گزارش میدانی «تابناک» از پای تنور؛

فیلم: نانواها هنوز از قیمت نان ناراضی هستند!

انتظار می‌رود اگر قرار است وزن نان کمتر باشد، رسماً توسط متولیان امر اعلام شود و مردم بی‌جهت در پی نان ۴۰۰ گرمی نباشند و اگر قرار است نان ۴۰۰ گرم باشد و نان ۴۰۰ گرمی خشک صرفه اقتصادی دارد، نظارت واقعی وجود داشته باشد و کشیدن نان پس از پخت در نانوایی‌ها اجباری شود.
کد خبر: ۴۵۶۵۰۹
|
۱۸ آذر ۱۳۹۳ - ۰۱:۵۱ 09 December 2014
|
38192 بازدید
|
نان در شرایطی در سبد خانوار قرار گرفته که نانواها از قیمت تمام شده این محصول ناراضی هستند و افزایش قیمت نان را با توجه به افزایش همزمان قیمت اقلام تأثیرگذار در تولید نان، دارای تأثیر بسیار کمی ارزیابی می‌کنند و افزایش سوددهی این واحدهای اقتصادی را با نرخ‌های جدید انکار می‌کنند؛ اما این گفته بر چه مبنایی است و چرا در این شرایط، نان سبک‌تر از وزن واقعی فروخته می‌شود؟

به گزارش «تابناک»، با وجود آنکه در ابتدا همه چیز انکار شد، دست آخر قیمت نان ۳۰ درصد افزایش یافت تا تأمین قوت غالب بخشی وسیع از مردم کشورمان نیز برای برخی ‌دشوار‌تر شود و البته به قول برخی صاحب نظران، منجر به توجه بیشتر مردم در صرفه‌جویی و مصرف بهینه نان در کشورمان شود؛ هرچند این مصرف بهینه ارتباط مستقیمی با کیفیت نان دارد و با این افزایش قیمت نیز کیفیت تغییر نیافت.

مطابق با این رویه، نان تافتون از ۳۰۰ تومان به ۳۹۰ تومان، بربری از ۵۰۰ تومان به ۶۵۰ تومان، سنگک از ۶۰۰ تومان به ۷۸۰ تومان، لواش از ۱۶۰ تومان به ۲۰۸ تومان رسید و میزان افزایش قیمت نیز در اختیار نانوا‌ها قرار داده شد که طبیعتاً همه نانوا‌ها سقف افزایش را اجرا کردند و حتی در برخی شهرستان‌ها، نان از این رقم‌های مصوب نیز گران‌تر شد.

در این شرایط نقدهای جدی به نانوایی‌ها وارد آمد که مهم‌ترین آن‌ها حول محور عدم تغییر کیفیت نان بود. بنا بر مشاهدات و گواه ناظران، تغییر کیفی محسوسی در تولید نان اتفاق نیفتاده و‌‌ اکنون همان نان سنگکی که با قیمت ۶۰۰ تومان عرضه می‌شد، ‌با قیمت ۸۰۰ تومان فروخته می‌شود و ظاهراً در برخی نانوایی‌ها حجم نان نیز همزمان با افزایش قیمت کاهش یافته و این در حالی است که باید وزن نان سنگک پس از پخت، ۴۰۰ گرم باشد و در واقع ۵ عدد نان سنگک باید با وزنی معادل ۲ کیلوگرم عرضه شود.

با این حال، قطعاً پنج نان سنگک را از هر نانوایی تهیه کنید، به وزنی معادل ۲ کیلوگرم نخواهید رسید و حداکثر وزن نان‌ها ۱.‌۵ کیلوگرم خواهد بود. این شیوه که به لحاظ شرعی محل نقد است و مصداق کم‌فروشی به حساب می‌آید، با نظارت جدی نیز همراه نشده، چرا که خبرنگار «تابناک» با مطابقت وزن نان در چندین نانوایی، با این حقیقت مواجه شد که نان سنگک ۴۰۰ گرمی یافت نمی‌شود و مابقی نان‌ها نیز به همین شکل کاهش وزن دارند و در واقع همه نانوایی‌ها در کم‌فروشی رویه مشترکی در پیش گرفته‌اند.

فیلم: نانواها هنوز از قیمت نان ناراضی هستند!

در این میان، خبرنگار «تابناک» به سراغ برخی از نانوا‌ها رفت و با آنان درباره وضعیت کنونی نانوایی‌ها گفت‌و‌گو کرد. اکثر نانوایان از لنز دوربین گریزان بودند؛ اما برخی دیگر رفتار تندتری داشتند و با مقایسه افزایش قیمت نان با افزایش چندین برابری برخی دیگر از کالاهای خوراکی تأکید می‌کردند، مردم و رسانه‌ها تنها بر روی قیمت نان حساسیت خاصی دارند اما با افزایش قیمت برنج یا دیگر کالاهای اساسی، چنین پیگیری را انجام نمی‌دهند که هرچند این موضوع تا حدودی صحیح است، عاملی برای عدم پیگیری و نظارت بر افزایش قیمت نان نیست.

با این شرایط، بالاخره یکی از نانوا‌ها حاضر شد جلوی دوربین از شرایط نانوایی‌ها و قیمت نان ‌بگوید و از تغییر ساختار‌ها و علل وقوعش دفاع کند. یکی از نانواهای قدیمی در گفت‌و‌گویی که تصاویرش را در «تابناک» مشاهده می‌کنید، افزایش قیمت نان را با توجه به افزایش هزینه‌های نانوایی‌هایی اعم از هزینه‌های آب، گاز، برق و نیروی انسانی و همچنین مواد اولیه، بی‌تأثیر خواند و در این باره گفت: «به محض افزایش قیمت نان، آرد کیسه‌ای ۱۰ هزار تومان گران شد و مایه خمیر هم کیسه‌ای ۱۷۰ هزار تومان شده است. بنابر‌این طبیعی است که تغییری در کیفیت نان اتفاق نیفتد‌».

نانواهایی در گذشته‌های دور به ترازو مجهز بودند و پس از پخت نان، ‌نان را می‌کشیدند‌ و در صورت کم بودن وزن نان، اندکی به نان مشتری می‌افزودند اما این رسم منقرض شده و یکی از دلایلی که مردم متوجه کم‌فروشی وسیع نمی‌شوند، همین موضوع است. از این نانوا در این باره نیز پرسیدیم که ‌پاسخ داد: «در گذشته نان تا این حد پخته نمی‌شد؛ اما حالا اکثر مشتریان دنبال نانی هستند که شاطر خشک کرده باشد و حتی برخی می‌گویند انقدر خشک کند که بسوزد. طبیعتا هرچقدر نان بیشتر در تنور باشد، وزنش کمتر می‌شود و به همین دلیل صرف ندارد چنین نانی را بکشیم و بفروشیم‌».

این نانوا درباره عدم تغییر کیفیت نان نیز عنوان کرد: «نانوا‌ها و به طور خاص سنگکی‌ها، یک مدل خاصی پخت دارند و طبیعتاً با افزایش قیمت روش پخت تغییر نمی‌کند و اگر بحث افزایش کیفیت نان مطرح شود، باید کیفیت آرد تغییر کند و نباید این افزایش کیفیت را در نوع پخت نانوان‌ها دید. بنابراین با توجه به آنکه آرد عرضه شده در نانوایی‌ها تغییر نکرده، طبیعی است که کیفیت نان نیز تغییر چشمگیر و قابل لمسی نداشته باشد‌».

او که روزانه ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰ قرص نان تولید می‌کند و به دست مردم می‌دهد، گلایه‌های همکارانش را تکرار کرد و تأکید داشت، نانوا‌ها درآمد قابل توجهی ندارند و به همین دلیل فضای شکل گرفته درباره افزایش قیمت نان را غیرمنصفانه خواند. شاید بخشی از نقدهای این شاطر و همکارانش صحیح باشد، ولی‌ با ساختار کنونی، انتظار می‌رود اگر قرار است وزن نان کمتر باشد، رسماً توسط متولیان امر اعلام شود و مردم بی‌جهت در پی نان ۴۰۰ گرمی نباشند و اگر قرار است نان ۴۰۰ گرم باشد و نان ۴۰۰ گرمی خشک صرفه اقتصادی دارد، نظارت واقعی وجود داشته باشد و کشیدن نان پس از پخت در نانوایی‌ها اجباری شود.

تعداد بازدید : 290
کد ویدیو
دانلود
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۷۲
انتشار یافته: ۳۳
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۶:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
دو تا مسئله وجود داره اول اينكه معلوم نيست با اين قيمتهاي گزاف چرا كيفيت نانها انقدر افتضاحه بطوريكه وقتي نان لواش ميخوريد احساس ميكنيد در حال ادامس جويدن هستيد و كلي ضايعات بعلت بد پخته شدن به جا ميگذاره و دوم اينكه نانواها هيچ وقت راضي نخواهند شد چون نانواها هم جزوي از مردم هستند و... و اگر امكان كسب پول بيشتري داشته باشيم امتناع نميكنيم اما عاقبت ... پس كمي با همنوعان خود بر سر قوت لايموتشان منصف و مهربان باشيم پول به هيچ كس وفا نكرده مخصوصا از نوع...
مشید پوراسکندر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۶:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
به نام خدا
قصه بی کیفیتی نان همچنان ادامه دارد
به رغم افزایش حداقل 30 درصد نرخ انواع نان، نان ها همچنان بی کیفیت پخته می شوند.
نتیجه یک تحقیق میدانی در تهران و سوال اتفاقی از طریق تلفن با شهروندان سایر شهرهای کشور از جمله کلانشهرها نشان می دهد که به رغم افزایش حداقل 30 درصد نرخ انواع نان به بهانه ارتقای کیفیت پخت ، متاسفانه نه تنها کیفیت پخت نان ها افزابش نیافته ، بلکه از حجم آنان نیز کاسته شده است.
این مساله یعنی افت کیفی و افزایش قیمت نان ، در شهرهای کوچک کشور ب حادتر است چرا که چنین تلقی می شود که نظارتی بر کار نانوایان صورت نمی گیرد و عملا نان بی کیفیت تری در اختیار شهروندان شهرهای کوچک و حتی روستاهای شبه شهری قرار می گیرد.
متاسفانه در این میان ، نانوایان متخلف که نان بی کیفیت و سبک را عرضه می کنند ، هیچ ترس و نگرانی هم از بازرسین و سازمان تعزیرات هم ندارند.
چند روز پیش که در یکی از نانوای های تهران شاهد بگو مگوی یک شهروند با یک نانوای متخلف بودم ، نانوای متخلف با اذعان اینکه افزایش قیمت نانها خیلی خوب نبوده و باید بیش از اینها افزایش می یافته ، علاوه با کمی اضافه کردن دانه به اصطلاح کنجد و پخت نامرغوب نان ، حجم نان را کم کرده است و هیچ واهمه ای هم از بیان آن نداشت.
به راستی این نیروهای تعزیرات کجا هستندو اگر هم حضور داشته و فعال هستند چرا اخبار برخورد قانونی با نانوایان متخلف باز نشر داده نمی شود. البته بهتر است سازمان تعزیرات اعلام نکند که مردم نانوایان متخلف را معرفی کنند. بهتر است زحمت کشیده و وقتی برای خرید نان منزل خود به نانوایی محل خود تشریف می برند خودشان شاهد رفتار مجرمانه نانوایان متخلف خواهند یود.
به هر روی به سایت تابنک نیز توصیه و پیشنهاد می کنمگزارش از این وضعیت در شهرهای کوچک و حتی در روستاهایی که دیگر نان در خانه ها پخت نمی شود و از نانوایی های روستا خرید می کنند ، گزارشی تهیه شود تا به عمق این نا هنجاری پی برده شود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
عاقبت قیمت نان همانی است که در سریال "شوخی کردم" مهران مدیری نمایش داده شد
...
پ.ن: والبته تابناک هم این پیغام را نمایش نخواهد داد
محسن
|
Japan
|
۰۷:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
بیخود کردند. افزایش قیمت قراره روی خرید با قیمت بیشتر از کشاورز منجر بشه نه نانواها
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
میوه فروشهای میدان تره بار آزادگان هم از قیمت میوه ناراضی هستند، دلیل نمیشه که چون اونها ناراضی هستند قیمت رو بالا ببریم. چون همه میخوان که یک شبه پولدار بشن و همه چیز داشته باشن. اونقدر با قیمت نان بازی نکنید که از فردا شغل نانوایی یک شغل خاص بشه و همه دنبال جواز بازار سیاه آرد باشن. سعی کنید همه چیز عادی باشه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
عزیزان نان باید کیلویی عرضه گردد.
ناشناس
|
United Kingdom
|
۰۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
بهترین راه اینه نان رو بدیم چینی ها با هرینه کمتر از نصف قیمت آن تولید کنند و نانواها فقط نان را توزیع کنند و سود خالص آن را دریافت کنند شاید ایجوری نانواها راضی شوند!
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
اين روزها هركسي بنا به كارش از درآمدش راضي نيست ، ولي اين دليل بر كم فروشي از كار و يا خدمات نيست ، اونهم نان ( كه شايد قوت اصلي خيلي از كم درآمد ها باشد ) ، الان تافتون شده شبيه لواش ، لواش شده بيسكوييت › بربري و سنگك كه از همديگه قابل تشخيص نيست ، اتفاقاً نانوايي هايي كه نان با شرايط بالا ميپزند ، دقيقاً كساني هستند كه در وزن چونه ها دستكاري نموده و نانوايي آن ها خوب سودي برايشان دارد .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
تابناك عزيز لطفا اين موضوع سبك تر شدن نان عليرغم گراني بيش 40 درصدي آن را حتما پيگري كن تا دست كم مردم دغدغه نان نداشته باشند.
نانوايي محله ما با اينكه نان گران شده حاضر نيست وزن آن را به وزن قانوني برساند. چرا مسئولين كاري نمي كنند نكند انتظار دارند مردم بيايند و از نانوايي محله آنها خريد كنند.!؟
اکبر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۸
خوب اگه آقایون نانواها باز راضی نیستن نونو بکنن دونه ای 5000 تومان شاید آقایون راضی شن ما هم که حقوق بگیران با 7 درصد افزایش هستیم در خدمتتون یه پیشنهاد دارم اونم اینه که نون رو کیلویی بفروشن نه دونه ای
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
الی گشت
آخرین اخبار