شاید هیچ رئیس جمهوری در آمریکا به اندازه باراک اوباما برای ایران دست به قلم نشده است. رئیس جمهور کنونی آمریکا، بارها دیپلماسی نامه نگاری را در رابطه با ایران آزموده است! نامه هایی که لحن برخی از آنها، تند و برخی دیگر، کند بوده است. در میان این نامه نگاری ها، نامه اخیر رئیس جمهور آمریکا با دیگر نامه های وی به ایران، یک تفاوت عمده داشته است.
به گزارش«تابناک»، اوباما تا کنون نامه های خود را برای رهبر انقلاب می فرستاد. نامه هایی که رهبر انقلاب هم در برخی از سخنرانی های خود به آنها، اشاره هایی داشته است، این نخستین بار است که رئیس جمهور آمریکا، مستقیما به رئیس جمهور ایران نامه نوشته و از آن مهم تر اینکه رئیس جمهور ایران به نامه وی، پاسخ دو صفحه ای نیز داده است.
باراک اوباما اولین بار در دوره نخست ریاست جمهوری خود به رهبر انقلاب نامه نوشت؛ نامه ای که اتفاقا با پاسخ رهبر انقلاب هم مواجه شد اما ظاهرا ایران و آمریکا به نتیجه مورد نظر دست نیافتند و نامه نگاری باراک اوباما به مقامات ایرانی قطع شد. به ویژه اینکه پس از انتخابات سال 88 ریاست جمهوری ایران، باراک اوباما مواضع تندی علیه ایران گرفت و بارها با مواضع خود به دخالت در امور داخلی ایران پرداخت .
اما این پایان ماجرا نبود، یک سال بعد، این محمود احمدی نژاد بود که به باراک اوباما نامه نوشت. رئیس جمهور پیش از آن نیز به رئیس مهور سابق آمریکا، یعنی جرج بوش نامه نوشته بود. فرجام نامه محمود احمدی نژاد به باراک اوباما همچون عاقبت نامه اش به جرج بوش برای وی و دو کشور عایدی نداشت.
اکنون دو سال پس از آخرین نامه ای که بین مقامات ارشد دو کشور رد و بدل شده است، در سال 2013 این باراک اوباما است که دوباره دست به قلم شده است و این بار برای نخستین بار مستقیما برای رئیس جمهور ایران نامه نوشته است.نامه ای که هر دو طرف از لحن مثبت و سازنده نامه ارسالی و پاسخ آن سخن می گویند.
ظاهرا نامه های رد و بدل شده،آنقدر بین طرفین صمیمیت ایجاد کرده است که بلافاصله پس از نامه ها،سخن از دیدار طرفین گفته می شود. دیداری که به گفته روسای جمهور ایران و آمریکا اگر چه در برنامه های آنان در هنگام برگزاری اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل نیست، اما هر دو طرف هم دیدار احتمالی را رد نکرده اند.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران در این باره گفته است که اگر چه برنامه دیداری با اوباما ندارد، اما در عالم سیاست هر چیزی ممکن است.
مقامات کاخ سفید هم از آمادگی اوباما برای دیدار مستقیم با رئیس جمهور ایران در هنگامه برگزاری مجمع عمومی سخن گفته اند. رئیس جمهوری که به شبکه ان بی سی آمریکا گفته است که با اختیار تام در موضوع هسته ای ایران مذاکره خواهد کرد.
اما باید منتظر ماند و دید که ماه عسل اوباما و حسن روحانی چقدر ادامه پیدا می کند. تا کنون آمریکایی ها دوبار خود نامه نگاری ها و فرصت های طلایی را از دست داده اند. یک بار پس از همکاری ایران در حمله به طالبان بود که فرصت طلایی همکاری بین دو کشور به وجود آمد، اما جرج بوش رئیس جمهور سابق آمریکا، با نامیدن ایران به عنوان یکی از کشورهای عضو محور شرارت، همه چیز را به نقطه صفر برگرداند.
بار دوم هم باراک اوباما که با وعده نشان دادن شاخه زیتون به قدرت رسیده بود و نامه نگاری هایی کرده بود، با دخالت در موضوع انتخابات ایران، همه چیز را بر باد داد. حالا باید منتظر بود و دید که سومین فرصت را هم آمریکایی ها هدر خواهند داد یا خیر. شاید بهترین وصف حال مقامات آمریکایی این باشد که می فرماید:
صد نامه فرستادم، صد راه نشان دادم یا نامه نمی خوانی یا راه نمی دانی!