بررسی دلايل پيشرفت داعش در عراق و سوريه

شبکه تلویزیونی الجزیره در برنامه آن سوی خبر به دلایل پیشروی گروهک داعش در سایه حملات ائتلاف بین المللی به مواضع آن پرداخت.
کد خبر: ۴۳۹۶۰۷
|
۱۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۶:۴۴ 05 October 2014
|
11176 بازدید
شبکه تلویزیونی الجزیره در برنامه آن سوی خبر به دلایل پیشروی گروهک داعش در سایه حملات ائتلاف بین المللی به مواضع آن پرداخت.

به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از این شبکه، گروه های مسلح کرد در دو روز گذشته با حملات نیروهای سازمان دولت اسلامی در محورهای شرقی و جنوبی شهر عین العرب مقابله کردند و حملات هوایی ائتلاف بین المللی به مواضع دولت اسلامی در اطراف این شهر به مواضع گروه های مسلح کمک کرده است. در حال حاضر دو پرسش مطرح است. نخست این که با وجود حملات هوایی بین المللی علیه مواضع دولت اسلامی، پیشروی های میدانی این سازمان چگونه قابل توجیه است و دوم این که آیا این سازمان همچنان از حمایت مردمی در مناطق نفوذ خود برخوردار است؟

«زیاد برکات» گزارشگر این شبکه در گزارشی در این زمینه افزود: با وجود حملات هوایی بین المللی به مواضع سازمان دولت اسلامی، برگزاری کنفرانس های مختلف و تقویت هماهنگی های اطلاعاتی ولی پیشروی های میدانی این سازمان در عراق و سوریه در جریان است، گویی این حملات هوایی مواضع دشمنان این سازمان را هدف قرار داده و راه را برای پیشروی های میدانی دولت اسلامی فراهم کرده است. اینجا شهر عین العرب است که ائتلاف مواضع داعش را هدف قرار می دهد ولی نیروهای این سازمان به پیشروی های خود ادامه می دهند. با وجود آنکه این سازمان از شهر ضلوعیه در عراق عقب نشینی کرده ولی پیشروی هایی در شهر هیت داشته و سیطره خود را بر موصل تحکیم کرده است.

بر اساس تحولات میدانی می توان گفت که گروه های مسلح سازمان دولت اسلامی هر چند به پیروزی نزدیک نیستند ولی از شکست بسیار دور هستند چرا که ائتلاف تنها به حملات هوایی علیه دولت اسلامی متعهد است و ناظران امور نظامی می گویند این حملات نمی تواند به نتیجه برسد و ژنرال های ارتش آمریکا می گویند این نبرد به درازا خواهد کشید. دلایل متعددی در پیشروی نیروهای این سازمان مطرح است. نیروهای دولت اسلامی بیشتر از آنکه شبیه نظامیان باشند به صورت اشباح هستند و در برخی از موارد راکب موتورسیکلت یا پیاده هستند و راهبرد نیروهای این سازمان استفاده از اقدامات شوکه کننده و وحشت آور است و در این راهبرد از سربریدن و گسترش هرج و مرج استفاده می شود تا غیرنظامیان با وحشت از برابر نیروهای دولت اسلامی فرار کنند. قبل از این که عناصر مسلح این سازمان به شهر کوبانی برسند یکصد و پنجاه هزار نفر از سکنه این شهر آن را ترک کرده بودند. مسئله دیگر در پیشروی های دولت اسلامی جذاب بودن افکار این سازمان برای اتباع کشورهای مختلف است و شمار زیادی از مبارزان خارجی در این سازمان حضور دارند و آن را یک سازمان فراقومیتی می دانند.

«ویلیام نش» مدیر سابق مرکز عملیات پیشگیرانه در شورای روابط خارجی آمریکا از واشنگتن درباره بی تاثیر بودن حملات هوایی بر مواضع داعش در عراق و سوریه گفت: بسیار زود است درباره نتیجه این عملیات اظهار نظر کرد. شکی در این نیست حملات هوایی علیه مواضع دولت اسلامی در عراق و سوریه به حملات زمینی برای تاثیرگذاری نیازمند است. نیروهای ارتش عراق تا این لحظه نشان ندادند که می توانند یک نیروهای بازدارنده باشند و حملات دولت اسلامی را متوقف کنند. بنابراین همراه بودن حملات هوایی با حملات زمینی مسئله ای ضروری است و این وضع در ماه های آینده بهتر خواهد شد چرا که مستشاران نظامی آمریکا در عراق حضور دارند و با نیروی زمینی این کشور رایزنی می کنند و به این نیروها برای دفاع از کشور خود آموزش می دهند. متاسفانه عراق در ده سال گذشته با وضع تاسف باری روبرو بوده و بهتر است نیروهای سیاسی، نظامی و اقتصادی این کشور با حمایت دوستان خود هدایت عملیات علیه دولت اسلامی را در اختیار داشته باشند. در حال حاضر شاهد افزایش همکاری ها میان شیعیان،سنی ها و کردهای عراق هستیم که گام مثبتی شمرده می شود.

وی افزود: یکی از راه های مقابله با دولت اسلامی از بین بردن حمایت مردمی از این گروه است. تقویت یکپارچگی سیاسی عراق می تواند تاثیر زیادی در مقابله با دولت اسلامی داشته باشد و باید دولت جدید عراق نماینده همه گروه های سیاسی این کشور باشد و به عراقی ها خدمت رسانی کند و شهروندان این کشور از رفاه و زندگی خوب برخوردار باشند. در صورتی که عراقی ها احساس کنند دولت این کشور صادقانه فعالیت می کند حمایت مردمی از دولت اسلامی از بین خواهد رفت.

«محمد ابورمان» کارشناس گروه های اسلامی از اردن در این برنامه گفت: داعش در ماه های گذشته به لحاظ نظامی از تجربیات خوبی برخوردار شده و مشخصا از تجربه جنگ افغانستان و اشتباه های القاعده در این کشور استفاده کرده و همچنین از تجربیات جنگ عراق استفاده شده است. از زمانی که ائتلاف خود را برای حمله به مواضع داعش آماده کرد این گروه تدابیر نظامی بی سابقه ای اتخاذ کرد که می توان به تخلیه شماری از مقرهای فرماندهی ، هم رنگ شدن با مردم محلی و انتقال به حومه شهرها اشاره کرد. در حال حاضر بسیار زود است نتیجه قطعی درباره حملات هوایی آمریکا ارائه کرد. نقظه ضعف راهبرد رئیس جمهور آمریکا این است که در سایه برتری نیروی هوایی این کشور ولی گردان های زمینی موثری وجود ندارند که از نتیجه حملات هوایی استفاده کنند و آمریکا نیز تمایلی برای مشارکت در نبرد زمینی ندارد و سازمان داعش از این وضع بهره برداری می کند. داعش از مدتی پیش خود را آماده چنین رویارویی کرده بود و می دانست با چنین وضع و نبرد سرنوشت سازی در عراق و سوریه روبرو خواهد شد. از زمان آغاز حملات هوایی ائتلاف بین المللی مشخص شده است که داعش از تاکتیک های نظامی مختلفی استفاده می کند.

وی درباره اهداف آمریکا در تشکیل ائتلاف بین المللی علیه داعش افزود: آمریکا در عرصه نظامی به تشکیل این ائتلاف نیاز نداشت و کشورهای دیگر مشارکت واقعی در این حملات هوایی ندارند. این ائتلاف بر اساس اهداف سیاسی شکل گرفت و آمریکا می خواهد از حضور کشورهای عربی در این ائتلاف برای تشکیل یک چتر سنی عربی در حمایت از این حملات استفاده کند تا حمایت سنی های عرب از داعش از بین برود. همچنین آمریکا در عرصه منطقه ای و بین المللی با تشکیل این ائتلاف می خواهد قدرت خود را در رویارویی با روسیه افزایش دهد و موضع واشنگتن در منطقه قوی تر شود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟