در آستانه تکمیل بودن سکوی پرتاب پایگاه فضایی امام خمینی در استان سمنان، کاهش صادرات نفت ایران در دومین ماه پیاپی، رأی یک دادگاه آرژانتینی در مورد توافق دولت این کشور با ایران بر سر پرونده آمیا و نگرانی مقامات غربی از کند بودن روند همکاری ایران با آژانس، از جمله مهمترین مطالب امروز مطبوعات جهان درباره ایران است.
«نیویورک تایمز» از جمله رسانههایی است که کاهش صادرات نفت ایران به نقل از آژانس بینالمللی انرژی را مورد توجه قرار داده است؛ بنابراین، پس از اینکه صادرات نفت ایران در ماه فوریه به رکورد خود در بیست ماه اخیر یعنی ۱.۵۸ میلیون بشکه در روز رسید، دو ماه بعد روند کاهشی داشته است.
بر پایه این آمار، صادرات نفت ایران در ماههای مارس و آوریل به ترتیب به ۱.۲۹ و ۱.۱۱ میلیون بشکه در روز کاهش یافته و به سقف یک میلیون بشکهای نزدیکتر شده است که طرف غربی مدعی است در توافق ژنو برای صادرات نفت ایران تعیین شده است.
دولت اوباما در حالی انتظار دارد صادرات نفت ایران باز هم کاهش یابد که زنگنه وزیر نفت در روزهای اخیر گفته بود، چنین سقفی را به رسمیت نمیشناسد.
«وال استریت ژورنال» سهم میعانات نفتی از صادرات ۱.۱۱ میلیون بشکهای نفت ایران را ۲۳۰هزار بشکه اعلام کرده که در قیاس با صادرات روزانه ۱۵۰هزار بشکه در ماه مارس افزایش یافته است. به نوشته وال استریت ژورنال، اعداد اعلام شده، سخنان ماجدی، معاون وزیر نفت ایران را تأیید میکند که به تازگی گفته متوسط صادرات ایران در سه ماه گذشته، ۱.۲ میلیون بشکه در روز بوده است
.
خبرگزاری
«رویترز» رأی یک دادگاه فدرال آرژانتین علیه کمیسیون مشترک حقیقتیاب ایران و آرژانتین در مورد پرونده آمیا را مورد توجه قرار داده است. ایران و آرژانتین در سال ۲۰۱۳ توافق کرده بودند مشترکا در مورد انفجار سال ۱۹۹۴ در مرکز جامعه یهودیان آرژانتین در بوئنوس آیرس تحقیق کنند.
آلبرتو نیسمان، دادستانی که پیش از این تحقیقات در این باره را بر عهده داشته، از توافق با ایران به دادگاه شکایت کرده و آن را دخالت قوه مجریه در حوزه مسئولیتهای قوه قضائیه دانسته بود.
دولت آرژانتین تصمیم گرفته است در دیوان عالی کشور به این رأی اعتراض کند. هکتور تیمرمن، وزیر خارجه این کشور گفته به ایران اطلاع داده که دولت قصد چنین کاری را خواهد داشت
.
پیشرفتها در برنامه موشکی ایران به روایت یک گزارش سازمان ملل، مورد توجه رسانههای اسرائیلی قرار گرفته است؛ بنابراین، به رغم کاهش خریدهای غیرقانونی ایران در این حوزه، پیشرفت برنامه موشکهای بالستیک ایران ادامه دارد.
«آروتز شوا» به نقل از این گزارش نوشته است، یک سایت پرتاب جدید در فاصله چهل کیلومتری از شاهرود در اوت سال ۲۰۱۳ شناسایی شده است. یک مجتمع پرتاب بزرگتر در مرکز فضایی امام خمینی در سمنان برای استفاده در حوزه موشکهای بالستیک و پرتاب ماهواره در آستانه تکمیل شدن است.
این گزارش همچنین به گشایش مرکز امام صادق برای مونیتورینگ اجرام فضایی در ژوئن ۲۰۱۳ اشاره کرده است.
موضوع برنامه موشکی ایران در شرایطی مورد توجه قرار گرفته که قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت ـ که در ساال ۲۰۱۰ صادر شده ـ محدودیتهایی را در این باره علیه ایران وضع کرده است
.و در پایان اینکه وال استریت ژورنال کند بودن روند همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را سبب نگرانی مقامات غربی دانسته است. ظاهرا روز پنجشنبه آخرین روز از مهلت توافق شده ایران و آژانس برای ارائه اطلاعاتی از سوی ایران در مورد چاشنیهایی بوده که قابلیت استفاده در سلاح هستهای را نیز دارند.
بنا به ادعای منابع غربی در حالی که ایران در این باره اطلاعاتی را به آژانس داده است، هنوز پرسش های مهمی باقی است. آنها نارضایتی در این حوزه را بر روند کلان مذاکرات هستهای در وین کارساز دانستهاند.