«الماسبیک آتامبایف» رئیس جمهوری قرقیزستان در پی خروج حزب «آته مکین» از ائتلاف حاکم طی حکمی دولت این کشور را منحل اعلام کرد.
به گزارش فارس، «قادر توکتوگلاف» سخنگوی ریاست جمهوری قرقیزستان امروز(چهارشنبه) به رسانهها گفت: بر اساس حکم ریاست جمهوری این کشور، نخست وزیر و اعضای کابینه تا زمان تشکل کابینه جدید به عنوان سرپرست به اجرای مسئولیتهایشان ادامه میدهند.
کابینه دولت قرقیزستان به رهبری «ژونتورو ساتی بالدی اف» نخستوزیر این کشور در آگوست سال 2012 در پی ایجاد ائتلاف 3 حزب سیاسی روی کار آمد.
موضوع انحلال کابینه دولت قرقیزستان زمانی مطرح شد که حزب «آته مکین» تصمیم به خروج از ائتلاف حاکم در پارلمان گرفت.
«آموربیک تیکیبایف» رئیس حزب آته مکین در گفتوگو با رسانهها در مورد تصمیم خروج این حزب از ائتلاف پارلمان قرقیزستان گفت: «ژونتورو ساتیبالدیاف» نخستوزیر قرقیزستان پس از تصمیم رهایی «بوتوکایف» فرد محکوم از حبس دیگر، حق اخلاقی و سیاسی رهبری کابینه دولت را از دست داده است.
به گفته وی، بوتوکایف که به اتهام ایجاد گروه جنایتکار و دست داشتن در چندین جرم سنگین است با حکم دادگاه برای طولانیمدت زندانی شده بود، اما در ساعات اولیه پس از رهایی غیرمجازش از زندان از خاک قرقیزستان فرار کرد به خارج پناه برد.
رئیس حزب آته مکین تصریح کرد: اعضای حزب آته مکین همچنین معتقدند که، کابینه دولت به رهبری ساتیبالدیاف نتوانسته مسئله افزایش سهمیه دولت قرقیزستان در معدن طلای «کومتور» را که در چندین سال پیش در اختیار یک شرکت انگلیسی قرار گرفته بود بطور مناسب حل و فصل کند.
بنا به گفته وی، در قطعنامه جلسه اضطراری حزب آته مکین همچنین تاکید شده که نخستوزیر، اعتماد نمایندگان مجلس و مردم قرقیزستان را کاملاً از دست داده و نتایج بررسیهای کمیسیون پارلمان از شیوه اداره دولت برای بازسازی و توسعه مناطق «اوش» و «جلالاباد» بیانگر تضعیف فعالیت و بی کفایتی وی است.
حزب آته مکین در قرقیزستان بخشی از ائتلاف ایجاد شده در پارلمان این کشور بود که سال 2012 در ایجاد کابینه دولت سهم گرفت.
این ائتلاف که از سوی حزب «آته ژورت» ایجاد شد در عین حال نمایندگانی از حزب سوسیال دموکراتیک و حزب «آرنامس»را نیز با خود داشت.
نارضایتی از فعالیت نخستوزیر قرقیزستان از دلایل تقاضای مخالفان برای انحلال کابینه دولت این کشور است.
قابل یادآوری است که استفاده از این سناریو در سال 2012 نیز باعث از برکناری «اموربیک باباناف» نخستوزیر وقت نیز شده بود.
نخستین پیشنهاد برای استعفا و انحلال کابینه دولت ساتیبالدیاف، نیز چند ماه پیش از سوی نمایندگان حزب «جمهوریت» مطرح شد.
اعضای این حزب آن زمان در پارلمان، حتی 47 امضا نیز برای اجرایی شدن این پیشنهاد جمع آوری کردند و به کابینه دولت رای عدم اعتماد دادند.
پس از انقلاب رنگی ماه آوریل سال 2010 میلادی و به قدرت رسیدن «رزا آتون بایاوا»، این پنجمین بار است که پالمان قرقیزستان برای تغییر کابینه دولت، بایستی ائتلاف جدیدی ایجاد کند.
کارشناسان، تحولات تازه در قرقیزستان را به افزایش نارضایتی برخی از نیروهای مخالف از شیوه رهبری رئیس جمهوری این کشور مرتبط میدانند.
به گفته این کارشناسان، نهادهای تصمیم گیرنده در محافل سیاسی قرقیزستان از طریق ایجاد دولت جدید میخواهند اوضاع سیاسی جامعه را در دوران بسته شدن پایگاه نظامی آمریکا و خروج نیروهای خارجی از فرودگاه «ماناس» بار دیگر اصلاح کنند.