«تهران در وضعیت هشدار!»؛ این تیتر یک بسیاری از روزنامههای صبح امروز بود که از جدی گرفتن وضعیت آلودگی هوای تهران خبر میداد. تصاویری از تهران خاکستری به همراه طرح و کاریکاتورهایی با موضوع آلودگی هوا، یکی از موضوعات مشترک بسیاری از روزنامههای صبح امروز بود. این در کنار حضور محمدجواد ظریف در مجلس و واکنشها به گزارش ۱۰۰ روزه رئیسجمهور، از مهمترین موضوعات روزنامههای صبح امروز بود.
به گزارش «تابناک»، «سابق بر این از قناری در معادن ذغالسنگ انگلیس به عنوان آژیر خطر استفاده میشد. به این شکل که هر وقت گاز دیاکسیدکربن یا متان در معدن نشت میکرد، قناری زودتر از معدنچیها میمرد. در نتیجه کارگران معدن وقتی میدیدند، قناری حالت نزار و بیجانی دارد پا به فرار میگذاشتند، حالا من به عنوان قناری نزار و بیجان شما، اعلام میکنم جانتان را بردارید و از این شهر خارج شوید».
این مطلب را روز گذشته یکی از کاربران فیسبوک درباره شدت آلودگی هوای تهران در صفحه خود نوشت. اشارهای به شرایط بحرانی کیفیت هوای تهران که بسیاری از شهروندان را دچار تنگی نفس یا سردردهای خفیف ناشی از تنفس آلایندههای موجود در هوا کرده بود.
رد پای وخامت وضع هوا در پایتخت تنها در خسخس نفس شهروندان نبود، آمارهای شرکت کنترل کیفیت هوای تهران هم این بحران را با عدد و رقم نشان میداد. روز گذشته اعلام شد میانگین شاخص کیفیت هوای تهران به لحاظ غلظت ذرات کمتر از ۲/۵ میکرون معلق در هوا به حد کمسابقه ۱۵۷واحد رسیده است. حد استاندارد برای این شاخص عدد صد است. رسیدن به ۵۷واحد بالاتر از این، وضعیت هوا را به مرز اضطرار میرساند، تجربهای که دیروز شهروندان تهرانی تنفس کردند. دو روز قبل نیز این عدد بر روی ۱۴۷ بود یعنی شرایط در هشدار ».
این بخشی از گزارش روزنامه شرق است که در تیتر یک خود از «هشدار وزارت بهداشت به تهرانیها» خبر داده است. «میزان آلودگی هوای تهران به بالاتر از خطر رسید»، «فتوای مراجع درباره ایجاد آلودگی هوا»، «آلودگی در مرز اضطرار» و «امروز را در خانه بمانید» تنها بخشی از تیترهای نخست روزنامههای صبح امروز بود.
روز گذشته، محمود احمدینژاد در دادگاه حاضر نشد. روزنامه آرمان «احتمال بازداشت احمدینژاد» را به تیتر یک خود بدل کرده تا از معدود روزنامههایی باشد که هنوز پیگیر این موضوع است.
اما در حالی که روزنامه ارگان دولت، از «استقبال مردم و صاحبنظران از گزارش روحانی» خبر میدهد، روزنامه کیهان به عنوان یکی از منتقدان دولت، با تیتر «دولت در زنگ حساب انشا خواند» به استقبال گزارش روحانی رفت. علاوه بر بخش معروف گفتوشنود این روزنامه در یکی از اخبار بخش اخبار ویژه این روزنامه هم در این باره میخوانیم: «مصاحبه سهشنبه شب رئیسجمهور به مناسبت صدمین روز فعالیت دولت یازدهم با ابهامات و نقدهایی مواجه شد.
یکی از ابهامات مهم که با توجه به شاکله اصلی این گفتوگوی ۲ ساعته به چشم مخاطبان آمد، این بود که اگر قرار بود محور نقد و تخطئه غلیظ دولت سابق را از این گفتوگو بگیرند، دیگر چه چیز عمدهای میماند؟ دست کم اینکه سه چهارم زمان مصاحبه به تخطئه یکطرفه و بدون اما و اگر و استثنای دولت قبلی گذشت. این سؤال مضمون دیگری در خود نهفته دارد و آن اینکه اگر قرار بود درباره دولت سابق سیاهنمایی محض انجام شود، آیا غیر از همین مصاحبه یکطرفه چیز دیگری هم از آب درمیآمد و یا اگر تاریخ ۵ آذر ۹۲ را از زمان مصاحبه حذف کنیم و به جای آن تاریخ ۳ ماه قبل از انتخابات (مثلاً فروردین ۹۲) بگذاریم، تفاوتی در محتوا میکند؟!
اما رویداد جالب، اقدام روزنامه ایران بود که در این باره تیتر «رونمایی از ۸ سال نابسامانی» را برجسته کرد، حال آنکه تصور میرفت حال و هوای فضای انتخاباتی جایگزین گزارش کار نشود. البته منتقدان منصف پیشاپیش معتقد بودند ۱۰۰ روز با توجه به کمی زمان، موعد مناسبی برای مطالبه فعالیتها و توقعات مثبت از دولت نیست اما در عین حال این ابهام وجود دارد که آیا گزارش دولت با تبلیغات ما قبل انتخاباتی اشتباه گرفته نشده و خلأ گزارشی درباره اینکه ما چه کردهایم با ادبیات «قبلیها چه کردند یا چه نکردند» پر نشده است؟!»
محمدکاظم انبارلویی هم در سرمقاله امروز روزنامه رسالت به گزارش روحانی پرداخته و در سرمقاله «یک گزارش، چند نکته» به نقاط قوت و ضعف گزارش روحانی پرداخته که در بخش پایانی آن میخوانیم: «نقطه قوت این گزارش این بود که آقای رئیس جمهور منشأ توفیقات دولت را همیاری و همکاری مردم و هدایتهای رهبری دانستند. حق هم همین است این نگاه نشانه اعتدال است باید از آن تشکر کرد.
البته لازم بود از منتقدین هم که با نقد مشفقانه او را یاری کردند، با ادای وظیفه پاسخگویی تشکر میشد و نیز از مسئولین دولت گذشته نیز که با سکوت خود فضای سیاسی را آرام نگه داشتهاند، تشکر میشد. اگر روزی قرار باشد مسئولین دولت فعلی و دولت گذشته در یک مناظره تلویزیونی عیار ادعاهای خود را مستند در معرض افکار عمومی بگذارند، فضای ابهام برطرف میشود و به سوی شفاف سازی میرویم. این فضا کمک میکند گامهای پیشرفت برای کشور را محکمتر برداریم».
روزنامه تهرانامروز یکی از چندین و چند روزنامهای است که گزارش محمد جواد ظریف را به عنوان تیتر یک خود برگزیده است. در بخشی از این گزارش میخوانیم: «وزیر امور خارجه به تشریح روند مذاکرات ایران و ۱+۵ پرداخت و گفت: این توافقنامه شامل شش لایه کلیات، شفافسازی، حفظ وضعیت موجود، کاهشها، اقدامات اعتمادساز و گام نهایی است. ظریف که برای نمایندگان متنی را درباره توافقنامه آماده کرده بود با تشریح مفاد ششگانه توافق گفت: در کلیات چند نکته از متن استخراج کردهام یک نکته، درباره توافق پیرامون یک راهحل جامع شامل اقدامات اولیه و گام نهایی برای رفع نگرانیهاست که اگر یک جزء آن اجرا نشود اصلا کل آن به درد نمیخورد. عنوان این متن «برنامه اقدام» برای شش ماه است.
این اقدامات یک بخش مربوط به ایران، یک بخش مربوط به ۱+۵ و یک بخش مشترک است. یک نقطه مشترک دیگر ایجاد کمیسیون مشترک است؛ البته آژانس میتواند بر اجرای این توافق نظارت کند ولی ابزاری برای اجرای درست توافق توسط طرفین وجود ندارد. بنابراین با مشارکت ایران و ۱+۵ این نظارت انجام میشود و بقیه نظارتها توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیدگی میشود. وزیر امور خارجه گفت: لایه دوم شامل شفافسازی مواضع است در این بخش ایران دو شفافسازی انجام داده است اول تضمین غنیسازی است و دوم اعلام عدم پیگیری سلاح هستهای است. این مسئله در متن در قالب کلمه «تاکید مجدد» استفاده شده است. این کلمه یعنی در بالاترین سطح نظام یک بار گفتهایم که سلاح هستهای حرام است و حالا مجددا آن ر ا تکرار میکنیم. ظریف گفت: بهرهگیری کامل ایران از حق انرژی هستهای یک بخش این لایه است ».
جالبترین تیتر را اما روزنامه وطن امروز داشت که نوشت: «ظریف: کاغذ پاره است» که به اشاره ظریف به تحریمهای یکجانبه آمریکا میپرداخت.
و در پایان اینکه روزنامه شرق در یکی از گزارشهای خود به شکسته شدن ممنوعیت پخش صدای محمدرضا شجریان در صدا و سیما اشاره کرده که در آن میخوانیم: «اظهارنظر تهیهکننده برنامه موسیقی «دستان» درباره اینکه قرار است از استادان آوازخوان پیشکسوتی همچون اکبر گلپایگانی، ایرج بسطامی، محمدرضا و همایون شجریان در این برنامه یاد شود، شکستن قفل ممنوعیت پخش صدای محمدرضا شجریان پس از چهارسال را مطرح میکند.
چهار سال است صدای استاد آواز ایران از صداوسیمای ملی ایران پخش نشده و اظهارنظر تازهای هم از سوی مسئولان این رسانه در این زمینه نشده است و آخرین واکنش مدیران صداوسیما درباره پخششدن صدای شجریان به ماه مبارک رمضان امسال برمیگشت. عزتالله ضرغامی، رییس سازمان صداوسیما ۱۹تیر امسال در حاشیه جلسه هیأتوزیران در پاسخ به سؤالات خبرنگاران درباره این موضوع گفته بود که این سؤال مربوط به ۱۰سال قبل است اما گفتههای محمد مناجاتی، تهیهکننده برنامه موسیقی «دستان» از شبکه آموزش به ایسنا مبنیبر اضافهشدن بخشهای جدیدی به این برنامه همچون آیتم «آواهای ماندگار» که قرار است در آن از استادان آوازخوان پیشکسوت ایران مثل اکبر گلپایگانی، ایرج بسطامی، محمدرضا و همایون شجریان و... یاد شود، این گمانهزنی را به وجود میآورد که ممکن است اولین قدمها برای ممنوعیت پخش صدای شجریان از صداوسیما برداشته شود«
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.