قدیمی‎ترین جنگل بلوط دنیا در آتش

سطح جنگل‎های ایران 14 میلیون هکتار است که 6 میلیون هکتار آن مساحت جنگل‎های زاگرس است و با قدمت 5500 سال قدیمی‎ترین جنگل‎های بلوط دنیا را در خود جای داده است.
کد خبر: ۵۲۴۶۴۴
|
۲۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۴ 16 August 2015
|
6806 بازدید
سطح جنگل‎های ایران 14 میلیون هکتار است که 6 میلیون هکتار آن مساحت جنگل‎های زاگرس است و با قدمت 5500 سال قدیمی‎ترین جنگل‎های بلوط دنیا را در خود جای داده است.

علاوه‌بر بلوط 180 گونه درخت و درختچه، گونه‎های دیگری مانند بنه، بادامک، ارژن، گلابی وحشی و... در این منطقه یافت می‎شود که نشان از ارزش ژنتیکی جنگل است.

به گزارش ایسنا، اما چندوقتی به‎جای شنیدن خبرهای خوش از این جنگل بلوط خبرهای آتش‎سوزی و خشکسالی از آن به گوش می‎رسد و روز به روز از وجود آنها کمتر می‎شود.

در حالی‎که وسیع‎ترین رویشگاه بلوط ایران جنگل‎های زاگرس است آتش‎سوزی در این جنگل جان ساکنان روستاهای هم‌جوار و گونه‎های جانوری آن را تهدید می‎کند.

با توجه به این‌که در چندسال اخیر پدیده زوال بلوط و خشکیدگی را شاهد بوده این آتش‎سوزی باعث افزایش آفات و امراض گیاهی، آلودگی هوا، انواع بیماری‎های تنفسی شده و زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم مردم از بین می‎رود.

90 درصد تیپ جنگل‎های لرستان، بلوط است

عضو جامعه جنگل‏‌بانی ایران در این‌باره به خبرنگار ایسنا گفت: استان لرستان در جنوب‎غربی کشور و در منطقه رویشی میانی دارای یک‎میلیون و 226 هزار و 446 هکتار جنگل است به‎طوری‎که 43 درصد وسعت استان لرستان را جنگل تشکیل می‎دهد.

«علی‎حسین بیرانوند» افزود: حدود 25 درصد رویش سالانه جنگل‎های لرستان بهره‎برداری صنعتی از چوب جنگل‎ها به روش مستقیم صورت نمی‎گیرد، از این‌رو جنگل‎های زاگرس لرستان از نظر حفظ آب و خاک و تأثیر آب و هوای و محصولات فرعی جنگلی(غذایی، دارویی و صنعتی) دارای اهمیت هستند.

وی اظهار کرد: در واقع جنگل‎ها در لرستان به‌عنوان پشتوانه‎ای برای استمرار و بقای دیگر بخش‎های تولیدی استان محسوب می‌‏شوند.

مسئول امور جنگل‎کاری اداره‌ی منابع طبیعی و آبخیزداری بروجرد تصریح کرد: بلوط مهم‌ترین گونه‌ی جنگلی جنگل‎های لرستان بوده که 90 درصد تیپ جنگل‎های استان را در بر می‎گیرند.

بیرانوند خاطرنان کرد: گونه‎های بلوط در گویش لری به آن داربلوط یا مازو یا بلوط غرب با نام علمی Qurcus Persica معروف است میوه‎های بلوط به رنگ قهوه‎ای مایل به سبز که در اصطلاح کلی به میوه بلوط نامیده شده و در پیاله‎ای به‏‎نام کوپول جا می‎گیرد.

وی با اشاره به ترکیبات شیمیایی پوست و برگ، خاطرنشان کرد: در آنها تانن ویژه‎ای به‎نام کوئرسیتانیک اسید وجود دارد و سایر ترکیبات شامل نشاسته 44.5 درصد، پروتئین 6.65 درصد، ماده روغنی 5 درصد، کوئرسیت 7 درصد، نوعی تانن یا مازو 7 درصد پوست میوه دارای ماده‎ای به‎نام جفت است که تانن زیادی دارد.

عضو جامعه جنگل‏بانی ایران خاطرنشان کرد: چوب بلوط فشرده و محکم بوده و نماد قدرت و استقامت است که به‌عنوان مصالح ساختمانی، در ساختن کشتی‎های بازرگانی و جنگلی در برخی کشور استفاده می‎شود.

سالانه 2600 هکتار از اراضی لرستان در آتش می‎سوزد

استاندار لرستان نیز در این‌باره گفت: از ابتدای سال تاکنون 1714 هکتار جنگل استان دچار حریق شده است.

«هوشنگ بازوند» افزود: وسعت آتش‎سوزی‎های رخ داده در اراضی، جنگل و مرتع‎های استان در سال‎گذشته، 588 هکتار بوده است.

وی اظهار کرد: بنا بر آمار ارائه شده وسعت آتش‎سوزی‎های رخ داده استان در سال‎های 90 تا 92 به ترتیب 6847، 1256 و 2619 هکتار بوده است.

استاندار تصریح کرد: به‎طور متوسط سالانه 2600 هکتار از اراضی استان از جمله جنگل و مرتع در آتش می‎سوزد.

بازوند افزود: این در حالی است که حدود 70 درصد توپوگرافی استان کوهستانی و سخت‎گذر بوده و امکانات کامل برای اطفا حریق وجود ندارد.

بقا زاگرس‎نشینان در گرو جنگل‎های زاگرس است

سرپرست اداره‌ی محیط‌زیست دورود نیز با بیان این‌که بقا زاگرس‎نشینان در گرو جنگل‎های زاگرس است، گفت: زاگرس با وسعت 6 میلیون هکتار از منتهی‎الیه شمال‎غربی ایران تا جنوب غرب با گستردگی در 11 استان کشور تا حدود 40 درصد جنگل‎های کشور را به خود اختصاص می‎دهد.

ذلفی اظهار کرد: گونه غالب جنگل‎های زاگرس درخت بلوط است و استان لرستان پس از استان فارس بیشترین مساحت جنگل‎های زاگرس را به خود اختصاص داده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: جنگل‎های زاگرس سیستم‎های حیات‎بخشی هستند که بقاء زاگرس‎نشینان وابسته به بقای آنها است و در صورت حذف این حلقه از زنجیر، حیات منطقه به خطر می‌افتد.

ذلفی افزود: از مهم‌ترین کارکردهای جنگل به‎صورت اختصار می‎توان به افزایش تنوع ژنتیکی و گونه‎ای، جذب آب و افزایش منابع آب زیرزمینی، جلوگیری از فرسایش خاک، زیستگاهی برای حیات وحش، محلی برای تفرج انسان‎ها، تولید و غنی کردن خاک، تعدیل آب و هوا، ارزش‎های بی‎شمار اقتصادی، تولید دارو و صمغ، جذب مواد آلاینده هوا و گرد و غبار، جلوگیری از سیل و بیابانی شدن، کنترل بیولوژیک آفات، تولید اکسیژن و... اشاره کرد.

وی گفت: اهمیت جنگل‎ها به‎حدی است که بقای آن تضمینی برای بقای سایر زیستمندان از جمله انسان است، در چند دهه اخیر شاهد نابودی جنگل‎های زاگرس و کاهش چشمگیر وسعت آنها هستیم.

سرپرست اداره‌ی محیط‌زیست دورود گفت: بیماری زوال بلوط که حدوداً 50 درصد جنگل‎های استان را نابود کرده و ورود ریزگردها و اثرات نامطلوب آنها بر جنگل‎ها تغییر کاربری اراضی جنگلی، تصرفات غیرقانونی، تهیه سوخت و زغال‎گیری، چرای بیشتر از ظرفیت برد جنگل‎ها و آتش‎سوزی از عواملی هستند که جنگل‎های زاگرس را به ورطه نابودی می‎کشاند.

ذلفی خاطرنشان کرد: جلوگیری از این روند تخریب رو به تزاید نیاز به عزم و اراده‌ی ملی در مردم و مخصوصاً مسئولان است.

وی اظهار کرد: انجام کارهای مطالعاتی و اعمال نتایج آن در برنامه‎های مدیریت کلان جنگل‎ها، آموزش و توانمندسازی جوامع محلی، اسکان عشایر، تغییر معیشت جنگل‎نشینان، تقویت و توسعه اکوتوریسم مدیریت شده، تغییر نوع کاربری از مصرفی به غیرمصرفی، مشارکت جوامع محلی و جنگل‎نشینان در مدیریت و در نهایت تقویت سازمان‎های جنگل‎ها و مراتع و محیط‌زیست به لحاظ امکانات و نیرو برای رفع تصرفات و برخورد قاطع با متخلفان می‎تواند جان تازه‎ای به این جنگل‎های در حال نابودی دهد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟