لحظاتی پیش در فرودگاه مهرآباد صورت پذیرفت ;

بازگشت اشیاء تاریخی قاچاق شده، به ایران

349 قلم شی سه هزار ساله‌ شامل ظروف خاکستری، سفالینه‌ها و اشیا فلزی متعلق خوروین ساوجبلاغ که قبل از انقلاب به صورت غیر قانونی از کشور خارج شده بود، لحظاتی پیش به ایران برگشت داده شد.
کد خبر: ۴۶۱۰۴۹
|
۰۴ دی ۱۳۹۳ - ۲۲:۳۷ 25 December 2014
|
5554 بازدید
349 قلم شی سه هزار ساله‌ شامل ظروف خاکستری، سفالینه‌ها و اشیا فلزی متعلق خوروین ساوجبلاغ که قبل از انقلاب به صورت غیر قانونی از کشور خارج شده بود، لحظاتی پیش به ایران برگشت داده شد.

به گزارش مهر، در سال ۱۳۴۴ یک خانم فرانسوی به نام« وولف کاریوس» که به علت ازدواج با یک ایرانی به نام پروفسور ملکی، ملیت ایران کسب کرده بوده و نزدیک به ۱۸ سال در ایران زندگی می کرد از طریق یک دیپلمات بلژیکی  که از اقوامش بوده،  بیش از 300 قلم شی تاریخی منطقه خوروین را از کشور خارج کرد.

پس از اینکه دولت ایران از وجود این اشیا عتیقه در موزه ای در شهر «گنت» در بلژیک مطلع شد، در سال ۱۳۶۰ در محاکم بلژیک طرح دعوی کرد و خواستار برگرداندن اشیا شد.

دادگاه بدوی قرار توقیف اشیا را صادر کرد اما این فرانسوی الاصل (خانم ملکی ) با ادعای مالکیت اشیاء تاریخی به این قرار توقیف اعتراض کرد و قاضی بلژیکی در شهریور ۱۳۶۱ اشیا را تا پایان دادرسی مطروحه و تا تعیین تکلیف مالکیت آنها در اختیار موزه «سنکانتر» بروکسل قرار داد.

این خانم فرانسوی الاصل مدعی بود این اشیا را در یک حفاری مجاز علمی و با مجوز مسوولان وقت دولت ایران کشف و قسمتی را نیز از فروشندگان محلی در ایران خریداری کرده و حتی فاکتور خرید در دست دارد بنابراین مالک قانونی این اشیا محسوب می شود. وی مدعی بود مقامهای وقت ایران (در دهه ۴۰ و ۵۰ ) از جمله وزیر وقت فرهنگ، از علاقه وی به اشیاء عتیقه منطقه خوروین و جمع آوری یک مجموعه ارزنده، تشکر کرده اند. علاوه بر این، وی مدعی بود که اساسا ادعای ایران مشمول مرور زمان نیز شده است.

در مقابل دولت جمهوری اسلامی ایران استدلال می کرد که این اشیاء جنبه میراث فرهنگی و آثار ملی دارد و متعلق به دولت است و به صورت غیر قانونی از کشور خارج شده و مالکیت خانم ملکی مشروع نیست. به علاوه اشیاء مکشوفه هرگز به مقامات ایرانی گزارش و معرفی نشده، در صورتی که طبق قانون ایران، کلیه افراد کاشف یا غیر کاشف که اشیا باستانی و آثار ملی در دست دارند، موظفند هنگامی که این قبیل اشیاء و آثار ملی را به دست می آورند، مراتب را به مقامات ذیصلاح ارائه و گزارش کنند تا تکلیف آن روشن شود.

تا اینکه پس ازسال ها ۳۴۹ قلم شی باستانی ایران در بلژیک با حکم دادگاه استیناف این کشور به دولت ایران تحویل داده شد و امشب چهارم دی ماه 93 مسئولان سازمان میراث فرهنگی به پاویون ریاست جمهوری فرودگاه مهرآباد رفتند و این اشیا را از کارشناسان میراث فرهنگی و ریاست جمهوری که از بروکسل با هواپیمای ایران ایر به فرودگاه آمده بودند تحویل گرفتند.

آنطور که علیرضا تابش مدیرکل حوزه ریاست سازمان میراث فرهنگی به خبرنگار مهر گفت: اصالت این اشیا توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته است.

با این حال قرار است که این اشیا به موزه ملی ایران تحویل داده شود تا به همراه بقیه اشیای دیگری که از تپه باستانی خوروین به دست آمده در موزه ای در استان البرز نمایش داده شوند.

به همین علت امشب مدیر موزه ملی و امین اموال اشیای تاریخی نیز تیم مسئولان سازمان میراث فرهنگی را همراهی کردند و این اشیا را تحویل گرفتند.


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟