چه کسی و چرا پای اوباما را از خاورمیانه بیرون می‌کشد؟

کاستن از نقش ایالات متحده در خاورمیانه و خلأ ناشی از آن، این روزها از معمول‌ترین عباراتی است که درباره سیاست خارجی این کشور در منطقه به کار برده می‌شود؛ چه کسی و چرا این روند را به وجود آورده است؛
کد خبر: ۳۵۴۴۳۱
|
۰۷ آبان ۱۳۹۲ - ۲۳:۵۹ 29 October 2013
|
14767 بازدید
|
چه کسی و چرا پای اوباما را از خاورمیانه بیرون می‌کشد؟کاستن از نقش ایالات متحده در خاورمیانه و خلأ ناشی از آن، این روز‌ها از معمول‌ترین عباراتی است که درباره سیاست خارجی این کشور در منطقه به کار برده می‌شود؛ چه کسی و چرا این روند را به وجود آورده است؛

به گزارش «تابناک»، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز به روندی پرداخته‌ که در نتیجه آن ایالات متحده تصمیم گرفته است، نوع بازی خود در منطقه خاورمیانه را تغییر داده و به مناطق دیگر جهان توجه بیشتری بکند.

به نوشته این روزنامه، در هر صبح شنبه از ماه جولای تا اوت امسال، سوزان رایس، مشاور جدید امنیت ملی اوباما، رئیس جمهور آمریکا، چند تن از دستیاران خود را در دفترش در گوشه کاخ سفید جمع می‌کرد تا نقشه آینده سیاست دولت آمریکا در منطقه خاورمیانه را طراحی کنند. این بررسی‌ها سیاست آمریکا را در مسیر جدیدی قرار داده است.

بنا بر این گزارش، ماه گذشته اوباما در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل، اولویت‌های خود را بنا بر این نقشه جدید ‌اعلام کرد و گفت‌، بر مذاکره بر سر برنامه هسته‌ای ایران، ایجاد سازش بین اعراب و اسرائیل و موضوع سوریه متمرکز خواهد شد و سایر مسائل در رده دوم اهمیت قرار خواهند گرفت.

موضوع مصر نیز از این جمله خواهد بود؛ کشوری که نقشی مهم در سیاست‌های پیشین آمریکا داشته ‌و اوباما آن را برای ‌سخنرانی خود در سال ۲۰۱۱ نیز برگزیده ‌بود.. به این ترتیب، امریکا توانی محدود‌تر را خرج آن چیزی خواهد کرد که اوباما در آن سخنرانی از آن سخن گفت و برای نمونه، دولت وی برای دمکراسی در بحرین، لیبی، تونس و یا یمن کارهای محدودتری خواهد کرد.

به گفته رایس، هدف اوباما این است که سیاست خارجی این کشور به خاورمیانه محدود و در آن غرق نشود. به گفته رایس، آمریکا نمی‌تواند همه وقت خود را برای یک منطقه بگذارد؛ هر چقدر هم که مهم باشد. وقت آن شده ‌که ایالات متحده کمی عقب بنشیند و دوباره سیاست‌های خود را ارزیابی ‌بکند. این سیاست جدید، نه تنها شباهت محدودی با مداخله‌های شدید بوش به بهانه ایجاد آزادی، ‌که با سخنان دو سال پیش اوباما نیز اختلاف دارد و نشان دهنده کاهش نقشی است که وی قصد ایفای آن را دارد. سخنان قبلی او مربوط به زمانی می‌شود که منطقه خاورمیانه هنوز در تحولات اخیر غرق نشده بود.

خط کلی سیاست‌های جدید نوعی از عملگرایی است که بر پایه آن، آمریکا از به کار بردن‌ زور پرهیر خواهد کرد، مگر در مواردی که به خود یا متحدینش حمله شود یا این که در جریان نفت اخلالی پدید آید‌و یا ‌حمله در پاسخ به شبکه‌های تروریستی یا در مورد سلاح‌های کشتار جمعی توجیه‌پذیر باشد؛ به عبارت دیگر، اوباما از زور برای گسترش دموکراسی بهره ‌نخواهد گرفت. این سیاست در حالی در پیش گرفته شده‌ که رایس ۴۸ ساله که خود متخصص مسائل آفریقاست، به داشتن روحیه تهاجمی در این حوزه مشهور است و از اصلیترین حامیان پشتیبانی از مداخله هوایی ناتو در لیبی بود.

گفته می‌شود که آن جلسات صبح‌های شنبه بسیار جدی برگزار شده ‌و پیرامون پاسخ به پرسش‌هایی از این دست در جریان بوده ‌که: منافع حیاتی آمریکا در خاورمیانه چیست؟ تحولات عربی اخیر چه تأثیری بر موقعیت آمریکا داشته است؟ دولت اوباما در نگاه واقع‌بینانه به کسب چه دستاوردی می‌تواند امیدوار باشد؟ چه چیزهایی دست نیافتنی است؟

اوباما خود با جدیت از تیم رایس خواسته است که مضامین اصلی در سخنرانی وی در مجمع عمومی را طراحی کنند. اوباما در ماه می‌۲۰۱۱ گفته بود که «ایالات متحده از دموکراسی، حقوق بشر و بازار آزاد با همه ابزارهای دیپلماتیک، اقتصادی و استراتژیک موجود خود حمایت خواهد کرد»، ولی در سخنرانی خود در سازمان ملل در سال جاری گفت: «ما به ندرت می‌توانیم با اقدام یکجانبه و به ویژه ‌نظامی به این اهداف دست یابیم».

منتقدین که در دولت بوش دارای مسئولیت‌هایی بوده‌اند و یا این که در شورا‌ها و اندیشکده‌های امریکایی مشغول فعالیت هستند، با انتقاد نسبت به روند جدید بر این باورند که کنار کشیدن آمریکا از مسائل خاورمیانه، باعث نخواهد شد که آمریکا از خطرات ناشی از مسائل خاورمیانه در امان بماند. یکی از آن‌ها در این باره می‌گوید، اینکه ما چون تفاوت تأثیرگذاری کمی داریم، هیچ تلاشی نکنیم، کار نادرستی است. ریچارد هاس از مقامات وزارت خارجه در دوران بوش که اکنون ریاست شورای روابط خارجی را بر عهده دارد، از کم اهمیت دادن اوباما به مصر انتقاد کرده است.

نیویورک تایمز با اشاره‌ای مختصر به چرایی توجه دولت اوباما به مسائلی که از سوی تیم رایس مهم دانسته شده، ‌کاهش نقش آمریکا در خاورمیانه را تا اندازه بسیاری ناشی از این می‌داند که اوباما خود نیز مایل است به تحولات در مناطق دیگر و از جمله شرق آسیا توجه کند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۴
انتشار یافته: ۱۴
کیوان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
خدا کنه روسیه جاشو نگیره. چون واقعا ویرانگره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
اما بنظر ميرسه روسها حسابي دندون تيز كردن....
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
توی این 20 سال اخیر، چه کسی بیشتر خاورمیانه رو به خاک و خون کشید؟
آمریکا یا روسیه؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
این برداشت درست نیست چون اگر امریکا نتیجه گرفته که باید کم رنگ شده بدلیل یک قدرت بجز روسیه هست باید اون قدرت رو جدی گرفت
رضا کریمی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
اگر واقعا خاورمیانه از الویتهای آمریکا خارج شده پس چرا در نقشه شنود NSA خاورمیانه با بیشترین حجم نمونه برداری و آنالیز دیتا همراه است. و ایران الویت اول آن است.

واقعیت این است که آمریکا با همان درجه اهمیت به منطقه خاورمیانه نگاه میکند ولی تاکتیکهای جدیدی را بکار میگیرد که از روشهای قدیمی موثرتر و کم هزینه تر است. به جای استفاده از موشک و نیروی پیاده از ممنتم اجتماعی موجود در منطقه بهترین بهره برداری را خواهد کرد. به رفتار آمریکا در مصر و سوریه نگاه کنید.

ما در مورد مسئله بهار عربی اشتباه فکر میکنیم. برای نتیجه گیری بهتر به جای توجه به مقاله های واشنگتن پست و نیویورک تایمز باید به سراغ اسنودن رفت. کلید درک دیدگاه آمریکا در خاورمیانه در دستان اسنودن است.
چند سوال در این مورد وجود دارد که باید پاسخ آنرا یافت.
این حجم از Data Mining برای چی است؟! برای چه چیر NSA بیشترین تعداد ریاضی دان را در جهان در این چند سال به استخدام خود در آورده است ؟روزنامه اشپیگل حدس میزند که
نزدیک به سی هزار نفر ریاضیدان در NSA مشغول بکارند. این ریاضیدانان چه میکنند ؟ آیا فقط درحال طراحی الگوریتمهای امنیتی هستند؟ مسلما خیر! برای پروژه ای که چند ده نفر میتوانند انجام دهند این سازمان عظیم را خلق نمیکردند.
من فکر میکنم که احتمالا در حال توسعه ماتریسهایی از رواط اجتماعی و اقتصادی هستند که با کمک آنها بحرانهای اجتماعی و اقتصادی در منطقه ایجاد میکنند. شما ببینید تحریمها موثرترند یا بمباران یک مرکز یا چند مرکز اتمی کشور.
روش درگیری ایران و آمریکا در آینده بمراتب پیچیده تر خواهد بود و سلاح امروز ما با درگیری آینده تناسب نخواهد داشت. یعنی نمیتوان با موشک S300 تحریمها و یا بحرانهای داخلی را هدف قرارداد.

ما در یک غفلت بزرگ به سر میبریم. باید با آمریکا مذاکره کرد ولی هیچگاه نباید به آنها اعتماد کرد. تناقضات علمی بسیاری حتی در صحبتهای آنها وجود دارد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
خاور ميانه نه آسياي غربي
پیمان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
موافقم واقعا روسیه ويرانگره
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
هرچه خوردیم از روس ها خوردیم از قدیم تا حالا
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
به نظر من آمریکا متوجه شده چین به شدت در حال قدرتمند شدن است و به واقع بیشتر از هرچیزی منافع ملی آمریکا را تهدید میکند . لذا به نظر میرسد استراتژی جدید آمریکا این است که تمرکز قدرت و نظارت خود را از خاورمیانه کمتر نموده و بیشتر مراقب چین باشد در این راه نیز سعی دارند راههای جایگزین حضور نظامی در منطقه خاورمیانه را امتحان برای حفظ منافع خود در منطقه آزمایش منند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
آمریکا تا چند سال آینده به بزرگترین تولید کننده و صادرکننده نفت جهان تبدیل خواهد شد که تا پیش از این آمریکا بزرگترین مصرف کننده و واردکننده نفت جهان بود.
اون موقع امنیت خاورمیانه برای آمریکا خیلی اهمیت داشت اما حالا امنیت خاورمیانه در تضاد با منافع آمریکا شده است لذا تغییرات گسترده و شدیدی در سیاستهای خاورمیانه ای آمریکا ایجاد خواهد شد که شاهد آن نیز هستیم.
و حتی آمریکا از ناامنی در خاورمیانه منافع بسیار بیشتری میتواند بدست بیاورد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
با این ادّعاها از اهمیت سوق الجیشی و فوق العاده اقتصادی خاورمیانه و هارت لندی ایران کاسته نمی شود. البتّه شیطان بزرگ هیچ چیز بلد نباشد؛ در نیرنگ بازی سرآمد است. اظهارات فوق برای خام کردن حریف است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
زمانی خاورمیانه برای امریکا اهمیت داشت که نیاز به نفت منطقه داشته و خود بتنهایی نمیتوانسته نفت را کامل تامین کند با توجه به ایجاد بحران های خود ساخته در حوضه انرژی استخراج نفت در جای مثل الاسکا اقتصادی شد والان به نفت خاورمیانه نیازی ندارد بنا براین به اسراییل هم نیازی ندارد
جعفر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
از روسیه بترسید نه امریکا
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت