نمایندگان مجلس نهم از آغاز به کار دولت یازدهم و حتی پیش از آن، ۱۸۰ بار از وزرای دولت برای پاسخ به پرسشهایشان به مجلس شورای اسلامی دعوت کردهاند و وزرا بنا به وظیفه قانونی خود، موظف بودند برای پاسخگویی در مجلس حاضر شوند که از این تعداد تا کنون سه وزیر از مجلس کارت زرد گرفته است.
به گزارش «تابناک»، گویا روند پرسش از وزرای کابینه در مجلس نهم، به نوعی اپیدمی بدل شده است، زیرا بنا بر مجموعه گزارشهای منتشره در پایگاه اطلاعرسانی مجلس شورای اسلامی، نمایندگان از نخستین نشست مجلس نهم (هفتم خرداد۹۱) تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری، یکهزار و ۵۴ سؤال از اعضای کابینه را برای طرح در صحن علنی به هیأت رئیسه مجلس ارائه کردهاند و مخاطب بیشترین پرسشها وزیران کشور، صنعت، نیرو و راه و شهرسازی بودهاند که بیشترین تذکر را هم گرفتهاند.
بنا بر این گزارش، اما روند سؤال از وزرا در این مدت کم از آغاز به کار دولت از سوی برخی دولتیها و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی مورد انتقاد قرار گرفته است، به گونهای که حتی نائب رئیس مجلس نیز در این باره اظهارنظر کرده و شمار پرسشها از وزرا را زیاد دانسته است.
همچنین برخی دیگر از نمایندگان مجلس، جداگانه سخنانی درباره موضوع گفتهاند و گاهی نیز بعضی از آنها پیشنهادهایی برای بررسی سؤال پیش از طرح در صحن علنی از سوی هیأت رئیسه داده بودند.
در این باره، سایت «تابناک» برای سنجش افکار عمومی و همچنین آگاهی از نظر مردم درباره سؤالاتی که در این مدت از وزرا پرسیده شده، نظرسنجی منتشر نمود که نزدیک ۴۸ ساعت روی خروجی این سایت بود و ۵۴۶۸۰ بیننده در آن شرکت کردند.
پرسشهای این نظرسنجی به شرح زیر بود:
* سؤال نمایندگان از وزرا را چگونه ارزیابی میکنید؟
* سؤالات از وزرا مطابق روال معمول است؟
* سؤالات نسبت به زمان فعالیت وزرا زیاد است؟
* سؤالات زیاد اما مجلس ناگزیر است؟
که از مجموع ۵۴۶۸۲ تن، ۵.۷۶ درصد آن (حدود ۳۱۵۰ بیننده) به گزینه نخست، ۵.۲۲% از این تعداد به گزینه دوم و حدود ۲۸۵۴ گزینه سوم رأی دادهاند؛ اما ۴۸۶۷۸ تن از این تعداد، «سؤالات نسبت به زمان فعالیت وزرا زیاد است» را درست دانستهاند.
این نظرسنجی نشان میدهد، در میان افکار عمومی شاید این باور باشد که مجلس شورای اسلامی قدری سختگیری در کار اعضای کابینه نشان میدهد و اگر فرصت بیشتری به دولت داده میشد تا در راستای بهبود اوضاع تلاش کنند، شاید بهتر نتیجه میداد.
نظرسنجی حاضر نیز تأیید مطلب فوق است و نشان از نارضایتی مردم از کثرت پرسشها دارد و بر این باور است که باید به دولت وقت بیشتری داد تا بتواند زمام امور را به دست گیرد. واقعیت این است که پس از تغییر دولت اکثریت سیستم مدیریتی کشور تغییر یافته و یا در حال تغییر است و در این مدت کوتاه از عمر دولت، بازگرداندن شرایط به حال عادی خارج از توان است.
همچنین این روند افزون بر اینکه وقت زیادی از قوه قانونگذار و وزرای دولت میگیرد، هزینه زیادی نیز در بر دارد، به گونهای که هر پرسش از وزیر به طور متوسط نزدیک یک میلیارد تومان هزینه ببرد؛ بنابراین، در شرایطی که کشور برای گذشتن از شرایط کنونی به تمرکز مسئولین و نمایندگان ملت نیاز دارد و نیز با مشکلاتی مانند کسری بودجه دستوپنجه نرم میکند، گویا پرسشهای غیر ضروری نیاز نیست!