو ساعت 21 امروز پنجشنبه اکران خواهد شد و سه گانه هری پاتر نیز ساعت 16، 19 و 22 روز جمعه 4 مردادماه اکران خواهد شد و این سینما تا جمعه آتی برنامه اکران فیلم نخواهد داشت.
تجربه شنیدن نوی سالار عقیلی بر روی موسیقی مرتضی نی داوودکیهان کلهر، نوازنده چیرهدست کمانچه به زودی در اربیل(کردستان عراق) هنرنمایی خواهد کرد. در این کنسرت که 26 آگوست مصادف با 4 شهریور برگزار خواهد شد، اردال ارزنجان، نوازنده باقلاما اهل ترکیه در کنار کلهر نوازندگی خواهد کرد. همچنین، کیهان کلهر و اردال ارزنجان در حال انتشار یک آلبوم موسیقی نیز هستند که شامل ضبط زنده کنسرت بورسا در ترکیه است و ازسوی «ای.سی.ام» منتشر خواهد شد. این دو هنرمند سال 89 نیز در تالار وحدت اجرای مشترکی را به روی صحنه بردند که با استقبال مخاطبان رو به رو شد.
سالار عقیلی و علی جهاندار نیز از 30 تیر تا پایان ماه رمضان در برنامه «ادبستان» محمد مناجاتی نغمهخوانی میکنند. برنامه «ادبستان» که قبل از افطار به روی آنتن شبکه آموزش میرود، سیری در انواع سبکهای ادبیات فارسی از گذشته تاکنون است و بخش موسیقیاش با حضور چهرههایی چون وحید تاج، فاضل جمشیدی، سعید خلج و ... به روی آنتن میرود.
همچنین حمیدمتبسم قصد دارد بهزودی پروژه «پردیس»را که پیش از این در لندن اجرا شدهبود در ایران اجراکند.متبسم 6 سال روی پروژه «پردیس»کارکرده است و آن را برای یک ارکستر متشکل از ۳۵ ساز ایرانی، غربی و آوازی نوشته است. این مجموعه که بخشی از آن سال گذشته با ارکستر کوچکتری به حمایت مرکز فرهنگی شونک هلند (SCHUNCK) با صدای سالار عقیلی در لندن اجرا شد، شامل هشت قطعه مستقل و متفاوت است که قرار است اوایل شهریور ماه امسال پس از طی مراحل اخذ مجوز و آمادگی ارکستر، در شهر تهران روی صحنه برود.
متبسم که پیش از این آثار متعددی برای ترکیب ساز های ایرانی ساخته و نوشته است، در مورد این آثار میگوید: «ساختن قطعاتی برای ترکیب سازهای ایرانی و غربی متاثر از علاقه من به موسیقی گلها و آثار علینقی وزیری، روح الله خالقی، حسین دهلوی و… است، تخصص و تجربه من همواره در زمینه ساز های ایرانی بوده و این اولین باریست که این نوع سازبندی را در آثارم بکار میگیرم.»
او درباره نوازندگان این ارکستر و رپرتوار مجموعه پردیس می افزاید: «بر خلاف اجرای شهر لندن، این ارکستر ۳۵ نفری را نوازندگان نسل جوان ایرانی و ساکن ایران تشکیل خواهند داد. همچنین رپرتوار مجموعه پردیس شامل قطعاتی در مایه های نوا، دشتی و ماهور بر اساس اشعاری از، فردوسی، مولانا، سیاوش کسرایی، اخوان ثالث و رضا متبسم است.»
در همین حال یک گروه موسیقی سنتی - مولودی همزمان با میلاد کریم اهل بیت(ع) در آسایشگاه کهریزک مولودی اجرا میکند. این گروه موسیقی 17 نفره که متشکل از بانوان و آقایان است پس از افطار در روز چهارشنبه 2 مرداد 1392 در محل آسایشگاه کهریزک با حضور جمعی از سالمندان، معلولان و ... به اجرای مولودی و دف نوازی میپردازد. در این مراسم که به صورت خیریه اجرا میشود، شیرین خسروی، زهرا یوسفنژاد، فرناز علیزاده، هدی ماجدی، شوکت خلیلی، بیتا تسلیمی، سحر رحیمی، فهمیه فروغی، فرشته رهبری، مونا مختاری، نجمهدانشپژوه، معصومه نقادی، الهه حجازی، جمشید اهل الهی و سعید نیکبخت با ساز دف، سیاوش اسدپور نی و منوچهر محمدی با آواز، قعطاتی از موسیقی و مولودی را برای سالمندان اجرا میکنند.
دوم مردادماه سالروز درگذشت استاد مرتضی نیداوود بود، که تصنیف «مرغ سحر» و «آتش دل» از شاخص ترین آثارش به شمار میرفت و او را بیش از پیش در تاریخ موسیقی ایران ثبت کرد. مرتضی خان نی داوود در کودکی استعداد موسیقی وی آشکار شد و پدرش «بالاخان» که خود اهل موسیقی بوده و با تار و تنبک آشنایی داشت، او را به کلاس درس آقا حسینقلی، استاد تار برد و دو سال نزد این استاد و سه سال نزد شاگرد برجسته او درویشخان ردیف موسیقی و تارنوازی را آموخت و موفق به دریافت نشان «تبرزین طلایی»، که ویژه شاگردان ممتاز بود، شد.
در اوایل 20 سالگی اقدام به تأسیس کلاسی برای تدریس تار و ردیف موسیقی ایرانی کرد که بعدها پس از مرگ نابهنگام درویشخان ادامه آموزش شاگردان استادش را نیز برعهده گرفت. نی داوود پس از تأسیس رادیو مانند هنرمندان دیگری چون رضا محجوبی، علی اکبر شهنازی، حبیب سماعی، ابوالحسن صبا و موسی معروفی، به همکاری با رادیو پرداخت. او برای خوانندگان معروفی چون ادیب خوانساری، جواد بدیع زاده و غلامحسین بنان تصنیف ساخته یا با آوازشان تار نواختهاست.
وی در سال ۱۳۴۸ اقدام به اجرا و ضبط در حدود ۳۰۰ گوشه از ردیف موسیقی ایرانی کرد که منتشر شدهاست. وی در سالهای پس از انقلاب نیز به فعالیتهای موسیقی خود به صورت محدود ادامه داده و در همین سالها پیش درآمد اصفهان را به شیوهای نو برای ارکستر بزرگ تنظیم کرد که موسیقی اصلی سریال «هزار دستان» به حساب میآید.
وی در ۲ مرداد سال ۱۳۶۹ در سن 90 سالگی در آمریکا درگذشت. در همین سال محمدرضا شجریان تصنیف «مرغ سحر» را که از ساختههای نیداوود است به یاد او در کنسرت «سرو چمان» اجرا کرد. تصنیف شاه من، ماه من، تصنیف مرغ حق و تصنیف آتش دل از آثار معروف این هنرمند درگذشته محسوب میشود.
به همین مناسبت این هفته، تصنیف «مرغ سحر» را با نوای سالار عقیلی میشنوید.
از اجرای هملت گرداگرد جهان تا تمدید اجرای «مرد بالشی»این هفته یک خبر جالب منتشر شد و آن اجرای نمایش «هملت» در قالب یک تور سراسری در کشورهای جهان است. خانه تئاتر «شکسپیر» قصد دارد به مناسبت چهارصدمین سالروز درگذشت این نمایشنامهنویس بزرگ ادبیات انگلیس، اقتباسی از نمایش «هملت» را در تمام کشورهای جهان به اجرا درآورد. این رویداد از چهارصدوپنجاهمین سالروز تولد وی از آوریل سال آینده شروع و به چهارصدمین سالمرگ این شاعر و نمایشنامهنویس مشهور یعنی 23 آوریل 2016 ختم میشود.
طی این دو سال، تئاتر «گلوب» نمایش معروفترین تراژدی شکسپیر را در 200 کشور جهان به روی صحنه میبرد. نکته جالب این که گروه ثابتی عهدهدار ایفای نقشهای «هملت» شدهاند. اقتباس دو ساعت و نیمه از این اثر تا کنون در کشورهایی چون آلمان و آمریکا به نمایش درآمده است. تئاتر «گلوب» سال گذشته در لندن میزبان 37 گروه نمایشی از سراسر جهان بود که کارهای شکسپیر را به روی صحنه بردند.
پس از استقبال قابل توجه از نمایش «مرد بالشی» که از 3 خرداد لغایت 26 تیرماه 92 در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفته بود، قرار شد تا ادامه اجرای این نمایش از تاریخ 2 مرداد هر شب ساعت 21 در تماشاخانه باروک تحقق یابد اما آن گونه که کیخانی اعلام کرد باروک مکان مناسبی برای اجرای این نمایش نیست و بدین ترتیب اجرای این نمایش متوقف شد. تا در نهایت کیخانی و یعقوبی در پی صحنهای تازه برای ادامه اجرای نمایش شان باشند.
«مرد بالشی» نوشته مارتین مک دونا (نویسنده و کارگردان شهیر ایرلندی) است که برای اولین در ایران به کارگردانی مشترک محمد یعقوبی و آیدا کیخایی به روی صحنه رفته است. مترجم این متن زهرا جواهری است و پیام دهکردی، احمد مهرانفر، نوید محمدزاده و علی سرابی در آن بازی میکنند. سایر عوامل عبارتند از طراح صحنه: محمدحسن معجونی، طراح گریم: سارا اسکندری، طراح پوستر و بروشور: امیر اسمی، تصویرسازی و پروجکشن: آیلین کیخایی، مدیر تهیه و تولید و برنامه ریز: محمد قدس، دستیاران کارگردان: ساقی عطایی و محمد قدس، سرپرست صحنه: فواد خراباتی، مدیر تبلیغات و روابط عمومی: آوا فیاض، مشاور رسانهای: نوشین جعفری.
نمایش «پروانههای غمگین من در یک صبح دلانگیز بهاری» شامگاه گذشته 31 تیرماه بار دیگر اجرای خود را از سر گرفت. این نمایش شامگاه 30 تیرماه اجرا نشد اما با پیگیریهای گروه اجرایی مشکلی که برای این نمایش پیش آمده بود، حل شد و از شب گذشته بار دیگر اجرای خود را از سر گرفته است. نمایش «پروانههای غمگین من در یک صبح دلانگیز بهاری» نوشتهی سجاد افشاریان و کار سوگل قلاتیان است که اجرای آن تا 7مردادماه ادامه دارد.
نمایش «پروانههای غمگین من در یک صبح بهاری دلانگیز» از 7 تیرماه در محوطهی تالار وحدت در دو سانس 17 و 40 دقیقه و 18:50 اجرا شده است. این نمایش پیش از این در قالب یکی از نمایشهای محیطی مجموعه تئاتر شهر در کافه تریای اصلی این مجموعه اجرا شد که این اجرا با استقبال تماشاگران تئاتر همراه بود و پس از آن گروه اجرایی تصمیم گرفتند یک بار دیگر نمایششان را در مکانی دیگر اجرا کنند.
همچنین اجرای نمایش «تو هرگز نخواهی گشت» نوشته مرتضی شاه کرم و کارگردانی سامان خلیلیان 30 تیرماه در تالار سایه تئاتر شهر آغاز شد. موضوع این نمایش سه اپیزودی درباره زندگی افرادی است که در زمان جنگ به نوعی درگیر معضلات جنگ شدهاند و به گونهای تحلیلی روان شناختی تاثیرات جنگ بر افراد است.
مرتضی شاهکرم، سارا قلیزاده، پروا آقاجانی،احمد صمیمی و سامان خلیلیان بازیگران «تو هرگز نخواهی گشت» هستند؛ همچنین در این اثر سید محمدحسین مرعشیپور آهنگساز، سامان خلیلیان طراح صحنه، میلاد فداکار طراح پوستر و بروشور، میلاد مولوی دستیار کارگردان، مهدی ضیائیانپور مدیر صحنه و اکبر شجاعی طراح نور این اثر نمایشی هستند. این نمایش که بیش از این در سیویکمین جشنواره تئاتر فجر و شانزدهمین جشنواره فتح خرمشهر حضور داشته، هر روز به غیر از شنبهها ساعت 19 در تالار سایه اجرا میشود.
نمایش کمدی"پسران آفتاب" به کارگردانی سیامک صفری نیز همچنان روی صحنه است. علاقمندان به هنرهای نمایشی می توانند این آخر هفته بعد از افطار به تماشای نمایش"پسران آفتاب" نوشته نیل سایمون بنشینند که به کارگردانی سیامک صفری به تازگی اجرای خود را در سالن اصلی تئاتر شهر آغاز کرده است. سیامک صفری علاوه بر کارگردانی در این نمایش به همراه فرزین صابونی، جواد عزتی، بهاره رهنما بازی هم می کند.
نمایش "پسران آفتاب" اولین بار در سال 1972 در نیویورک روی صحنه رفت و در همان سال از طرف موسسه کیو (Cue) به عنوان بهترین نمایشنامه سال انتخاب شد. چند سال بعد اقتباسی سینمایی از آن ساخته شد و بعد از آن نیز به عنوان سریالی تلویزیونی با بازی وودی آلن و پیتر فالک اجرا شد. "پسران آفتاب"داستان دو بازیگر و دوست قدیمی است که پس از سالها بازی در کنار هم، چند سالی است که با هم قهر کرده اند و به هیچ وجه حاضر به آشتی کردن نیستند. اما دست روزگار دوباره آنها را در کنار هم قرار می دهد....
نمایش «جشن سالگرد» نیز به نویسندگی و کارگردانی فرامرز قلیچ خانی در خانه نمایش اداره برنامههای تئاتر، اجرای خود را آغاز کرد. این نمایش داستان دانشجوی جامعه شناسی را بازگو میکند که برای تکمیل تحقیق خود یک سری از مشاغل خاص را مورد بررسی قرار میدهد و... .
عوامل نمایش عبارتند از: نویسنده و کارگردان: فرامرز قلیچ خانی،بازیگران: سعید رحیمی - فرامرز قلیچ خانی،آهنگساز: علی انوری - نوازندگان: علی انوری- امیر ارسلان کشانی، مشاور کارگردان: نگین سرکانی- دستیار کارگردان: فربد جلالی،روابط عمومی: علی ذوالفغاری- هماهنگی اجرا:مرتضی جبروتی،طراح گرافیک: فریده لطیفی. مخاطبان و علاقهمندان میتوانند هر روز به جز شنبهها ساعت 18:30 در خانه نمایش اداره برنامههای تئاتر در میدان فردوسی خیابان شهید موسوی خیابان شهید محمد آقا مراجعه کنند.
آغاز رقابت برای حضور در جشنواره فجر مهم ترین اتفاق در حوزه هنرهای تجسمی اینکه، فراخوان ششمين جشنواره تجسمي فجر در بخش ملي شامل رشتههاي نقاشي،
خوشنويسي، نگارگري، سراميك هنري و مجسمهسازي و بخش بينالملل شامل
رشتههاي كاريكاتور، عكاسي، پوستر و تصويرسازي اعلام شد. هنرمندان براي شركت در بخش ملي ششمين جشنواره بينالمللي هنرهاي تجسمي ميتوانند تا 29 آذرماه سال جاري در سايت جشنواره به نشاني
www.ivafestival.ir ثبتنام كنند و آثارشان را ارسال كنند. ششمين جشنواره بينالمللي هنرهاي تجسمي فجر به دبيري سيد عباس مير هاشمي بهمن و اسفند ماه سال جاري برگزار خواهد شد.
مجموعهای از آثار ویدئوآرت هنرمندان ایرانی در نمایشگاه ویدئو پرشیا آرت کره جنوبی به نمایش درخواهد آمد. در این نمایشگاه که از 13 مردادماه در شهر گوانگجو کره جنوبی برپا خواهد شد، آثار ویدئوآرت 27 هنرمند ایرانی به نمایش درخواهد آمد. این نمایشگاه شامل چهار بخش دغدغههای زنانه، انسان و طبیعت، طبیعتگرایی (آب و زمین) و آزاد است که فرشته عالمشاه و عاطفه خاص نمایشگاه گردانی آن را بر عهده دارند و آثاری از کتایون افروز، فرید امین الاسلام، امیر آذر، آلیس استپانیان، مینو ایرانپور، بهار برنا فراز، مرتضی بصراوی،حسین تحویلیان، دنیا حاجی زاده، محمد حسین جعفری، فاطمه دولت آبادی، راحله زمردینیا، فریده شاهسوارانی، ماکان عاشوری، فرشته عالمشاه، مژگان عرفانی، شهیره فروغی، بهنام کامرانی، تارا گودرزی، رزا گلخنی، رسول معرکنژاد، عاطفه مهدیانی، فرزانه محمدیان، نوشین نفیسی، آزاده نیلچیانی، سمیرا هاشمی و ندا هویدا به نمایش گذاشته خواهد شد.
گالری آران در ماه رمضان، میزبان نمایشگاه گروهی آثار هنرمندانی است که با این گالری همکاری میکنند. آرش حنایی از مجموعه کفشها میرسند، سیامک فیلیزاده از مجموعه کشتارگاه تهران، عباس کوثری از مجموعه مردانگی 2، هر کدام یک عکس، فرزاد شکاری از مجموعه زمان سه عکس در این نمایشگاه دارند. همچنین سمیرا اسکندرفر از مجموعه مکیموش، مریم امینی از مجموعه قهرمان کودکی من، محمد اسکندری از مجموعههای کشتی مدوسا و مونالیزا یک نقاشی و بهرنگ صمدزادگان سه اثر نقاشی ارائه کردهاند.
رضا اشلقی از مجموعه شخصیت شماره 2 یک اثر مجسمه، بکتاش سارنگ جوانبخت از مجموعه تعلیق سه اثر طراحی با مداد، فرشاد لباف یک اثر کلاژ، رضا اشلقی چهار اثر طراحی، آرش صداقت کیش پنج اثر طراحی، نگار وارسته دو اثر مجسمه، نیوشا توکلیان از مجموعه گوش کن یک اثر لایت باکس و بهداد لاهوتی از مجموعه بامیه سه اثر مجسمه و دو اثر فرش در این نمایشگاه به نمایش گذاشتهاند. این نمایشگاه که از 18 تیرماه بازگشایی شد، تا روز 18 مرداد ماه همه روزه
از ساعت 12 تا 17 غیر از پنجشنبهها وجمعهها در گالری آران واقع در کریم
خان زند، خیابان خردمند شمالی، کوچه دی، پلاک ۹ برای بازدید علاقهمندان به
هنر و فرهنگ ادامه دارد.
گالری نقش جهان میزبان نمایشگاهی از آثار منتخب نقاشی هنرمندان فقید این رشته است. این نمایشگاه منتخبی از آثار هنرمندانی است که در قید حیات نیستند. بنابراین گزارش، 15 اثر آبرنگ و رنگ روغن پروانه نهاپطیان و نهاپط نهاپطیان در ابعاد مختلف از 50 *40 تا 100 *120 تا روز 16 مرداد ماه در معرض دید عموم است. کلکسیونرها این آثار را طی سالها از گالریها خریداری کرده بودند و اکنون به هر دلیلی قصد به معرض دید گذاشتن و فروش آثار منتخب این هنرمندان را کردهاند. این نمایشگاه روز 27 تیر ماه افتتاح شد و تا 16 مرداد ماه پذیرای علاقهمندان به هنر است. گالری نقش جهان در نیاوران، خیابان مژده، خیابان محمود محمد زمانی، خیابان آیتالله محمودی 2 ، پلاک 9 واقع است.
گالری طراحان آزاد، روز جمعه 4 مردادماه پذیرای نمایشگاهی مشترک از عکسهای هاله حیدری و حامد سوداچی است که با عنوان «خستگی دستها، بستگی چشمها» روی دیوار میرود. در این نمایشگاه 60 عکس رنگی به نمایش درخواهد آمد. این نمایشگاه تا 7 مردادماه سال جاری هر روز از ساعت 16 تا 20 پذیرای علاقهمندان است. گالری طراحان آزاد در میدان فاطمی، میدان گلها، میدان سلماس، شماره 5 واقع است.
گالری تابستان خانه هنرمندان ایران از یکم مردادماه به نمایش آثار برتر جشنواره عکس و پوستر شهر آسمان اختصاص یافته است. در بخش پوستر این جشنواره از میان 780 اثر از 267 طراح، هیئت داوران متشکل از پریسا تشکری، فرزاد ادیبی، بیژن صیفوری، کیانوش غریبپور و مجید کاشانی همراه با اردشیر میرمنگره (دبیر اجرایی بخش مسابقه) در نهایت 40 اثر از 33 طراح را برای راهیابی به نمایشگاه انتخاب کردند. این آثار با توجه به معیارهایی چون توان انتقال موضوع و مضامین مرتبط با ماه مبارک رمضان، دارا بودن ویژگیهای اکران شهری، خلاقیت و نگاه نو در طراحی و رعایت اصول طراحی گرافیک انتخاب شده است.
در بخش عکس این جشنواره موضوعهای مرتبط با ماه مبارک رمضان، همچون فضاهای معنوی و روحانی، استقبال از ماه مبارک، غبارروبی مساجد، مناسبتهای مذهبی ازجمله شهادت حضرت علی علیهالسلام و میلاد حضرت امام حسن مجتبی علیهالسلام، رؤیت ماه، عید فطر و مراسم لیالی قدر و آداب و مراسم محلی افطاری و.... مدنظر قرار گرفته است. آثار منتخب این جشنواره علاوه بر نمایش در سطح شهر تهران تا 17 مردادماه در گالری تابستان خانه هنرمندان ایران روی دیوار خواهد بود.
در دیگر گالریهای خانه هنرمندان ایران نیز نمایشگاهی با عنوان «میهمانی هنر» برپاست که دومین سال برپایی خود را پشت سر میگذراند. در دومین نمایشگاه «مهمانی هنر» آثاری از حسین زندهرودی، علی اکبر صادقی، صادق تبریزی، بهزاد شیشهگران، صداقت جباری، فرامرز پیلآرام، علی شیرازی، ابوالقاسم عتیقهچی، جمشید حقیقتشناس، علی ترقیجاه، علی زعیم، حسین فصیح، حجت امانی، لادن بروجردی، علی اتحاد، رکسانا منوچهری، پدرام تنعمی، سعید معیریزاده، هادی علیجانی، شمسالدین غازی، سیامک فیلیزاده، سوگند نبیالهی، مهدی احمدی، مهراد خوشبختی، عبدی اسبقی، اسد الله کیانی، علیرضا کرمی، اسرافیل شیرچی، حسین کاشیان، عینالدین صادقزاده، هادی روشنضمیر، مهرداد شوقی، بهرام حنفی، کوروش قاضیمراد، محمد بزرگی، کیارش یعقوبی، علیرضا آستانه، فرناز جهانبین، هوناز آفاقی، بابک رشوند، محمد سررشته و احمد میرزازاده در شاخههای نقاشی و نقاشیخط در گالریهای میرمیران، ممیز، زمستان و پاییز خانه هنرمندان ایران روی دیوار رفته است. این نمایشگاه تا 7 مرداد هر روز از ساعت 14 تا 20 آماده بازدید علاقهمندان است.
سی و چهارمین نشست پژوهشی هنر به همت سازمان زیباسازی شهر تهران و با همکاری نشریه تندیس، روز یکشنبه 6 مرداد ماه ماه از ساعت 18 در نگارخانه برگ برگزار می شود. در این نشست غلامحسین امیرخانی و احسان شکراللهی کارنامه هنری ولیالله پروانه را بررسی خواهند کرد و همچنین در کنار این نشست مجموعه ای از آثار، فیلم و عکسهای این هنرمند خوشنویس به نمایش در خواهد آمد. محمد ولی الله پروانه از خوشنویسان نامدار کشور است که تا سن سیزده سالگی در مدرسه امیر اتابک واقع در محله عربها مشغول به تحصیل بود و پس از آن وارد دبیرستان دارالفنون شد. او از همان دوران طفولیت علاقه مفرطی به آموختن خط نستعلیق داشت و از همین رو سالها زیر نظر مرحوم عبدالمجید همدانی که از شاگردان حاجی مهدی خان (یکی از شاگردان طراز اول میرزای کلهر) بود مشغول فراگرفتن خط نستعلیق شد و بعد از فوت آنها از روی آثار خطی عمادالکتاب به ادامه و تکمیل هنر خود پرداخته و سپس از میرزا علیاکبرخان کاوه نیز تعلیم خط گرفت و خود از خوشنویسان بزرگ عصر حاضر شد.
نمایشگاه عکسهای «محمد جهانبخت» با عنوان «پرسهزنی در هستی» نیز چهارشنبهشب - دوم مرداد - افتتاح شد. جهانبخت که خود را یک «عکاس آماتور» میداند، گزیدهای از سالها عکاسی خود را که بیشتر حاصل یافتههای او از طبیعت هستند، برای نخستینبار در قالب نمایشگاهی در معرض دید علاقهمندان به هنر عکاسی قرار داده است. «پرسهزنی در هستی» نخستین نمایشگاه جهانبخت است که عکسهای او را که محصول «نگاه مبهوتانه» به کلیت هستی شامل آدمها، درختها ، آب و ... میشود عرضه میکند.
جهانبخت که دانشآموخته روانشناسی است، عکاسی را از نوجوانی آغاز کرده، اما با وجود برخورداری عکسهایش از استانداردهای قابل قبول حرفهای، قصدی برای «فرورفتن در قالب یک عکاس حرفهای» ندارد و این امر را برای خودش، نگاهش و هدفی که در پس این نگاه است، «دستو پا گیر و محدودکننده میداند»؛ چنانکه در پاسخ به پرسشهای دوستان و علاقهمندان عکسهایش درباره نمایشگاه بعدی میگوید «نمیدانم؛ همهچیز به آینده بستگی دارد». نمایشگاه عکسهای این عکاس 34 ساله تا پایان امروز - سوم مرداد - در سالن اجتماعات مجتمع مهستان، برج B1، واقع در شهرک غرب، فاز 1، خیابان مهستان، خیابان گلستان برقرار است.
همچنین هفتمین مجموعه «منتخب نسل نو» از روز جمعه - 14 تیر ماه - در گالری شیرین به نمایش درآمده است. صد قطعه این دوره در دو مرحله توسط امیرحسین بیانی، ژینوس تقیزاده، امیر فرهاد، سمیرا علیخانزاده و بهرنگ صمدزادگان انتخاب شده است. علاقهمندان جهت بازدید از این نمایشگاه میتوانند تا 15 مرداد به آدرس تهران، ولنجک، کوچه 18 شماره 9 مراجعه کنند.
گالری تازه تأسیس نگاه، همچنان میزبان آثار ناصر تقوایی عکاس، کارگردان و نویسنده ایرانی است. این نمایشگاه که همزمان با نخستین سالگرد تاسیس این گالری و همچنین 72 سالگی ناصر تقوایی برپا شده است شامل 16 عکس از مناظر طبیعی ایران است که به صورت چاپ روی بوم ارائه شده است. آثار این نمایشگاه در 5 نسخه و با قیمت پایه 5 میلیون تومان برای فروش عرضه شده است. این نمایشگاه تا 9 مردادماه 92 هر روز از ساعت 10:30 تا 13 و 16:30 تا 20:30 دایر است. گالری نگاه در لواسان، بلوار اصلی، قبل از میدان، شمارهی 872 واقع است.
آژانس عکس خبری دوربین.نت با اعلام فراخوان شرکت در این جشنواره، هشتمین دوره آن را برگزار خواهد کرد. این جشنواره شامل بخشهای مسابقه عکس خبری سال، فیلم، مالتی مدیا، مستند اجتماعی، نامگذاری عکسها، بهترین فتوبلاگ و وبلاگ عکاسی، عکاسی خبری با تلفن همراه و بخشهای جنبی عکس با موضوع سفر و ایرانگردی، انتخابات ریاست جمهوری 92 و المپیک 2012 است. آخرین مهلت ارسال آثار بخش عکس تا 20 مرداد و آثار بخش فیلم و مولتی مدیا تا 10 شهریور ماه اعلام شده است. همچنین داوران هر بخش پس از پایان مهلت ارسال آثار مشخص شده و به داوری آثار رسیده میپردازند.
از سبک زندگی این 12 هنرمند ایرانی بهره ببریدکتاب «چهرهها و پرسشها» با موضوع بازشناسی سبک زندگی صحیح در اندیشه هنرمندان ایران در قالب مصاحبه با 12 هنرمند ایرانی توسط آزاده صالحی تالیف شده و توسط انتشارات علم معمار به زیر چاپ میرود. آزاده صالحی، مولف این کتاب در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کتاب «چهرهها و پرسشها» دربرگیرنده مصاحبههایی است که من در فاصله زمانی دو سال پیش با 12 چهره فرهنگی برجسته کشور داشتم که به همراه تصاویری از آنها در قالب یک مجلد کتاب گردآوری شده است.
وی افزود: عزتالله انتظامی، مرحوم سعدی افشار، آیدین آغداشلو، مرتضی احمدی، ثریا قاسمی، گیتا گرکانی، محمود فرشچیان، لوریس چکناواریان، لیلی گلستان، محمد بقایی ماکان، تیمور غیاثی و عبدالصمد خرمشاهی هنرمندانی هستند که گفتگو با آنها در این اثر درج شده است. این کتاب و گفتگوهای درج شده در آن سعی کرده آئین درست زیستن را از زبان هنرمندان شاخص ایرانی به مخاطب خود یادآوری کند. در این کتاب جدای از 12 تصویر پرتره از هر هنرمند، تصاویری از دوران مختلف زندگی آنها منتشر خواهد شد و طراحی جلد کتاب را هم ابراهیم حقیقی بر عهده داشته است.
در روزهایی که بازار کتاب کسالتآور شده به نظر میرسد باید خود را مهیای خرید این کتاب کنیم.