مسئولان راه آهن در حالی گران شدن نرخ بلیت قطار در چند مرحله را کذب خواندهاند که خود در جوابیهشان، دستکم دو مورد از گرانیهای رقم خورده را صحه گذاشته و افزون بر آن، «یک سال اخیر» را محدود به نیمه گذشته سال جاری فرض کردهاند!
به گزارش «تابناک»، در پی انتشار خبری با تیتر «
چرا در راهآهن تورم سالانه، سه ماهه یک بار محاسبه میشود؟!»، شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران، جوابیهای فرستاده که در کمال ناباوری، تأیید خبر گران شدن بلیت قطار است؛ اما سعی در تکذیب خبر مندرج در «تابناک» را دارد.
در این جوابیه که به امضای صادق سکری، مدیر کل روابط عمومی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران رسیده، چهار بند به عنوان مستندات رد خبر گرانی بلیت قطار آمده که بدین شرح است:
۱ ـ در سال جدید شرکتهای بخش خصوصی درخواست واقعیتر شدن نرخهای بلیت قطار را داشتهاند اما شرکت راه آهن با مقاومت در برابر این موضوع و موکول کردن آن به بعد از سفرهای تابستانی، سعی کرد تا موجبات رضایت مردم عزیز را جلب کند.
۲ ـ در خصوص اعمال افزایش قیمت بلیت قطار از ۱۱ مهرماه سال جاری لازم به توضیح است که شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران پس از ارائه نرخهای پیشنهادی از سوی این شرکتها و انجام کار کارشناسی دقیق، موضوع افزایش نرخهای بلیت قطار مورد بررسی قرار داد و ضمن حمایت از بخش خصوصی و با در نظر گرفتن شرایط جامعه نسبت به عملیاتی کردن آن برای ۷۰ درصد از قطارها در سال جاری از ۲ تا ۲۴ هزار تومان اقدام کرد که با این تفاسیر، قیمت ۳۰ درصد از قطارها افزایشی نداشته است.
۳ ـ طبق ماده ۶ قانون دسترسی آزاد به شبکه حمل و نقل ریلی، دولت میتواند هزینههای بابت حق دسترسی به شبکه ریلی را دریافت کند که این مبلغ در گذشته دریافت نمیشده است اما به منظور پاسخگویی به انتظارات مردم مبنی بر ارتقا کیفیت ایستگاهها و خدمات دهی آنها بین صفر ریال (برای قطارهای کمتر از ۲۵۰ کیلومتر) تا ۵ هزار تومان (برای مسیرهای بالای ۱۲۵۰ کیلومتر) که بخش ناچیزی از هزینههای مربوط به بهره برداری از شبکه ریلی به راه آهن تحمیل میگردد، از مرداد ماه به صورت جداگانه افزوده شده است.
۴ ـ در حالی که از ابتدای سال در تمامی بخشهای اقتصادی شاهد افزایش قیمت بودهاند، این شرکت با افزایش بهره وری سعی در جبران افزایش هزینههای شرکت در بخش بار و مسافر داشته و در جهت جلوگیری از افزایش نرخ تعرفه حمل بار و مسافر، هیچ گونه افزایش قیمتی را به جامعه تحمیل نکرده است.آنچه در این بندها مورد توجه مسئولان شرکت راه آهن قرار گرفته، تنها رویدادهایی است که در سال ۹۳ رخ داده، حال آنکه در خبر مندرج در «تابناک»، بازه یک ساله اخیر مورد توجه قرار گرفته که البته نیمی از آن در سال ۹۲ و نیمی دیگر در سال جاری است!
اگر از این اشتباه ـ که شاید ناخواسته در جوابیه راه آهن مغفول مانده ـ بگذریم، در بند نخست جوابیه به صراحت درخواهیم یافت، گرانی ۲ تا ۲۴ هزار تومانی بلیت ـ که در خبر عینا به آن اشاره شده بود ـ از سوی مسئولان راه آهن تأیید شده است.
جدای آن، شرح چگونگی گران شدن بلیت نیز بنا بر آنچه در خبر آمده بود، بیان شده و از گران شدن در ۷۰ درصد قطارها خبر داده، نه همه آنها؛ با لحاظ کردن این موارد با کمال ناباوری، درخواهیم یافت تا اینجای جوابیه هیچ تفاوتی با خبر درج شده در «تابناک» نمیتوان یافت و از این روی، معلوم نیست دقیقا کدام بخش خبر تکذیب شده است؟!
این در حالی است که بند سوم جوابیه، بار دیگر گران شدن بلیتها با دریافت هزینه خدمات ایستگاهی تأیید شده تا تأیید دیگری بر خبر «تابناک» باشد؛ اما جالب اینجاست که مسئولان مستند قانونی دریافت این مبلغ را یک ماده از «قانون دسترسی آزاد به شبکه حمل و نقل ریلی» دانستهاند؛ اما هدف از دریافت مبلغ را «ارتقای کیفیت ایستگاهها و خدمات دهی» معرفی کردهاند.
البته از فحوای کلام جوابیه این گونه دریافت میشود که مسئولان راه آهن دریافت یکباره این دست هزینهها از مردم را مترادف با افزایش بهای بلیت نمیدانند و افزون بر آن، بر این باورند که این مبالغ بخش ناچیزی از هزینههای بهرهبرداریشان را میکاهد تا این پرسش به ذهن برسد که چرا از دریافت این مبلغ ناچیز به نرخ رضایت مردم صرف نظر نکردهاند؟
البته این ابهام هنگامی پر رنگتر میشود که بدانیم در زمان گرفتن این تصمیم، انجمن صنفی شرکتهای حملونقل ریلی و خدمات وابسته نسبت به آن اعتراض کردند و نه تنها افزایش رخ داده را به طور متوسط ۱۰ درصد خواندند، بلکه مخالف با قانون دسترسی آزاد به شبکه حمل و نقل ریلی، مخالف با «آییننامه» تأسیسی و فعالیت شرکتهای حمل و نقل ریلی و در تضاد آشکار با منافع بخش خصوصی و حقوق قانونی آنها خواندند. (
اینجا)
جالب اینجاست، با وجود چنین ابهاماتی، در عین حال که دو گرانی رقم خورده در نرخ بلیت قطار در سال 93 در جوابیه راه آهن تأیید شده، چگونه در بند چهارم جوابیه شرکت راه آهن، ادعا شده که این شرکت « هیچ گونه افزایش قیمتی را به جامعه تحمیل نکرده است»؟!