عزم ایران و چین برای گسترش همکاریها در حوزه نظامی، اظهارات مذاکره کننده ارشد آمریکا درباره چشم انداز توافق هستهای با ایران و پیشنهادهای غرب، بازتاب نخستین معامله شرکت بوئینگ با ایران پس از سه دهه و تشکیل یک قرارگاه عملیاتی مشترک برای مبارزه با داعش از سوی ایران و روسیه، از جمله مهمترین مطالب امروز مطبوعات جهان درباره ایران است.
به گزارش «تابناک»، موضوع افزایش همکاریهای نظامی میان ایران و چین، مهمترین موضوعی است که از روز گذشته تاکنون مورد توجه مطبوعات بین المللی قرار گرفته است. روزنامه «گالف تودی» از جمله مطبوعاتی است که به این موضوع پرداخته و مینویسد، وزیر دفاع چین در دیدار با فرمانده نیروی دریایی ایران که به این کشور سفر کرده، اظهار داشته، کشورش خواستار روابط نظامی نزدیکتر با ایران است. چانگ ونکوان افزوده: نیروهای نظامی دو کشور در سالهای اخیر در مواردی از جمله آموزش نظامی، همکاریهای خوبی با یکدیگر داشتهاند؛ افزون بر این، تبادلات صورت گرفته میان نیروی دریایی دو کشور نیز سودمند بوده است.
اما اظهارات جدید وندی شرمن، مذاکره کننده ارشد هستهای آمریکا درباره مذاکرات ایران و گروه ۱+ ۵، موضوع مهم دیگری است که در بسیاری از مطبوعات و رسانهها بازتاب یافته است. به نوشته خبرگزاری «رویترز»، شرمن مدعی شده، در صورتی که مذاکرات با موفقیت به سرانجام نرسد، مسئولیت این امر با ایران خواهد بود.
وی اظهار داشته، قدرتهای جهانی پیشنهادهایی به ایران دادهاند که منصفانه، قابل اجرا و همسو با تمایل اعلامی ایران مبنی بر برخورداری از یک برنامه صلح آمیز هستهای است و به این ترتیب، در صورتی که مذاکرات شکست بخورد، این ایران است که مسئول شکست مذاکرات خواهد بود.
سایت شبکه خبری «بلومبرگ»، بخش دیگری از سخنان شرمن را بازتاب داده و مینویسد، به باور این مقام آمریکایی، در صورت شکست مذاکرات، خطر وخیم شدن اوضاع وجود دارد. به نوشته این سایت، شرمن گفته جایگزین توافق هستهای با ایران، «کاملاً وحشتناک» خواهد بود؛ اما با این حال، آمریکا یک توافق بد یا حتی یک توافق نیمه بد را نخواهد پذیرفت. مذاکره کننده ارشد آمریکایی همچنین گفته، نمیتواند نتیجه مذاکرات جاری میان ایران و گروه ۱+ ۵ را پیش بینی کند. وی درباره موضوع تحریمها نیز گفته که توافق نهایی سبب خواهد شد آمریکا و دیگر کشورها، تحریمهای ایران را تعلیق و سپس لغو کنند.
در میان دیگر مطالب، موضوع نخستین معامله شرکت هواپیمایی «بوئینگ» با ایران در سه دهه اخیر، مورد توجه برخی از مطبوعات و رسانهها قرار گرفته است. خبرگزاری کویت مینویسد، برای نخستین بار از سال ۱۹۷۹ تاکنون، شرکت بوئینگ برخی اقلام مربوط به هواپیما را به شرکت ایران ایر فروخت. شرکت بوئینگ ضمن اعلام این خبر و اشاره به اقلام فروخته، اعلام کرده این معامله ۱۲۰ هزار دلار ارزش داشته و برای این شرکت ۱۲ هزار دلار سود خالص داشته است. این خبرگزاری اشاره میکند که دولت آمریکا در ماه آوریل، مجوز فروش قطعات یدکی هواپیما را از سوی شرکت بوئینگ به ایران برای مدت زمان محدود صادر کرد.
در پایان خبرگزاری
«ترند» در مطلبی از راه اندازی یک قرارگاه مشترک برای مبارزه با گروه تروریستی داعش از سوی ایران و روسیه خبر داده و مینویسد، یک منبع عراقی گفته ایران و روسیه به منظور مبارزه با داعش، یک قرارگاه عملیاتی مشترک تأسیس کردهاند. این در حالی است که کارشناسان نظامی ایرانی و روس نیز در مبارزه نیروهای نظامی و امنیتی عراق با تروریستهای داعش، از این نیروها حمایت میکنند؛ قرارگاه عملیاتی نامبرده نیز توسط ۶۰ کارشناس نظامی از ایران و روسیه درست شده است.