هفت سال پیش، قبل از اینکه سریال حریم سلطان و ویکتوریا و ... بین مخاطبان ایرانی دست به دست شود، بنده به همراه شمار دیگری از نمایندگان مجلس، بر ضرورت تهیه ماهوارهای برای ایران تأکید میکردیم.
سعید ابوطالب در گفتوگو با خبرنگار تابناک، ضمن بیان این مطلب، خاطرنشان کرد: بنده در سال ۸۷ و ۸۸ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس بودم و طرحی پیشنهاد دادم که بازتاب گسترده و البته مخالفانی نیز داشت. آن روز اعلام کردم که ماهواره از نان شب واجبتر است و هنوز هم بر این عقیدهام. این سخن مربوط به هفت سال پیش است. ما به همراه نمایندگانی چون آقایان افروغ، خادم، سروری و برخی نمایندگانی که با حوزه رسانه آشنایی داشتند، اصرار داشتیم که باید از حالت انفعالی در رسانههای تصویری و از حالت دیداری و شنیداری خارج شویم و حالت تهاجمی داشته باشیم.
این کارگردان در ادامه با بیان اینکه ما هفت سال پیش شبانه روزی کار کردیم و توضیح دادیم که باید ماهواره انحصاری برای جمهوری اسلامی بخریم، افزود: آن موقع هنوز شبکههایی مانند «فارسی۱» آغاز به کار نکرده و برنامه و سریالهای آنچنانی پخش نشده بود. همان موقع اصرار داشتیم که دست فیلمسازان باز گذاشته شود تا انرژی جدیدی در حوزه هنر و فیلم سازی ایجاد شود. همچنین تأکید بسیاری بر آن داشتم که باید حتما ماهواره اختصاصی داشته باشیم. هنوز فشارها و تحریمها تا این اندازه نبود که شبکههای ما را از روی ماهوارههای خود بردارند. ما همه تلاش خود را کردیم اما متأسفانه دیگران به این نکته نرسیده بودند.
نماینده اسبق مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نیاز مردم به سرگرمیهایی از جمله فیلم و سریال، تأکید کرد: اگر میخواهیم در عرصه فرهنگ از حوزه فرهنگ اسلامی، انقلابی و دینیمان دفاع کنیم، هیچ راهی بهتر از حمله نداریم؛ بدین معنا که باید محصول تولید کنیم. در حوزه فرهنگ نمیتوان برخورد سلبی کرد. تنها راه نجات برخورد ایجابی است. اگر میخواهیم یک فیلم آمریکایی یا غربی دیده نشود، باید زمان بیننده را با فیلم دیگری پر کنیم. راهی غیر از این نداریم. محصول فرهنگی غذای ذهن است. نمیتوان به مردم گفت و لیست بلند بالایی از محصولات غذایی داد و گفت نمیتوانید اینها را بخورید؛ حتما باید جایگزین برای آن گذاشت.
ابوطالب با بیان اینکه اگر میخواهیم ببینده ما شبکههای غربی را نبیند، باید شبکههایی در حد و اندازههای آنها و بلکه بهتر داشته باشیم، گفت: مخاطب داخلی به خاطر مزیت زبان و مزیت ملی، مذهبی، دینی و انقلابی محصول داخلی را استفاده خواهد کرد. فرهنگ جزیی از ذات این ملت است. مردم مولانا و حافظ و فردوسی را ترک نمیکنند تا رمان خارجی بخوانند.
وی با تأکید بر اینکه برای حفظ فرهنگ خود راهی نداریم، مگر اینکه همواره در عرصه فرهنگ تولید کنیم، اظهار داشت: در همه بخشها و برای همه مخاطبان باید نیاز تمام فرهنگهای جامعه را تأمین کنیم. این حرفی بود که به عنوان نماینده کمیسیون فرهنگی در شورای سیاستگذاری صدا و سیما مطرح کردم و گفتم برای اینکه مخاطبان ما رو به ماهواره نیاورند باید تنوع سلیقه و نیازهای جامعه را تأمین کنیم. شبکه ورزش، چند شبکه نمایش، چند شبکه سرگرمی و طنز و مسابقه و خبر و... میخواهیم.
ابوطالب با اشاره به پتانسیل بالقوه موجود در بخش خصوصی گفت: مسلما در توسعه محصولات فرهنگی باید از پتانسیل بخش خصوصی استفاده کنیم. بخش دولتی بنا به دلایلی نمیتواند موفق شود. تجربه تاریخی نشان داده و تمام کشورهایی که مانند ما عمل نموده و حتی سالها پیش از ما شروع کردهاند، این تجربه را دارند. دولت نباید و حق ندارد در همه بخشها و نیز در زندگی مردم دخالت و نفوذ کند. هر کجا هم که دخالت کرده ناموفق بوده است و در مقابل هر کجا که به بخش خصوصی اعتماد کردهایم، موفق عمل کرده است.
این عضو اسبق کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، در ادامه به خاطرهای از رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: زمانی به همراه اعضای کمیسیون فرهنگی، خدمت رهبر انقلاب رفته بودیم و دغدغههای خود را گفتند. در آن زمان برخی اعضای کمیسیون اصرار داشتند که نهادهای تبلیغاتی را یکی کرده و حتی نهاد مداحان و واعظان را تبدیل به سازمانی دولتی کنند. ایشان به نکتهای اشاره کردند و مثالی زدند که مشخص شد تا چه اندازه پیشنهاد آقایان نادرست است و البته این روش الان در سینما و کتاب و فیلم و شعر و.. اجرا میشود.
ایشان فرمودند برخی از مراسم مذهبی را ما به نام دولت انجام میدهیم و برخی مراسم را مردم خودشان انجام میدهند و متعلق به مردم است. مثلا در ۱۲ فروردین، روز جمهوری اسلامی را ما اجرا میکنیم و روزی مانند نیمه شعبان و تاسوعا و عاشورا متعلق به خود مردم است. این دو تا را با هم مقایسه کنیم. مردم از پول و وقت و سرمایه خود میگذارند که نیمه شعبان و تاسوعا و عاشورا برگزار کنند و دریایی از حضور و عظمت مردم را میبینیم. حالا ما میخواهیم مراسم دولتی برای ۱۲ فروردین بگیریم. پول برقش را میدهیم و اضافه حقوق هم به نیروهایمان میدهیم اما نمیتوانیم این کار را انجام دهیم. ایشان فرمودند که دولت نباید در حوزه فرهنگ دست درازی کند. ما باید تسهیل کنیم نه دخالت. خود مردم میدانند دارند چه کار میکنند. آیا مراسم ماه رمضان و محرم و.. دولتی است؟
ابوطالب با بیان اینکه هر کجا دولت سعی کرده، با زور و فشار کاری را به پیش ببرد نشده است و هر کجا مردم خواستهاند در صحنه باشند موفقیت حاصل شده است، اظهار داشت: با بخشنامه و دستورالعمل نمیشود مردم را مجبور به کار فرهنگی کرد. باید مردم خودشان بخواهند. این را باید به تمام حوزهها تعمیم داد. در هیچ زمانی و در هیچ حکومتی سراغ نداریم که نویسندگان و فیلمسازان و شاعران دولتی ماندگار شده باشند. حکومتها تنها آمدهاند و حمایت کرده و هدیه دادهاند. هنر باید از درون یک ملت بجوشد. هنر محصول حرکت عظیم تاریخی یک ملت است. هنر محصول تمدن است.
متن کامل گفتوگو را اینجا بخوانید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.