بررسی‌ تاکتیکی بر پایه مدل سوریه؛

تکفیری‌ها چگونه به سرعت در عراق پیشروی کردند؟!

اوج این اقدامات را در روزهای گذشته در عراق دیدیم که شاید بتوان سریع‌ترین پیشروی یک نیروی تروریستی تلقی‌اش کرد؛ نیرویی که ظاهراً از آموزش نظامی کلاسیک بی‌بهره بود، ولی به شدت در جنگ سریع و خشن عمل می‌کند.
کد خبر: ۴۰۷۳۹۰
|
۲۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۷ 11 June 2014
|
52752 بازدید
|
تکفیری‌ها چگونه به سرعت در عراق پیشروی کردند؟!گروه‌ تکفیری ‌به نام داعش، پس از مدت‌ها جنگ‌های پراکنده در عراق، روز گذشته در شرایطی به پیشروی سریع و بی‌سابقه‌ای دست زد و برخی نقاط استراتژیک عراق را تحت کنترل خود قرار داد که این سرعت عمل، پرسش‌هایی را پیش کشیده که چگونه این گروه‌ها در سوریه اقدام مشابهی را پیاده سازی کرده‌اند و حال در عراق، جدال تازه‌ و بی‌رحمانه‌ای ‌از سر گرفته‌اند؟

به گزارش «تابناک»، «دولت اسلامی عراق و شام / الدولة الاسلامیة فی العراق والشام» یا داعش از سال ۲۰۰۴ به عنوان گروهی وفادار به القاعده اعلام موجودیت کرد و به القاعده عراق مشهور ‌و در دو سال به‌ سازمانی فراگیر برای گروه‌های شورشی عراق به نام دولت اسلامی عراق تبدیل شد؛ سازمان تروریستی که علاوه بر نیروهای سلفی و وهابی، بسیاری از نیروهای بعثی نیز جذبش شدند و بدنه نظامی‌اش را تقویت کردند.

ابو‌مُصعَب الزرقاوی یا همان أحمد فاضل النزال الخلایله، نخستین فرمانده این گروه تروریستی‌ در هفتم ژوئن‌ ۲۰۰۶ در هشت کیلومتری شمال شهر بعقوبه در شمال بغداد، پایتخت عراق کشته شد. پس از او ابوحمزه المهاجر یا ابوایوب المصری، مسئولیت فرماندهی شورشیان سنی و تروریست‌های خارجی در عراق را بر عهده گرفت. ابوحمزه نخست از اعضای اخوان المسلمین بود و در سال ۱۹۸۲ به جهاد اسلامی مصر پیوست و از سال ۱۹۹۹ به افغانستان رفت و از متخصصان تهیه مواد منفجره شد.

دومین فرمانده این گروه تروریستی در عراق چندین سال به توسعه داعش و همچنین طراحی حملات علیه نیروهای آمریکایی پرداخت و سپس در حمله مشترک نیروهای عراقی و آمریکایی در سال ۲۰۱۰ به همراه ابوعمر البغدادی به قتل رسید. ابوعمر البغدادی را نیز در مقام فرماندهی داعش برشمرده بودند؛ اما بر پایه برخی تحلیل‌ها، چنین شخصیتی نبود و ابوعمر البغدادی تنها یک افسر ارتش بعث عراق بوده و در این دوران فرمانده اصلی همان ابوحمزه المهاجر بوده است.

ابوبکر البغدادی یا ابوبکر، محمّد بن احمد بن عثمان از سال 2010 ‌سومین فرمانده این گروه تروریستی ‌شد و رادیکال‌ترین مواضع را در میان گروه‌های تکفیری در پیش گرفت، چنان که حتی به تروریست‌های القاعده نیز در تسویه حساب‌ها رحم نکرد و وحشت‌‌انگیزترین رفتار ممکن به نام اعضای این گروه متوحش ثبت شد.

در دوران ابوبکر البغدادی، این گروه وارد جنگ در سوریه شد و سپس در عراق به جای انجام عملیات‌های تروریستی محدود نظیر بمب‌گذاری و حملات انتحاری، اقدام به تهاجم‌های علنی‌تر به قصد تصرف برخی مناطق و تشکیل «دولت عراق و شام» کرد. اوج این اقدامات را در روزهای گذشته در عراق دیدیم که شاید بتوان سریع‌ترین پیشروی یک نیروی تروریستی تلقی‌اش کرد؛ نیرویی که ظاهراً از آموزش نظامی کلاسیک بی‌بهره بود، ولی به شدت در جنگ سریع و خشن عمل می‌کند.

تکفیری‌ها چگونه به سرعت در عراق پیشروی کردند؟!

با این حال، پرسش اساسی این است که چگونه این شبه نظامیان تکفیری توان پیاده سازی این عملیات نظامی سریع را دارند و پیش از عراق، چگونه در سوریه همین شیوه جنگی را پیش گرفته بودند و به سرعت برخی از مناطق سوریه را در اشغال خود درآوردند، تا آنجا که امروز «رقه» در سوریه را پایتخت خود معرفی کرده‌اند؟!

برخی‌ ناظران تحولات سوریه که در عمق میدان به رصد رفتار نظامی گروه‌های شبه نظامی مخالف دولت سوریه پرداخته بودند، ‌به خبرنگار «تابناک» جزئیاتی از شیوه عمل این گروه‌ها گفتند که متفاوت با گفتارهای کلیشه‌ای معمول است.

بنابر اطلاعات واصله، بر خلاف تصور عام، بسیاری از نیروهای حاضر در سوریه که شمار آنها تا 440 هزار تن از 85 کشور نیز برآورد می‌شد و در ماه‌های اخیر ده‌ها هزار تن از آنها کشته شده‌اند، نیروهای آموزش ندیده و نیاز به تعلیمات نظامی نیستند، بلکه اتفاقات متخصص در امور‌ نظامی هستند که در جنگ با دولت‌های سوریه و عراق نیز مشخصاً از تخصص نظامی‌اش استفاده می‌شود.

برای‌ نمونه، تک‌تیراندازهای خارجی که برخی‌ از آنها از اروپای شرقی به داعش و جبهه النصره پیوسته‌اند، بخش چشمگیری از تلفات انسانی را رقم زده‌اند. تجربه‌های ساخت خمپاره‌های دست‌ساز توسط نیروهای تکفیری در سوریه که بسیاری از آنها پیش از برخورد با زمین منفجر می‌شد و اثرگذاری محدودی داشت، به مرور و در ‌چند سال اخیر تکمیل شده و برخی از این اشخاص در زمینه تولید موادمنفجره و سلاح‌هایی نظیر خمپاره به سطحی رسیده‌اند که می‌توان کارگاه اسلحه‌ساز قلمدادشان کرد و به دلیل همین ویژگی برای کشور متبوعشان حکم یک بمب ساعتی را دارند.

این سطح آموزش نظامی البته تنها در سوریه و عراق به دست نیامده، بلکه این نیروها و به ویژه تکفیری‌هایی که از خارج ‌سوریه و عراق به این منطقه آمده‌اند، تجربه جنگ در چچن، لیبی، لبنان، افغانستان و ... با برخی ‌نیروهای نظامی منسجم دنیا نظیر آمریکا و شوروری سابق را دارند و اتفاقاً در این جنگ‌ها تلفات سنگینی ‌روی دست آمریکایی‌ها و روس‌ها گذاشتند و طبیعتاً با برخورداری از این تجارب جنگی، برای جنگ بسیار آماده تر از نیروهای نظامی عراق هستند، به ویژه که ایدئولوژی نیز با این آموزش‌ها گره می‌خورد.

این گروه‌های تروریست در پیاده سازی تاکتیک نظامی‌شان ‌متأثر از همین تجارب جنگ‌های چریکی، در سوریه و حال در عراق کاملاً سیال عمل کرده و به واسطه ‌نداشتن موضع‌گیری مستمر در یک سنگر و تغییر موضع سریع‌شان، شناسایی و انهدام مواضعشان بسیار دشوار است. همین تجارب نظامی منجر به استفاده از تاکتیک‌هایی شده که در جنگ‌هایی نظیر جنگ ویتنام و البته در افغانستان به طور گسترده استفاده می‌شد.

از جمله این تجارب، سنگرهای بسیار کوچک نیم متر‌ در نیم متر یا یک چهار متر مربع است که این تروریست‌ها برای روزهای متمادی در آنها سنگر می‌گیرند و عملاً میزان آسیب دیدنشان از بمباران بسیار کاهش می‌یابد و در هنگام پیشروی قوای نظامی، از این سنگرها خارج شده و وارد عمل می‌شوند. کانال‌های زیرزمینی که میان ده‌ها ساختمان در نقاط ‌یک شهر متصل می‌شود نیز از دیگر تاکتیک‌هایی است که عملاً شناسایی مسیر حرکت ستون نظامی این اشخاص را برای هواپیماها و بالگردها بسیار دشوار می‌سازد و پاکسازی مناطق شهری اشغال شده توسط تکفیری‌ها را نیز پیچیده می‌نماید.

افزون بر این، گروه‌های تکفیری که در سوریه و عراق با دو دولت مستقر درگیرند، به واسطه همین تجارب جنگی با تاکتیک‌های نظامی و ضدتاکتیک‌ها که توسط نظامیان روسی و آمریکایی به کار گرفته شده، آشنایی دارند؛ مثلا در قبال هر هجوم گسترده نظامی، در عوض تمرکز تمام توان نظامی برای مقابله مستقیم، اقدام به تقسیم قوا کرده و بخشی از توان نظامی‌شان را صرف دور زدن نیروهای نظامی ارتشی می‌کنند که عملاً منجر می‌شود تا ارتش در عوض عملیات آفندی مجبور به تغییر تاکتیک به پدافندی شود و سرعت پیشروی نیروی نظامی در عراق و سوریه بسیار کند شده و حتی گاهی روند معکوس اتفاق می‌افتد.

به این تاکتیک‌های نظامی می‌توان زمین بازی را نیز به نفع تکفیری‌ها افزود، چرا که در برخی از بخش‌هایی که به اشغال تکفیری‌ها در سوریه و عراق درآمده، شاهد مقاومتی از سوی مردم بومی نبوده‌ایم و بعضاً استقبال‌هایی شده و جذب نیرو نیز در این مناطق سنی نشین انجام گرفته و نظام قبیله‌ای نیز در این زمینه به تکفیری‌ها کمک کرده، به گونه‌ای که ‌یکباره قبیله‌ای چند صدنفره در عرض چند ساعت به این گروه‌ها پیوسته است. با این اوصاف، طبیعتاً این پیشروی با نزدیک شدن به مناطق کردنشین و شیعه‌نشین عراق کند خواهد شد و قواعد بازی تغییر می‌کند؛ اتفاقی که در سوریه نیز دیدیم.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۹
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۹۳
ali
|
United Arab Emirates
|
۱۱:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
javabe soal khabari khodetoon ro nadadin ke
in faghat morefi daesh bood ke
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
زیاد اینا رو گنده نکنید. اینا خیلی شهوت پرست و سست عنصرند. اینا همونایی اند که برای مهار غرایز حیوانیسون جهاد نکاح و کار کردن مردان در فروشگاه های لباس زنانه و . . . رو راه انداختند
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
دقت کنید جواب داد.
سوال به این معنا بود که این همه قدرت رو این داعش از کجا داره و چطوری تونسته توی کشوری مثل سوریه و عراق جولان بده ...
خلاصه جواب:
داعش پر از افراد تجربه دیده است پس تونسته پیشرفت کنه!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
هشت سال تمام ارتش هاي عربي با ايران جنگيدند و حريف شيرمردان ايران زمين نشدند حالا يك گروه بي ريشه با هوچيگري چكار ميتونه بكنه؟؟؟/
محمّد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
این گروه فقط از اعراب تشکیل نشده این گروه کل از هرچی تجربه دیده نظامی تشکیل شده
reza
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
اخه اینا جایی رو تصرف نکردن فقط به چنتا قبیله حمله کردن اونا هم نیرو و اختیار منطقشونو دادن به اسم ناعش (نوکر احمق عراق و شام )
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۳:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
جواب واضح هست: ضعف ارتش و دولت مرکزی عراق و خیانت مقامات استانی که به راحتی تروریست ها گرفتنش!
وگرنه کدوم عقل سلیم قبول میکنه یه گروهی که به 2000 نفر هم نمیرسن یه استانی با بیشتر از 80000 هزار نفر نیرو رو مثل آب خوردن بگیرن
زندانی ها رو فراری بدن ، بانک بزنن ، ملت رو سلاخی کنن با راحتی کامل هم بگن ما بغداد رو میگیریم
عراق امروز متاسفانه به جای اینکه به دنبال ثبات و حاکمیت ملی خودشون باشن بیشتر دنبال درگیری قبلیه ای فرقه ای باج خواهی سیاسی هستن
بیچاره مردم بی گناه که مثل گوشت قربونی این وسط میمیرن برای هیچی
ریشه این گروه ها خشک نمیشه مگر با اتحاد کامل مردم خود عراق این یه چیز بدیهی هست
کارشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
هوچی بازی کردن و کشتن افراد بیگناه که تجربه نمیخواد بیشرفی می خواد که اینها دارند
هادی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
دلارهای باد آورده عربستان سعودی، خاورمیانه را به نا امن ترین جای دنیا تبدیل کرده.
خدا لعنتشون کنه. آمین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
لطفا اين سوال را هم جواب بدهيد
اين جماعت 440 هزار نفري اگر بخواهند در روز يك نان هم بخورند هزينه اين همه خوراك را از كجا تامين نمي كنند ؟
و آيا در اين دوره و عصر و زمان نمي توان ثابت كرد چه كشوري دارد علنا به يك گروه تروريستي در عراق كمك مي كند؟
حمید
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
خوب غربی ها بخصوص امریکاییها که خوب بلدن چجوری این پولارو ازچنگشون در بیارن ....
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۳:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
نون چیه برادر!
ماشین هاشون رو با طالبان مقایسه کن
طالبان بیشتر شبیه گدا گودول ها هستن ولی اینا ظاهرا پولدارن!!
هر چیه آتیشش از عربستان بحرین امارات قطر کویت گرم میشه
مهرداد از لنگرود
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
به همان سرعتی که اومدن به همان سرعت هم دمشون رو می ذارن رو کولشون میرن پیش عمو صدام
پاسخ ها
هادی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
هموطن گرامی، دشمن را نباید کوچک شمرد.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
دانی که چه گفت زال با رستم گرد ?
دشمن نتوان ضعیف و بیچاره شمرد
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۳
همانطور که تو با دست گرفتن ایدئولوژی هایت پیشرفت کردی، دیگران هم می توانند.
غرور، اولین دروازه ی شکست است.
علي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
داعش در سوريه ضعيف و غير فعال شد چون حزب الله لبنان به سورين وارد شد وأنها را محدود كرد اكنون در شمال عراق در مناطق دور از حزب الله لبنان دوباره دست به جنايت زد ند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
باید ایران وارد عمل بشه و گرنه نوبت ایران میشه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
پیش بینی های تاریخی در خصوص آینده منطقه شام و حجاز و عراق و دیگر سرزمینهای اسلامی یکی پس از دیگری به واقعیت می پیوندند ، پس بایستی در این خصوص تا فرصت از دست نرفته تدابیری اساسی بیندیشیم.
ناشناس
|
United States
|
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
اینها عده ای تروریست مذهبی به تنهایی نیستند بلکه نیروهای دوره دیده و ورزیده عربستان و اردن هستند بخش زیادی ار این افراد را مهاجرین فلسطینی تشکیل میدهند پس خیال خام است که فکر کنیم با عده ای مبارز عقیدتی صرف روبرو هستیم نیروهای دوره دیده ای که به نام مبارزه با اسراییل اموزش دیدند اما الان با سازش رهبرانشان با اسراییل به شمت هدف شیعی تغییر جهت داده اند همانند همان کاری که خلیفه عباسی در تحریک و ارسال پیام به مغولها نمود برای حمله به ایران
ناشناس
|
United States
|
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
امروز داعش به دویست کیلومتری مرز ایران رسیده. شرق سوریه و غرب عراق افتاده دست داعش.

من تعجب میکنم دولت های منطقه چقدر ضعیف هستند خصوصا عراق که یه شبه یه استان دو استان رو از دست داد.

متاسفانه الان دیدم که داعش غنیمت جنگی ارتش عراق رو داره وارد سوریه میکنه.انواع توپ های خود کششی. هلکوپترها و ماشین های نظامی.
احمدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
جنگ وهابیون علیه استان نینوا با هدف تبدیل عراق به عربستان دیگر است واستراتژِی غرب وشرق نا من کشور علیه ایران شیعه است پاکستان شرق وعراق غرب وجنوب هم که امریکا وعربستان ایران باید حتی بعنوان یک همسایه شیعه تا میتواند کمک کند بهر حال این صنایع پیشرفته ومدرن باید بکار گرفته شود وحتی بهترین مانور وازمایش سلاح های سپاه است و بدون ترس ایران مقابله کند پیام های سیاسی عربستان چند روزهای گذشته ولبخند بعضی سیاسیون ما برای این بود که عربستان ایران را نمک گیر کند و کلک عراق را بکند ماهی ده هزار دلار به مزدور های داعش فقط عربستان حقوق میدهد ایران الان از نظر نضامی که تمامی نیروهای تروریستی در یک جا جمع شده اند میتواند ضربه محکمی وارد کند با کمک ارتش عراق
محمّد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
حالا اگه من بگم ظهور به نزدیکترین زمان خودش رسیده نه تایید میشه نظرم نه قبول
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
پس یعنی دیروز از ظهور دور بودیم، امروز نزدیکترین زمانشه، فردا هم دوباره دور میشیم ها؟!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
امیدواریم ولی خدا صلاح کارهارو میدونه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
تحلیل خوبی بود.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟