محسن رضایی، كاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در نخستین برنامه تلویزیونی خود در برنامه دیدگاه به بیان نقطهنظرات خود در حوزه مسائل متعدد كشور پرداخت.
به گزارش «تابناک» وی با اشاره به این که در سی ساله گذشته، از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی تا كنون تحولات بزرگی در بخشهایی از زندگی و اداره كشور پدید آمده و در همین بین افتخارات بسیار بزرگی برای ملت ایران در حوزههای سیاسی دفاعی و امنیتی شكل گرفته است، به گونهای كه امروز قدرت نخست منطقه و از ده كشور برتر دنیا شده است، اظهار داشت: اما متأسفانه در بخشهایی از زندگی و اداره كشور، هنوز كاستیها و نارساییهای جدی هست که با وجود زحمات و تلاشهای فراوانی كه از سوی دولتهای گذشته از آغاز انقلاب تا كنون صورت گرفته، ما هنوز در حوزه زندگی مردم و فرهنگ جامعه در وضعیت مطلوبی نیستیم.
رضایی بر همین اساس، کشور را شدیدا محتاج یك انقلاب بزرگ اقتصادی، تحول فرهنگی و اصلاحات سیاسی دانست.
وی با اشاره به این که برای شعار دادن نیامده، بلکه برای پایان دادن به شعارزدگی به میدان آمده است، گفت: معضل بیكاری در كشور موجب بروز بسیاری از بیماری روحی و روانی شده و شاهد آن هستیم كه بیكاری در شهرستانها، رشد بسیار یافته است و همینطور مشكلاتی نظیر نبود اشتغال و بحرانهای اقتصادی معضلاتی جدیدی هستند كه باید با شناسایی ظرفیتها در حوزه مسائل متعدد از جمله به كارگیری بنگاهها و كارخانجات و برنامهریزی بر مبنای آنها مشكلات را مرتفع كرد.
اقتصادی
رضایی با اشاره به این که ما میدانیم مردم ما از گرانی در رنجند و این گرانی باعث شده قدرت خرید مردم كم شود، گفت: تورم در سال 84، 12% بوده و در سال 87 به بالای 25% رسیده است و ما میدانیم چنین تورمی ایران را در ردیف كشورهای اول از نظر گرانی ارتقا داده به گونهای که در سال 2007 آمار نشان میدهد متوسط تورم جهانی 4%، در خاورمیانه 10% و در ایران در همان سال 18% به بالا بوده كه سال گذشته یعنی سال 87 به بالای 25% رسیده؛ بنابراین، یكی از راهكارها و برنامههای ما پایین آوردن تورم به عنوان یكی از محورهای اساسی برنامه اقتصادی ماست.
وی در همین راستا، ایجاد محیطی سیاسی، اجتماعی امن برای سرمایهگذاران را از اولویتهای كاری خود دانست و مسأله رشد بهرهوری و كاهش هزینههای تولید را از نكات بسیار مهم برنامههای خویش دانست، به گونهای که در حوزه سرمایهگذاری خارجی باید اعتبارات را به سوی اشتغالهای مولد هدایت و برای قدرت رقابت اقتصادی ایران كه این روزها كاسته شده است، فكری اساسی کرد.
مسکن
بنا بر این گزارش، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره مسكن نیز با اشاره به این که مسكن برای برخی از اقشار كشور تبدیل به یك معضل اساسی شده است و برای برخی از اقشار جامعه ایران با پنجاه برابر درآمد سالانه میتواند مسكنی را داشته باشد و این در حقیقت، فشار جدی برای مردم ماست، اظهار داشت: در ایران مسكن یكی از مهمترین نیازهای مردم است، اما قدرت خرید مردم كم است، در همه دنیا 70 درصد پول مسكن را بانكها به صورت وام در اختیار مردم قرار میدهند و 30 درصد آن را افراد خود تأمین میكنند اما در ایران، بانكها تنها 38 درصد از این میزان را به طور متوسط تأمین میكنند و مابقی مشكلات بر دوش مردم است و همینطور در بسیاری از كشورهای دنیا، افراد با حقوق 7هفت تا ده سال خود میتوانند هزینه یك مسكن را تأمین كنند، اما در ایران شرایط به گونه دیگری است و علت اساسی نیز وابستگی مسكن به بیش از 360 صنعت متعدد در كشور است.
وی افزود: متأسفانه مسكن، تنها به بحث مسكن ختم نمیشود و وارد حوزههای دیگر زندگی مردم مانند ازدواج و مسائل خانوادگی و اجتماعی مهم شده است و از سوی دیگر، مطالعات ما نشان میدهد وقتی مسكن فعال میشود 360 صنعت همراه با مشاغل زیاد همراه با مسكن فعال خواهد شد و با فعال کردن مسكن در کل اقتصاد كشور اثر گذاشتهایم. به همین دلیل، قدرت خرید مردم را بالا میبریم؛ سهم بانكها را در وام دهی به مسكن افزایش میدهیم و تلاش میكنیم سرمایهگذاری خارجی را بالا ببریم و برای ترغیب سرمایهگذاری خارجی، میتوان بازده سرمایهگذاری آنهارا از طرف دولت تضمین كنیم. همین طور باید اشاره بكنیم مسكن مهر دارای دو اشكال اساسی است؛ نخست این که مسكن در جاهایی ساخته و تحویل میشود كه متقاضی برای آن نباشد و دوم آن که ساخت مسكن مهر عمدتاً توسط غیر متخصصین انجام گرفته است.
جهانگردی
رضایی در ادامه درباره صنعت جهانگردی نیز اظهار داشت: در بسیاری از كشورهای همسایه ما بخش گستردهای از درآمدهای ملی ما از راه توسعه صنعت و جهانگردی فراهم شده، در تركیه بیش از بیست میلیارد دلار و در بسیاری از كشورها نیز ارقامی مشابه از محل توریست تأمین میكنند، اما در ایران این میزان بسیار اندك است و كمتر از یك میلیارد دلار است.
فقرزدایی
این كاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، با اشاره به اینکه فقرزدایی را مهمتر از فقیر زدایی میدانیم، مبارزه با فقر از راه اشتغال را ممكن دانست و افزود: اشتغال را اولاً از راه افزایش مهارت، دوم گسترش بازارهای خارجی و صادرات كالای ایرانی و نیز با تأمین امنیت سرمایهگذاریهای خارجی ایجاد میكنیم و همچنین اجازه میدهیم پول و منابع مالی به سود مشاغل به بازدهی بالا حركت بكند.
وی ادامه داد: در بیشتر مناطق كشور، بنگاههای ایرانی با مشكل روبهرو هستند و معضل كارگران نیز در این شرایط به حجم مشكلات افزوده است، باید با ساماندهی بازار و تلاش برای جلوگیری از محدودیت سرمایهگذاری و تزریق سرمایههای خارجی و تأمین امنیت سرمایهگذاری و كاهش ریسك آن و تضمین اصل و فرع سرمایه و بازگشت آن به سرمایهگذاران، به آنها اطمینان داد تا بتوانند میل به سرمایهگذاری در كشور را از طریق آنها افزایش داد.
تأمین اجتماعی و سلامت خانوار
كاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در همین مورد با بیان اینكه ما به بحرانهای آینده نیز توجه داریم، گفت: امروز بحران مالی غرب همچنان جلوی روی ماست و ما معضل نفت را متوجه میشویم و اینکه دولت سال آینده، بیست هزار میلیارد كسری بودجه دارد و صندوقهای تأمین اجتماعی در آینده با بحران روبهروست. ما مشكلات بانكی را شناسایی كردهایم و تلاش خواهیم كرد كه این مشكلات را در یك برنامه مفصل و عملیاتی دنبال كنیم.
رضایی به سفر اخیر خود به بندرعباس اشاره كرد و ادامه داد: در آنجا به من یادداشتی دادند كه بیش از یك هزار نفر از بانوان در شهرهای میناب و رودان برای دریافت كمك از كمیته امداد صف بستهاند، باید بتوانیم با مدیریت و برنامهریزی از این مسائل گذر كنیم و تلاش هم خواهم كرد تا در دولتم سلامت مردم را به صورت جدی پیگیری كرده و مانع از كشته و زخمی شدن چند ده هزار نفری تصادفات در سال شویم؛ بیماریهای روانی در كشور ما افزایش یافته و باید با عمقدهی با بیمهها، بیمههای مكملی یكسان برقرار كرد.
وی در همین راستا، مشكل دیگر را مسأله تأمین اجتماعی دانست و گفت: ما میدانیم كه قشر وسیعی از مردم ما تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند. از سویی آنها كه بیمه خدماتی به آنها داده میشود، رضایت بخش نیست و بیمههای روستایی ناقص ترین خدمات را میدهند و در مقایسه با بیمههای شهری، كیفیت پایینتری دارند و برای همین، از آنجا که در حقیقت، تأمین اجتماعی برای عموم مردم ماست، ما بیمه را فراگیر میكنیم. بیمه پایهای را افزایش میدهیم، بیمه مكملی را در همه جا یكسان خواهیم كرد و فكر میكنیم با این كار میشود عدالت را بیشتر گسترش بدهیم.
سربازی
رضایی یكی دیگر از مشكلات مردم را مسأله سربازی دانست و گفت: نیروهای مسلح ما نیاز به سرباز دارند، در این شكی نیست، ولی ما میتوانیم یك تركیبی از سربازی اجباری و سربازی حرفهای داشته باشیم. فرض كنیم یك سال سربازی اجباری به علاوه سربازیهای سه ساله تا پنج ساله همراه با درآمد كافی و در واقع تبدیل كردن سربازی اجباری به نیمه اجباری به نوعی که ایجاد شغل هم خواهد بود و همان گونه كه پیشتر عرض كردم با مجوز از مقام معظم رهبری و قانون توسط مجلس تلاش میكنیم تا بین سربازی اجباری و سربازی داوطلبانه تلفیقی ایجاد كنیم و سربازی به یك شغل رسمی در كشور تبدیل شود.
وی با جمع بندی بحث اقتصادی خود گفت: در بخشی كه مربوط به اقتصاد است، نخست این که باید یك تغییرات ساختاری در اقتصاد بر اساس سیاستهای اصل 44 پدید بیاید. ما برنامههای اجرایی اصل 44را ارایه خواهیم داد، ساختار بودجه كشور را از این حالت بیرون میكنیم. مسأله دوم تیم قوی و هماهنگ اقتصادی در مدیریت اقتصاد كشور مستقر میكنیم. از منابع خارجی استفاده خواهیم كرد. سپردهگذاری و پس اندازهای كشور را تشویق میكنیم.
زنان
رضایی بر ضرورت مشاركت زنان در نظام تصمیمسازی نهادهای كشور تأكید كرد و گفت: باید با توانمندسازی بانوان آنان را در فرآیند تصمیمسازی مشاركت داد. قشر بانوان ما كه امروزه نسبت به سی سال پیش از تحصیلات عالیه و ظرفیتهای جدید و توانمندیهای جدیدی در صحنه هستند، فرصتها و امکانات برابری را در آموزش و ورزش برای آنها فراهم خواهیم كرد. برای آنها یك مشاركت فعال را تعریف میكنیم، چرا که سطح علمی بانوان ما بالاتر رفته و دلیلی ندارد كه در تصمیم گیریها از آنها استفاده بیشتری نشود.
امنیت
رضایی همچنین درباره امنیت در كشور اظهار داشت: باید امنیت فراگیر را در مرزها پیگیری كرد و امینت را در تمامی وجوه آن گسترش داد. در برنامهها ما به فكر یك امنیت همه جانبه هستیم. به گونهای كه مردم ما با خیال راحت ماشینها خود را با فاصله زیاد از خانههایشان پارك بكند و با خیال راحت در خانهها بروند و با خیال راحت بچههایشان را به مدرسه بفرستند و بچهها به پاركها بروند و ازهیچ چیز نترسند. امنیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در یك كلام امنیت را در كشور مستقل میكنیم.
فرهنگ
رضایی بخش فرهنگ كشور را یكی از بخشهای مظلوم جامعه برشمرد كه در آن شعار بسیار داده میشود، اما در مواردی دولتها فرهنگ را به حال خود رها كردند و بدتر از همه این كه فرهنگ را سیاسی میكنند. باید فاصله میان دولت و مراجع را از بین برده و مانع از شكلگیری شیوع خرافات در كشور شد؛ ضمن این که باید تلاش كنیم از ظرفیتهای فرهنگی رهبر انقلاب و حوزهها بهره ببریم و دولت را از دخالت در امور فرهنگی بازداشته و برای اجزای گوناگون مدیریتی كشور برنامه جامع داشته باشیم.
ورزش
وی در حوزه ورزش با اشاره به این که انسان گاهی در برابر باختهای تیمهای ورزشی كشور در برابر كشورهایی نظیر عربستان به شدت ناراحت میشود، گفت: ما نیازمند به توسعه ورزش در ابعاد سهگانه پرورشی (در مدارس و دانشگاهها)، همگانی (برای عموم مردم) و قهرمانی آن هستیم.
سیاست خارجی
محسن رضایی با اشاره به برنامه خود در سیاست خارجی گفت: تنش میان ما و كشورها افزایش یافته و من به دنبال طرحی برای تشکیل اتحادیه آسیای جنوب غربی هستم تا از این رهگذر، آینده روشنی را با كشورهای منطقه داشته باشیم. ما در عین حال كه خلیج فارس و دریای خزر را ارزشهای حیاتی خودمان میدانیم و بر این باوریم که ایران بدون خلیج فارس و دریای خزر معنای ندارد و شناسنامهاش شناسنامه ناقصی خواهد بود، اما از آن سو، یك سیاست همگرایی را دنبال خواهیم كرد.
وی افزود: ما از موضع عزت از نیاز كشورهای غربی به ایران در راستای منافع ملی بهره خواهیم برد و امروز گام نخست را اوباما برداشته و اعلام تغییر كرده و رهبر انقلاب نیز اعلام كرده است كه اگر آمریكا تغییر كند، ما نیز جلو خواهیم آمد و اجازه نمیدهیم كه آنها بگویند كه ما فرصتی را فراهم كردیم، اما ایران جلو نیامد و فرصت را از دست داد.
دانشجویان
وی درباره مشكل شهریه دانشجویان و برنامه خود در این زمینه گفت: برنامه من این است كه یك وام شهریه دانشجویی درست شود و به صورت قرضالحسنه به دانشجویان دانشگاههای غیر دولتی داده شود و در این طرح، بانك طرف دانشگاههای آزاد، پیام نور و غیر انتفاعی است.
اقوام ایرانی
رضایی افزود: ما شعار نمیدهیم و برای اجرای یك برنامه جدی به صحنه آمدهایم و به دنبال این هستیم كه یك تیم قوی اجرایی و هماهنگ را در اداره كشور به كار بگیریم و در حقیقت از همه ظرفیتهای قانون اساسی، رهبری و روحانیت استفاده خواهیم كرد و از همه اقوام ایرانی برای ساختن ایران استفاده میكنیم تا یك بار دیگر آن حوادث افتخارآمیز دهه نخست انقلاب را كه همه اقوام در آن مشاركت داشتند به صحنه بیاوریم.
دولت ائتلافی و قوای سهگانه
وی با اشاره به دولت ائتلافی گفت: دولت ائتلافی در حقیقت دولت نخبگان، دولت ائتلاف با حضور دولتمردان و كارشناسان است و دولت را نسبت به مجلس پاسخگو خواهیم كرد، چرا كه بنده قبول ندارم كه دولت در برابر قانون قلدری بكند، چرا كه این قلدریها در آینده ممكن است به یك استبداد خطرناك كشید شود.
این كاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین ادامه داد: قوه قضاییه را تقویت میكنیم، چرا كه این قوه نیاز به تقویت دارد و ما یكپارچگی را نگه خواهیم داشت و همزمان با آن استقلال قوا را نیز خواهیم داشت.
9 منطقه فدرال اقتصادی
رضایی با اشاره به دیگر برنامههای خود گفت: كوچكسازی دولت، تقویت مدیریتهای محلی و شوراهای شهر، تشكیل 9 منطقه فدرال اقتصادی، اداره متمركز مسائل سیاسی و امنیتی، اداره غیر متمركز علم، تكنولوژی و فناوری، اقتصاد، تجارت، تقسیم كار ملی در كل كشور و برنامهریزی برای تكتك استانها از دیگر برنامههای من در انتخابات ریاست جمهوری دهم است.
ارزشها و اخلاق
وی با طرح پرسشی درباره مسائل فرهنگی مبنی بر این كه چرا ما نمیتوانیم دوباره آن انگیزههای فداكاری و تلاش را در عرصه اقتصاد وارد كنیم، گفت: این درست است كه اقتصاد جنگ نظامی ندارد، اما آیا بیرون كردن فقر، بیكاری و گرانی از این كشور كمتر از آزادسازی خرمشهر است؟ ما به سوم خرداد نزدیك میشویم و من از همین اینجا ارادات خودم را به خانواده شهدا و ایثارگرانی كه آن حماسه بزرگ آفریدند، اعلام میكنم كه ما اگر میخواهیم در اقتصاد و فرهنگ نیز مانند بُعد سیاسی تبدیل به قدرت اول منطقه شویم و در دنیا جزو ده كشور اول باشیم، باید همان روحیات ایثارگری و فداكاری، صداقت و برادری و برابری را باید وارد اقتصاد كنیم.
حقوق شهروندی
این كاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اصلاحات در بعد سیاسی گفت: چقدر امروز درباره حفظ حقوق شهروندی، آزادی حقوق شهروندی، آزادیهای سیاسی صحبت شده است، اما هیچ قانون مشخصی نیست؛ چگونه میتوان از نیروی انتظامی، قوه قضاییه و وزارت اطلاعات خواست كه دقیق طبق قانون عمل كنند اما قانونی برای حقوق شهروندی نباشد، برای همین، ما یك قانون برای حقوق شهروندی و آزادیهای سیاسی تدوین و تصویب خواهیم كرد و پس از آن، همه كارگزاران كشور را كه با این مسائل درگیر هستند، آموزش میدهیم و پس از آن نیز یك نیروی نظارتی درست میكنیم.
امنیت اجتماعی و گشت ارشاد
رضایی با اشاره به برنامهاش برای گشت ارشاد گفت: من گشت ارشاد را به دو بخش تقسیم میكنم كه یك بخش آن مبارزه با چاقوكشها ارذال و اوباش در خیابانهاست و اجازه میدهیم نیروی انتظامی به وظیفهاش در این خصوص ادامه دهد و بنده دست آنها را نیز میبوسم و هزینههای این كار را هم میپردازم.
وی افزود: اما بخش دوم گشت ارشاد كه مربوط به فرهنگ است؛ ما فرهنگ را غیر امنیتی و غیر سیاسی میكنیم و نباید فرهنگ و ارشاد امنیتی شود و ارشاد را به دست فرهنگیان میسپاریم و حتی آن را غیر دولتی میكنیم، چرا كه ما امروز انسانهای فرهنگی و اندیشمند كم نداریم و برای پالایش فرهنگی از آنها استفاده خواهیم كرد.
جوانانی که فرشته نجات کشورند
این كاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره برنامه خود درباره جوانان گفت: شما جوانان فرشتگان نجات این كشور بودید و ما امروز افتخارات بسیار بزرگی داریم و ایران امروز قدرت نخست منطقه و جزو ده كشور اول دنیاست و اگر امروز ما ماهواره و موشك داریم، به خاطر سوم خرداد است و ما امروز نیازمندیم كه جوانان به صحنه بیایند و به ما كمك كنند و من پس از در اختیار گرفتن دولت، انقلابی اقتصادی و تحول فرهنگی و اصلاح سیاسی انجام میدهم و شما باید به صحنه بیاید چرا كه شما مشكل نیستند، بلكه مشكلگشا هستید و شما تهدید نبوده بلكه یك فرصت هستید و ما یك بار دیگر به شما نیاز داریم؛ پس به كمك ما بیاید.
متن كامل نخستين نطق انتخاباتي محسن رضايي را در ستون گزارش بخوانيد.