شیرهای ایرانی در راه بازگشت به میهن قرار گرفتند

پس از دو سال مکاتبه و کار مداوم، موسسه اروپایی باغ‌وحش‌ها و آکواریوم‌ها پس از بررسی‌های انجام شده و ایجاد استانداردهای اولیه لازم، حدود شش ماه پیش با درخواست ایران موافقت کرده و مجوز ورود شیر ایرانی به باغ وحش تهران، صادر شده، و قرار است بزودی و در صورت رعایت استانداردها و ایجاد زیر ساخت های لازم، یک جفت شیر ایرانی نر و ماده به باغ وحش تهران تحویل داده شود.
کد خبر: ۴۹۱۶۸۰
|
۲۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۹ 15 April 2015
|
24150 بازدید
|
شیر ایرانی با نام علمی Panthera leo persica زیر گونه‌ای از شیرها می‌باشد که هم اکنون در طبیعت تنها در جنگل گیر در گجرات هند یافت می‌شود.

به گزارش «تابناک»،شیر ایرانی در کشور هندوستان «شیر هندی» نامیده می‌شود اما نام اصلی این زیرگونه از شیر، شیر ایرانی بوده و این مهم از واژه پرسیکا نشات گرفته و در تمام دنیا نیز نام این زیرگونه با همین نام (شیر ایرانی) مشخص می شود.

شیر ایرانی در گذشته با جمعیت فراوانی در دشت‌های کشور ما زندگی می کرده و نماد ملی ایرانیان نیز محسوب می‌شده است.

به نقل از دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران، اطلاعات ذکر شده در سفرنامه‌ها و گزارش‌های محققان نشان می‌دهد که تا حدود ۱۵۰ سال قبل این حیوان در شمال خوزستان و جنوب فارس تا بوشهر حضور داشته‌ است.

یک جفت شیر ایرانی پس از گذشت سال ها از آخرین حضور، وارد ایران می شود

تصویر: شیر ایرانی نر و ماده

دشت ارژن فارس یکی از بهترین زیستگاه‌های شیر ایرانی بوده است. بلنفورد جانورشناس معروف در قرن نوزدهم می‌نویسد: «هر سال تعداد ۴ تا ۵ شیر در منطقه دشت ارژن شکار می‌شد و بچه شیرها را در بازار شیراز بفروش می‌رساندند.»

بر اساس یک روایت آخرین شکار شیر در ایران توسط ظل‌السلطان پسر ناصرالدین شاه انجام شده است اما خود او در خاطراتش (که در ۱۳۲۳ ه. ق تنظیم شده) به حسرت در شکار شیر اشاره کرده‌ است. ظل‌السلطان در این کتاب گفته که در دشت ارژن به شکار شیر می‌رود و علی‌رغم جرگه کردن منطقه با ۱۰ هزار نفر، موفق نمی‌شود شیری شکار کند. او همچنین ضمن توصیف رود قره‌آغاج (در جنوب شیراز) می‌نویسد: «شیر فراوان و زیاد است ولی از قراری که شنیدم به قرب پانزده سال است که دیگر هیچ شیری در شیراز دیده نشده است.» به علاوه این شاهزاده قاجار به منطقه کام‌فیروز اشاره می‌کند که با سران ایل قشقایی برای شکار شیر می‌رود که آنها دو شیر شکار می‌کنند اما ظل‌السلطان دست خالی برمی‌گردد.

گزارش‌هایی از مشاهده شیر در اواسط قرن بیستم میز در دست است. مشاهده یک شیر در سال ۱۹۴۱ در ۶۴ کیلومتری شمال دزفول توسط یک نقشه‌بردار هندی قشون انگلیس یکی از آخرین گزارش‌های مشاهده شیر در ایران است و احتمالا تا چند سال پس از آن نیز چندین شیر در ایران وجود داشته‌ است.

یک جفت شیر ایرانی پس از گذشت سال ها از آخرین حضور، وارد ایران می شود

یکی از معدود تصاویر موجود از شیر ایرانی مربوط به یک توله شیر در اواخر دوره قاجار


نهایتا شیر ایران به دلیل شکار بی رویه، کوچک شدن زیستگاه و نابودی طعمه هایش به طور کامل از طبیعت کشور حذف می گردد.

پس از آن ایرانی ها بارها تلاش کردند که نماد کشور خود را به ایران بازگردانند اما پیش از انقلاب اسلامی تلاش ها برای گرفتن شیر ایرانی از هندوستان با مخالفت مسئولان این کشور مواجه شد.

دریافت شیر ایرانی از هند پس از انقلاب نیز بارها از سوی ایران پیگیری و حتی طرح تعویض شیر ایرانی و یوزپلنگ آسیایی از سوی هندی ها مطرح شد که خوشبختانه ایران با این طرح مخالفت کرد.

شیر ایرانی بصورت آزاد تنها در طبیعت کشور هند زندگی می کند اما این زیرگونه در برخی از باغ وحش های جهان نیز نگهداری می شود.

حدود دو سال است که باغ وحش تهران تلاش می کند تا بتواند موافقت نهادهای بین المللی مرتبط را برای تحویل یک جفت شیر ایرانی به این باغ وحش را جلب نماید.

باغ وحش تهران در حال حاضر عضو موسسه موسوم به EEP  است و بابت حضور خود حق عضویت می‌پردازد. ایران به عنوان یک عضو، این اجازه را دارد که درخواست خود را مبنی بر نگهداری از گونه های خاص و در معرض انقراض را مطرح نموده و در صورتی که استانداردهای لازم برای نگهداری از آن گونه را داشته باشد، این درخواست بررسی شده و با آن موافقت خواهد شد.

این موسسه پس از بررسی‌های لازم و بدون دریافت هیچ‌ هزینه اضافی، گونه مورد نظر را در اختیار باغ وحش متفاضی خواهد گذاشت تا ضمن آنکه در معرض دید عموم گذاشته می شود، با شرایط مناسب بتوانند تولید‌ مثل کنند.

قدم‌های نهایی برای حضور شیر ایرانی در باغ وحش تهران


پس از دو سال مکاتبه و کار مداوم، موسسه اروپایی باغ‌وحش‌ها و آکواریوم‌ها پس از بررسی‌های انجام شده و ایجاد استانداردهای اولیه لازم، حدود شش ماه پیش با درخواست ایران موافقت کرده و مجوز ورود شیر ایرانی به باغ وحش تهران، صادر شده است.

بنابراین قرار است بزودی و در صورت رعایت استانداردها و ایجاد زیر ساخت های لازم، یک جفت شیر ایرانی نر و ماده به باغ وحش تهران تحویل داده شود.

یک جفت شیر ایرانی پس از گذشت سال ها از آخرین حضور، وارد ایران می شود

موسسه اروپایی باغ‌وحش‌ها و آکواریوم‌ها موسوم به EAZA  با دو تشکل همکاری و برنامه‌های خود را هماهنگ می‌کند. یکی «برنامه گونه‌های در خطر انقراض» یا EEP است و دیگری هم ESP نام دارد که تلاش آن روی ثبت و ضبط گونه‌های حیات وحش و حفظ اسناد مرتبط با آن است.

در نامه‌های ارسال شده از سوی باغ وحش تهران، ایجاد شرایط لازم و مناسب از جمله برخورداری از نور طبیعی، دسترسی به منابع کافی آب و همچنین حصار لازم و مساحت مناسب به طور مشخص تعیین شده است.

تصاویر سه بعدی از وضعیت محل پیشنهادی برای محل زندگی شیر ایرانی در باغ وحش تهران

در این زمینه جایگاهی با فضای بیرونی ۸۵۰ مترمربع و کاملا منطبق با استانداردهای بین‌المللی برای تکثیر شیر ایرانی در نظر گرفته شده و نقشه‌های مربوطه به اتحادیه باغ وحش های اروپا ارسال گردید.

مشخصاتی جایگاه و شرایطی که برای نگهداری شیر از سوی باغ وحش تهران ارائه شده بود همگی توسط اتحادیه باغ وحش های اروپا تایید شده و با تایید نقشه ها، عملیات ساخت جایگاه آغاز گردید و در حال حاضر مراحل نهایی ساخت آن در حال انجام شدن است.

جایگاه در نظر گرفته شده برای شیر ایرانی در حال تکمیل بوده و احداث آن در مراحل پایانی بسر می برد

پس از پایان ساخت جایگاه، کارشناسان اروپایی بصورت حضوری از این مکان بازدید خواهند نمود و پس از تایید نهایی اجازه انتقال یک جفت شیر ایرانی به این جایگاه را صادر خواهند کرد.

گفتنی است این تصمیم مهم با مشورت و حمایت بخش حیات وحش دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، آقای دکتر رستمی و دانشگاه محیط زیست آقای دکتر فاضل اخذ شده و کارشناسان ایرانی و بین المللی در این راه کمک رسان باغ وحش تهران بوده اند.​

باغ وحش تهران در حال حاضر از گونه ­های مختلف گربه سان ازجمله پلنگ ایرانی، پلنگ آفریقایی، شیر آفریقایی، ببر بنگال، کاراکال، سیاه گوش و گربه جنگلینگهداری می کند که جایگاه نگهداری آنها نسبت به گذشته کاملا تغییر کرده و در حد استانداردهای بین المللی است.

هر چند به دلیل تخریب زیستگاه های شیر در استان های جنوبی کشور و تحویل شیرهای باغ وحشی به ایران، در حال حاضر به هیچ عنوان امکان معرفی مجدد این گونه به طبیعت کشور وجود ندارد اما حضور مجدد شیر ایرانی پس از سال ها در کشور اتفاق خوشحال کننده ای است و می توان امیدوار بود با پیشرفت علم و افزایش حساسیت دولت به حفظ محیط زیست و گونه های جانوری، در آینده بتوان بخش هایی از زیستگاه ها را احیا و شیرهای ایرانی را در آن رهاسازی نمود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۳۳
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
بچه شیر!
توله شیر غلطه!
توله به فرزند سگ سانان گفته میشه، برای تمام گربه سانان لفظ صحیح بچه است نه توله!
خداییش تو عمرت توله گربه شنیدی؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
ما تو لرستان میگسم تیله گربه توی فارسی هم میگن توله گربه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
والا ما هم تو لرستانیم ولی میگیم بچه گربه، شما گفته ی خودتو یا نهایتا ی شهر و به ی استان تعمیم نده
مه صفا
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
....حالا توله یا بچه مهم نیست ! مهم اینه که روغن پالم نداشته باشه........!!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۹
اینو که گفتی منبعشم بگو ...
یاشار از سلماس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
شیر ایرانی در وطنش در قفس نگهداری می شود... چه بد!!! البته اینطوری یه جورایی بهتر هم هست چون اگه به طبیعت هم رها بشه معلوم نیست کدام آدم!!! برای شکار تفریحی می کشدش
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
بیارید تا مثل شیرهای قبلی ارم که مشه مشه گرفتن همه رو قتل عام کنید !
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
به راحتی حیات وحش توسط یک عده آدم نمای وحشی شکار می شود و حالا باید با عذر خواهی و التماس یکی از آن حیوانات را به ما بدهند
به عبارتی : یک دیوانه سنگی را به چاه می اندازد و صد عاقل قادر نیستند درش بیارند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
فقط احداث جايگاه كافي نيست ما بايد به يك قلمرو بسيار امن براي شيرهاي ايراني و يوز پلنگ ايراني بينديشيم و گرنه اين هزينه هم بي فايده خواهد بود. و اين قلمرو امن در مجاورت هيچ روستايي و هيچ جاده اي و هيچ شكارچي ممكن نخواهد بود. اين قلمرو امن بدون تامين غذاي براي چندين سال و نسل سازي آنها ممكن نخواهد بود. اين طرح بيش از يك محيط در باغ وحش و بيش از يك مسئله كوتاه مدت زمان و كار و دقت نياز دارد.
اميدوارم محيا شود وگرنه باقي اين زبان بسته ها و اين يك جفت نر و ماده شير ايراني هم تلف مي شوند. به اميد هيچ چوپاني نمي توان بود كه از گله اش بگذرد و به اميد هيچ روستانشيني نمي توان بود كه از او مراقبت كند!
اين واقعيت تلخ امروز بقاي اين گونه هاي زيبا و منحصر بفرد و نادر ايران و جهان است.
لطفا ثانيه ها را در يابيد!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
اگر با گوشت الاغ مشمشه نگيرن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
مش مش میگیرن بیان اینجا
میمیرن
من میدونم
پاسخ ها
مهدی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
مشمشه چیه؟
ناشناس
| United States |
۲۰:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
جزام
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۷
مش مشه یه نوع بیماری بد جانوری در گربه سانان است که باعث مرگ تدریجی حیوان می شود و به خاطر گوشت فاسد این بیماری عارض می شود. چند سال پیش هم این اتفاق برای شیرهای باغ وحش تهران افتاد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۹
مش مش چی هست
مجید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
واقعا دولت نقش کمتری نسبت به مردم در حفظ محیط زیست داره. واقعا مردم رعایت نمی کنن ما به شدت نیاز به آموزش و راهبری مردم در این زمینه داریم.
بکتاش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
اگر توی قفس نگذارن مگه طبیعتی مونده که رها کنن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
شیران دربند ایرانی
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟