«یوسف بوت» طی یادداشتی که در خبرگزاری رویترز منتشر شد، به انتقاد از رویکردهای سیاسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در قبال برنامه هستهای ایران پرداخته و نوشته است این سازمان باید به ماهیت فنی خود بازگشته و به جهتگیریهای سیاسی پایان دهد.
به گزارش فارس، «یوسف بوت» کارشناس فیزیک هستهای و مشاور فدراسیون دانشمندان جوان آمریکا با انتشار یادداشتی در خبرگزاری رویترز به انتقاد از رویکردهای سیاسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی پرداخته و نوشته است اقدامات آژانس موجب شده تا دستیابی به توافق هستهای با ایران بیش از پیش دشوار و پیچیده شود.
وی در ابتدای این یادداشت با اشاره به توافق هستهای موقت ایران و 1+5، نوشته است: «هرچند اغلب اوقات ایران به عنوان مقصر قلمداد میشود، اما واقعیت این است که اوضاع بسیار پیچیدهتر است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و برخی اعضای گروه 1+5 هم که در حال مذاکره با ایران هستند، مرتکب سوءرفتار و عدم حرفهایگری شدهاند.»
بوت آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به تلاش برای «بهانهجویی» متهم کرده و به نقل از «رابرت کلی» بازرس سابق آژانس نوشته است: «تا الان اقدامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی از جمله تفسیر غلط از تصاویر ماهوارهای پارچین، بیشتر با این فرضیه همخوان بوده که ایران به جای تحلیل فنی به دنبال هدف قرار دادن ایران است.»
کلی همچنین به اقدامات آژانس در سوریه اشاره کرده و نوشته است این سازمان با چنین کارهایی اعتبار خود به عنوان یک سازمان فنی را در معرض تهدید قرار داده است.
بوت در ادامه با بیان اینکه ایران تقریبا از سال 2008 کاملا منطبق بر موافقتنامه پادمانها عمل کرده، نوشته با این وجود «بحران هستهای» توسط برخی از اعضای 1+5 بیش از حد طولانی شده است. وی میافزاید: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی به عنوان یک آژانس فنی غیرسیاسی بنیان نهاده شد تا با بازرسی از کشورهای عضو، اطمینان یابد که هیچیک از مواد و تجهیزات آنها برای ساخت تسلیحات هستهای به کار گرفته نمیشوند. با این حال، آژانس از مأموریت فنی خود منحرف شده و با رویکردی گزینشی تنها با استناد به اطلاعات شبههناک برخی از کشورها، به بازرسی از اعضایی مشخص متمرکز میشود. آژانس باید به ماهیت فنی و بازرسیهای بیطرفانه خود، یعنی همان چیزی که برای آن طراحی شده، بازگردد. این سازمان نباید کاری کند که به عنوان یک سازمان با جهتگیریهای خاص سیاسی دیده شود.»
به روز کردن نظام مدیریتی و اصلاحات ساختار مالی آژانس یکی از راههایی است که به نوشته «بوت» یکی از راههای برونرفت از وضعیت فعلی است. وی اشاره میکند که حدود یک چهارم بودجه آژانس از سوی آمریکا و بیش از 65درصد کل بودجه توسط آمریکا و متحدانش تأمین میشود و همین میتواند این سازمان را تحت تأثیر فشارهای این کشورها قرار دهد.
وی در پایان با اشاره به نحوه برخورد آژانس بینالمللی انرژی اتمی با پرونده هستهای ایران، تأکید کرده است که تا زمانی که این سازمان منابع مالی مستقل نداشته باشد، همواره این شبهه مطرح خواهد بود که آژانس ممکن است تصمیمات خود را تحت فشار و با توجه به ملاحظات سیاسی اتخاذ کند.