مصرف مواد دستساز نیروزا و پخش آهنگهای غیرمجاز در برخی باشگاههای بدنسازی ارمغانی است که از جوانان فقط پهلوان پنبه میسازد.
به گزارش فارس، این روزها بازار پرورش اندام گرم است و سر هر کوچه و در هر محلهای باشگاهی برپا است اما توجه به عمق فعالیت این باشگاهها حقایقی ناگوار را از پشت پرده نمایان میکند.
کار این مراکز در ظاهر توسعه ورزش و سلامت است اما پشت این ظاهر دلفریب، قرصها و آمپولهایی رد و بدل میشود که در کوتاه مدت بازوانی حجیم و در بلندمدت افسردگی، اعتیاد، تشنج، پوکی استخوان، نازایی و حتی خودکشی و مرگ را به ارمغان میآورد.
تب بدنسازی بین جوانان در کشور ما بالاست که علل و عوامل خاص خود را دارد در این بین مسئله استفاده جوانان از داروهای نیروزا به ویژه انواع غیرمجاز آن بسیار شایع است.
این روش ورزشی نادرست تا جایی در بین ورزشکاران این رشته عمومیت و رسوخ پیدا کرده است که به قول بیشتر ورزشکاران حرفهای و کارشناسان مصرف نکردن مواد نیروزا در ورزش پرورش اندام به ویژه در رده حرفهای ناممکن تلقی میشود.
کارشناسان معتقدند مصرف مواد نیروزا آن هم به صورت مجاز باید فقط برای افراد حرفهای مطرح باشد ولی به دلیل تاثیر بسیار سریع داروها و مکملهای غیرمجاز که اثر آنها بسیار کوتاه مدت است ورزشکاران به استفاده از این مواد گرایش پیدا میکنند.
به عقیده کارشناسان این ورزشکاران به زودی دچار عوارض بسیاری از جمله افسردگی، پرخاشگری، ناتوانی جنسی، سکته، خونریزی داخلی، تشنج، پوکی استخوان، لرزش دست و پا، کابوس و حتی خودکشی و قتل نیز میشوند.
تبعات جبران ناپذیر مکملهای غیرمجاز غذایییکی از محلهای فروش داروهای نیروزای غیرمجاز خود باشگاههای پرورشاندام هستند و علت آن هم شاید این باشد که عملکرد باشگاههای پرورشاندام به تدریج از تیررس نظارتها خارج شده است.
این واقعیت تلخ تا آنجا است که در این مراکز با عناوین مختلف، داروها و مکملهای غذایی و ورزشی به صورت غیرمجاز و قاچاق و بدون هیچگونه نظارت بهداشتی وارد کشور میشوند در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد، بیآنکه به عوارض خطرناک آنها توجهی شود.
بیشتر این مکملهای ورزشی سرطانزاست اما استفاده از این داروها در دانشجویان بیشتر است و بیشتر نوجوانان و جوانان در معرض آسیب استفاده از داروهای مکمل و روانگردان قرار دارند.
نگرانی از عوارض ناشی از تستسترون در داروهای مکمل ورزشی بسیار است و داروهایی که در بدنسازی استفاده میشود میتواند عوارض جنسی هم داشته باشد.
شایعترین مواد نیروزای غیرمجازناندرولون، تستسترون، متاندیون (متان)، هورمون رشد، انسولین، سوما، LH، HCG، کلنبوترول، فوروسماید (لازیکس)، آمفتامین (از مواد اولیه ساخت کراک مخلوط با هروئین)، مت آمفتامین (شیشه)، دیاکسی مت آمفتامین (اکس)، کوکائین، مواد مخدر سنتی (حشیش و ترکیبات تریاک)، دگزامتازون، بتامتازون، پردنیزولون، هیدروکورتیزون، تریامسینولون، الکل، ایندرال (پروپرانول) و آتنولول از جمله شایعترین مواد نیروزای غیرمجازی است که میان ورزشکاران ایرانی رواج یافته است.
در این میان مکملهای مجازی هم برای استفاده در ورزشهای حرفهای و قهرمانی وجود دارد که مورد تایید ستاد مبارزه با دوپینگ (نادو) است که استیمول، مگامس 400، کربومس، مسیووی، فایبر کلیر، ماکس گلوتامین، سنتری، وگان گلاتین اکی ناسه، سان کیست، ویتامین C و آنتی ایجینگ از آن جملهاند.
براساس نظرات کارشناسان امروز شاهدیم به دلیل قیمت بالای مکملهای غذایی در مقایسه با قیمت ناچیز داروهای استروئیدی در باشگاههایی که افراد کم درآمد و قشر متوسط جامعه حضور دارند که به طور طبیعی استفاده از این داروها افزایش مییابد.
طبق آمارهای منتشر شده حدود 40 هزار باشگاه ورزشی در شهرهای مختلف کشور وجود دارد که اغلب این باشگاهها فاقد استانداردهای لازم هستند.
چه بسا باشگاههایی که به علت بیاطلاعی جوانان و تمایل آنها به تغییر فرم بدنشان، آنها را با تشویق به مصرف انواع و اقسام داروهای زیانآور در معرض خطرات جدی قرار میدهند.
اینجا است که سنگ بنای اعتیاد پنهان در باشگاههای بدنسازی گذاشته میشود اما هیچ یک از دستگاههای اجرایی در آییننامه داخلی شان مسئولیتی برای مقابله با آن در نظر نگرفتهاند.
پهلوان پنبهها در سایه مصرف مواد نیروزاافزایش بیرویه مصرف مواد نیروزا و مکملهای غذایی در بین جوانان ساروی، زنگ خطر را برای سلامت نیروی مولد این شهر به صدا درآورده است.
اگر گذرتان به طبقه پایین بعضی از پاساژهای کوچک یا زیرزمین برخی منازل مسکونی گوشه و کنار شهر افتاده باشد مراکزی هستند که به جای کاربری پارکینگ با دور زدن قانون شهرداری اقدام به ساخت باشگاههای پرورش اندام کردند.
در ورودی این باشگاهها مربیانی را میتوان دید که چشم انتظار جوانان از همهجا بیخبر هستند.
مربی در ابتدای سانس ورزش به نوآموز وعده میدهد «با رژیم غذایی و تمرینات مستمر به صورت سه روز در هفته و همچنین مصرف آمپول و قرصهای باصطلاح اورجینال میتواند ظرف مدت کوتاهی به اندام ورزشکاران حرفهای درآید.»
مربیان این باشگاهها به اسم کارشناس یا مربی و در واقع به عنوان فروشنده مواد نیروزا و مکملهای غذایی در حال به تاراج بردن سلامت و پول جوانان شهر در طبقههای تنگ و تاریک زیرزمین هستند.
این به ظاهر کارشناسان در کنار نوشتن برنامه تمرینات ورزشی، نسخه مصرف روزانه مواد نیروزا را برای جوانان می پیچند بدون اینکه کمترین اطلاعی از عوارض مصرف این داروها به آنها بدهند.
جوانان مازندرانی به ویژه ساروی هم به شوق داشتن اندامی تنومند و ورزشی و با الهام گرفتن از اندامهای عضلانی ورزشکاران حرفه ای و ستارههای سینما روانه سالنهای ورزشی میشوند تا قطر بازویشان شاید نشان از مردانگیشان باشد.
عدهای از جوانان شهر برای این که در زمان کوتاه و با زحمت کم به اندام مورد علاقه خود برسند حاضرند هر کاری انجام دهند.
باید دید جوانانهای ناآگاه، ارگانهای کم دقت نظارتی که این مراکز عرضه و فروش مواد نیروزا را نمیبینند، مقصرند یا صاحبان باشگاههای بدنسازی که تجارت و خرید و فروش این داروها برایشان از سلامتی جوانان مهمتر است.
به گزارش فارس، امروزه رواج استفاده از داروها و مواد نیروزای غیرمجاز در رشته ورزشی پرورش اندام به معضلی تبدیل شده است معلوم نیست در مقابل این پدیده مخرب که سلامت جوانان و نسل مولد کشور را به خطر انداخته، چه کسی پاسخگو است و ما ماندهایم و پهلوانپنبههایی که هیچ نشانی از پهلوانان دیروز ورزش ندارند.