سرانجام چهار ماه پس از بازی پرسپولیس و سپاهان، کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران، رأی پرونده محسن قهرمانی را صادر کرد و ضمن متخلف شناختن وی با یک محرومیت هشت ماهه و پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی، او را جریمه کرد؛ اما اگر متن حکم کمیته انضباطی را بخوانیم به حقایق جالبی برمیخوریم.
به گزارش «تابناک»، سرانجام جنجالیترین پرونده فوتبالی ایران که در آخرین روزهای شهریور ماه گذشته کلید خورده بود، امروز به نتیجه رسید و پس از ادعای علی دایی و باشگاه پرسپولیس مبنی بر شائبهدار بودن قضاوت قهرمانی در دیدار مقابل سپاهان، امروز در نیمه دوم دی، کمیته انضباطی قهرمانی را محکوم دانست؛ اما نه به علت غش کردن در بازی با سپاهان!
با خواندن رأی کمیته انضباطی، میبینیم که در بندی از آن درباره قضاوت بازی پرسپولیس و سپاهان آمده است: «با تحقیقات به عمل آمده، معلوم شد که هیچ گونه روابط ناسالم مالی بین تیم داوری و باشگاه سپاهان اصفهان وجود نداشته است و هرگونه اشتباه فنی داوری که در مسابقه مذکور از دید برخی کارشناسان مطرح شده، قابل طرح در کمیته انضباطی نیست».
این حکم، در واقع ناظر به تخلفات قبلی قهرمانی و برخی دستاندرکاران فوتبال ایران از سرپرست تیم تا عکاس ورزشی است و با این حکم کمیته انضباطی در بازی پر حاشیه هفته دهم لیگ، هیچ تخلف مهمی انجام نشده است!
بنا بر این گزارش، پس از ماجرای مصاحبه تند دایی علیه قهرمانی در حاشیه برنامه نود، جزئیات جدیدی از تخلفات قهرمانی در فوتبال بیان شد که مربوط به زمان حضور دایی در باشگاه راهآهن است؛ جزئیاتی که ناظر به همان گفته دایی بود، مبنی بر اینکه «من که شماره حساب دوستای شما را ندارم» و سرانجام همین حکم هم بود که دامن قهرمانی را گرفت و او به دلیل دریافت مبلغی پول از مسئولان باشگاه راهآهن در زمان مربیگری علی دایی به هشت ماه محرومیت و پنجاه میلیون ریال محکوم شد.
اما بخش نخست حکم کمیته انضباطی که به این موضوع اشاره دارد، شامل همه افرادی میشود که در جریان نقل و انتقال پول در آن زمان دخیل بودهاند؛ از مرتضی کریمی، داور سابق فوتبال و متولی امور داوری در باشگاه راه آهن گرفته ـ که با ایجاد روابط ناسالم مالی، موجبات برقراری ارتباط غیر قانونی بین عوامل باشگاه راه آهن و قهرمانی را فراهم آورد و سنگینترین حکم را در آین پرونده دریافت کرد ـ تا مسعود اکبری، عکاس باشگاه راه آهن، که واسط نقل و انتقال پول بوده و با اظهارت غیرواقعی، سعی در منحرف کردن مسیر تحقیقات داشته است.
مابقی ماجرای حکم کمیته انضباطی به ادعاهای دیگری اختصاص دارد که در جریان این پرونده علیه قهرمانی صورت گرفته و احکام آن هم صادر شده است.
اما ماجرای حکم کمیته انضباطی در خصوص پرونده قهرمانی، پرسشهای بیپاسخ بسیاری دارد.
در این باره، احمدرضا برای کارشناس حقوقی مسائل فوتبال در گفتوگویی با تابناک درباره حکم کمیته انضباطی گفت:
چیزی که با یک بار خواندن حکم کمیته انضباطی به نظرم میرسد، این است که یا تخلفی شده یا نه! اگر صورت گرفته که حکم کمیته انضباطی هم این را نشان میدهد. آیا هشت ماه محرومیت برای داور متخلف کم نیست؟ یعنی قرار است داوری که رشوه گرفته، سال آینده هم در فوتبال ما سوت بزند؟ اگر چنین اتفاقی در لیگهای آلمان و اسپانیا و انگلستان رخ میداد، برای آن هم حکمی با این کیفیت صادر میکردند؟
نکته دیگر که در جریان این پرونده مشکوک است، افرادی هستند که از جریان آگاهی داشته و آن را بیان نکردهاند تا از آن به عنوان آتو علیه شخصی در زمان مناسب استفاده کنند. یک بار در جریان بازی میان افسی بازل و زسکا به داور بازی پیشنهاد رشوه داده شد که داور نپذیرفت.
یوفا داور آن بازی را به دلیل عدم اطلاع رسانی این تخلف مادامالعمر محکوم کرد! تنها به این دلیل که تخلف را گزارش نکرده بود. در واقع گزارش این تخلفات از این جهت اهمیت دارد که موجب برخورد با متخلفان میشود و به این ترتیب، متخلفان دیگر جرأت تکرار این خطا را ندارند.
نکته دیگر آنکه اگر ماجرای این پرونده را در چند ماه پیش به خوبی دنبال کنیم، میبینیم آقای آیتاللهی بارها اعلام کرده بود هیچ مدرکی دال بر متخلف بودن قهرمانی وجود ندارد و این سطح از تناقضگویی میان مسئولان ارشد فوتبالی ایران، ما را نسبت به این پرونده مشکوک میکند!
با همه اینها هرچند چهار ماه طول کشید تا کمیته انضباطی حکم این پرونده را صادر کند، گویا بار دیگر حکم عجیب کمیته انضباطی در خصوص این پرونده در روزهای آتی واکنشهای فراوانی در پی داشته باشد!
متن حکم کمیته انضباطی را در زیر میخوانید:
به گزارش سایت رسمی فدراسیون، پس از بررسیهای مستمر و مختلف از سوی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، رأی این کمیته درباره پرونده محسن قهرمانی به شرح زیر صادر شد:
گزارش واصله از ستاد رسیدگی به تخلفات اخلاق حرفهای فوتبال که به شماره ۳۲۸ مورخ ۲۸ /۸/ ۱۳۹۲ جهت رسیدگی به کمیته انضباطی ارجاع و به شماره ۷۶۳ / م مورخ ۲ /۹/ ۱۳۹۲ ثبت شده، حکایت دارد که پس از اظهارات علی دائی (سرمربی تیم فوتبال باشگاه پرسپولیس) و مدیرعامل آن باشگاه مبنی بر قضاوت شائبه بر انگیز آقای محسن قهرمانی در مسابقه مورخ ۲۹ /۶/ ۱۳۹۲ تیم فوتبال فولاد مبارکه سپاهان و پرسپولیس در شهر اصفهان، مراتب در ستاد رسیدگی به تخلفات اخلاق حرفهای فوتبال در جریان بررسی قرار گرفته و همزمان منوچهر بادیه مالک تیم نفتون تهران نیز مسائلی را پیرامون رفتار غیر حرفهای محسن قهرمانی در جریان مسابقات لیگ دسته سوم مطرح کردند که آن ستاد موضوع را ظرف حدود دو ماه بررسی و در نتیجه تحقیقات مقدماتی محسن قهرمانی، رضا کرمانشاهی، محمد رضا مولایی، علی رضا حاتم، منوچهر بادیه، مسعود اکبری، مرتضی کریمی، علیرضا ایلدروم، سعید علی نژادیان و غیره را متخلف شناخته و پرونده را جهت رسیدگی و اتخاذ تصمیم قانونی به کمیته انضباطی ارسال کردند. کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال با بررسی دقیق اوراق پرونده و انجام تحقیقات گسترده از افراد مختلف در پرونده و نیز با ارجاع پارهای از تحقیقات به مبادی ذیربط از جمله وزارت ورزش و استعلام از نهادهای مرتبط و دریافت پرینتهای بانکی و مخابراتی و نیز حسب مورد مواجهه حضوری افراد با یکدیگر و همچنین تحقیقات تکمیلی از افرادی که عنداللزوم به کمیته دعوت شدند، مشخص شد که برخی رفتارهای غیر ورزشی و سوء جریان مالی و اقدامات نامشروع از جمله ایجاد روابط ناسالم با برخی افراد از جامعه داوری و تلاش برای تطمیع آنان و پرداخت وجوه غیر قانونی توسط بعضی افراد مذکور در پرونده صورت گرفته است.
بنا به مراتب کمیته انضباطی با اعلام ختم رسیدگی و به استناد مقررات انضباطی و اخلاقی فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) و آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران و حاکمیت بند ۱ ماده ۶ و ماده ۴۳ این آییننامه به شرح آتی اقدام به اتخاذ تصمیم مینماید:
بخش اول: در خصوص اعلام علی دائی و باشگاه پرسپولیس مبنی بر وجود شائبه در داوری مسابقه مورخ ۲۹ /۶/ ۱۳۹۲ بین تیمهای فولاد مبارکه سپاهان اصفهان و پرسپولیس تهران:
الف) با تحقیقات به عمل آمده معلوم شد که هیچگونه روابط ناسالم مالی بین تیم داوری و باشگاه سپاهان اصفهان وجود نداشته است و هرگونه اشتباه فنی داوری که در مسابقه مذکور از دید برخی کارشناسان مطرح شده قابل طرح در کمیته انضباطی نیست.
ب) با توجه به اظهارات علی دائی در مصاحبههای بعد از مسابقه مبنی بر رفتار غیر حرفهای و روابط ناسالم مالی مرتبط به محس قهرمانی که در گذشته اتفاق افتاده است، با بررسی کامل و تحقیق از افراد مرتبط با موضوع، مشخص شد که مرتضی کریمی (داور فوتبال) با انگیزههای نامشروع ضمن ایجاد ارتباط با محسن قهرمانی و برخی مقامات باشگاه راه آهن (که به واسطه حضور محمدرضا مولایی در باشگاه راه آهن انجام گردیده) زمینه را برای دریافت مبالغی از باشگاه مذکور فراهم کرده است به نحوی که با انتقال درخواست قهرمانی توسط محمدرضا مولایی به عوامل باشگاه راه آهن، نتیجتاً به دستور رستم زندی سرپرست باشگاه راه آهن مبلغ بیست میلیون ریال توسط مسعود اکبری (عکاس باشگاه راه آهن) به حساب اعلامی محسن قهرمانی واریز میشود و چون دراین خصوص افرادی با داشتن سمت فوتبالی (در بین مقامات وقت باشگاه راه آهن) از جزئیات مطلع بودهاند و اقداماتی به موقع جهت پیشگیری از رفتار غیر قانونی به عمل نیاورده و به مقامات فدراسیون فوتبال نیز اطلاع ندادهاند لذا کمیته انضباطی تخلف افراد ذیل را محرز دانسته و به شرح زیر اعلام رأی کرد:
۱ ـ علی دائی که از رفتارهای خلاف قانون برخی عوامل وقت باشگاه راه آهن مطلع شده لکن علیرغم برخورد شخصی و مخالفت با موضوع، مطابق تاکید قانونی مقررات اخلاقی فیفا، آنرا به موقع به اطلاع مراجع ذی صلاح قانونی نرسانده است قصور نموده و به استناد بند ۱ ماده ۲۱ و شق الف ماده ۶ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی به ایشان تذکر داده میشودکه از این پس به تکالیف قانونی خود عمل کند.
۲ ـ محمد دائی، مسعود رشید خیاط، علی رضا حاتم که از رفتارهای خلاف قانون برخی عوامل وقت باشگاه راه آهن و موضوع انتقال وجه به حساب اعلامی اطلاع داشته و لکن علیرغم تاکید قانونی مقررات اخلاقی فیفا آنرا به اطلاع مراجع ذی صلاح قانونی نرساندهاند، متخلف بوده و به استناد بند ۱ ماده ۲۱ و شق ب ماده ۶ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی، مورد توبیخ رسمی قرار گرفته و به نامبردگان تذکر داده میشود که از این پس به تکالیف قانونی خود عمل نماید.
۳ ـ محمد رضا مولایی که به جهت دوستی قبلی با محسن قهرمانی، واسطه ایجاد رابطه غیر قانونی وی با عوامل باشگاه راه آهن شده و نهایتا انتقال شماره حساب از محسن قهرمانی به مقامات باشگاه راه آهن نیز توسط شخص وی (محمدرضا مولایی) صورت پذیرفته است، مرتکب رفتار خلاف موازین اخلاقی و انضباطی فوتبال گردیده، لذا به استناد به ماده ۶۲ آییننامه انضباطی فیفا مصوب ۲۰۱۱ میلادی و ماده ۲۱ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی و ماده ۴۰ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال، ضمن محرومیت شش ماهه از کلیه فعالیتهای مرتبط با فوتبال به پرداخت مبلغ پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی محکوم میگردد.
۴ ـ محسن قهرمانی (داور فوتبال) که با رفتار غیر ورزشی و دونشان حرفهای و ایجاد روابط غیر قانونی با برخی افراد، مرتکب اقدامات خلاف مقررات انضباطی و اخلاقی در فوتبال گردیده است، حسب دلایل موجود و اقرار ایشان در جریان رسیدگی، متخلف شناخته شده و مستنداً به ماده ۶۲ آییننامه انضباطی فیفا مصوب ۲۰۱۱ میلادی و ماده ۲۱ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی و ماده ۴۰ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال، به هشت ماه محرومیت از هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال و پرداخت مبلغ پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی محکوم میشود.
۵ ـ رستم زندی (سرپرست تیم فوتبال باشگاه راه آهن) که ضمن اطلاع از درخواست غیر قانونی، با موافقت و تأمین وجه از طریق واریز به حساب مسعود اکبری (یکی از عوامل باشگاه راه آهن) و صدور دستور پرداخت آن وجه به حساب اعلامی از سوی محسن قهرمانی، متخلف شناخته شده و مستندا به ماده ۶۲ آییننامه انضباطی فیفا مصوب ۲۰۱۱ میلادی و ماده ۲۱ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی و ماده ۴۰ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال به ده ماه محرومیت از هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال و پرداخت مبلغ پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شد.
۶ ـ مسعود اکبری (عکاس باشگاه راه آهن) که ضمن اطلاع از درخواست غیر قانونی، پس از دریافت وجه از حساب بانکی رستم زندی (ظرف ۶۵ ثانیه پس دریافت از رستم زندی) مبلغ بیست میلیون ریال را به حساب اعلامی از سوی محسن قهرمانی واریز کرده و با کتمان حقیقت و اظهارات کذب، سعی در منحرف نمودن مسیر رسیدگی داشته است، مستندا به ماده ۶۲ آییننامه انضباطی فیفا مصوب ۲۰۱۱ میلادی و ماده ۲۱ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی و ماده ۴۰ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال به دو سال محرومیت از هر گونه فعالیت مرتبط با فوتبال و پرداخت مبلغ یکصد میلیون ریال جریمه نقدی محکوم میشود.
۷ ـ مرتضی کریمی (داور سابق فوتبال و متولی امور داوری در باشگاه راه آهن) که با ایجاد روابط ناسالم مالی موجبات برقراری ارتباط غیر قانونی بین عوامل باشگاه راه آهن و قهرمانی را فراهم آورده است، با توجه به مستندات موجود در پرونده و اقاریر و اظهارات موثر ایشان در این خصوص و برخی اقدامات غیر قانونی و رفتارهای غیر ورزشی دیگر، متخلف شناخته شده و مستندا به ماده ۶۲ آییننامه انضباطی فیفا مصوب ۲۰۱۱ میلادی و ماده ۲۱ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی و ماده ۴۰ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال به محرومیت از هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال به مدت ده سال محکوم شد.
۸ ـ با توجه عدم احراز هرگونه تخلف از سوی علی نژادیان، علیرضا ایلدروم و رضا کرمانشاهی (گروه داوری مسابقه مورخ ۲۹/۶/۱۳۹۲) کمیته انضباطی حکم برائت ایشان را در این بخش صادر و اعلام میکند.
۹ ـ حساب اعلام شده از سوی محسن قهرمانی، (که در انعکاس اولیه به طور نادرست متعلق به یک خانم اعلام شده بود) به حمید متین مقدم (داور هیات فوتبال استان خراسان رضوی) تعلق دارد و چون نامبرده هیچ گونه تخلفی در تحصیل مبلغ و تملک آن نداشته و بدون سوء نیت و اطلاع، فقط واسطه وصول مبلغ و تسلیم آن به محسن قهرمانی بوده است، کمیته انضباطی حکم بر برائت ایشان صادر و اعلام کرد.
بخش دوم: در خصوص ادعای منوچهر بادیه مبنی بر طرح پیشنهادات نامشروع مالی پیرامون داوری مسابقات لیگ دسته سوم ازسوی محسن قهرمانی و رضا کرمانشاهی به ایشان به این شرح که:
نامبرده مدعی شده است که محسن قهرمانی در شب قبل ازمسابقه بین دو تیم شهرداری جویبار و نفتون تهران یعنی در تاریخ ۱۰ /۳/ ۱۳۹۲، در اتومبیل رضا کرمانشاهی در حضور بهروز مرادی، پیشنهاد دریافت مبلغ بیست و پنج میلیون تومان به صورت سکه، نموده است و با توجه به عدم ارائه دلایل و مستندات کافی از قبیل پرینت تلفن، عکس، فیلم یا صدای ضبط شده و غیره و نیز با توجه به اظهارات ضد و نقیض ایشان و شاهد تعرفه شده وی و توجهاً به مفاد اظهارات داریوش صابر مطلق و یعقوب سخندان (کمک داوران محسن قهرمانی در مسابقه ذکر شده) و با این توضیح که منوچهر بادیه حسب اعلام دبیر ستاد تخلفات حرفهای فوتبال، چهار مرتبه به جهت مواجهه حضوری با افراد موضوع پرونده دعوت شده، لکن حاضر به مواجهه حضوری نشده و یک مرتبه نیز در تاریخ ۳۰ /۹/ ۹۲ به جهت مواجهه حضوری به کمیته انضباطی دعوت گردیده و این بار نیز حاضر به مواجهه نشده است و با توجه به پیشینه تخلفات و پروندههای انضباطی منوچهر بادیه، کمیته انضباطی اظهارات ایشان را مقرون بر صحت ندانسته و اعلام میدارد:
۱ ـ در خصوص ارتکاب هرگونه تخلف و رفتار غیر قانونی محسن قهرمانی و رضا کرمانشاهی پیرامون ادعای منوچهر بادیه، نظر به اینکه در این پرونده، هیچگونه دلیل و مدرک کافی برای انتساب هرگونه تخلف به نامبردگان در پرونده وجود ندارد و مدعی نیز در طول رسیدگی، نتوانسته مستندات کافی برای ادعای خود ارائه دهد، کمیته انضباطی حکم بر برائت نامبردگان در این بخش را صادر و اعلام میکند.
۲ ـ بهروز مرادی از عوامل باشگاه نفتون تهران به جهت مشارکت در رفتار غیر ورزشی که حسب اقرار خود در جریان رسیدگی، همکاری در اجرای مقاصد منوچهر بادیه را قبول کرده است و همچنین با توجه به اظهارات کذب و ضد و نقیض ایشان در پرونده و کتمان برخی حقایق، مستندا به ماده ۶۲ آییننامه انضباطی فیفا مصوب ۲۰۱۱ میلادی و ماده ۲۱ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی و ماده ۴۰ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال به شش ماه محرومیت از هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال محکوم میشود.
۳ ـ در خصوص منوچهر بادیه (مالک و متولی تیم نفتون تهران) که با ارتکاب رفتارهای غیر ورزشی مبنی بر تلاش برای تطمیع مقامات رسمی مسابقه و ایجاد روابط ناسالم، سعی در اعمال مقاصد غیر قانونی خود داشته و با توجه به اظهارات ضد و نقیض و غیر مستند ایشان در توجه دادن اتهامات به برخی افراد شاغل در فوتبال و نیز با توجه به مطالب مذکور در ابتدای بخش سوم این دادنامه و سوابق سوء انضباطی ایشان، کمیته انضباطی نامبرده را متخلف شناخته و مستندا به ماده ۶۲ آییننامه انضباطی فیفا مصوب ۲۰۱۱ میلادی و ماده ۲۱ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی و ماده ۴۰ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال حکم بر محرومیت وی از کلیه فعالیتهای مرتبط با فوتبال به مدت ده سال صادر و اعلام میکند.
بخش سوم:
در جریان رسیدگی به موضوعات این پرونده، بروز تخلفات دیگری نیز محرز گردیده که کمیته انضباطی ضمن انجام تحقیقات لازم و بررسی مدارک و دلایل مربوطه به شرح آتی اتخاذ تصمیم مینماید:
۱ ـ در خصوص تخلف رضا کرمانشاهی (داور فوتبال)، مبنی بر ایجاد رابطه غیر قانونی و خارج از عرف و مقررات فوتبال از طریق پذیرش درخواست منوچهر بادیه جهت تمهید مقدمات توافق غیر قانونی برای تطمیع داور، با توجه به مستندات موجود و اقرار طرفین به برگزاری جلسهای در مکانی خاص، کمیته انضباطی رفتار کرمانشاهی را خارج ازشان حرفهای و مغایر با موازین فوتبال دانسته و مستندا به ماده ۶۲ آییننامه انضباطی فیفا مصوب ۲۰۱۱ میلادی و ماده ۲۱ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی و ماده ۴۰ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال نامبرده را به پرداخت مبلغ شصت میلیون ریال جریمه نقدی و شش ماه محرومیت از هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال محکوم میکند.
۲ ـ در خصوص رفتار غیر قانونی و خارج از عرف فوتبال حسین شمس (ناظر مسابقات) با برخی مقامات رسمی مسابقه، که شرح آن در پرونده مضبوط است با توجه به مدارک و مستندات و از جمله اظهارات صریح ایشان مبنی اقدامات خارج از حیطه وظایف محوله، کمیته انضباطی با توجه به مققرات اخلاق و انضباطی فیفا، مستندا به ماده ۲۱ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال، به ایشان تذکرداده میشود که صرفا در حیطه وظایف و تکالیف خود عمل کرده و از هرگونه ارتباط خارج از عرف و قانون خود داری کند.
مدت محرومیتهای مندرج در این دادنامه با احتساب ایام محرومیت ناشی از دستور موقت صادر شده بوده و رأی صادر شده مستندا به ماده ۱۵ آییننامه انضباطی غیر قطعی و ظرف مهلت قانونی قابل تجدیدنظر در کمیته استیناف فدراسیون فوتبال است. اتمام دوره محرومیت منوط به پرداخت جریمههای نقدی میباشد.