حسن بهشتی پور در گفتوگو با «تابناک»؛
مذاکرات هستهای ایران در ژنو و باز هم هولوکاست!
این روزها بحث از برنامه هستهای ایران بیش از پیش پر رنگ شده است، چرا که مذاکرات ژنو در اواخر این هفته بین ایران و کشورهای ۱+۵ برگزار میشود؛ اما به ظاهر نه تنها در دور گذشته مذاکرات، که در دور اخیر مذاکرات هستهای نیز هولوکاست باز هم نقش دارد.
فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه، امروز رهسپار سرزمینهای اشغالی میشود. تحلیلگران اهداف سفر وی به اسرائیل را مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطینیها و بالا بردن سطح روابط تجاری با اسرائیل میدانند. این در حالی است که ذهن نتانیاهو و سردمداران اسرائیلی به مذاکرات هستهای اعضای گروه ۱+۵ با ایران مشغول است. در همین زمینه، تابناک گفتوگویی با حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل هستهای انجام داده است.
حسن بهشتیپور درباره پرسشی پیرامون اهداف اولاند از سفر به سرزمینهای اشغالی گفت: سفر اولاند سفری برنامهریزی شده و غیرمنتظره نبود؛ اما این سفر به تحکیم روابط با تلاویو میانجامد. اسرائیل از دیرباز در فرانسه به ویژه مجلس نمایندگان و سنای فرانسه نفوذ داشته است.
وی ادامه داد: آقای فابیوس، وزیر خارجه کنونی فرانسه در دهه ۸۰ که در مجلس سنا حضور داشت، قانونی تصویب کرد به نام «گیسو» که در آن، شک کردن به هلوکاست را جرم تلقی کرده است. در این قانون، هر کسی به هولوکاست شک کند، به زندان میرود؛ بنابراین سابقه رفاقت فابیوس با اسرائیلیها تاریخی دیرینه دارد.
در واقع فرانسه یکی از شرکای اصلی صهیونیستها برای رسیدن به سلاح هستهای است. اما باید گفت، هرچند این سفر درباره موضوع هستهای ایران خواهد بود، تنها به خاطر ایران نبوده است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری که آیا فرانسه میتواند از توافق میان ایران و (۵+۱) جلوگیری کند، اعلام کرد: بعید است، فرانسه بتواند این کار را انجام دهد. فرانسه تا کی میخواهد خود را هزینه اسرائیلیها کند. در مذاکرات گذشته، هیچ کدام از اعضای ۵+۱ از موضع فرانسه حمایت نکردند و فرانسه در یک انزوای سیاسی در ژنو قرار گرفت. از سوی دیگر، پیشنهاد ایران به قدری جامع است که بعید است فرانسه یا هر کشور دیگر آن را رد کند. واقعیت این است که فرانسه توان لازم برای کارشکنی ندارد.
وی در ادامه گفت: مثلا فرانسه در ژنو قبل، بهانه راکتور آب سنگین اراک را داشت که با توافق آقای صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی با آقای آمانو بر سر بازرسی از تأسیسات اراک، این بهانه نیز از دست صهیونیستها بیرون آمده است. فرانسویها چون همراهی سایر کشورها را با خود ندارند، نمیتوانند موفق شوند. آنها تلاشهای دیپلماتیک خود را ادامه میدهند، ولی به جایی نخواهد رسید. با وجود این، باید گفت که اگر پیشنهاد جدید ایران رد شود، باید غرب خود را آماده یک درگیری جدید کند.
بهشتیپور در پاسخ به پرسشی پیرامون روابط صهیونیستها با امریکاییها بیان کرد: امریکاییها در ارتباط با پرونده هستهای ایران با اسرائیلی بر خلاف آنچه در داخل مطرح است، اختلاف دارند. اما این اختلافات به اندازهای عمیق نیست که دو طرف را رودروی یکدیگر بر سر ایران گذارد. این اختلافات باید دیده و از این شکافها استفاده شود.
این کارشناس مسائل هستهای پیرامون موضعگیری احتمالی ایران اعلام داشت: ایران تجریه نادرستی در گذشته داشت. در گذشته ما دشمنان خودمان را علیه خودمان متحد کردیم. سیاست درست این است که میان دشمنان اختلاف پدید آید، که این بار میبینیم با دیپلماسی جدید این اختلاف به وجود آمده است.
بهشتیپور در ادامه اظهار کرد: فرانسهای که تا دیروز موضع خنثی داشت، با دیپلماسی اسرائیلیها علیه منافع ایران عمل میکند. در این حال دیپلماسی ما باید از اختلاف افکنی و دشمن تراشی جلوگیری کند. دیپلماسی کشورمان باید با فرانسه از موضع عزتمندانه وارد مذاکره شود و مسائل را با فرانسه حل و فصل کنیم. باید همه ظرفیت رسانهای و دیپلماتیک خود را در جنگ دیپلماتیک و رسانهای با غرب بسیج کنیم. مثلا سفر آقای ظریف به ایتالیا بسیار ابتکار جالبی است که میتواند دولتهای غربی را با موضع ایران همراهتر کند.
حسن بهشتیپور در پایان گفت: شانس موفقیت مذاکرات در دوره آینده نشست، بالای ۸۰ درصد است. همه چیزهایی که ایران باید برای رسیدن به یک توافق انجام میداده، انجام داده و هیچ زمانی به این اندازه فضای مثبت برای رسیدن به توافق وجود نداشته است. در پایان باید دید ماجراجویی اسرائیلی به کجا میرسد. اسرائیلیها خواهان این هستند، موضوع هستهای ایران به جنگ ختم شود اما پایان نپذیرد.