اوضاع محیط زیست کشورمان کم بحرانی است، هماکنون باید نگران اقدامات گروههای گوناگون درگیر در سوریه و عراق هم باشیم!
به گزارش «تابناک»، در شرایطی که بحث خشکسالی در کشورمان در سایه کاهش نزولات جوی در سال آبی اخیر به بحرانیترین شرایط ممکن نزدیک شده و بحث جیرهبندی آب مطرح است و همچنین پیشبینی خشک شدن بیشتر دریاچهها و آبگیرها، نگرانی از تشدید پدیده گرد و غبار را بیش از همیشه مطرح ساخته، اخباری از آن سوی مرزها مخابره میشود که بر شدت این نگرانیها میافزاید.
گروه تروریستی داعش که چند وقتی است، پر سروصدا ظهور کرده و چالش جدیدی در منطقه رقم زده و داعیه تشکیل حکومت «دولت اسلامی شام و عراق» را دارد، به تازگی در اقدامی عجیب، دریچههای سد بسته شده بر رود فرات را بسته و موجب شده که آب وارد شده به مرکز عراق کاسته شود.
این رخداد از این روی برای ما مهم است که بنا بر آمار، ۸۵ درصد ریزگردهایی که بسیاری از مردمان کشورمان را با مشکل روبهرو کرده و نفسشان را به شماره میاندازد، از کشورهای همسایه غربی کشورمان به ویژه عراق به آسمان ایران میرسد و بسته شدن رود پر آب فرات میتواند حکم تشدید پدیده غبارزایی و مشکلات آن برای محیط زیست کشورمان را به همراه داشته باشد.
این گروه که به القاعده عراق معروف است، پس از آنکه با تثبیت اوضاع عراق پس از جنگ به انزوا رفته بود، مدتی است که جبهه مبارزه جدیدی یافته و در سوریه گرد و خاک زیادی به راه انداخته و حتی کنترل برخی نقاط این کشور را به دست گرفته، ولی فارغ از این موضوعات که برای کشورمان مهم است و باید رصد شود، اکنون با بستن آب فرات، قوانین بینالمللی در حوزه اکوسیستم منطقه را هم شکسته و غیر مستقیم با کشورمان وارد چالش شده است.
بستن دریچههای سد «النعیمه» یعنی همان چالش غیرمستقیم این گروه با کشورمان که به نوعی مستقیمترین چالش ما و این گروه شورشی است، ولی هر چه این مشکل برای ما بزرگ باشد، چندین برابر برای همسایه غربیمان بزرگتر است، زیرا بسته شدن آب فرات به نوعی آغاز جنگ آب با دولت عراق است؛ جنگی که بسیاری بر این باورند جنگ آینده دنیاست.
اوضاع به قدری برای دولت نوری المالکی بحرانی شده که در پی بستن آب فرات، مجبور شوند از حمله به داعش صرفنظر کرده و بستن آبی که دشت میان رودان (بین النهرین) را سیراب کرده و آب آشامیدنی و زراعی بخش بزرگی از عراق را تأمین میکند، جنایت بنامند؛ آنجا که نخستوزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در این باره میگوید: «گروه داعش و همپیمانان آنها که شامل بعثیها و بازماندگان رژیم سابق و حامیان پشتپرده آنها هستند، کاری خطرناک را مرتکب شدهاند که بیانگر میزان جنایتکاری آنهاست».
از سوی دیگر، به گفته ضیاءالدین شعاعی، مدیر ملی مقابله با پدیده گردوغبار سازمان حفاظت محیط زیست، اهمیت آب فرات برای کشورمان از آن روی مطرح است که از گرد و غبار عظیم وارداتی به کشورمان، بسیاریشان از بیابانها و تالابهای خشکشده کشور عراق سرچشمه میگیرند.
اکنون اگر این مهم را مد نظر قرار دهیم که تا پیش از این اتفاق، همکاری میان دولت عراق و کشورمان برای مقابله با غبارزایی وضعی ناامید کننده ترسیم میکرد، حالا باید به همان میزان همکاری نیز امید نبندیم، چراکه کار از دست دولت مردان عراق خارج شده و رشته امور را داعشیها به دست گرفتهاند که به هیچ صراطی مستقیم نیستند، چه برسد توقع داشته باشیم که اوضاع محیط زیست را درک کرده یا آنکه از فهم درک شرایط وخیمی که در بسیاری از شهرهای غربی و جنوب غربی کشورمان حاکم است، برخوردار باشند!
بدین ترتیب، شرایط به گونهای رقم خورده که باید بپذیریم جنگ شورشیان و دولت عراق گریبان ما را نیز گرفته و به زودی گرد و غبار ناشی از آن، هموطنانمان را به رنج و بیماری مبتلا خواهد ساخت و چارهای نیست، جز تداوم روند کنونی یا ورود قدرتمندانه به ماجرای درگیری در عراق که در هر صورت برایمان حواشی بسیاری خواهد داشت.
اینجاست که باید منتظر ماند و دید در روزگار پر مشغله دستگاه سیاست خارجی کشورمان ـ که مذاکرات با ۵+۱ را به پیش میبرد ـ چه تدبیری برای رفع مزاحمت داعش به کار گرفته خواهد شد و در این راستا، چه وضعی بر محیط زیست کشورمان حاکم خواهد شد!