مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفت رسیدن به توافق هسته ای بین ایران و ۱+۵ در پایان فرصت ۶ ماهه تعیین شده امکان پذیر است.
به گزارش تسنیم، مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفت: رسیدن به توافق هسته ای (میان ایران و غرب) در پایان فرصت 6 ماهه تعیین شده (اواخر ماه جولای)، یک آرزوی محال نبوده و شدنی است و من به شخصه امیدوارم که این توافق حاصل شود.
هانس بلیکس در گفت و گویی با روزنامه اتریشی ˈدی پرسهˈ با ابراز امیدواری به اینکه ایران و غرب بتوانند به زودی به مناقشه هسته ای خود فیصله دهند،گفت: مذاکرات هسته ای با ایران ممکن است به ˈآب شدن یخ هاˈ منجر شود.
وی خاطرنشان کرد: پایان یافتن مناقشه هسته ای می تواند یک ˈیخ شکنˈ برای سایر موضوعات بین المللی از جمله بحران های سوریه و یا اوکراین شود.
این سیاستمدار سوئدی با بیان اینکه حصول توافق در اواخر ماه ژوییه یک آرزوی محال نیست، تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم که هرچه بیشتر تعلل شود، فیصله دادن به این مناقشه دشوارتر خواهد شد. بلیکس گفت: من واقعا امیدوارم که توافقی به عمل آید، اگر این عمل تا 20 ژوییه انجام شود، بسیار بهتر خواهد بود.
مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفت وگوی خود با روزنامه اتریشی دی پرسه، این موضوع را که برخی در غرب خواهان آن شده اند که برنامه تسلیحاتی و موشکی ایران هم در دستورکار مذاکرات قرار گیرد، قبول ندارد. این کارشناس 85 ساله که اخیرا نیز به مدت دوهفته در تهران بوده است چنین انتقاد کرد که: ˈاین درست نیست که اکنون نکات تازه ای را به موضوع مذاکرات بیفزایند. من ناخشنودی ایرانی ها از این بابت را به خوبی درک می کنم. چرا که در توافق موقت ژنو در مورد برنامه تسلیحاتی صحبت نشده بود.ˈ
بلیکس با بیان اینکه از هنگام انتخاب رییس جمهور حسن روحانی ایران تا اندازه ای متحول شده است،گفت: مردم و دولتمردان ایران خواهان فیصله دادن به منازعه هسته ای هستند و همین امر تا اندازه ای جلوی تندروها را می گیرد.
وی مشکل اساسی در این مناقشه را عدم اعتماد بین دو طرف عنوان کرد و گفت: غرب می گوید که ایران صداقت نداشته و یک برنامه مخفیانه هسته ای را دنبال کرده است، از سوی دیگر ایرانی ها نیز به شدت به غرب مظنون هستند زیرا معتقدند که طرف مقابل هر وقت که آنها قدمی جلو می گذارند، بر سطح توقعات خود می افزایند.
بلیکس افزود: آژانس تایید کرده که ایران به آنچه در ژنو توافق شده، عمل کرده است اما این را هم نمی تواند با صراحت اعلام کند که ایران به فعالیت های دیگری دست نزده و این درحالی است که عدم فعالیت را نمی توان ثابت کند و این همان چیزی است که در عراق هم رخ داده بود.