وزیر ورزش و جوانان گفت: کشورهایی هستند که تاکید بر نگهداری مرزهای فکری و عقیدتی خود دارند ولی متاسفانه این مرزها کمرنگ شده است و ما توانایی مقابله با آنها را پیدا نکردهایم و نتوانستهایم جامعه را واکسینه کنیم به خاطر همین همواره موضع انفعال درباره آنها میگیریم و این پدیدهها را محکوم میکنیم که یکی از آنها ماهواره است.
به گزارش ایسنا، محمود گودرزی در اختتامیه جشنواره ازدواج و خانواده جوان که امروز در سالن همایشهای پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، افزود: ماهواره شاید بهترین ابزار برای تعلیم و تربیت باشد اما مانند چاقویی است که میتواند در دست جراح یا جانی قرار گیرد. باید بتوانیم از تاثیرات سازنده ماهواره بهره ببریم.
وی در ادامه گفت: نباید با پدیدههایی مانند ماهواره قهر کنیم و لازم است اثرات مثبت و منفی آنها را بشناسیم و از اثرات مثبت این وسایل در جهت منویات بزرگان خود بهره ببریم.
وزیر ورزش و جوانان در ادامه گفت: انتقال هنجار از نسل قبلی به نسل کنونی به کندی صورت میگیرد اما هنجارها با سرعت بسیار بالایی تغییر میکنند. باید توجه داشته باشیم که پدر و مادران، رسانهها و فضای مجازی در شکلگیری شخصیت جوانان نقش زیادی دارند.
گودرزی تصریح کرد: در کشور ما نزدیک به یک ربع قرن تحولات شگرف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی رخ داده است. در جهان کمتر کشوری با این موقعیت ژئوپولوتیک میبینیم که دستخوش این تحولات شده باشد. این تحولات ویژگی فرهنگی خاصی به ما میدهد.
وی به ذکر مثالی پرداخت و گفت: ژاپن هر 700 سال مورد تهاجم قرار گرفته است و به کمک شرایط اقلیمی توانسته این تهاجمات را دفع کند، اما ایران هر 50 سال یکبار مورد تهاجم واقع و اشغال شده است و گروهها و قومیتهای مختلفی بر ما مسلط شدهاند. این وضعیت بر نوع نگاه ما تاثیر گذاشته است، علاوه بر آن باید به تاثیر دین و مذهب بر مردم نیز توجه کنیم و موجب تنوع زیستمحیطی، زبان و فرهنگ میشود. جامعه ما ضمن پایدارتر بودن، آسیبپذیرتر هم نیز است. بنابراین بر ما واجب است که توجه بیشتری به خانواده داشته باشیم و باید سبک زندگی را تغییر دهیم.
وزیر ورزش و جوانان تاکید کرد:لازم است روابط و تعاملات بین نسلی و اختلاف بین نسلها را تحلیل کنیم و برای درمان آن نسخه داشته باشیم و یک نسخه واحد کارساز نیست.
وی با اشاره به موانع بر سر راه ازدواج جوانان گفت: بی رغبتی به ازدواج، بالا رفتن سن ازدواج افزایش نرخ طلاق اشتغال و مشکلات اقتصادی ناشی از وضعیت اقتصاد کلان از جمله این موانع است.نفت در اقتصاد کلان عنصری اساسی است و در سایه تحریم به محاق رفته است
گودرزی تاکید کرد: باید از سربازان دیپلماسی خارجی پشتیبانی کنیم تا آنها بتوانند مانع اصلی به نام تحریم را از سر راه بردارند تا بتوانیم در جهان وارد مناسبات تجاری شویم.
وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه رفع این موانع همت جمعی و خرد جمعی میطلبد اظهار کرد: لازم است مجموعه خردمندان به یک وحدت نظر و رویه برسند تا بتوانیم به مشکلات این بخش فائق آییم.
سازمان و وزارتخانهها در زمینه جوانان احساس مسوولیت نمیکنند
وی تاکید کرد: 18 سازمان و وزارتخانه موظف به فعالیت در حوزه جوانان هستند ولی متاسفانه اکثر این نهادها و سازمانها هیچ احساس مسوولیتی در حوزه جوانان نمیکنند و همه کارها به یک بخش کوچک، ضعیف از نظر اعتباری و کم توان از نظر اجرایی موکول شده است. تا زمانی که این روحیه و ضعف قوانین وجود دارد، نه تنها اوضاع بهتر نمیشود بلکه بدتر میشود.
گودرزی با اشاره به نقش رسانهها تاکید کرد: اگر کلیه رسانهها و نهادهای فکری و فرهنگی به دور از دیدگاههای سیاسی به موضوع خانواده و ازدواج بپردازند و جوانان را با یک نگرش معقول و ارزشی بنگرند، میتوانند در این حوزه بسیار کمک کنند.
وزیر ورزش و جوانان افزود: لازم است یک رویکرد عمومی و کلان در کلیه شئون اعم از شعر، ادبیات، هنر، اقتصاد، فرهنگ، سیاست، علم و... به وجود آید تا بتوانیم اقدامات موثری در حوزه خانواده و جوانان انجام دهیم. البته نقش گروههای مرجع، اندیشمندان، دانشمندان، هنرمندان، ورزشکاران، جانبازان و قهرمانان عرصههای مختلف در شکلگیری این رویکرد بسیار حائز اهمیت است و امیدواریم به دور از جنجالهای سیاسی، نگاههای حزبی، دلسوزی در این عرصه گام برداشته شود.
به گزارش ایسنا، وی در بخش دیگری از صحبتهای خود اظهار کرد: لازم است در حوزه ازدواج و خانواده در جهت گفتمانسازی و ایجاد فضای گفتمان برای رفع ابهامات گام برداریم.
گودرزی افزود: در مقایسه با کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته شرایط ما در حوزه ازدواج بد نیست اما گاهی سیاهنمایی میشود و همین امر حساسیتهایی را به وجود میآورد و به فضای منفی در این خصوص دامن میزند. در این شرایط لازم است به مساله ازدواج با دقت و ظرافت بپردازیم تا مبادا به تشدید شرایط کنونی کمک کنیم.
وزیر ورزش و جوانان افزود: اگر به سیر تحولات کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته توجه میکنیم، متوجه میشویم رشد فناوری، تغییرات شگرفی را در مناسبات اجتماعی رقم زده است و سرعت فناوری خانواده را نیز تحت تاثیر قرار داده است. نباید جلوی سرعت تکنولوژی را گرفت بلکه باید با آن منطبق شویم و به جامعه در جهت ایجاد انطباق با این تحولات کمک کنیم.
وی افزود: سرعت بالای این تغییرات خانواده را به عنوان نهاد کوچکی از جامعه تحت تاثیر قرار داده است که ما اسم آن را سیر تطور از سنت به مدرنیته میگذاریم. تکنولوژی عنصری است که تاثیرات زیادی در روابط بین نسلها گذاشته است و نسلها با سرعت زیادی از یکدیگر متفاوت شدهاند.
گودرزی افزود: براساس یکی از تحقیقات انجام شده درباره گفتمان درون خانواده، مشخص شد که افراد حداکثر 30 دقیقه در خانواده به گفتوگو با یکدیگر میپردازند این در حالی است که در گذشته نه چندان دور زمان زیادی اعضای خانواده در کنار یکدیگر سپری میکردند.
به گفته وزیر جوانان، انزوا یکی از تاثیرات استفاده از تکنولوژی و روابط خانوادگی است. در حال حاضر افراد در خانواده حتی اگر در کنار یکدیگر باشند از نظر فکری و اندیشهای از همدیگر فاصله دارند که من از آن به عنوان شکاف و گسست نسلی نام میبرم. بدیهی است که این نگاه در نهاد خانواده نیز تاثیر میگذارد. در حال حاضر نوع نگاه به خانواده تفاوت زیادی پیدا کرده است.
وزیر ورزش و جوانان با اشاره به عوامل موثر در افزایش تفاوت نسلی اظهار کرد: این عوامل به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم میشوند. عوامل درونی در نظام تعلیم و تربیت خانواده وجود دارد. نوع نگاه پدر و مادر و جوانان به مسائل تغییر کرده است البته عوامل درونی تحت تاثیر عوامل بیرونی است. از جمله عوامل بیرونی میتوان به توسعه اقتصادی، تغییرات اجتماعی، سرعت و نوع ارتباطات، تبادل اطلاعات و جهانی شدن اشاره کرد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر جهانی شدن رخ داده است و در یک لحظه انسانها در همه نقاط دنیا با هم در ارتباط و به تبادل اطلاعات مشغول هستند که نتیجه این وضعیت این است که مرزهای فکری و عقیدتی تقریبا محو شدهاند.
اعلام آمادگی وزیر ورزش و جوانان برای همکاری با کشور ترکیه
وزیر ورزش و جوانان در حاشیه این مراسم در پاسخ به پرسشی درباره سفر رجب طیب اردوغان به ایران، گفت: اگر همراه با اردوغان مسوول حوزه ورزش و جوانان باشد، آمادگی داریم که با او تفاهمنامهای امضا کنیم و همکاری و تبادل تجربیات در جهت رفع مشکلات جوانان انجام دهیم.
وی افزود: برخی از مسائل و مشکلات کشور ترکیه مشابه ما است. در حال حاضر فرار مغزها در ایران تا حدودی تعدیل شده است. باید فکری شود و شرایطی فراهم کنیم که در هر دو جامعه ایران و ترکیه شرایط مناسبی برای جوانان فراهم شود و این افراد تکریم شوند.
وی در ادامه گفت: ایجاد فضای مناسب برای جوانان موجب میشود که آنان احساس هویت کنند و به کشور خود علاقه نشان دهند. البته برخی از مهاجرتها طبیعی است اما برای بخش دیگر که طبیعی محسوب نمیشود، باید اقدامات لازم را انجام دهیم.
وزیر ورزش و جوانان درباره وضعیت طلاق در کشور ایران اظهار کرد: در جوامع شهری که سرعت بهرهگیری از فناوری بیشتر است، نسبت به مناطق روستایی، طلاق بیشتر رخ میدهد و در مناطق مرفهتر نیز بیشتر شاهد این موضوع هستیم. عنصر اقتصادی میتواند در زمینه طلاق موثر باشند اما عوامل متعدد دیگری مانند سبک زندگی نیز در این زمینه تاثیرگذار است.
گودرزی افزود: تغییر نگرش، ایجاد یک فضای فرهنگی برای تکریم خانواده و اهمیت به نسل جوان لازم است صورت گیرد و مشکلات حوزه جوان و خانواده نیازمند تحلیل علمی و دقیقی است و باید توجه به ازدواج به صورت فرهنگ عمومی درآید.
وی درباره بودجه حوزه جوانان گفت: از زمان سازمان ملی جوانان بودجه محدودی برای حوزه جوانان در نظر گرفته شده است و حتی پس از ادغام آن با ورزش نیز همان بودجه قبلی مبنای عمل قرار داده شد، در حال حاضر نیز وضعیت اقتصادی و درآمدی کشور به گونهای نیست که شاهد جهش بزرگی در بودجه کشور باشیم.
وزیر ورزش و جوانان در پایان گفت: اگر موضوع جوانان برای کل حاکمیت به یک اولویت تبدیل و مانند وزارت بهداشت مورد توجه قرار گیرد و برای آن هزاران و میلیاردها تومان بودجه در نظر گرفته شود، میتوان به آینده این حوزه امیدوار بود اما به نظر میرسد در سال آینده اتفاق خاصی در رویکرد کلان کشور به این حوزه نمیافتد.