در حالی که ایران اسلامی خود را آماده میکرد تا با اجرای عملیات کربلای ۷، ضربهای دیگر به دشمن وارد آورد، بر اثر شرارتهای رژیم بعث عراق، بار دیگر جبهه جنوب، به شدت فعال شد و رزمندگان مستقر در منطقه عملیاتی کربلای ۵، منطقه شلمچه را به قتلگاه بعثیان تبدیل کردند.
به گزارش «تابناک»، در چنین شرایطی، نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، عملیات کربلای ۷ را در سیزدهم اسفند ۶۵ با رمز مبارک «یا مولای متقیان» در عمق خاک عراق واقع در منطقه حاج عمران با اهداف آزادسازی ارتفاعات مهم منطقه، انهدام ماشین جنگی دشمن، تسلط بر منطقه حاج عمران و ایجاد تسهیلات لازم برای ادامه نبرد در منطقه آغاز کرد. در این عملیات، علاوه بر آزادسازی چند ارتفاع و انهدام چندین تیپ و گردان دشمن، مقدار زیادی ادوات، سلاحهای سبک، نیمه سنگین و انواع خودرو منهدم و مقداری نیز به غنیمت گرفته شد. تعداد کشته و زخمی دشمن نیز بیش از ۲۳۰۰ نفر و ۱۸۵ اسیر بود.
در حالی که نیمی از منطقه عملیاتی والفجر ۲ ـ که در دوره حملات موسوم به استراتژی دفاع متحرک عراق از دست رفته بود ـ در عملیات کربلای ۲ و بقیه در عملیات کربلای 7 آزاد شد. از عملیات بدر تا پایان جنگ که فرماندهی سپاه و ارتش در جنگ از یکدیگر تفکیک شد، درخشانترین بخش از کارنامه ارتش در عملیات کربلای هفت رقم خورد. در این عملیات لشکر ۶۴ ارومیه جانفشانیهای بسیاری از خود نشان داد.
طرح دفاع متحرک عراق همزمان در چند منطقه اجرا شد و علیرغم تلاش رزمندگان و فرماندهان جنگ، هنوز مناطقی در اشغال قوای عراقی مانده بود. رژیم بعث که منتظر واکنش جمهوری اسلامی در جبهههای نبرد بود، با وجود عملیات کربلای۲ در منطقه عمومی حاج عمران، توانست ارتفاعات گردمند و قله ۲۵۱۹ را در اختیار گرفته و همچنان در اشغال خود نگاه دارد.
این ارتفاع که پیشتر در عملیات والفجر ۲ آزاد شده بود، پس از سقوط در دوره دفاع متحرک، در عملیات کربلای۲ نیز تأمین نشد، تا اینکه عملیات کربلای ۷ به دست رزمندگان ارتش جمهوری اسلامی (لشکر ۶۴ ارومیه) آزاد شد. علاوه بر ارتفاع یاد شده که در زمان عملیات پوشیده از برف بود، تپه سرخی و یال کله اسبی از دشمن پاکسازی شد.
طی عملیات کربلای ۷ دهها قبضه سلاح از انواع سنگین و نیمه سنگین و شماری زاغه مهمات منهدم شد. تعداد ۲۴۸۵ نفر از نیروهای دشمن کشته و زخمی و اسیر شدند. همچنین چندین قبضه سلاح سبک و سنگین و چندین خودرو به غنیمت نیروهای خودی درآمد.
منظور از اجرای عملیاتمردم کردستان عراق که از رژیم بعثی جبار و جنایتکار حاکم بر عراق ناراضی بوده و با آن مبارزه میکردند، در این رابطه با نیروهای ایرانی همکاری کرده و تسهیلاتی را برای نفوذ به عمق خاک عراق در این ناحیه فراهم میکردند. همچنین عناصری از شیعیان عراقی رانده شده از آن کشور هم با نام تیپ ۹ بدر در کنار رزمندگان ایران علیه رژیم بعثی عراق میجنگیدند. به طور کلی تشکیل قرارگاه عملیاتی حمزه سیدالشهدا در شمالغرب و هدایت عملیات به عمق خاک عراق در شمال شرق این کشور و تصرف برخی شهرکها و پایگاههای نظامی سبب میشد تا ارتش عراق به این ناحیه لشکرکشی و بخشی از نیروهایش را از مقابل جبهههای جنوب و غرب به شمالغرب ایران جابهجا کند.
عملیات کربلای 7 ارتفاعات حاج عمران/از طرف سازمان ملل برای بازدید
اومده بودند/ شهدای ما از سرما یخ زده اند
کولاک در عملیات
«کربلای ۷»
فرمانده گروهان عملیات کربلای ۷ میگوید: بارش برف شدید در قلههای دو هزار و ۵۱۹ متری منطقه حاج عمران، لطفی از طرف خدا برای موفقیت رزمندگان در عملیات کربلای ۷ بود.
بهروز اهرابی افزود: حضور و شرکت رزمندگان در عملیات کربلای ۷ در شرایطی بود که جوی نامساعد بر منطقه حاکم بود و شدت کولاک در منطقه به اندازهای بود که عراقیها حتی تصور نمیکردند، رزمندگان اسلام در این شرایط آماده عملیات باشند.
وی ادامه داد: شرایط جوی طوری بود که فقط چند متر جلوتر قابل رویت بود و رزمندگان توانستند خط یک و دو دشمن را با اسلحه سرد پشت سر گذاشته تا اینکه در هدف سوم این عملیات، دشمن متوجه عملیات ما شد.
اهرابی با بیان امداد غیبی در این عملیات که همان کور شدن دشمن بود، اظهار داشت: در آن شرایط جوی و وزش باد و برف که از نظر نظامی، یک مانع ولی از نظر معنوی چیزی جز لطف خداوند نبود، شناسایی خوب منطقه، سرعت عمل، اجرای آتش دقیق و ایمان نسبت به مأموریت نقش اساسی را در پیروزی عملیات کربلای ۷ ایفا کرد.
فرمانده گروهان عملیات کربلای ۷ خاطرنشان کرد: در این عملیات، ۲۵۰ رزمنده سلحشور اسلام به مقام رفیع شهادت رسیدند که شهید رضا زارع ۱۸ ساله، عوضالله جدی ۱۷ ساله و رامین گلی ۱۸ ساله از جمله سربازان دانشآموز عملیات بودند.
وی به ذکر نام چند شهید که به یاد داشت، پرداخت و ادامه داد: سرلشکر ناصر یارقلی از فرماندهان ارتش در آن عملیات به شهادت رسید و علی محمدی در حال تیراندازی به تانکهای دشمن با اصابت گلوله تانک به ناحیه صورت، شهید شدند.
اهرابی افزود: این عزیزان از شهدایی بودند که در عملیات کربلای ۷ با خون خود منطقه حاج عمران را رنگین کردند.
بوسه فرمانده بر پوتینهای سرباز
سروان علیرضا برجعلی از عملیات غرورآفرین کربلای ۷ میگوید: وقتی ما در ارتفاع دارغان مستقر بودیم، اطلاع دادند که فرمانده جدید لشکر برای بازدید میآید و دقایقی بعد، یک فروند بالگرد آمد و شهید صیاد شیرازی با تیمسار آذر فر از آن پیاده شدند. به طرف آنها رفته و ادای احترام کردم.
تیمسار آذرفر که مرا از قبل میشناخت، با دیدنم لبخندی زد و به شوخی گفت: «پسر، تو مگر بزکوهی هستی که هر جا ارتفاع بلند میبینی، روی آن سبز میشوی؟!» این را نیز بگویم که ملاقات قبلی من با تیمسار آذرفر، در ارتفاع سوران بود و منظور تیمسار اشاره به آن بود. لبخندی زدم و گفتم: «جناب سرهنگ، هر جا لازم باشد، ما میرویم». ایشان مرا در آغوش گرفت و پس از ابراز مهر و محبت خود، از وضع منطقه پرسید. ایشان را توجیه کردم.
بلافاصله به جمع سربازان و درجهداران آمدند و پس از یک سخنرانی مبسوط، به طرف یک سرباز رفت و بر پوتین او بوسه زد. با این کار ایشان، سربازان روحیه گرفتند، بهطوری که اگر آزادشان میگذاشتیم، تا قلب بغداد هم پیش میرفتند. این حرکت ایشان آن قدر به نیروها روحیه داده بود که به قول معروف، هیچ کس کم نیاورد و همه با شوق و علاقه به حراست از آن منطقه راهبردی پرداختند.
اسطوره نیروی زمینی ارتش
علیرضا حمیدی نیروی وظیفه تحت امر امیر سرتیپ آذرفر در مریوان سال ۵۹ در خاطراتش در مورد این عملیات میگوید: این عملیات در ارتفاع دو هزاروپانصدونوزده متری از سطح دریا در هوای بسیار سرد منطقه و پوشیده از برف که ارتفاع برف به حدود۳ متر میرسید، شروع و رزمندگان لشکر ۶۴ ارومیه توانستند سنگینترین شکست را به دشمن بعثی وارد کنند.
یکی از نکات مهم این عملیات، تماس امام راحل با بیسیم با فرمانده عملیات بود. ایشان پس از پیروزی رزمندگان اسلام از امیر آذرفر و همه نیروهای عملکننده تقدیر کردند. امیر آذرفر در سال ۱۳۵۹ بر اثر اصابت ترکش خمپاره ضدانقلاب در پادگان مریوان از ناحیه دو پا مجروح شدند. ایشان یکی از جانبازان اسطوره نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ۸ سال دفاعمقدس نیز هستند. شجاعت، عشق و وفاداری به ولایت و ایران، متانت و علاقه وافر به همه نیروهای تحت امر خود از امیر آذرفر اسطورهای جاودانه ساخته است.
فیلمی که در ادامه خواهید دید، مستندی دیدنی از عملیات کربلای ۷ در برف و بوران است.