
در شرایطی که کمتر از دو هفته به زمان برگزاری دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+ ۵ در وین باقی مانده، اعلام شده که قرار است سوزان رایس، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا برای گفتوگو درباره این مذاکرات با مقامات اسرائیلی به سرزمینهای اشغالی سفر کند؛ سفری که به نظر میرسد با رایزنیهای سابق مقامات آمریکایی و اسرائیلی درباره ایران دارای تفاوتهایی باشد!
به گزارش «تابناک»، سوزان رایس، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در هفته جاری به سرزمینهای اشغالی سفر خواهد کرد تا درباره مذاکرات هستهای پیش روی با ایران، با مقامات رژیم اسرائیل گفتوگو کند؛ اعضای حاضر در این تیم و زمان انجام سفر، بیانگر آن است که نکات مهمی درباره مذاکرات هستهای در آن طرح خواهد شد.
روزنامه «هاآرتص» مینویسد، در این سفر، وندی شرمن، معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا و سرپرست تیم مذاکرهکننده هستهای این کشور، رایس را همراهی خواهد کرد؛ افزون بر این، شماری از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا، کاخ سفید، وزارت دفاع و نیز مقامات سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در هیأت همراه رایس حضور دارند.
در طرف مقابل، سرپرستی هیأت رژیم اسرائیل ـ که میزبانی هیأت آمریکایی را بر عهده دارد ـ با یوسی کوهن، مشاور امنیتی این رژیم خواهد بود. با این حال، قرار است در جریان این سفر، رایس با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل نیز دیدار و گفتوگو کند.
هرچند اخبار دقیقی از دستور کار مذاکرات هیأتهای آمریکایی و اسرائیلی در جریان سفر رایس منتشر نشده، مقامات ارشد رژیم اسرائیل گفتهاند این سفر با هدف افزایش همکاری و هماهنگی میان واشنگتن و تل آویو در آستانه برگزاری دور جدید مذاکرات هستهای انجام میگیرد.
به هر حال، با وجود نبود اخبار و موضعگیریهای رسمی، توجه به چند نکته درباره سفر رایس، نشان از اهمیت آن در روند آتی مذاکرات هستهای ایران دارد؛
نخست اینکه هیأت آمریکایی که رایس در هفته جاری ریاست آن را در سفر به سرزمینهای اشغالی به عهده خواهد داشت، عالیرتبهترین هیأتی است که در سالهای اخیر با هدف مشخص بحث درباره مذاکرات هستهای ایران با مقامات اسرائیلی دیدار میکند.
به طور کلی در چند ساله اخیر، همواره این امر متداول دیده میشد که پس از انجام هر دور از مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۱+ ۵، هیأتی از آمریکا به سرزمینهای اشغالی سفر میکرد تا گزارشی از محتوای مذاکرات را در اختیار مقامات اسرائیلی بگذارد. ریاست این هیأت را نیز معمولاً وندی شرمن بر عهده داشت و این مأموریت از سوی مقام بالاتری انجام نگرفته بود.
با این حال، سفر هفته جاری با توجه به مقام و البته پیشینه رایس و همچنین اعتماد شدیدی که رئیس جمهور آمریکا به وی دارد، نشانگر آن است که اهمیت این سفر برای هر دو طرف بالاتر از دفعات پیش بوده است.
نکته دوم، تفاوت این سفر با سفرهای مشابه قبلی از نظر زمانبندی است. همان گونه که اشاره شد، تا پیش از این هیأت آمریکایی «پس از» انجام مذاکرات و با هدف ارائه «گزارش» از محتوای گفتوگوها انجام میگرفت؛ اما این بار بر خلاف معمول، مقامات ارشد آمریکایی پیش از انجام مذاکرات به سرزمینهای اشغالی سفر میکنند!
بنابراین، میتوان نتیجه گرفت هدف از این سفر، نه گزارش از روند سابق، بلکه برنامه ریزی برای پیشبرد روند آتی است؛ بدین معنا که مقامات آمریکایی میخواهند در دیدار با همتایان اسرائیلی خود، دیدگاههای آنها را درباره توافق هستهای مطلوب از دیدگاه رژیم اسرائیل جویا شده و به نوعی جمعبندی برای موضعگیری واحد در این زمینه برسند.
آنچه این گمانه را به شدت تقویت میکند، این است که بر پایه اعلام دیپلماتهای ارشد ایرانی و غربی، قرار است از دور آتی مذاکرات، روند نگارش پیشنویس توافقنامه جامع هستهای آغاز شود؛ بنابراین، آمریکا میخواهد نظریات رژیم اسرائیل را درباره این توافق کامل و با جزئیات جویا شده و آن را در روند مذاکرات به کار ببندد. این نکته که مقامات حاضر در هیأت همراه رایس را طیفی از مقامات مربوط به حوزههای گوناگون و متنوع تشکیل میدهند، شاهد دیگری بر این مدعاست.
این نکته در روزنامه «هاآرتص» نیز تصدیق شده و مینویسد، رژیم اسرائیل آگاه شده که تاکنون پیشرفت چشمگیری در روند مذاکرات حاصل شده و بخت رسیدن دو طرف به توافق، بیش از چیزی است که مقامات این رژیم پیش از این انتظار داشتند. به همین دلیل، مقامات ارشد اسرائیلی به این جمعبندی رسیدهاند، اکنون زمان آن فرارسیده که از طریق کانالهای غیررسمی با گروه ۱+ ۵ ارتباط برقرار کرده و مطمئن شوند توافق نهایی به ضرر منافع رژیم اسرائیل نخواهد بود.
به نوشته این روزنامه، یکی از دغدغههای مهم رژیم اسرائیل، شمار سانتریفیوژهای فعال در ایران است. مقامات اسرائیلی نگرانند که آمریکا نسبت به رسیدن به توافق با ایران «بیش از حد اشتیاق نشان بدهد» و به ایران اجازه دهد تا بخش اعظم سانتریفیوژهای کنونی خود را حفظ کند.
افزون بر این، باید اشاره کرد، یوسی کوهن که سرپرستی هیأت اسرائیلی را در دیدار با رایس بر عهده دارد، به تازگی در جریان سفری سری به چین رفته بود؛ سفری که گفته میشود هدف اصلی آن، تلاش برای متقاعد کردن مقامات چینی در همراه شدن با درخواستهای رژیم اسرائیل در مذاکرات است؛ بنابراین، میتوان انتظار داشت که دور جدید مذاکرات هستهای شاهد طرح درخواستهای جدیدی از سوی آمریکا باشد که در مذاکرات با مقامات اسرائیلی مطرح و بر سر آن توافق شده است.
اما اینکه این درخواستها تا چه حد منطقی بوده و اصولاً قابلیت طرح در مذاکرات را داشته باشد یا خیر، موضوع دیگری است که باید اندکی منتظر ماند و دید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.