توضیحات ظریف درباره ترجمه متن موگرینی

وزیر امور خارجه کشورمان عنوان کرد: دنبال چیزی فراتر از حقوقمان نبودیم و امنیت همسایگان را با کسی معامله نمی‌کنیم و هیچگاه مشکلاتمان را به هزینه همسایگان حل نخواهیم کرد.
کد خبر: ۴۸۸۱۲۹
|
۱۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۳:۳۰ 04 April 2015
|
15453 بازدید
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه گفت وگوهای هسته ای، مذاکرات پیچیده، سنگین و مفهومی بود، تصریح کرد که در این مذاکرات، آرمان امام راحل و رهبری حاصل شده است.

به گزارش ایرنا، ظریف در برنامه تلویزیونی نگاه یک با موضوع مذاکرات هسته ای، افزود: هدف ما از مقاومت در مذاکرات هسته ای تامین شده است که آمریکا نمی تواند مردم ما را تسلیم خواسته های خود کند.

وی ادامه داد: از زمانی که توافق ژنو (برنامه جامع اقدام مشترک) در آذرماه 1392 تصویب شد، نزدیک به 16 ماهه مذاکره می کنیم؛ در این مدت مسایل تغییر نکرده و چند موضوع مشخص مورد بحث است.

ظریف افزود: در مذاکرات اگر می خواهید روی مواضع خود استقامت کرده و از حقوق ملت دفاع کنید، ممکن است یک موضوع را صدها بار تکرار کنید.

وی به سخنان کری در نشست خبری خود در لوزان اشاره کرد و گفت: لغتی که کری استفاده کرد، جالب بود؛ «ما نمی توانیم مردم ایران را به کاپیتالیسم و تسلیم شدن وادار کنیم».

وی خاطرنشان کرد: این سخنان در واقع نشان می دهد آرمان امام راحل و رهبری در مذاکرات حاصل شده است.

وزیر امور خارجه گفت: آنها فکر می کردند با تصویب سخت ترین و سنگین ترین تحریم های سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا، ایران را به تسلیم شدن وادار کنند اما مردم ما کاری کردند که وزیر خارجه آمریکا برای چندبار تکرار کرد که «نمی توانیم مردم ایران را به تسلیم شدن وادار کنیم و آنها را به زانو درآوریم؛ شاید برای تبلیغات خوب باشد که آنها را به زانو درآوریم اما واقعیت این است که باید پای میز مذاکره برای رسیدن به راه حل و رضایت طرفین، چانه زنی کنیم.»

وی افزود: براین اساس ما در پای میز مذاکره بودیم و آنها به این دلیل کنار میز مذاکره آمدند.

ظریف به جوسازی آمریکا از بیانیه مطبوعاتی لوزان اشاره و خاطرنشان کرد: وقتی به خواسته های خود نمی رسند در بیانات خود تلاش می کنند که نشانه هایی از زورگویی را ابراز دهند.

ظریف ادامه داد: اینکه توانستیم اهداف کشور را به پیش ببریم مرهون حضور مردم بویژه در انتخابات هستیم؛ مردم نشان دادند که نمی شود آنها را از حکومت و دولت جدا کرد و ضمن آنکه باید با ملت ایران فقط با زبان تکریم و نه تهدید صحبت کرد.

** امنیت منطقه، امنیت ماست

وی در ادامه با بیان اینکه امنیت منطقه، حوزه اصلی سیاست خارجی و امنیت ماست، تصریح کرد: امنیت در خلیج فارس، امنیت ماست؛ ما برای همه کشورهای منطقه آرامش، پیشرفت و اقتدار می خواهیم.

وی افزود: ما منافع مشترک زیادی با همسایگان خود داریم و فراتر از حقوقمان چیزی نمی خواهیم؛ این بحران ساختگی(فعالیت هسته ای صلح آمیز در ایران) نگرانی برای منطقه ایجاد کرده بود؛ هیچگاه مشکلاتمان را به هزینه همسایگان حل نخواهیم کرد و امنیت همسایگان را با کسی معامله نمی کنیم.

ظریف خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به دنبال هژمونی در منطقه نیست بلکه به دنبال روابط خوب با همسایگان در منطقه است. ما از تروریسم و افراط در منطقه رنج می بریم؛ ما امنیت و آسایش همسایگان را امنیت و آسایش خود می دانیم.

** تشکر از منتقدان و دلواپسان

وی با یادآوری برخی انتقادات از مذاکرات هسته ای در داخل کشور نیز گفت: از متنتقدان و دلواپسان مذاکرات نیز تشکر می کنیم؛ زیرا آنها روزها و شبها برای ما دعا کردند تا موفق باشیم و عزت کشور حفظ و خون شهدای هسته ای و نتیجه مقاومت مردم ما پایمال نشود.

ظریف خاطرنشان کرد: با نقش سازنده و دیدگاه واقع بینانه باید به جایی برسیم که انشاءالله با سری برافراشته در جهان کنونی حضور مقتدر، سازنده و پرافتخاری داشته باشیم.

** توضیحات درباره متن خوانده شده موگرینی

وزیر امور خارجه درباره مطالب مطرح شده درباره متن خوانده شده از سوی فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و تفاوت آن با متن فارسی آن نیز گفت: در صداوسیما برخی کارشناسان مطالبی بیان کردند که خوب نبود؛ آنها گفتند که متن موگرینی با متن فارسی تفاوت دارد.

ظریف در این رابطه ادامه داد: متن من و موگرینی نزدیک به 2 ساعت پیش از مذاکره مطبوعاتی آماده شد؛ این یک بیانیه مطبوعاتی مشترک بود؛ از ابتدا گفته بودیم فقط یک توافق خواهد بود که آن هم حداکثر در دهم تیرماه و یا ممکن است زودتر نهایی شود.

وی گفت: وقتی این بیانیه مطبوعاتی فارسی تکمیل شد، آن را به انگلیسی ترجمه کردیم؛ باید مطمئن می شدیم که همانند متن فارسی ترجمه می شد. در جلسه نشست خبری، وزیران خارجه در محل نشست منتظر ما بودند تا متن انگلیسی را بیاوریم؛ وزیران خارجه آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس و دو نماینده روسیه و چین در صف اول نشسته بودند؛ سخنگوی فارسی زبان آمریکا نیز در آنجا بود و کسی نگفت که ترجمه فارسی با انگلیسی مشکل دارد.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: مشکل اصلی در ترجمه همزمان، منجر به این برداشت ها شده است؛ در مذاکره برخی به من خُرده می گیرند که چرا انگلیسی مذاکره می کنم؛ دلیل آن این است که یک مترجم هم زمان حداکثر 70 درصد مفهوم اصلی را منتقل می کند.

ظریف با بیان اینکه متن بیانیه مطبوعاتی، حقوقی نیست بلکه چک نویس است و هنوز توافق نهایی حاصل نشده است، افزود: آمریکایی ها آنچه مایلند و ممکن است در متن باشد و یا تناقض آشکار درباره تعلیق تحریمها وجود دارد را برای مصرف داخلی خود بیان می کنند. در واقع آنها آنچه خودشان مایلند در «فکت شیت» آوردند که این سبب شد نماینده موگرینی به آمریکایی ها اعتراض کند که چرا برخلاف متن بیانیه مطبوعاتی گفتید تحریم ها را تعلیق می کنیم.

وی خاطرنشان کرد: من حتی به خود کری در این زمینه اعتراض کردم.

وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: آمریکایی ها حتی متن اصلی توافق «برنامه جامع اقدام مشترک» ژنو را هم به رسانه های خود ندادند و متن انگلیسی آن را من به خبرنگاران آمریکایی دادم؛ آنها به رسانه های خود فقط « فکت شیت» دادند.

ظریف با تاکید بر اینکه بیانه مطبوعاتی الزام آور نیست، افزود: توافق بین المللی نهایی حداکثر در دهم تیرماه صورت می گیرد که در آن زمان برای امضای آن تصمیم گیری می کنیم؛ در آن توافق نهایی جملات و عبارات دقیقی داریم که کامل است.

** آمریکایی ها متن «فکت شیت» را چهارشنبه آماده کردند

رییس دستگاه دیپلماسی ایران با بیان اینکه متن خوانده شده از سوی آمریکایی ها (فکت شیت) درباره بیانیه مطبوعاتی، دو روز پیش از نشست خبری، در روز چهارشنبه در زمان انجام مذاکرات آماده شده بود، افزود: آنها در سیاست داخلی خود مشکل دارند و دیدید که در داخل کشورشان چه فشاری از طرف کنگره و نتانیاهو به دولت وارد می شود.

وی ادامه داد: آنها باید آن مجموعه را آرام کنند؛ اما ما متعهدیم چیزی بر خلاف آنچه واقعیت دارد، نگوییم؛ به هر حال کری و اوباما از طرف همه عوامل تندرو در آمریکا تحت فشارند.

وی همچنین گفت: در بیانیه مطبوعاتی که من و خانم موگرینی خواندیم، تعداد سانتریفیوژها نیامده و فقط در چرک نویس راه حل ها، تعداد سانتریفیوژها آمده است.

ظریف با بیان اینکه تعداد یک هزار سانتریفیوژ در فردو هستند و براساس تصمیم نظام قرار نیست در آنجا غنی سازی کنیم، خاطرنشان کرد: آمریکایی ها در سخنانی که مصرف داخلی داشت، در هیچ مورد نگفتند که قرار است یک هزار سانتریفیوژ در فردو باقی بماند و فقط گفتند در آنجا غنی سازی نخواهد شد.

وی افزود: روزی که توافق نهایی شود، به عنوان یک سند بین المللی منتشر خواهد شد؛ سندی که من به آن اطمینان نداشته باشم را نمی پذیرم.

وی با بیان اینکه «نمی خواهم وارد حوزه هایی شوم که طرف مقابل را در برابر افکار عمومی خود به واکنش انفعالی وادارد» افزود: این مذاکرات را باید با بزرگ منشی ایرانی پیگری کنیم؛ در مذاکرات اهل ریا و دروغ نیستم؛ در داخل و خارج از مذاکرات، صادقانه و با جدیت وارد می شویم.

** سرانجام تحریم ها در توافق نهایی

وزیر امور خارجه کشورمان درباره لغو تحریم ها نیز گفت: سه گروه تحریم شامل تحریم های شواری امنیت، آمریکا(تحریم های فرامرزی) و تحریم های اتحادیه اروپا وجود دارد؛ براساس آنچه که موگرینی در بیانیه مطبوعاتی خواند، همه قطعنامه های شورای امنیت از روز توافق لغو می شود.

وی با بیان اینکه شورای امنیت ناظر بر اجرای توافق نهایی است، دلیل آن را دادن مشروعیت بین المللی به توافق نهایی بیان کرد و افزود: با توجه به نامه 47 سناتور آمریکایی و آنچه که گفتند رییس جمهوری بعدی آمریکا می تواند این توافق را لغو کند؛ شورای امنیت ناظر بر این توافق بین المللی چندجانبه خواهد بود و در آن صورت دولت بعدی آمریکا هم نخواهد توانست آن را لغو کند.

وی خاطرنشان کرد: سناتورهای آمریکایی با نامه خود خواستند ایران را وارد دعوای داخلی خود کنند اما این مساله ربطی به ما ندارد. از نظر حقوق بین المللی، دولت آمریکا نماینده آن کشور و متعهد است که همه تحریم ها را متوقف کند.

وی یادآورشد که شورای امنیت سازمان ملل در سابقه تاریخی خود هیچگاه از ملت ایران دفاع نکرده است اما طبق موازین بین المللی، سند توافق نهایی مورد تایید شورای امنیت قرار می گیرد.

ظریف ادامه داد: همه 6 قطعنامه های گذشته شورای امنیت علیه ایران در ارتباط با فعالیت های هسته ای – که قطعنامه 1929 یک فاجعه در حقوق بین الملل است – لغو می شوند.

وی در رابطه با چگونگی لغو این تحریم ها نیز گفت: روزی که قطع نامه شورای امنیت درباره توافق نهایی ایران و 1+5 تصویب شود، طرفین باید اقداماتی را انجام دهند.

ظریف با بیان اینکه «روز تصویب، روز اجرایی شدن توافق نیست»، خاطرنشان کرد: هنوز زمان بین تصویب تا اجرای بندهای توافق را مشخص و توافق نکرده ایم؛ زیرا هنوز نمی دانیم اقدامات دو طرف چقدر طول می کشد؛ ما هم باید اقداماتی در اراک، فردو، نطنز و ... انجام دهیم که مورد توافق مسوولان عالی نظام است؛ این اقدامات زمان بر است و یک روزه انجام نمی شود.

رییس دستگاه دیپلماسی کشور افزود: امروز(شنبه) با صالحی جلسه ای داشتیم که انجام این اقدامات چقدر زمان می برد؛ روزی که دو طرف مذاکرات، اقدامات را انجام دهند، آن روز تحریم های آمریکا باید لغو شود. ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا حدس زده که 6 ماه طول می کشد تا آنها اقدامات خود را انجام دهند.

وی درخصوص تضمین اجرای توافق نهایی نیز گفت: تضمین ما، قطع نامه شورای امنیت است که همه کشورهای عضو این شورا باید در جلسه ای، توافق را نهایی و همه قطع نامه های قبلی را لغو کنند؛ این قطع نامه یک برنامه زمان بندی برای دو طرف مشخص می کند؛ در واقع روز لغو تحریم ها روزی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید می کند که جمهوری اسلامی ایران تعهدات خود را انجام داده است؛ از آن روز آمریکا باید همه تحریم های فرامرزی مالی، اقتصادی، نفتی و ... خود علیه ایران را لغو کند.

وی درباره تحریم های اتحادیه اروپا نیز گفت: با تصویب شورای وزیران این اتحادیه، از آن روز، همه تحریم ها علیه ایران لغو می شود.

وی به اظهارات مطرح شده از سوی مقام های آمریکایی مبنی بر اینکه «معماری تحریم ها علیه همچنان پابرجاست» نیز گفت: معماری تحریم های آمریکا علیه ایران همین الان فرو ریخته است؛ بیانیه وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه تحریم ها فرو نریخته، فقط مصرف داخلی دارد؛ ما باید آنقدر هوشیار باشیم که بدانیم آنها برای مصرف داخلی و درگیری با کنگره، سخنانی را مطرح می کنند.

وی با تاکید بر اینکه نباید در ذهن مردم کشورمان تشویش ایجاد کنیم، افزود: مردم ما بدانند حرف هایی که در داخل آمریکا از ادامه تحریم ها زده می شود برای آن است تا مانع از تحریم های کنگره شوند؛ در واقع معماری تحریم ها فرو ریخته است.

** طرفین با نقض توافق، اقدامات خود را متوقف می کنند

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه تاکید کرد که همه طرف ها بعد از توافق نهایی می توانند در صورت نقض طرف مقابل، اقدامات خود را متوقف کنند.

وی خاطرنشان کرد: در توافق نهایی، روندی را تعریف خواهیم کرد که طرف مقابل نتواند به بهانه های غیرهسته ای، این تحریم ها و موارد دیگر را برگردانند؛ در واقع پیشنهادهایی داریم که در این رابطه از اقدامات خودسرانه آنها جلوگیری شود.

ظریف یادآورشد: آمریکا 35 سال است علیه ایران تحریم هایی را اعمال کرده؛ این تحریمها هیچگاه تاثیر چندانی نداشته است؛ به طور نمونه، در دهه 90 میلادی که اوج قدرت آمریکا بود آنها فکر می کردند جنگ سرد را بردند از این رو قانونی به اسم «داماتو» تصویب کردند که براساس آن، اگر کشوری در صنایع نفت و گاز ایران سرمایه گذاری کند از سوی آمریکا تحریم می شود.

اما به دلیل آنکه این تحریم مبنای جهانی نداشت حتی نزدیک ترین متحدانش از جمله آلمان، انگلیس و فرانسه گفتند نه تنها سرمایه گذاری می کنیم بلکه اگر تحریمی علیه آنها انجام شود، به دادگاه جهانی تجارت شکایت می کنند. براین اساس شرکت های نفتی خارجی در حوزه نفت و گاز ما سرمایه گذاری کردند.

وزیر امور خارجه ادامه داد: در چند سال گذشته برای نخستین بار در تاریخ نظام جهانی، 6 قطعنامه تحریمی علیه ایران تصویب شد؛ خاصیت آنها این بود که آمریکا براساس آن قطعنامه ها هر کاری خواست انجام داد؛ این مساله سبب شد که دوستان نزدیک ایران نیز گفتند نمی توانند به ایران بنزین بفروشند.

وی افزود: اما اگر آمریکا بخواهد بعد از توافق نهایی، برخلاف قطع نامه شورای امنیت عمل کرده و تحریمها را برگرداند، در آن صورت هیچکس به آن اعتنا نخواهد کرد.

** هرچه از مسایل مذاکرات بگوییم به آن ضرر می زنم

ظریف در ادامه سخنان خود با بیان اینکه اکنون در حال مذاکره هستیم، تصریح کرد: هرچیزی که اکنون درباره مذاکرات می گویم، به مذاکره ضرر می زنم. دلیل آن این است که طرف مقابل مطالبی بیان کرده که مردم ما را نگران می کند.

وی افزود: معتقدیم تعهداتی که می پذیریم هیچ برنامه هسته ای ما را متوقف نمی کند. تا پیش از مذاکرات، دو طرف با یکدیگر لج بازی داشتند اما اکنون بازی برد-برد است؛ آنها از این توافق خوشحال باشند که ایران سلاح هسته ای نمی سازد؛ ما که پیش از این هم گفته بودیم که به هیچ وجه نمی خواهیم بسازیم؛ ما به فتوای رهبری بیشتر از هر سند بین المللی دیگری اعتبار قائل هستیم.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه دوربین آژانس بین المللی انرژی اتمی در مراکز هسته ای کشورمان اکنون نیز کار نظارتی را انجام می دهند، افزود: در توافق نهایی نظارت هایی را می پذیریم که براساس مصالح ملی کشور باشد.

مذاکره کننده ارشد هسته ای خاطرنشان کرد: هر کاری که در برنامه هسته ای داریم، می توانیم در صورت نقض توافق از سوی طرف مقابل، دوباره آن را برگردانیم. دانش ما بومی است و هیچکس نمی تواند آن را از ما بگیرد.

ظریف با بیان اینکه مردم ایران براساس تجربه، بی اعتمادی شدید به طرف غربی دارند، افزود: در توافق نهایی هرچیزی بنویسیم تا قدم آخر اجرا می کنیم؛ به دنیا نشان خواهیم داد که روی حرف خود می ایستیم؛ اما آنها اگر به تعهداتشان خیانت کنند در آن صورت ما تصمیم دیگری می گیریم.

وی ادامه داد: روزی که توافق نهایی انجام شود، عین آن را در اختیار مردم قرار می دهیم؛ زیرا در دنیای کنونی ارتباطات، دروغ پایدار نمی ماند.

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه در مذاکرات با توافق دو مرحله ای مخالفت کردیم، افزود: بیانیه مطبوعاتی خوانده شده در لوزان، توافق دومرحله ای نیست بلکه یک بیانیه دو صفحه ای است.

وی همچنین خطاب به منتقدان مذاکرات با بیان اینکه آنها نگران نباشند، افزود: نقد مفید است اما ما وسط مذاکره هستیم؛ اگر بیش از این وارد جزییات شویم دست خود را در مذاکره باز کرد ه ایم؛ به نمایندگان و مذاکره کنندگان اعتماد کنند. ما هم دلمان می سوزد و برایمان سخت و دشوار است. سه ماه به ما اجازه دهید مذاکره کنیم. این 9 روز آخر از سخت ترین روزهای زندگی من بود؛ البته بسیار شیرین است چون از حقوق ملت ایران در حال دفاع هستیم.

** فروش ذخایر غنی شده در بازار بین المللی

ظریف در ادامه افزود: توافق کردیم که ذخایر غنی شده خود را در بازار بین المللی بفروشیم و در مقابل اورانیوم بخریم.

وی درباره نیاز 190 هزار سو برای کشور نیز گفت: این میزان وقتی نیاز است که بخواهیم تولید سوخت بوشهر را تامین کنیم؛ میله و قرص های سوخت را بسازیم؛ باید این میله و قرصها لیسانس بین المللی بگیرد.

وی همچنین مدت زمان محدودیت های غنی سازی را 10 سال بیان کرد و گفت: بعد از این مدت، روند علمی خود را ادامه داده و میزان غنی سازی نیز همانند سایر کشورها، به روال عادی خود برمی گردد و حتی سانتریفیوژهای نوع IR-8 را تولید خواهیم کرد.

رییس دستگاه دیپلماسی کشور، محدودیت در بازفراوری پلوتونیوم را 15سال بیان و خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران تصمیم ندارد در بازفراوری پلوتونیم وارد شود.

وی تاکید کرد که ایران به معاهده ان.پی.تی متعهد است و هیچ تعهد اضافی نخواهد داد.

** آمریکا ابرقدرت و قابل اعتماد نیست

ظریف در ادامه افزود: «در این مذاکرات باورکردیم که آمریکا ابرقدرت و قابل اعتماد نیست؛ ما امیدواریم که آمریکا و کشورهای غربی بتوانند اعتمادی که از ملت ایران شکاندند و خیانت هایی که علیه ملت کردند را قدری تخفیف دهند.»

وی، بی اعتمادی بین ایران و آمریکا را یک فاجعه تاریخی دانست و گفت: مردم ایران ضمن آنکه عزت و استقامت دارند، بزرگوار نیز هستند؛ ما حواسمان جمع است، اگر نجیب نبودیم پای میز مذاکره نمی نشستیم.

وی خاطرنشان کرد: اگر آمریکا قدر قدرت بود، من به جرأت به شما می گویم پای میز مذاکره با ایران ننشسته بود.

** استفاده از پیشرفته ترین فناوری ها در فردو

رییس دستگاه دیپلماسی کشور درباره فردو نیز گفت: فردو نه تنها یک سایت هسته ای باقی می ماند بلکه از پیشرفته ترین فناوری ها در آن استفاده خواهد شد.

وی تعداد سانتریفیوژهایی که در فردو باقی می ماند را یک هزار و 44 عدد بیان کرد و گفت: در این سایت غنی سازی انجام نمی شود اما فردو برای امنیت نطنز است.

ظریف ادامه داد: وقتی طرف مقابل اقدام به نقض توافق کند، در زمان کمتر از دوماه می توانیم به روند قبلی بازگردیم.

وی درباره تهدیداتی که درباره حمله به ایران در صورت عدم توافق زده می شود نیز گفت: کسی جرأت حمله به ایران را ندارد؛ حتما گروهی دلشان پر می زند به ایران حمله کنند؛ آنها نه توانش را دارند و نه جرأت آن را. بالاترین بازدارندگی ما این است که این مردم با فشار تسلیم نمی شوند.ما به دنیا ثابت کردیم. نیروهای مسلح ما توان بازدارندگی خوبی دارند.

وی اضافه کرد: ما امیدی به دیگران نبسته ایم. ما به دنبال فناوری بومی هستیم. کشورهای صنعتی بارها ما را وسط راه گذاشتند. ما وارد عرصه بالندگی هسته ای شدیم.

** اجرای پروتکل الحاقی با تصویب مجلس

ظریف درباره بازرسی ها و اجرای پروتکل الحاقی نیز گفت: «عبارتی که در توافق می آید این است که شما توافقی را پیش از اینکه مجلس تصویب کند داوطلبانه اجرا کنی؛ توافق زمانی اجرا می شود که مجلس تصویب کند؛ ما قرار گذاشتیم به نظام های داخلی هم کاری نداشته باشیم.»

وی خاطرنشان کرد: آن چیزی که در مورد پروتکل الحاقی است اجرای داوطلبانه و موقتی پروتکل الحاقی است و مجلس باید آن را تصویب کند؛ ما به مکانیسم های داخلی خود متعهد بوده و قانونمند عمل می کنیم.

وزیر امور خارجه درباره جلوگیری از سوء استفاده کشورهای غربی از بازرسی ها و کد 3.1 نیز گفت: این کد نیز مانند پروتکل الحاقی است؛ اکثریت قریب به اتفاق اعضای پادمان، کد 3.1 را پذیرفته اند و شاید ایران به دلیل نقض عهد آنها، آن را نپذیرفته است؛ وقتی مذاکره می شد انواع و اقسام سازوکارهای اطمینان ساز مطرح شد. بیشتر از همه مواردی که می خواهیم بپذیریم را ژاپن اجرا می کند.

ظریف، جاسوسی صنعتی را یکی از مهمترین موارد در بازرسی ها برشمرد و گفت: برای مقابله با این مساله سازوکارهایی پیش بینی کرده ایم؛ از جمله دسترسی کنترل شده.

وی تاکید کرد: اجازه داده نخواهد شد به بهانه یک سازو کار بین المللی از اسرار ما آگاه شوند.

وی به توانمندی های دفاعی و بحث PMD نیز اشاره کرد و گفت: بحث PMD اصطلاح آنهاست و ربطی به توانمندی های دفاعی ما ندارد. ما می گوییم PPR (موضوعات گذشته و حال). ادعاهای دروغ آنها را پاسخ دادیم. ادعاهایی که اسرائیلی ها ساختند. ما گفتیم توانمندی ها و امکانات دفاعی ما قابل بحث نیست.

** آژانس مراقب باشد از آن سوءاستفاده نکنند

مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان با بیان اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی مرجع اظهارنظر درباره پایبندی ایران به تعهداتش است، گفت: پادمان این آژانس، فعالیت های اعلام شده در توافق نهایی را بررسی می کند.

آمادگی داریم با آژانس همکاری بسیار خوبی داشته باشیم؛ می خواهیم آژانس در ایران به عنوان سازمان بین المللی بی طرف فعالیت کند اما آژانس باید مراقب باشد از آن سوء استفاده نکنند.

وی گفت: نگارش متن توافق نهایی بعد از فرصت یک هفته ای به هیات های مذاکره کننده، از هفته آینده شروع می شود.

** تشکر از خانواده شهدای هسته ای

وزیر امورخارجه با تشکر از خانواده شهدای هسته ای کشور گفت: آنها به ما نامه دادند و از موفقیت در مذاکرات تشکر کردند؛ در مقابل خانواده های شهدای هسته ای، شهدای انقلاب و جنگ تحمیلی سرتعظیم فرود می آوریم.

** بحث هسته ای ما را از سیاست خارجی منطقه بازنداشته است

ظریف در ادامه با بیان اینکه در مذاکرات کنونی فقط درباره موضوع هسته ای گفت وگو می کنیم، تاکید کرد که قرار نبوده درباره روابط دوجانبه و اتهام های واهی آنها در زمینه حقوق بشر و ... مذاکره کنیم؛ همه می بینند در منطقه چه کسی از تروریسم و افراط گری حمایت می کند.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه آمریکا امروز با کشورهایی هم پیاله است که از داعش حمایت می کنند، افزود: ایران به دنبال روابط معقول با همه دنیا و همچنین روابط بسیار نزدیک با همه همسایگان است؛ منطقه نیاز به درگیری ندارد؛ آتش تفرقه و فرقه گرایی دامن کسانی را می گیرد که آن را شعله ور می کنند.

وی خاطرنشان کرد: بحث هسته ای، هیچگاه ما را از سیاست خارجی منطقه بازنداشته است.

** عذرخواهی از کسانی که به عیددیدنی آنها نرفته

ظریف در این برنامه درباره اینکه مذاکرات سبب شد عید دیدنی و تعطیلات نوروز در کنار خانواده را از دست بدهد گفت: با اصرار خانواده این مسوولیت را پذیرفتم و به ناچار آنها این مشکلات را می بپذیرند.

بنده بیشتر سال های جوانی و بعد از آن را در کار دیپلماسی خارجی بودم؛ در نتیجه نوروزهای زیادی در منزل نبودم؛ دیگر این مساله برای من و خانواده عادت شده است؛ از کسانی که باید در عید نوروز به دیدار آنها می رفتم عذرخواهی می کنم.

وی درباره تحمل مذاکرات طولانی و بی خوابی های شبانه نیز گفت: «با وجود آنکه عادت دارم شبها زود بخوابم اما تمام عمرم در دیپلماسی چندجانبه به سر بردم؛ این دیپلماسی اکثرا شب است و تلاش می شود شب ها کار را به پیش ببرند.»


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟