محافل رسانهای غرب میگویند توقع آمریکا از ایران کنار گذاشتن 80 درصد سانتریفیوژها و 90 درصد ذخایر اورانیوم است و به همین دلیل چشمانداز روشنی در مذاکرات وین دیده نمیشود. آخرین دور مذاکرات در مهلت باقیمانده تا سوم آذر، 27 آبان در وین برگزار میشود. مذاکرات هفته گذشته در مسقط به خاطر زیادهخواهی آمریکا و از جمله حل نکردن موضوع لغو تحریمها بینتیجه ماند.
به نوشته کیهان، روزنامه انگلیسی دیلیتلگراف در این باره نوشت: اغلب کارشناسان معتقدند که ایران در این مذاکرات با حذف بخش اعظم سانتریفیوژهای خود موافقت نمیکند و این بدان معناست که شانس حصول توافق نهایی در وین اندک است.
این روزنامه نوشت: دیپلماتها در دور جدید مذاکرات که سهشنبه این هفته در هتل «کوبورگ» شهر وین اتریش برگزار میشود، به دنبال یک توافق جامع هستند.
این روزنامه نوشت: در توافق نهایی بایستی ایران اقدام به کنار گذاشتن بسیاری از دستگاههای سانتریفیوژ خود بکند که در حال حاضر برای غنیسازی اورانیوم مورد استفاده قرار میدهد.
دیلی تلگراف افزود: اولی هاینونن بازرس و معاون سابق آژانس در تعریف حفظ زمان گریز 12 ماهه، میگوید برای این کار تعداد سانتریفیوژهای ایران باید بین 2 هزار و 4 هزار دستگاه و میزان ذخایر اورانیوم با غنای پایین آن نیز حداکثر یک تن باشد. این در حالی است که در حال حاضر ایران 19 هزار و 500 دستگاه سانتریفیوژ و 8/4 تن اورانیوم با غنای 5 درصد دارد و بر این اساس دیپلماتهای آمریکایی در وین، از ایران خواهند خواست که حداقل 80 درصد از سانتریفیوژها و 90 درصد از ذخایر اورانیوم خود را به کنار بگذارد.
دیلی تلگراف به نقل از «هاینونن» نوشت: ایران بایستی بخشی از توانمندیهای جاریاش را از بین ببرد و اصل مشکل در همین جاست.
این روزنامه با بیان اینکه مقامات غربی با آگاهی از حساسیتهای ایران، به دنبال یافتن فرمولی آبرومندانه(!) برای نیل به توافق با تهران هستند، اضافه کرد: این مقامات میگویند رسیدن به «زمان گریز یک سال»، ممکن است الزاما نیازمند برچیده شدن سانتریفیوژها نباشد و راه حل جایگزین آن شامل کاهش ذخایر اورانیوم و همچنین عقیم کردن (حذف اتصالات آبشارها) و غیرفعال کردن سانتریفیوژها است.
دیلی تلگراف نوشت: اغلب کارشناسان معتقدند که ایران با حذف بخش اعظم سانتریفیوژهای خود موافقت نمیکند و این بدان معناست که شانس حصول توافق نهایی در وین اندک است. مارک فیتز پاتریک کارشناس امور عدم اشاعه سلاحهای هستهای در موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی میگوید احتمال موفقیت در دور آتی مذاکرات، 30 درصد است.