به گزارش «تابناک» در نهایت سه تن از سناتورهای آمریکایی در سنای آمریکا روز گذشته طرح تحریمی جدید خود بر علیه ایران را رو کردند و درحالی که قرار بود هرگونه اقدام و طرح این سند حداقل تا پایان مدت شش ماهه مندرج در موافقتنامه ژنو به تاخیر بیفتد، سخن از آن رفت که قرار است این طرح بعد از تعطیلات سال نو، در سنای آمریکا به رای گذاشته شود.
این طرح آنگونه که گفته میشود از حمایت 13 سناتور جمهوری خواهد و 13 دموکرات برخوردار است و کلیت آن بر این اساس شکل گرفته که اعمال تحریم های جدید بر علیه ایران را در صورت عدم دستیابی توافق هسته ای با 5 + 1 در دستور کار دارد و عجیب تر از همه اینکه خود شرایط عدم دسترسی به توافق را به شکل ضمنی فراهم کرده است!
تحریم های در نظر آورده شده در این متن عبارتند از تحریم کامل نفت ایران در مدت یکسال و همچنین تحریم بخشهای صنعت، معدن و ساخت و ساز ایران. همچنین بر اساس طرح جدید، دولت باید هر سی روز اقدام به ارائه اسنادی کند که نشان دهنده پای بندی ایران به مفاد موافقتنامه ژنو است، و در صورتی که این اتفاق رخ ندهد، کنگره تحریم های تخفیف داده شده را به حالت اول باز میگرداند و در عین حال اقدام به وضع تحریم های جدید بر علیه ایران خواهد کرد. همچنین مجددا تاکید شده است که شرکتها و بانکهای خارجی که با ایران مراوده داشته باشند متحمل تحریم خواهند شد.
طراحان طرح هدف از آن را باز گذاشتن دست اوباما در مذاکرات ژنو برای اطمینان حاصل کردن از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای عنوان کرده اند! مارک کرک از سناتورهای طراح این متن، آن را سیاستی مطمئن برای جلوگیری از فریب های ایران خوانده است.
از سوی دیگر مارک دوبوویتز از مدافعان تحریم ایران اشاره کرده است که تحریم های جدید منجر به زیان 55 میلیارد دلاری به شکل سالیانه برای ایران خواهد شد. وی در اظهاراتی جالب توجه و عجیب عنوان کرده: این امر برای ایران میتواند به اندازه کافی محرک و مشوق باشد، اگر به فکر نجات اقتصادش از رکود است و نه به فکر تقلب و فریب در مذاکرات برای رسیدن به یک توافق نهایی.
اما در حالی این سناتورها از طرح تحریمی جدید دفاع کرده اند که بسیاری از همکاران آنها در سنا، این موضوع را ریسکی بزرگ بر سر راه مذاکرات ژنو و دستیابی به توافق با ایران خوانده اند. سناتور کارل لوین و باربارا باکسر، در بیانیه ای تاکید کرده اند که این طرح خطری بزرگ برای رسیدن به یک راه حل صلح آمیز در توافق با ایران است.
ایشان در بیانیه خود که به امضای تعدادی دیگر از سناتورها نیز رسیده است آورده اند: نباید اقدام به تصویب طرحی کنیم که منجر به در خطر افتادن مذاکراتی میشود که مردم و کشورها به موفقیت آن امیدوارند. ضمن آنکه تصویب یک چنین طرحی منجر به تقویت تندروهای داخل ایران برای فشار بر مذاکرات و توقف آن میشود.
همچنین لوین و باکستر به همراه هشت تن دیگر از روسای کمیته های دموکرات سنا، طی نامه ای به هری رید، رهبر اکثریت دموکرات در سنا، از وی خواسته اند که جلوی تحریم های بیشتر ایران را بگیرد.
در همین حال جی کارنی سخنگوی کاخ سفید شب گذشته اعلام کرد که دولت معتقد است که این طرح در سنا تصویب نخواهد شد و نمیخواهیم شاهد اقداماتی باشیم که دیپلماسی آمریکا را زیر سوال ببرد. وی اظهار کرده است که اوباما در صورت تصویب این طرح آن را وتو خواهد کرد.
هنوز مشخص نیست که رای گیری برای این طرح در ماه ژانویه سال 2014 به چه ترتیب خواهد بود و آیا این طرح به میزان کافی رای خواهد آورد یا خیر. باراک اوباما تا کنون تنها در دو مورد اقدام به وتوی مصوبات سنا کرده است که هر دو مورد در دور اول ریاست جمهوری وی بوده است. اگر برای بار سوم وی از وتوی خود در برابر سنا استفاده کند، آنگاه سنا مجبور به کسب دو سوم از آراء برای خنثی کردن وتوی رئیس جمهور خواهد بود.
متن کامل طرح تحریمی سناتورهای آمریکایی بر علیه ایران را در قالب فایل PDF از لینک زیر دانلود کنید: