اسماعیل غلامی حاجی آبادی در مطلب ارسالی برای «نگاه شما» نوشت:
در تمـام مصاحبه های خودروسازان و حامیان دولتی شان همـه بر «قیمت تمام شده» تاکید دارند و دلیل افزایش قیمت خودرو را همین هزینه های تمام شده می دانند، اما آیا در قیمت گذاری محصولات کشاورزی، "قیمت تمام شده” محاسبه شده است؟
کشاورزی دزفول سر و سامانی ندارد. به ویژه در سال جاری که اکثر محصولات کشت زمستانه این منطقه به دلیل به صرفه نبودن و نیز شرایط آب و هوایی و مشخصا به دلیل نبود برنامه ریزی مشخص در مدیریت کشاورزی روی زمین باقی مانده یا خوراک دام شده است.
با وجود کیفیت منحصر به فرد اراضی کشاورزی و دسترسی به شبکه های وسیع آبیاری، متاسفانه طی سال های گذشته هیچ گونه توجهی به این بخش نشده و کشاورزان صرفا با توجه به محاسبات شخصی خود نسبت به کشت محصول اقدام می کنند و هیچ گونه برنامه ریزی شفافی مدیریت کشت را به عهده ندارد یا اگر برنامه ای هم وجود دارد دست کم به اطلاع کشاورزان نمی رسد. صد افسوس که این شرایط در تمامی دولت ها به یک نسبت برقرار بوده است.
دو سال پیش که اندک گشایشی در صادرات محصولات حاصل شد همه شاهد رونق بازار و خوشحالی وصف ناپذیر کشاورزان و فعالان کشاورزی بودیم. موضوعی که نه در سال های پیش از آن و نه پس از آن فرصت تکرار نیافته بود. توجه به بازار بی نظیر کشورهای همسایه نظیر روسیه ، ترکیه و عراق و حذف قوانین دست و پاگیر، ضمن تشویق کشاورزان می تواند چرخ های بی رمق اقتصاد کشور را در این بخش اندکی جابجا کند. دست کم در وضع معیشت و زندگی جمعیت قابل توجهی از ساکنان این سرزمین تاثیر ملموسی خواهد داشت. حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی نیز نقش اساسی در بهبود اوضاع دارد، چیزی که صرفا در ایام انتخابات توسط تمامی نامزدهای انتخاباتی این منطقه به گوش رسیده است.
اما آن چه فروش محصول را در سال جاری غیرقابل توجیه نموده هزینه بالای کاشت و برداشت محصول است. هزینه اجاره زمین از ۲۰هزارتومان در سال ۱۳۷۰ ، در سال ۹۲ به ۵/۳ میلیون تومان افزایش داشته است. هر کود شیمیایی از ۲۰ هزار تومان در ابتدای سال ۹۲ اکنون به ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان رسیده است. این نسبت در قیمت بذر و سم و سایر هزینه های جاری قابل محاسبه است. نرخ آب بها توسط سازمان های تابعه وزارت نیرو بدون توجه به فروش یا عدم فروش محصول تعیین می شود (۲۵۸ هزار تومان در هر هکتار برای محصولی مثل سبزی و کلم). مسوولین وزارت جهاد کشاورزی و نیرو در چهاردیواری سازمان ها نشسته اند و ضمن نوشیدن چای و تورق روزنامه ها و بدون توجه به مشکلات جامعه کشاورزان صرفا به اجرای اطلاعیه ها و بخشنامه های خانمان سوز مشغولند.
علی رغم وجود نهادهایی مثل خانه کشاورز، کمیسیون کشاورزی مجلس و اصناف جزیره ای و کمرنگ حوزه کشاورزی، هیچ تریبونی در اختیار کشاورز نیست.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس و حامی ایجاد شبکه تلویزیونی کشاورز ، نماینده مردم دزفول است اما هیچ کس نمی داند چه بلایی بر سر کشاورزان و زنجیره شاغلین مرتبط با کشاورزی این منطقه آمده است. مردان بی ادعایی که جایی برای رساندن صدایشان نمی شناسند. فقط هر سال شخم می زنند و بذر می کارند و دست به دعا بر می دارند. اما وسیله های استجابت دعا صرفا به نوشیدن چای و تورق روزنامه ها مشغولند.
* برای آشنایی با شرایط و نحوه همکاری با «نگاه شما» اینجا را کلیک کنید.