پس از استقرار نيروهاي روسي در اوكراين، كاخ سفيد طي بيانيهاي اعلام كرده است كه روسيه با اين كار موجب افزايش انزواي سياسي و اقتصادي خود ميشود.
به گزارش ايسنا، راهكار اصلي كه آمريكا از آن عليه روسيه استفاده ميكند، تحريم تمام بخشهاي مهم انرژي اين كشور خواهد بود. در واقع مشكل موجود براي اعمال اين راهكار، وابستگي متحدان اروپايي آمريكا به گاز روسيه است و اين امر احتمالا با عدم استقبال اين كشورها روبهرو خواهد شد.براي مثال 40 درصد گاز آلمان از منطقه روسيه تامين ميشود. اين موضوع موجب بازگشت ايران به صحنه ميشود، در واقع ايران با دارا بودن 18 درصد ذخائر گازي جهان، در رتبه نخست اين ذخائر در جهان قرار دارد.
در حال حاضر عمده صادرات گاز ايران به بازارهاي تركيه است علاوه بر اين تركيه در نظر دارد واردات سالانه گاز خود از ايران را دو برابر كند.اين ميزان از 10 ميليارد مترمكعب به 20 ميليارد مترمكعب خواهد رسيد.
يكي از دلايل احتمالي اين افزايش، صادرات گاز ايران به اروپا از طريق خط لوله تركيه است. درهر صورت تركيه با استفاده از موقعيت كاهش تحريمها عليه ايران بهدنبال كسب سود و كمك به اقتصاد در حال رشد اين كشور به صورت مستقيم يا از طريق درآمد صادرات گاز به اروپا است. در كنار وابستگي اروپا به گاز روسيه، تركيه نيز بهدنبال افزايش تنوع واردات انرژي از همسايه جنوب شرقي خود ايران است. در صورتي كه ايران و اروپا روابط بهتري با هم برقرار كنند، هرگونه فشار از سوي آمريكا در ارتباط با واردات گاز از روسيه كاهش يافته و ميتواند واردات گاز اروپا از ايران را به عنوان گزينه جايگزين روسيه افزايش دهد. با تمام اين احوال، اين فرايند به زودي رخ نخواهد داد.صنعت گاز ايران به اصلاحات و سرمايهگذاريهاي گستردهاي نياز دارد.
ايران هماكنون مجبور به واردات سالانه هفت ميليارد مترمكعب گاز از تركمنستان به منظور انجام تعهدات صادراتي خود است كه با توجه به حجم عظيم ذخائر گازي در ايران، اين امر غيرقابل باور است.حتي شركت ملي گاز اعلام كرده است كه در صورت افزايش مصرف گاز مجبور به قطعي چند روزه آن در سراسر كشور است. در صورتيكه در توافق جامع ايران و غرب در زمينه برنامه هستهاي تحريمهاي غرب عليه ايران برداشته شود و اروپا بتواند در صنعت گاز ايران سرمايهگذاري كند، نه تنها ايران با گذشت زمان ميتواند سود اقتصادي تريليون دلاري از درآمدهاي صنعت انرژي خود به دست آورد، بلكه شركتهاي اروپايي نيز ميتوانند به سرمايهگذاري در صنعت انرژي ايران بپردازند. در واقع ايران به فنآوري شركتهاي اروپايي و اروپا نيز به يافتن راهي براي رهايي از وابستگي به انرژي روسيه نياز دارد.با اين شرايط و بحرانهاي كنوني اوكراين، اكنون زمان آن رسيده تا به صنعت گاز ايران توجه ويژهاي شود.