
هرچند به فاصله یک روز از
انعکاس نگرانیهای دانشجویان دکترا نسبت به فراموش شدن یک ساله طرح ملی پژوهانه، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از اعلام مرحله هشتم این طرح خبر داد، دغدغه دانشجویان هنگامی رنگ باخت که فراخوان این مرحله به دانشگاهها رسید؛ فراخوانی که ظاهرا بسته به سلیقه مدیران دانشگاهها با تفاسیر متفاوتی همراه شده است!
به گزارش «تابناک»، در روزهای گذشته، با اعلام رسمی فراخوان رسمی اعطای هشتمین مرحله پرداخت پژوهانه دوره دکترا در دانشگاههای مختلف، نگرانیها نسبت به فراموش شدن طرحی که اجرای آن ریشه در سند چشمانداز بیست ساله نظام و تصریح آن در برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور داشت، برطرف شد.
این نگرانی از آنجا سرچشمه گرفته بود که بر خلاف روند سالهای گذشته، که هر ساله در دو نوبت فراخوان اعطای پژوهانه در دستور کار دولت قرار میگرفت، از نیمه دوم سال پیش تا روزهای پایانی مهر ماه امسال، انتظار دانشجویانِ واجد شرایط دریافت این بورس بلاعوض برای اعلام مرحله هشتم راه به جایی نبرده و به ناامیدی گراییده بود.
این اتفاق که ظاهرا بیتأثیر از فرارسیدن موسم انتخابات ریاست جمهوری و تغییر دولت نبود، هنگامی فرجام یافت که دکتر سورنا ستاری، جانشین دکتر نسرین سلطانخواه در سمت معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان شد.
دکتر سیدمهدی سیدی، معاون علمی و پژوهشیِ معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در این باره گفت: با توجه به این که اجرای مرحله هشتم طرح اعطای پژوهانه رساله به دانشجویان دکترا مورد تأیید معاون [جدید] علمی و فناوری رئیس جمهور قرار گرفت، فراخوان این مرحله به وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال شد.
وی در تشریح جزئیات این فراخوان گفت: دانشگاهها موظفند تا زمان اعلام شده در فراخوان، نسبت به اعلام مشخصات دانشجویان دکترای واجد شرایط دریافت پژوهانه این مرحله که شامل دانشجویان ورودی مهر ۸۹ به بعد، که پیشنهاد رساله آنها از ۱/۷/۱۳۹۱ لغایت ۱۵/۱۱/۱۳۹۱ به تصویب رسیده است، اقدام نمایند.
آنچه از سخنان سیدی برمیآید، مرحله هشتم پژوهانه به حل مشکل آن دسته از دانشجویان توجه دارد که باید در دولت گذشته در صف دریافت این بورس قرار میگرفتند، ولی به دلایلی نامعلوم، با بیتوجهی مسئولان مواجه شده بودند؛ اینجاست که همزمان با فراخوان مرحله هشتم، اعلام میشود که «به زودی» مرحله نهم نیز آغاز خواهد شد، تا مبادا این گونه پنداشته شود که شاید اجرای مرحله بعد هم به فراموشی سپرده شود.
این در حالی است که ظاهرا هر چه تلاش مسئولان برای جبران مافات و به روز کردن روند پرداخت پژوهانه کارآمد بوده، روند ابلاغ فراخوان به دانشگاهها و شیوه اجرای آن در دانشگاهها با ابهاماتی روبهرو شده است که جا دارد بررسی و تصحیح شود.
این مهم هنگامی آشکار میشود که دانشجویان واجد شرایط گرفتن پژوهانه در دانشگاههای گوناگون نسبت به بیاطلاعی از فراخوان دوره هشتم و یا شرط و شروطی که مدیران دانشگاه برای اعطای آن گذاشتهاند، ابراز نگرانی میکنند؛ از نصب نشدن فراخوان در تابلوهای آگاهیرسانی دانشکده تا تعیین مهلتهای متفاوت برای تکمیل مدارک.
برای دیدن تصاویر در ابعاد بزرگتر روی آنها کلیک کنید به عبارت بهتر، تازه یکی دو روز است فراخوانی که در بیستوسوم مهر به تأیید معاون رئیس جمهور رسیده ـ گاه به کمک کاغذبازی پیچیده اداری حاکم بر سیستم اداری در کشورمان ـ در تابلو اعلانات نصب شده، حال آن که مدیران دانشگاه، سررسیدهای متفاوتی برای انقضای آن در نظر گرفته و مراجعه نکردن دانشجویان در این مهلت را به منزله انصراف ایشان در نظر گرفتهاند؛ مهلتی که گاه در حد چند ساعت اعلام شده است!
کافی است نگاهی به تصاویر زیر بیندازید تا دستتان بیاید که وقتی فراخوان تأیید شده در بیستوسوم یک ماه، بیستوهفتم آن ماه فرستاده میشود، ممکن است مهلت در نظر گرفته شده برای دانشجویان هم مطابق با مفاد مندرج در آن نبوده و در هر دانشگاه به گونهای متفاوت باشد!