معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست که برای بررسی وضعیت دریاچه خزر به مازندران سفر کردهبود با اعلام اینکه انتقال آب خزر به سمنان یک مسئله سیاسی است، میگوید که انتقال آب خزر نهتنها در سطح ملی بلکه در سطح منطقهای نیز عواقب زیادی دارد.
به گزارش همشهری، پروین فرشچی که سال گذشته هم در نمایشگاه محیطزیست به صراحت اعلام کرده بود که سازمان حفاظت محیطزیست با طرح انتقال آب خزر به سمنان مخالف است اکنون میگوید که ما باید به تعهدات خود در کنوانسیون تهران پایبند باشیم؛ زیرا اگر قرار باشد هر کشوری اینگونه از منابع آب خزر استفاده کند، از این دریاچهبسته دیگر چیزی باقی نخواهد ماند. او در ادامه گفته است که تاکنون هیچگونه اطلاعات علمی و تقاضای قانونی برای ارزیابی زیستمحیطی طرح انتقال آب خزر به این سازمان ارائه نشده است.
نکته جالب ماجرا اینجاست که با وجود آنکه سازمان حفاظت محیطزیست و کارشناسان و منتقدان محیطزیست و منابع طبیعی بارها نسبت به عواقب این طرح هشدار دادهاند و تأکید کردهاند که اجرای این طرح هم در مبدا و هم در مقصد فاجعه میآفریند، ستار محمودی قائممقام وزیر نیرو، آذر ماه سال گذشته با اشاره به اینکه مطالعات فاز اول طرح به اتمام رسیده است بر اجرای این طرح تأکید کرد و گفت که سازمان حفاظت محیطزیست هم با این طرح موافق است. این درحالی است که معاون پیشین محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست پس از اعلام این اظهارات از سوی قائممقام وزیر نیرو آن را بهشدت تکذیب و مخالفت سازمان حفاظت محیطزیست را با اجرای این طرح اعلام کرد.
اکنون نیز معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست در هر مجالی که برای اظهارنظر درباره دریای خزر فراهم میشود نسبت به وقوع فاجعه زیستمحیطی ناشی از اجرای طرح انتقال آب خزر به سمنان هشدار میدهد. با وجود این، مسئولان وزارت نیرو، اجرای این طرح را در دستور کار قرار دادهاند.
مسئولان وزارت نیرو بیتوجه به اعتراضات صریح سازمان حفاظت محیطزیست به اجرای طرحی اصرار میکنند که مغایر با معیارهای زیستمحیطی است ضمن آنکه این شیوه عملکرد وزارت نیرو برخلاف منشوری است که معصومه ابتکار در مراسم معارفه خود از آن بهعنوان نقطه قوت دولت تدبیر و امید یاد کرده و گفته بود که بنا به منشوری که همه اعضای دولت آن را امضا کردهاند هیأت دولت موظف و مکلف شده در اجرای هر طرحی معیارهای زیستمحیطی را اعمال کند؛ درواقع براساس این منشور، اولویت اعضای هیأت دولت در اجرای طرحهای عمرانی حفظ محیطزیست است؛ منشوری که به نظر میرسد جنبه نمایشی دارد و به حاشیه سپرده شده است.
تدوین دستورالعمل بازدارنده
معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست در بخشی از گفتههای خود به معضل فاضلابهایی اشاره میکند که به دریای خزر میریزد و میگوید که دستورالعمل ضوابط و استانداردهای تخلیه فاضلاب در دریای خزر، تدوین شده اما تا زمانی که این دستورالعمل به تصویب هیأت دولت نرسد، نمیتوان آن را ابلاغ و اجرا کرد. فرشچی در گفتههای خود گریزی هم به معضل فاضلاب در شهرهای با جمعیت بیش از 30هزار نفر میزند و میگوید که سازمان در این زمینه تنها نقش نظارتی دارد و مجری وزارت نیرو است. تاکنون 3اخطار کتبی هم برای جبران کاستیها از سوی رئیس سازمان حفاظت محیطزیست برای این وزارتخانه ارسال شده که همگی بدون جواب مانده است.
پایش دریای خزرفرشچی از اظهارات و اطلاعات غیرتخصصی درباره آلودگیهای دریای خزر گله میکند و میگوید که اظهارات غیرکارشناسی باعث ایجاد شبهات ذهنی میشود از همینرو، معاونت دریایی سازمان بهمنظور جلوگیری از گسترش شایعات و حرفهای غیرعلمی، باید تا پیش از فرارسیدن فصل شنا با انجام پایشی دقیق، تمامی مکانهای مجاز شنا را اعلام کند.
کنوانسیونی برای حفظ محیط زیست خزرکنوانسیون محیطزیست دریای خزر مشهور به کنوانسیون تهران، 13آبانماه سال 1382با هدف همکاری مشترک برای حفاظت و احیای محیطزیست دریای خزر، کنترل آلودگی آن، مدیریت سواحل و برداشتهای پایدار از ذخایر خاویاری و... به امضای نمایندگان 5 کشور ساحلی دریای خزر رسید و کشورهای عضو ملزم به رعایت مفاد این کنوانسیون شدند.