بازار غیررسمی ارز پایتخت در حال متورم شدن است و در روزهای اخیر، شمار دلالان و عاملان خرید ارز در خیابان منوچهری تهران رو به افزایش گذاشته است؛ نشانههایی که وقتی با افزایش بهای ارز تجمیع میشود، احتمال افزایش قیمت قابل ملاحظه ارز و طلا را پررنگ مینماید؛ هرچند شاید این قیمت کاذب و حبابی افزایش یابد و اراده دولت مانع از تکرار اتفاقاتی شود که در اواخر دولت پیشین دیدیم.
به گزارش «تابناک»، دستها بالا میرود و عددهایی بر زبان میآید: «۵ تا»، «۱۰ تا»، «۲۰ تا»؛ اینها را با یک هزار که همراه کنید به رقمهای دلاری میرسید که در بازار با همین کلمات ساده رد و بدل میشود. گروهی که شاید در نگاه اول برخی از آنان، شبیه کارگران روزمزد ساختمانی هستند که منتظر مشتری نشستهاند، بخش چشمگیری از بازار ارز را همین گونه در خیابانهای منوچهری و فردوسی دست به دست میکنند. برخورد با آنها نیز هیچگاه نتیجه بخش نبوده و تنها منجر به زیره زمینی شدن این تبادلات شده که عوارضش به مراتب بیش از انجام علنی این معاملات است.
این واسطهها و دلالهای ارز و سکه و دیگر عاملانی که برای کلان سرمایه داران ارز خرید و فروش میکنند، یک نشانهاند؛ نشانه سرمایههای سرگردان که روزی روانه بازار طلا میشود، روزی سر از بازار ارز درمیآورد و گاهی که این فضا به سوددهی حداقلی نیز نمیرسد، سراغ بازار مسکن را میگیرند و البته مدتی نیز سرکی به تالارهای بورس کشیده بود. این نقدینگی سرگردان آنقدر گسترده است که به هر سو میرود، نمودارهای آن بازار رشدی شدید تجربه میکند و چون صاحبین این سرمایهها در پی سودهای بالا در کوتاه مدت هستند، معمولاً دوامشان در یک بخش اقتصادی طولانی نیست.
حال نشانههای انتقال سرمایه بخشی از صاحبان سهام از بورس به بازار ارز به چشم میآید و خریدهای چشمگیر ارز منجر به تغییر وضعیت این بازار شده و ارز روند رو به رشدی را در روزهای اخیر تجربه کرده است. برخی دیگر نیز که نخواستهاند ریسک ورود به این بازار را داشته باشند، سرمایههایشان را به عنوان سپرده نزد بانکها گذاردهاند تا بخشی از این سرمایه را در بازار پرریسک ارز از دست ندهند و خوشبختانه هنوز خرده سرمایهها ـ که اتفاقاً بخش چشمگیری از سرمایههای سرگردان کشور را تشکیل میدهد ـ مسیرشان را به سمت منوچهری و فردوسی، تغییر ندادهاند.
ظهر امروز، دوربین «تابناک» برای ارزیابی شرایط بازار به خیابان منوچهری رفت؛ اما از فاصله چند ده متری هشدارهای دلالها برای فیلمبرداری نکردن به گوش می رسد و به همین دلیل، تنها با لنز تله امکان تصویربرداری از این گروه فراهم است. جمعیتی حدود صد تن، علاوه بر فروش ارز به مشتریانی که معمولاً طالب چندصد تا چند هزار دلار ارز بودند، اقدام به خرید و فروش ارز برای کسانی میکردند که با ایشان در تماس بودند و در واقع برخی از این دلالها نه با سرمایه خود بلکه به عنوان عامل خرید و فروش سرمایه گذاران، با درصد سود مشخص اقدام به خرید و فروش دهها ارز میکنند.
بازار این جماعت به مراتب گرمتر از صرافیهاست، به ویژه آنکه برخی صرافیها اساساً کرکره را پایین کشیده و تعطیل کرده بودند. برخی دلالها ادعا میکردند، علت تعطیلی برخی صرافیها، تمایل نداشتن ایشان به فروش ارز در بازار کنونی است. به باور این واسطهها، برخی صرافیها همه سرمایهشان را ارز و طلا تبدیل کردهاند و حال تا زمان افزایش قیمت ارز استراحت میکنند! صرافیهای اطراف این مغازهها البته ادعای دلالها را بیاساس میدانند و مشکلات شخصی و کاری را دلیل کرکره پایین برخی از همکارانشان تعبیر میکنند.
ویژگی مشترک این روزهای دلالها و صرافیها حضور نیافتن جلو دوربین و حتی اجازه ثبت ندادن تصویرشان است؛ گویا هیچ کس دوست ندارد، چهرهاش به عنوان یکی از عاملان بازار ارز شناخته شود! دلالها ادعا میکنند که قیمت ارز در ایران با مشخص شدن بهای ارز در امارات، اعلام میشود و به همین دلیل صبح هر روز و به خصوص صبح شنبهها، قیمت ارز مشخص نیست و تا ساعت یازده صبح نمیتوان رقم دقیقی در این باره اعلام کرد و صرافیها نیز تا این ساعت یا نمیخرند یا با احتیاط و اندکی پایینتر از آخرین قیمت روز قبل معامله میکنند.
بازار هنوز از وضعیت طبیعی به در نیامده و اراده دولت بر کنترل بازار ارز بر خلاف دولت پیشین، باعث شده صرافها به افزایش قیمتها دل نبندند و بیشتر آنان بر این باورند که اگر به علت هجوم سرمایههای سرگردان به بازار شاهد شکل گیری حباب باشیم، این حباب با تزریق دولت توسط دولت خواهد ترکید و بسیار بعید است در اوضاع کنونی، وضعیت گذشته بازار و رشد عجیب قیمت ارز تکرار شود و حتی برخی صرافیها از کاهش قیمت دلار سخن به میان میآوردند و در عین حال در پاسخ به درخواست خبرنگار «تابناک» برای فروش ارز، خودداری میکردند و یا میگفتند فعلاً دلار و یورو زیادی موجودی ندارند!
همه اینها را که کنار هم بگذاریم، نمیتوان از کنار رشد بیسروصدای جمعیت دلالها در منوچهری به سادگی گذشت و اگر این رشد همچنان ادامه یابد و این حس برای صاحبان سرمایههای چند ده میلیونی به وجود آید که تنها راه حفظ ارزش نقدینگی شان، رفتن به سمت ارز یا طلاست، هجمه این دلالها با ورود اشخاص عادی بیشتر خواهد شد و این اتفاق خوبی برای اقتصاد کشورمان که فاز تازه هدفمندی را پیش روی دارد، نخواهد بود.
هم اکنون تصاویر امروز «تابناک» از بازار ارز را تماشا کنید.