تاملی بر چند اشکال بنیادی در طرح فروش خدمت سربازی؛

چرا مبنای جرایم ترخیص مشمولان سربازی واژگونه در نظر گرفته شده؟!

با ردیف کردن اشکالاتی که متوجه این طرح می‌شود می‌توان دریافت فروش خدمت سربازی، به رغم محاسنی که دارد، به چنان اشکالاتی مبتلاست که از کارشناسی نشدن آن نشات گرفته است؛ اشکالی بنیادی که در کنار تقویت شائبه های مالی در پشت اجرای این طرح، ضرورت اصلاح آن را فریاد می‌زند!
کد خبر: ۴۷۴۳۳۹
|
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۲:۴۳ 09 February 2015
|
24508 بازدید
|
قرار است در طرح فروش خدمت سربازی مشکل چه کسانی را حل کنیم؟ آنهایی که اینقدر سنشان زیاد شده که منتظرند سن مشمولیت شان تمام شود یا کسانی که جوان تر هستند و به نسبت گروه قبلی توان بیشتری برای خدمت نظام وظیفه دارند؟ این سوال کلیدی را مد نظر قرار دهید تا به ادامه بحث برسیم.
 
به گزارش «تابناک»، در روزگاری که کارت هایِ جعلی پایان خدمت وظیفه برخی فوتبالیست ها، حضور یا عدم حضورشان در لیگ برتر و حتی همراهی‌شان با تیم ملی کشورمان در مسابقات آسیایی، سر و صداهای زیادی به راه انداخت و موجب شد بار دیگر بحث‌هایِ قدیمی مربوط به خدمت سربازی و فروش آن بر سر زبان ها بیافتد، مسئولان نظام وظیفه به ناگاه راهکاری برای حل مشکلات سربازان غائب رو کردند که در عجیب بودن، کم از حضور ده ها فوتبالیست با کارت های پایان خدمت جعلی نداشت.

نخستین اشکالی که متوجه این طرح می‌شد، تغییر رویکرد مسئولان نظام وظیفه به مقوله سربازی بود. این تغییر از آن رو مورد بحث قرار می‌گرفت که چندی پیش، برخلاف روند سالهای گذشته، افزایش مدت سربازی به تصویب رسید تا طول دوران خدمت به بیست و چهار ماه افزایش بیابد. این افزایش با این استدلال توجیه می‌شد که مسئولان نظام وظیفه از کاهش شمار مشمولان سخن می‌گفتند.

بر این اساس به نظر می‌رسید که شمار مشمولانی که قانون شکنی می‌کنند و از خدمت سربازی سر باز می‌زنند افزایش خواهد یافت چراکه به قرینه منطقی، سخت است بپذیریم تمایل به انجام خدمت وظیفه عمومی با افزایش مدت آن افزایش یابد. البته مسئولان برای این اشکال احتمالی پاسخی نداشتند.

بدین ترتیب طرح فروش خدمت در نگاه نخست، مخالف افزایش مدت خدمت سربازی و استدلالِ پشت آن، یعنی کاهش شمار مشمولان به نظر می‌رسید. بماند که بازگشت فروش خدمت سربازی بعد از مطرح شدن ایده هایی چون حرفه‌ای کردن سربازی، به نوعی اجرای ناقص این ایده هم به شمار می‌آید و شائبه تکیه دولت مردان بر اجرای این طرح (یعنی فروش خدمت) برای فرار از کسری بودجه را دامن می‌زد.

این شائبه زمانی تقویت شد که دیدیم پیش از مصوب شدن طرح فروش خدمت سربازی، سایتی برای ثبت نام از سربازان غائب شکل گرفت و آغاز به کار کرد. اتفاقی عجیب که موجب شد برخی از آن، به عنوان راهکار مسئولان برای شناسایی سربازان فراری سخن گفته و بعضی دیگر آن را راهی برای احصای شمار متخلفان و محاسبه مبلغی که از محل فروش سربازی گرد خواهد آمد، بدانند.

در ادامه راه، اشکالات دیگری هم به طرح وارد شد که همه در نوع خود محل تامل بودند؛ اینکه چرا با وجود پی بردن مسئولان به ضرورت تدبیر درباره این موضوع، مشمولانی که کمتر از هشت سال غیبت کرده‌اند، مورد توجه طراحان قرار نگرفته‌اند؟، چرا محرومیت های اجتماعی مشمولان متخلفی که خرید خدمت می‌کنند، مورد توجه قرار نگرفته یا به طور کامل به آن پرداخته نشده؟ و چرا مبنای جریمه در نظر گرفته شده برای این دست مشمولان، واژگونه در نظر گرفته شده است؟

این ابهامات زمانی قابل درک تر به نظر می‌رسند که به یک اصل مهم درباره خدمت نظام وظیفه در کشورمان توجه کنیم: «سن مشمولیت خدمت سربازی در کشورمان بر اساس قانون پنجاه سال تعیین شده است» یعنی اگر فرد مشمولی تا سن پنجاه سالگی به سربازی نرود، دیگر مشمول انجام این خدمت نیست و محرومیت قانونی متوجه وی نخواهد شد.

بر این اساس بد نیست طرح فروش خدمت سربازی و جریمه های در نظر گرفته شده برای مشمولان که در این قانون بدانها تاکید شده را مرور کنیم تا دریابیم طراحان، برای مشمولانی که زمان غیبتشان کمتر است، جریمه کمتری در نظر گرفته‌اند و برای آن دسته از مشمولان که مدت بیشتری است «سرباز فراری» لقب دارند، جریمه بیشتری.

این نوع جریمه کردن در حالی صحیح به نظر می‌رسید که سقف سن مشمولیت تعیین نشده بود و فردی که خدمت سربازی را انجام نداده بود، تا پایان عمر موظف به انجام آن بود، در حالی که این گونه نیست. اینجاست که به نظر می‌رسد مبنای تعیین جریمه ها نیازمند بازبینی و اصلاحات اساسی‌ست.

برای درک بهتر این موضوع بد نیست مثالی بزنیم. آن گونه که در طرح فروش خدمت درج شده، اگر فرد مشمولی با سن 30 سال برای خرید خدمت مراجعه کند، مبلغ به مرات کمتری به نسبت فردی مشمولی که با سن 40 سال مراجعه کرده می‌پردازد چراکه طراحان قانون، فرد اول را فردی دانسته‌اند که مدت کمتری سرباز فراری بوده و دومی را فردی به شمار آورده اند که مدت بیشتری سرباز فراری بوده و تداوم قانون شکنی‌اش عمر بیشتری داشته است. یعنی هر چقدر بیشتر سرباز فراری باشید، می‌بایست جریمه بیشتری بپردازید.

این در حالی است که وقتی سقف سن مشمولیت را در ماجرا لحاظ کنیم، درخواهیم یافت فرد 30 ساله قرار است مبلغی بپردازد که با آن بیست سال دیگر از سن مشمولیت خود را می‌خرد و فرد 40 ساله برای ده سالِ باقی مانده از دوارن مشمولیتش، جریمه می‌پردازد. به زبان بهتر، فرد 30 ساله در صورت مراجعه نکردن برای پرداخت جریمه و خرید خدمت، می‌بایست بیست سال دیگر خطر جلب شدن به عنوان سرباز فراری را مد نظر قرار دهد و فرد 40 ساله، نیازمند ده سال تداوم قانون شکنی برای معاف شدن از خدمت سربازی است. بر این اساس کدام یک می‌بایست مبلغ بیشتری بپردازند؟!

اکنون کافی است سن افراد را در این مثال به 26 سال و 46 سال تغییر دهیم تا دریابیم بر اساس طرح فعلی، به نفع فرد 46 ساله‌ است که چند سال دیگر سرباز فراری بماند و نفع بیشتر این قانون متوجه جوان 26 ساله‌ای می‌شود که هنوز توان خدمت سربازی دارد.

ماجرا زمانی تامل برانگیز تر می‌شود که می‌دانیم حضور سربازان با سن بالاتر در کنار سربازان جوان، به دلایل مختلف عارضه های فراوانی متوجه خدمت نظام وظیفه می‌کند و بر این اساس، می‌بایست فروش خدمت را به گونه‌ای طراحی کنیم که تکلیف سرباز فراری های مسن تر، پیش از سرباز فراری های جوان معلوم شود، در حالی که بر اساس طرح فعلی، عکس این اتفاق پیش بینی شده است.

عجیب بودن اقدام طراحان زمانی بیشتر به چشم می‌اید که می‌بینیم مسئولان نیروهای مسلح و نظام وظیفه، پیشتر اذعان داشته‌اند که از دلایل طراحی این معافیت، خروج مشمولان سن بالا از دایره مشمولان سربازی بوده است. یعنی دلیلی که حالا واژگونه جلوه گر شده تا میزان جریمه سربازان غائب، به سبک دیرکرد در پرداخت اقساط بانکی، روند صعودی نشان دهد!

جالب تر اینجاست که می‌بینیم نادیده ماندن سقف سن مشمولیت سربازی در قانون، اشکال بزرگ دیگری هم پدید آورده است؛ اینکه افرادی که خدمت خود را بر اساس این طرح خواهند خرید، از حق مدیریت سازمان های دولتی یا نمایندگی مجلس و امثال آن محروم شوند، در حالی که بر اساس قانون می‌توان گفت این افراد بعد از رسیدن به سن پنجاه سال، معاف از خدمت سربازی هستند و چه خدمت نرفته و سرباز فراری به شمار می‌آمده‌اند و چه جریمه آن را پرداخت کرده و با پرداخت پول معاف شده باشند، بعد از پنجاه سال نمی‌توان محرومیتی از این بابت برایشان در نظر گرفت.

اینجاست که می‌توان دریافت طرح فروش خدمت سربازی، به رغم محاسنی که دارد، به چنان اشکالاتی مبتلاست که از کارشناسی نشدن آن نشات گرفته است؛ اشکالی بنیادی که در کنار تقویت شائبه های مالی در پشت اجرای این طرح، ضرورت اصلاح آن را فریاد می‌زند!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۱۰۰
انتشار یافته: ۱۰۲
ناشناس
|
United States
|
۲۳:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
عجیب نیست.
بهتره این طرح بایگانی بشه و بجاش طرح سرباز حرفه ای اجرا بشه.
پاسخ ها
کاظم
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
مثل امثال شما مصداق همون آدم های است که میگن دیگی که برای من نمیجوشه کله سگ توش بجوشه!!! بزارین کنار این همه تنگ نظری رو
ناشناس
| Italy |
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
فکر کردین تو اروپا زندگی میکنین!!!
ماها همه باید بریم خدمت مقدس سربازی خیلیم ممنون باشیم که آقا زادها بتونن با خیال راحت و امنیت کامل پورشه سواری کنن
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
اين طرح براي تشويق به قانون شكني هست،يعني هر كس قانون شكني كرده و از سربازي فرار كرده با پرداخت پول معاف ميشه ولي كسي كه به قوانين كشور احترام گذاشته وغيبت نداشته بايد بره سربازي
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
ناشناس 13:50
شما برو خدمت مقدس سربازی، اجرکم عندا...
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
سربازی حرفه ای = تنگ نظری ؟؟؟!!!
لطفا ً اطلاعاتت رو زیاد کن کاظم جان
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۲
خداییش استدلال غیر منطقی ای بود...
ناشناس
| United Kingdom |
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۲
این طرح و محرومیت تحصیلکرده ها آدم رو یاد این شعر میندازه :ای بسا عامی مستغنی خوش خفته به ناز.
زان که معیار دگر دانش و بیداری نیست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
من نمیدونستم 50 سال به بالا معاف از خدمته...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
ای بابا بیا بیرون دیگه می تونی زن بگیری
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
اره يه چند سال ديگه صبر كن معافي
ایرانی55
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
کاملا صحیح است
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
به صورت آزمایشی و به تعداد کنترل شده و محدود ، فروش سربازی و به موازات آن استخدام سرباز حرفه ای برای یک بازه زمانی مثلاً سه ساله انجام شده و نتایج آن به صورت کاملاً فنی کارشناسی شود در آنصورت اخذ تصمیم درست امکان پذیر خواهد بود. در هر صورت راه دیگری وجود ندارد ، یا طرحی شبیه به طرح فوق آزمایش شود ، یا مانند اکثر کشورهای دنیا سربازی حرفه ای راه اندازی شود و یا اینکه همین وضعیت موجود را با تمام اشکات و عیوب آن ادامه دهیم .
شعیب
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
من با 30 سال سن (متولد 63) پارسال از پایان نامه ارشدم دفاع کردم و فقط تا چند روز دیگه فرصت دارم دفترچه نظام وظیفه ام رو پست کنم. اما مشکلات بی شماری دارم که رفتن به سربازی برام عملاً غیر ممکن است. متاسفانه نمی تونم این موارد رو اینجا بیان کنم. از طرفی برای امرار معاش به این کارت نیاز دارم.
طبق این قانون فردی که قصد خرید داره باید حداقل 8 سال غیبت داشته باشه. اشکالی که به این طرح وارده اینه که شروع غیبت رو از تاریخ فارغ التحصیلی لحاظ کردند و فاکتور سن رو کاملاً نادیده گرفتند.
من با 30 سال سن که به تازگی فارغ التحصیل شدم، می بایست 8 سال از زمان فارغ التحصیلیم گذشته باشه، در حالیکه فرد دیگری همسن من با مدرک دیپلم می تونه از این امکان فراهم شده استفاده کنه.
بگذریم از اینکه اون فرد در طی این چند سالی که من و امثال من مشغول جون کندن و درس خوندن بودیم (بدون ذره ای درآمد) احتمالاً به نحوی وارد بازار کار شده و پس اندازی برای خودش جور کرده.
لطفاً مسئولین امر به این موارد رسیدگی کنند. با این شیوه عملاً فوق لیسانسه ها و دکترها از طرح حذف می شوند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۲:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
برو خدمت، خبری نیست
ناشناس
| Australia |
۰۵:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
شما یه پذیرش دانشگاهی بگیر از کشور خارج شو دیگه هم بر نگرد. آقایون هیچ راهی برای آدم باقی نمی‌گذارن غیر از فرار!
ياور
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
اين دوست عزيز كاملا صحيح ميگه. چرا هركي راه قانوني رفته بايد در آخر بيشتر ضرر كنه. خواهشا دنبال اين موضوع براي تحصيل كرده ها كه عمدتا فوق ليسانس يا دكترا هستند باشيد
دروغ ممنوع
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
من نمیفهمم عده ای از دوستان همش دارن میگن تحصیلکرده بالای 28 سال!!!
اگه 18 سالگی دانشگاه قبول شدی برای لیسانس 4 سال و ارشد هم 2 سال تازه اگه همرو پشت سرهم قبول بشی میشه چقدر؟

18+4+2=24 توجه کردی دوسته من میشه 24 اما ، اما قضیه اینجاست! شما توی دانشگاه همش واحد هارو افتادی ،مشروط شدی یا دانشگاه زیادی بهت خوش گذشته 8ترم رو تبدیل به 12 ترم شایدم بیشتر کردی ، حالا اسم خودت رو گذاشتی تحصیلکرده!!!!!!!!!!!!!! ، یک نفر رو به من نشون بدین که تحصیلکرده نباشه همه دارن بدون کنکور تشریف میبرن دانشگاه ، دست بردارین ، حسادت هم حدی داره
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
آقا شعيب زرنگ خودتو با يك ديپلمه مقايسه نكن ديپلمه در اين دوره فقط ميتونه آبدارچي جايي بشه ولي تو حداقل مديري
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
مگه مجبورت کردن بری درس بخونی که داری منت میزاری سر مردم ، سن مشمولیت برای همه 18 سال تمام هست حالا تو رفتی از معافیت تحصیلی استفتده کردی یه چیزی هم طلبکار شدی؟ اگه کار هست برای همه هست اگرم نیست که مطمئن باش اون دیپلمه و پایینتر شرایط به مراتب بدتری دارن پس همه تو یک شرایط هستیم ...، مگه من برم خدمت نصف یه کادری بهم حقوق میدن که حالا اینقدر پول میخوان ...
آرمان
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
اقا شعب حرفت کاملا صحیح است...اگر سن بالا را نظام وظیفه مدنظر قرار داده...دیگر نباید فرقی بین تحصیل کرده ونکرده باشد.
صرفا جهت اطلاع
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
امیدوارم نظر من تایید بشه تا دیگران بدونن چه خبره( نمیدونم چرا تایید نمیکنین!!!)

من نمیفهمم عده ای از دوستان همش دارن میگن تحصیلکرده بالای 28 سال!!!
اگه 18 سالگی دانشگاه قبول شدی برای لیسانس 4 سال و ارشد هم 2 سال تازه اگه همرو پشت سرهم قبول بشی میشه چقدر؟

18+4+2=24 توجه کردی دوسته من میشه 24 اما ، اما قضیه اینجاست! شما توی دانشگاه همش واحد هارو افتادی ،مشروط شدی یا دانشگاه زیادی بهت خوش گذشته 8ترم رو تبدیل به 12 ترم شایدم بیشتر کردی ، حالا اسم خودت رو گذاشتی تحصیلکرده!!!!!!!!!!!!!! ، تازه اگر هم 12 ترمه بشین میشه 26 سال !! این تحصیلکرده 28 ساله خدمت نرفته چجوری خلق شده؟ از کجا اومده؟؟؟ یکی میگه من 29 سالمه دانشجوی ارشدم متاهلم و..... آخه چجوری خدمت تاحالا نرفته!!!!یک نفر من رو روشن کنه! شما جواب من رو بدهید! ر، دست بردارین ، حسادت هم حدی داره،تا یک طرحی تصویب میشه عده ای میخوان تشنج درست کنن
مهیار
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
خوب یعنی چی !!!یک عمر خودی و از خدمت در رفتی برو خدمتتو بکن ، خیلیا مدرک دارند خدمت هم کردند تی تنها که نیستی!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۲
جان مادرت چطوری تا 30 سالگی تازه ارشدت رو گرفتی؟ تازه نه سربازی رفتی نه کار کردی!!!!!!!!!!!!!!!!!
6 سال بیشتر ازبقیه وقت گذاشتی
یعنی تقریبا دوبرابر زمان معمول!!!!!!!!!!!!!!!!
نظام وظیفه کلی بهت حال داده تا همین الانشم!!!!!!!
الان کلا کارشناسی رو بیشتر از 12 ترم نمیشه طول داد
به شما چهارسال بیشتر وقت دادن!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
ناشناس
|
United Kingdom
|
۲۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
کسی که بیشتر محروم بوده و تا 50 سالگی هم مدت زمان کمتری باقی مونده براش ، باید جریمه کمتری بده. مجلسی ها کاملاً این موضوع رو برعکس متوجه شده اند. واقعاً جای تعجب داره. حساب دو دو تا چهارتاست!
ناشناس
|
United Kingdom
|
۲۳:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
البته الان با این موضوعی که مطرح شد که افراد نمی توانند با این کارت گذرنامه دریافت کنند بعید میدونم کسی از این طرح اصلاً استقبال کنه.
محمدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
من می ترسم به خاطر بالا بردن مبلغ معافیت ، زمان سربازی را هم اضافه کنند به شش سال . بعد بگویند سه سالش را بخرید و دو سالش را خدمت کنید یک سالش را هم اشانتیون بهتون می دهیم که ممنون ما باشید .!!!
پاسخ ها
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
میشیم مثله کره شمالی
یاشا
| United Kingdom |
۰۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
الانم کره شمالی هستیم خودمون خبر نداریم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
هستیم برادر..
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
خوب شد گفتي هفته ديگه طرحش تو مجلس بررسي و تصويب ميشه
abolfazl
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
اخه اون متخصصی که که 8 سال سرابازی فراری باشه چطور به دانشگا راهش دادن؟اگه 8 سال فراری برداردن شاید خیلی ها با وام و قرض بتونن بخرن.واقعا ظلم ناحقی هست این سربازی.
پاسخ ها
علي
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
اخوي ... متخصصه سرباز فراري نبوده ... از معافيت تحصيلي استفاده كرده ، ادامه دار و بدون وقفه درس خونده، بعد كه فارغ التحصيل شده نرفته سربازي به دانشگاه رفتنش ربطي نداشت پس
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
آقای نویسنده، و البته مسئول سایت تابناک، من نمیدونم شما دنبال چه هدفی هستی که بیشتر از همه سایتهای دیگه مقاله راجع به این طرح چاپ میکنی و اصرار داری که تیتر "فروش خدمت سربازی" رو پررنگ کنی. برادر من مسئولان ستاد مکرراً اعلام کردند که این طرح جریمه سربازان غایب هست نه فروش.این قضیه چون اصلش برای همه مشکل سازه، هر طوری بخوای عوضش کنی یه چیزی از توش در میاد و یک سری آدم ناراضی میشن. البته فکر نکنم هیچ کسی از دادن جریمه راضی و خوشحال باشه و همه مجبورن...در هر حال این طرح پلکانی که الان اعلام شده حداقل منطقی تر به نظر میاد... فقط تخفیف تاهل و فرزند کمه با توجه به حمایتی که برای افزایش جمعیت باید صورت بگیره
پاسخ ها
ناشناس
| United States |
۰۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
آره راست میگه.
.
.
الکی مثلا ً من نمیدونم داره چرت میگه.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
آقاي منتقد بهت برخورد ؟
حسین
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
واقعا به نظرت منطقی اومده طرح یا فقط خواستی مخالفت کنی؟ فقط آخر سر مطلب بالا رو که کامل خوندی جون داداش بیا من نفهم رو روشن کن ببینم کجاش منطقیه و کجای حرف بالا غیر منطقی
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟