در روزی که شاخص بورس باز هم با ریزش مواجه شد و با 355 واحد کاهش به 72544 واحد رسید علی صالحآبادی در طبقه ششم سازمان بورس روبهروی خبرنگارانی نشست که هر یک سعی داشتند تا علت اصلی سیاه روزیهای ادامهدار بازار سهام را از وی جویا شوند اما آقای رییس همانند همیشه فضای پرسش و پاسخها را با ارایه آمارهای همیشگی و به روز شده در اختیار خود گرفت و به جز تلاشهای چند خبرنگار که سعی داشتند وی را مجاب کنند تا به اصل ماجرا بپردازد وی با کلیگویی توانست فضای جلسه نشست خبری را به سمتی که مایل است هدایت کند.
در همین حال وی در پاسخ به سوال «جهان صنعت» مبنی بر اینکه سازمان بورس به عنوان رکن اصلی و تصمیم ساز بازار سرمایه چه تعاملی با دولت برقرار کرده است تا بتواند جو بازار سهام را رونق دهد، گفت: با رایزنیهایی که با وزارتخانهها داریم توانستهایم با تسهیل شرایط فعلی بخشی از موانع را از سر راه صنایعهای بزرگ بازار برداریم که این تحول در بلند مدت میتواند برای کلیت بازار سودمند باشد. صالحآبادی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار «جهان صنعت» در خصوص اینکه برخی از شرکتهای سیمانی «کارون، مازندران، شمال، کرمان و...» در صورتهای مالی خود افزایش نرخ را اعلام نکردهاند نیز اظهار داشت: سازمان بورس به بودجه اطلاعات مالی اعلام شرکتها اتکا میکند. همچنین تصمیم و تشخیص بسته شدن یا نشدن شرکتها بر مبنای همان اطلاعات است. وی خاطرنشان کرد: بحث افزایش نرخ یا هر تصمیم دیگردر صورتی که با اهمیت باشد و روی سود شرکتها تاثیر بگذارد با اعلام آنها بورس نماد را متوقف میکند.
هدف بزرگ فعلی
علی صالحآبادی با بیان اینکه با تعامل با سازمان خصوصی سازی در شرایط فعلی دیگر از عرضه اولیه خبری نخواهد بود، گفت: هدف مسوولان بازار سرمایه، حفظ نقدینگی در این بازار است. زمانی که تورم بسیار بالا باشد، امکان برنامه ریزی اقتصادی از مسوولان سلب میشود. این در حالی است که با کاهش تورم، متناسب با آن، نرخ سود بانکی کاهش مییابد و این امر روی نسبت قیمت به درآمد (P/E) بازار سرمایه نیز تاثیرگذار میگذارد.
علی صالحآبادی با اشاره به اینکه در این شرایط بنگاهها میتوانند تسهیلات ارزانتری را ارایه دهند، ابراز داشت: در حال حاضر از رشد منفی به مثبت در حال حرکت هستیم و تورم نیز در حال کاهش است.وی با طرح این سوال که برای بهبود شرایط چه میتوان کرد، اظهار داشت: در حوزه بورس کالا، در مورد دو محصول جلسات متعددی برگزار شد و دامنه قیمت PVC و پلیپروپیلن افزایش یافت. زیرا باید اختلاف قیمت بورس و حاشیه بازار به حداقل برسد.
رییس سازمان بورس اوراق بهادار ادامه داد: در مورد پالایشگاهها نیز با شرکت ملی پالایش پخش فرآورده نفتی و معاون برنامهریزی وزیر نفت رایزنیهایی داشتهایم. در این خصوص مذاکراتی مبنی بر تدوین نقشه راه بلندمدت برای تعیین نرخ مواد اولیه انجام شده تا سرمایهگذار مبنای بلندمدتی پیش رو داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه موارد مربوط به بنگاههای اقتصادی با دولت پیگیری میشود، ابراز داشت: باید یک نقشه راه داشته باشیم تا در بلندمدت وضعیت بنگاههای اقتصادی مشخص باشد. رییس سازمان بورس اوراق بهادار با اشاره به اینکه بازار بلوک به روان شدن و حجم معاملات کمک میکند از آغاز فعالیت آن خبر داد. صالحآبادی گفت: این روزها سهامداران حقوقی کمبود نقدینگی دارند، به همین منظور، استفاده از ابزار تبعی سهام این اختیار را به مشتری میدهد که در زمان مشخص با قیمت تعیین شده سهام را بفروشد در این شرایط انگیزه فروش کاهش مییابد. به علاوه، قرارداد آتی سهام نیز در حال فعال شدن است.
سهم تامین مالی بازار سرمایه
در ادامه این نشست صالحآبادی به موضوع تامین مالی در بازار اولیه اشاره کرد و اذعان داشت: در حوزه تامین مالی در بازار اولیه؛ 900 میلیارد تومان از طریق انتشار اوراق با درآمد ثابت و 3900 میلیارد تومان از طریق افزایش سرمایه شرکتها تامین مالی شده است که در مجموع تامین مالی شرکتها از بازار اولیه در سه ماهه نخست امسال 4800 میلیارد تومان بوده است. وی افزود: در حوزه ناشران بورسی 2781 اطلاعیه و ناشران غیر بورسی 1141 اطلاعیه منتشر شده که جمعا 3925 اطلاعیه در سه ماه نخست منتشر شده است.
صالحآبادی درباره فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری اذعان داشت: از ابتدای سال تاکنون شش صندوق سرمایهگذاری مجوز فعالیت گرفتهاند و یک شرکت پردازش اطلاعات نیز پروانه فعالیت خود را دریافت کرده است. رییس سازمان بورس در ادامه به اهمیت فرهنگسازی و اطلاعرسانی اشاره کرد و گفت: کاربران تالار مجازی به عنوان بستری برای آموزش کاربردی، عملی و بدون ریسک به 256 هزار نفر رسیده است. همچنین در پورتال جامع آمورشی با هدف آموزش 190 برنامه تصویری، 200 برنامه نوشتاری و 500 برنامه صوتی در اختیار علاقهمندان سرمایهگذاری در بورس قرار گرفته شده است. از طریق ورود به تالار مجازی امکان دسترسی به این پورتال نیز فراهم شده است.
وی به برنامه رادیویی استودیو بورس اشاره کرد و اظهار داشت: این برنامه مانند سالهای گذشته فعالیت خود را ادامه میدهد فقط ساعت برنامه برای حضور پررنگتر فعالان بازار و ارایه گزارش روزانه از ساعت 10 صبح به 15 تغییر کرده است. صالحآبادی به فعالیت کمیته رسانه بازار سرمایه و اثربخشی تعامل صاحبان رسانه با سازمان بورس اشاره کرد و گفت: 13 اثر در سه ماهه نخست سال در انتشارات بورس منتشر شده است.
سخنگوی سازمان بورس تصریح کرد: اتاق فکر باحضور انجمنهای حرفهای، اساتید مرتبط با بازار سرمایه و همچنین فعالان مختلف بازار سرمایه راهاندازی شده و چارچوبهای کلی آن شکل گرفته است که میتواند حلقه اتصال خوبی بین ارکان بازار سرمایه و فعالان بازار با سازمان بورس و سایر ارکان درانجام تصمیمگیریها و تصمیمسازیها باشند. وی افزود: راهاندازی مرکز میانی امضای دیجیتال همزمان با افتتاح هشتمین نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه حرکت خوبی بود که از این پس این امکان را به تمام شرکتها و سازمانهای تابعه میدهد که تمام فعالیت خود را به طور الکترونیکی انجام دهند و تمام سامانهها از جمله کدال و ستان از این طریق صورت پذیرد.
وی با بیان اینکه در گذشته این امکان تنها از طریق ورزات صنعت، معدن و تجارت برای فعالان بازار سرمایه امکانپذیر بود؛ گفت: با راهاندازی این مرکز علاوه بر فعالیتهای سازمان بورس و ذینفعان آن؛ کارگروهی در شورای معاونان وزارت صنعت معدن تجارت تشکیل شد که این فرصت را فراهم کرد که سایر بخشها از جمله بیمه، گمرک و مالیات هم بتوانند از این مرکز استفاده کنند. صالحآبادی با اشاره به هشتمین نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه افزود: نمایشگاه امسال نیز به خوبی برگزار شد و از نکات قوت این نمایشگاه برگزاری اجلاس IFN بود که توانست در سطح قابل قبولی با حضور فعالان کشورهای مختلف فرصتهای سرمایهگذاری در ایران را تشریح کند. زیرساختهای خوبی در این خصوص فراهم شده و فقط لازم است سایرین با این فرصتها و امکانات آشنا شوند. سخنگوی سازمان بورس درباره افتتاح بازار دارایی فکری اظهار داشت: افتتاح بازار دارایی فکری در فرابورس کار پراهمیتی بود البته نمیتوان از یک بازار تازه انتظار یک شبه ره صدساله را داشت اما امیدواریم حجم معاملات این بازار در آینده نزدیک رشد داشته باشد در همین راستا سایت ویژهای برای ورود ایدهها به این بازار طراحی شده و هماکنون تعدادی ایده به فرابورس ارایه شده که شروع خوبی برای این بازار است.
امکان معامله سلف موازی سنگآهن
این مقام در خصوص بورس کالا تصریح کرد: در حوزه بورس کالا امکان معامله سلف موازی سنگ آهن از تیرماه فراهم شده و شرکت تامین سرمایه امید اولین محموله سنگ آهن را در بورس کالا به شکل سلف موازی که امکان معاملا ثانویه را نیز دارد، انجام خواهد داد. صالحآبادی عنوان کرد: تاکنون هیچ محصولی امکان معاملات ثانویه را نداشته و برای اولین بار این امکان در بورس کالا فراهم شده است. این مقام مسوول به ابزار دیگری در بازار اشاره کرد و گفت: اوراق گواهی سپرده کالایی از دیگر ابزاری است که سازوکار آن ابلاغ شده است این ابزار به تولیدکنندهای که برای فروش محصول خود در کوتاهمدت مشکل دارد این امکان را میدهد که با سپرده گواهی کالا در انباری استاندارد قبض گواهی خود را در بازار مورد معامله قرار بدهد و علاوه بر امکان معامله امکان سپرده و وثیقه بانکی را برای تولید کننده فراهم میکند. وی با اشاره به امکان قراردادهای آتی زیره و فراهم شدن این امکان برای زعفران خاطرنشان کرد: تا پایان شهریورماه امکان معاملات برخط قراردادهای آتی در بورس کالا فراهم میشود. صالحآبادی گفت: همچنین بازار فرعی بورس کالا برای تولیدکنندگانی که نمیتوانند از بستر بورس کالا استفاده کنند فراهم شده تا این دسته از تولیدکنندگان محصولاتی همچون قراضه آهن را در بازار فرعی بورس کالا معامله کنند.
آمادگی گسترش شعب بورس کالا
وی همچنین به آمادگی سازمان بورس و بورس کالا برای گسترش شعب بورس کالا اشاره کرد و گفت: آمادگی لازم برای گسترش شعب و مجوز به کارگزاران بورس کالا در سایر استانها وجود دارد. صالحآبادی به معامله میعانات گازی پارس جنوبی ظرف 45 روز آینده در بورس انرژی پرداخت و گفت: در بورس انرژی میعانات گازی پالایش گاز نفت ایلام معامله میشد که با هماهنگی که با وزارت نفت انجام گرفت ظرف 45 روزآینده میعانات گازی پارس جنوبی بدون محدودیت در عرضه در بورس انرژی معامله میشود. رییس سازمان بورس اوراق بهادار به عرضههای جدید بورس انرژی مانند نیتروژن مایع، نفت کوره سبک، روغنهای قطران اشاره کرد و گفت: در حوزه معاملات برق پیش از این وزارت نفت ماهانه 10 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته بود که از تیرماه این اعتبار با رشد پنج برابری به 50 میلیارد تومان افزایش مییابد. سخنگوی سازمان بورس همچنین به جلسه با وزیر نفت اشاره کرد و گفت: طی جلسهای که با وزیر نفت برگزار شد، مقرر گردید از این پس امکان معاملات سلف فرآوردههای نفتی نیز در بورس انرژی فراهم شود. وی با بیان اینکه سازمان بورس آمادگی دارد در اسرعوقت امکان معاملات سلف فرآوردههای نفتی را فراهم کند، گفت: زیرساختهای این معامله در بورس فراهم است و وزارت نفت هر گاه بخواهد میتواند این معاملات را آغاز کند.
صالحآبادی ادامه داد: یکی از اهدافی که در بازار سرمایه پیگیری میشود، حفظ نقدشوندگی است. این در حالی است که با وجود نزول قیمتها در بازار، صف فروش سنگین ایجاد نشد. از سوی دیگر در این بین صندوق توسعه نیز فعالیت خود را گسترش داد. یکی از اهداف این صندوق تسهیل نقد شوندگی در بازار بود و به هیچ عنوان قصد دخالت در قیمت سهام را ندارد. وی با اشاره به اینکه منابع صندوق توسعه به مرور به بازار سهام تزریق میشود، یادآور شد: منابع این صندوق، از سوی بنگاههای خصوصی تامین میشود و دولت نقشی در این زمینه نداشته است. این در حالی است که یک صندوق نمی تواند پاسخگوی نیاز بورس و فرابورس باشد و از همین رو صندوقهای بازارگردان که خلاء بازار به شمار میروند، وارد بازار سهام شدهاند. وی با اشاره به اینکه منابع صندوق توسعه به مرور به بازار سهام تزریق میشود، یادآور شد: منابع این صندوق، از سوی بنگاههای خصوصی تامین میشود و دولت نقشی در این زمینه نداشته است. این در حالی است که یک صندوق نمیتواند پاسخگوی نیاز بورس و فرابورس باشد و از همین رو صندوقهای بازارگردان که خلاء بازار به شمار میروند، وارد بازار سهام شدهاند. وی تاکید کرد: با ورود صندوقهای تخصصی به بازار سرمایه، حضور حقوقیها در بازار ساماندهی میشود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.