اشاره: مرزداری و مرزبانی جهاد و قیام در راه خدا است، این امر به قدری پر اهمیت است که امام سجاد (ع) برای مرزداران دعا کرده و فرمودند:" بار خدایا بر محمد(ص) و آل محمد درود فرست و مرزهای اسلام را از حمله دشمنان در پناه خود محفوظ بدار و مرزداران ما را در ایفای وظایفی كه به عهده دارند حمایت فرما. پروردگارا به روان مقدس محمد (ص) و آل محمد رحمت فرست و مرزداران ما به آنچه از رموز و اسرار جنگ به آن نادانند به آنها بشناسان و آنچه نمیدانند به آنها بیاموز و به آنچه نمیبینند بینایشان فرما،- پروردگارا ،كفار را از دست درازی به مرزهای مسلمانان به خودشان برگردان. در این راستا و مصادف با 29 فروردین روز ارتش گفت و گویی را با امیر سیدعلی محرابی معاون عملیاتی نیروی زمینی ارتش ترتیب داده ایم که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم.
*امیر از حال و هوای مرزداری بگویید؟
مرزداری و مرزبانی بعد از جنگ تحمیلی رنگ و بوی دیگری گرفت، در بخشی از مرزها ممکن است مشکلات بیشتری باشد که معمولا این ماموریت به نیروهای ارتش و سپاه واگذار شد که مرز را کنترل کرده، نیروهای مرزبانی را تحت نظر گرفته و مراقبت بیشتری داشته باشند. بعد از اعلام آتش بس در سال 67 این ماموریت در مرز خودمان با کشور عراق در بخشی مناطق به ارتش داده شد و در بخشی دیگر شامل جنوب غرب و غرب کشورنیز به سپاه پاسداران واگذار شد تا این دو نهاد انقلابی از مرزها مراقبت کنند.
طبق ماموریتی که ابلاغ شد از سال 67 یگانهای ما در منطقه واگذاری در مرز حضور دارند و با تلاشهای شبانه روزی و حضور مداوم در پاسگاههای مرزی و محلهای پیش بینی شده که اهمیت بالایی دارد حضور فیزیکی مومنانه بیشتری دارند. امنیت و نگهداری از مرز به ویژه در زمانی که کشور مقابل ثباتی نداشته و مرز هایش خیلی کنترل نشود ما را دچار مشکل میکند و تبعاتش ممکن است به امنیت و اقتصاد ما خدشه وارد کند که در این زمینه ارتش جمهوری اسلامی ایران ماموریت خود را به خوبی انجام داده و ما شاهد کنترل دقیق مرز واگذاری به منظور جلوگیری از ورود قاچاق و اتباع غیر مجاز، ورود و خروج احشام و انواع معضلاتی که وجود دارد هستیم، چرا که معمولا در مرزها افراد سودجو و قاچاقچی فرصت را غنیمت شمرده و هرجا که ضعفی ببینند میخواهند از آن سوء استفاده کنند که در این زمینه ها نیروی زمینی ارتش با اقتدار در منطقه مسئولیت خود ایفای نقش کرده است.
*نیروهای مستقر در مرزها با چه نوع مشکلات و سختیهایی مواجه هستند ؟
در حال حاضر ما یگانهایی را داریم که بیش از 30 سال است در مرز هستند و کماکان به کار خود ادامه میدهند.البته این کار سختیهای خود را دارد چون در تابستان گرمای این منطقه به 50 درجه میرسد و در این شرایط اسکان و حضور پرسنل و سربازان عزیز ما که از نقاط مختلف کشور میآیند و معمولاً به این آب و هوا عادت ندارند سخت است اما با ایمان و تعهدی که دارند در مناطق ماموریتی خود این سختی ها را تحمل میکنند. در مناطق مرزی هوا بعضاً شرجی است و وجود ریز گردها و انواع حشرات زندگی در این مناطق را دشوار میکند اما با همه ی اینها مقابله میکنیم.
* نحوه تدارکات و پشتیبانی نیروهای مستقر در مرز، چگونه هستند؟
مسئله تدارکات و پشتیبانی برای نیروهایی که در مرز هستند خیلی با اهمیت است از سوی دیگر مسئولیت سنگینی را برای نیروی زمینی ایجاد میکند اما علی رغم همه ی این ها، نیروی زمینی قهرمانانه و با صلابت تا به امروز ماموریت خود را به خوبی انجام داده است و این ماموریت تا زمانی که بر ما تکلیف باشد ادامه دارد.
*نیروهای مستقر در مرزها تا جه اندازه از تجهیزات و تکنولوژیهای روز استفاده میکنند ؟
مرزبانان ما ماموریتهای خود را، با عنایت خدا و به کار گیری تجهیزات جدید انجام میدهند. یکی از افتخارات ما این است که برای کنترل مرزها از تجهیزات بومی، پیشرفته وساخت داخل استفاده میکنیم و با این امکانات خوبی که داریم میتوانیم تا عمق 20 الی 30 کیلومتری مرزها را حتی در شب پایش کنیم هرچند که ممکن است مشکلاتی که اشاره کردم نیز به وجود بیاید که عزیزان ما از این مشکلات جلوگیری کرده و با آن با قاطعیت برخورد میکنند. ما در طول سالهای اخیر مقادیر زیادی مشروبات الکلی،انواع سلاح ها را کشفیات داشته ایم و دستگیریهایی بسیار چشمگیر بوده که جا دارد در همین جا از فرماندهان، کارکنان و سربازان عزیز تشکر کنم که شبانه روز در مرزها در شرایطی سخت انجام وظیفه کرده و این ماموریت خطیررا انجام میدهند.
* در کار شما سن و سال مهمتر است یا تجربه کاری ؟
کار ما تلفیقی از تجربه، علم، تجهیزات و فناوری است و این ها همه مولفههای امادگی رزمی ما است که اگر فرماندهان ما امروز خوب عمل میکنند به لحاظ استفاده از تجربیات پیشکسوتان است. ما در اتاقهای فکر از کسانی استفاده میکنیم که تجربه و علم دارند، قطعاً تجربه به نوعی بالاتر از علم است چرا که فرد با تجربه کار را با کمترین هزینه و بیشترین موفقیت اجرا میکند و تاکید ما بر این است که عزیزان جوان ما تجربیات را از بزرگترها و پیشکسوتهای خود کسب کنند و در بخش همتا سازی بزرگان نیروی زمینی و فرماندهانی که تجربه داشته و خدمت بیشتری کردهاند موظف هستند به کم تجربه ترها بیاموزند وما در حال حاضر از این تجربه ها در مراکز آموزشی، فرهنگی و یگانهای خود استفاده میکنیم و خداوند بزرگ را شاکریم که در نیروی زمینی ارتش از فرماندهان باتجربه، شایسته، مومن و ولایت مدار استفاده شده است از جمله در راس همه ما فرمانده محترم کل ارتش جمهوری اسلامی که ایشان از بزرگان و مورد اعتماد مقام معظم رهبری هستند، همچنین فرمانده محترم نیروی زمینی که از افسران پیشکسوت، ولایت مدارو جانبازی که در دوران دفاع مقدس نیز از نیروهای موثر نیروی زمینی بوده اند.
*امروز فرماندهان و درجه داران در ارتش به ویژه در بخش مرزبانی بر اساس چه معیارهای انتخاب میشوند ؟
امروز در نیروی زمینی ارتش شایسته سالاری حکم فرماست، چرا که با فاکتورهایی که به آن اشاره شد این گزینش ها صورت گرفته و با حضور این عزیزان، پرسنل جوانتر هم قطعاً استفاده میکنند و در راستای تکالیف و وظایف خود گامهای موثری را روز به روز بر میدارند و بایستی گفت امروز با تجربهتر ها حتی به لحاظ استقامت،نیروی جسمانی و خیلی فاکتورهای دیگر انصافاً چند قدم جلوتر از جوان ها هستند و خستگی را در وجود این ها کمتر میبینیم.
یعنی نه تنها این ها ضعیف ترو پیرتر نشدهاند بلکه قویتر هم شدهاند و تا زندهاند خود را سرباز میشناسند، هیچگاه خود را در حاشیه نمیبینند چه در این لباس باشند چه در زمان باز نشستگی به عنوان مشاور و کسی که تجربه دارد به مجموعه کمک میکنند.این ها سرمایههای نیروی زمینی هستند که برایشان آرزوی سلامتی دارم.