بار دیگر آتشسوزی در کارگاه تولید پوشاک در تقاطع دو خیابان
جمهوری و ابوریحان در یک روز تعطیل در اواخر دی ماه و جان باختن تلخ دو مادر در
این حادثه، چرایی بروز چنین حوادث و مسئولیت پیشگیری از تکرار آن را به
پرسشی برای افکار عمومی تبدیل کرد.
به گزارش «تابناک»، بلافاصله پس از حادثه و انتشار خبر و تصاویر آن، نقض در نردبان نیروهای آتشنشانی، مهمترین مسألهای دانسته شد که اگر این گونه نمیشد، این دو مادر جان خود را از دست نداده بودند.
اما با گذشت زمان و اظهارنظرها در این باره، ابعاد دیگری از این حادثه تلخ رخ مینماید. نیروهای آتشنشانی اعلام کردند که عجله دو جان باخته در خروج از پنجره در این حادثه تلخ دخیل بوده و همچنین محدودیت فضای موجود به آتشنشانان امکان نمیداده از تشک نجات استفاده کنند.
عدهای دیگر انگشت اتهام را متوجه تجهیزات و مدیریت آتشنشانی میدانستند که اسناد منتشره در محقق نشدن تضمین کیفیت نردبان خریداری شده و خدمات پس از فروش آن، در همین حوزه مورد توجه قرار گرفت.
معصومه آباد، رئیس کمیسیون ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر تهران که خود در صحنه حادثه نیز حاضر شده، مسأله مهم دیگری را مطرح کرده و هشدار داده که حادثه خیابان جمهوری، زنگ خطری است برای ۹۹ درصد از ساختمانهای مناطق ۱۱ و ۱۲ شهرداری تهران، چرا که ساختمانهای این مناطق نیز آبستن چنین حوادثی هستند و این موضوع در شناسنامه ایمنیشان نیز وجود دارد.
بنا بر آمار منتشره، بر پایه برخی معیارها، تهران ۳۰۰۰ هکتار بافت فرسوده دارد و در این مساحت، حدود ۲۶۰ هزار واحد مسکونی قرار داشته و یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن نیز زندگی میکنند.
بنا بر تعریفی دیگر، ۱۸ هزار هکتار بافت فرسوده در تهران وجود دارد که ۷۵۰ هزار واحد مسکونی را شامل میشود و در این مساحت، حدود سه میلیون تن زندگی میکنند که این آمار یعنی سه میلیون شهروند در معرض خطر بافت فرسوده قرار دارند.
موضوع مهم دیگری که در بروز پیدرپی حوادث آتشسوزی در کارگاههای پوشاک در تهران مورد توجه قرار گرفته، ناامنی این کارگاهها و کمبود نظارت بر ایمنی آنهاست. آتشنشانی مدعی است که بارها در این مورد هشدار داده، ولی ابزاری برای تحمیل نظر خود بر این کارگاهها ندارد.
حسین طلا، دبیر مجمع نمایندگان تهران نیز در این باره گفته است: این کارگاه هفده سال برپا بوده و انتظار میرفت بازرسان وزارت کار به این کارگاه آمده و موارد ناایمن در کارگاه را بررسی و به کارفرما اعلام میکردند، ولی به دلیل محدودیت در بازرسی، وزارت کار اعلام کرد که امکان تناسب بازرسان و کارگاههای موجود نیست؛ بنابراین، مشاوران ایمنی و حفاظتی برابر قانون باید در این زمینه به کار گرفته شوند.
وی روز چهارشنبه با اشاره به جلسه بررسی این حادثه خبر داد، در این جلسه مقرر شد، آتشنشانی از هر کارگاهی که بازرسی میکند، رونوشتی نیز به بازرسان وزارت کار میفرستد تا به کارگاه موردنظر بروند.
با امید به تکرار نشدن حادثهای مشابه، تابناک چرایی بروز حوادثی از این دست را با پرسش و گزینههای زیر به نظرسنجی گذاشت.
مهمترین علت شمار بالای تلفات حوادث آتشسوزی کارگاههای تهران کدام است؟
۱ـ مشکلات ناشی از بافتهای فرسوده
۲ـ ضعف نظارت بر ایمنی کارگاهها
۳ـ ضعف مدیریتی و میدانی آتشنشانی
۴ـ فقدان آموزش ایمنی
گفتنی است، ۳۰۵۸۵ بیننده در این نظرسنجی شرکت کردند که از میان آنان، ۵۲.۴۸ درصد ضعف نظارت بر ایمنی کارگاهها، ۲۱.۶۴ درصد شرکتکنندگان، مشکلات ناشی از بافتهای فرسوده، ۱۴.۸۷ درصد ضعف مدیریتی و میدانی آتشنشانی و تقریبا ۱۱ درصد شرکتکنندگان نبود آموزش ایمنی را مهمترین علت شمار بالای تلفات حوادث آتشسوزی کارگاههای تهران دانستند.