گرهارد شرودر، صدراعظم سابق آلمان که در رأس یک هیأت سیاسی و اقتصادی به ایران سفر کرده است، امروز با آیتالله هاشمی رفسنجانی دیداری داشت که طی آن درباره روابط اقتصادی، سیاسی، علمی و آموزشی دو کشور ایران و آلمان و همچنین مسائل بینالمللی و منطقهای، به ویژه سوریه، عراق، افغانستان، لیبی و ظهور گروه تروریستی داعش و فراز و فرودهای روابط ایران و عربستان بحث و گفتگو شد.
به گزارش ایسنا، آیتالله هاشمی رفسنجانی در این دیدار ماجرای سفرهای پناهجویان به اروپا و به ویژه آلمان و همچنین مواضع اخیر خانم مرکل، صدراعظم آلمان را در افکار عمومی جهان مؤثر دانست و گفت: پناهجویان حقیقتاً انسانهای مظلومی هستند که تروریستها با حمایت حامیان مالی، نظامی و سیاسی خویش، کار، خانه، خانواده و زندگی آنها را متلاشی کردهاند و کمک به آنان کاری انسانی و اخلاقی است.
هاشمی رفسنجانی در پاسخ به سؤال صدراعظم سابق آلمان، با پیچیده توصیف کردن اوضاع سوریه، گفت: برخی از تروریستها که پیش از این در کشورهای مختلف پخش بودند و تشکیلاتی نداشتند، از اوضاع به هم ریختهی سوریه که تا مدتی مطالبات اجتماعی مردم از دولتشان بود، سوءاستفاده کردند و باجنایتهایی که مرتکب شدند، نشان دادند که هیچ سنخیتی با مردم ندارند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با اشاره به نقشی که سوریه در تمام سالهای اشغال فلسطین توسط رژیم صهیونیستی، برای حمایت از مقاومت و مردم آواره سرزمینهای اشغالی داشت، گفت: متأسفانه امروز بخشی از آوارگان سوری، همان آوارگان فلسطینی هستند که اردوگاه آنان را منهدم کردهاند و آوارگی دیگری بر آوارگی آنان افزودهاند.
هاشمی رفسنجانی، با تأکید بر اینکه تروریستهای حاضر در سوریه جنگطلبهایی هستند که در زمان هر دولتی که در سوریه باشد، آرام نمی نشینند، گفت: نگران مسئلهی سوریه هستیم، چون بحران سختی را ایجاد شده که اقتصادشان را مضمحل و خانوادهها را آواره کرد و فجایای انسانی زیادی نیز به بار آورد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تشریح چرایی و چگونگی تشکیل گروه تروریستی داعش و اهداف حامیان آنان، گفت: این گروه تروریستی با تبلیغات سوء و انحرافی، از میان جوانان ناراضی از حکومتها در کشورهای جهان سوم سربازگیری نموده و مینماید و با استفاده از سلاحها و موادّ شیمیایی که در موصل و بیجی عراق به دست آورده، برای همهی جهان خطرناک است.
هاشمی رفسنجانی در خصوص تنشهای جدید در روابط ایران و عربستان که مورد سؤال صدراعظم سابق آلمان بود، گفت: مسئلهی ایران و عربستان عجیب است و بیتجربگی و تندروی بر دامنهی آن افزوده، در حالی که بیشترین ضرر را در این مسئله جهان اسلام میبیند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با انتقاد از سیاستهای جنگطلبانهی حاکمان بعد از ملکعبدالله در عربستان، گفت: حاکمان جدید پول زیادی دارند و چون کسی از آنان بازخواست نمیکند، در سیاستهای داخلی و خارجی دست به اقداماتی میزنند که امنیت منطقه را به خطر میاندازد.
وی اعدام آیتالله نمر را مصداق روشن بیخردی دانست و گفت: آقای نمر که نه اهل ترور بود و نه حزب و تشکیلاتی داشت و فقط سخنرانی و انتقاد میکرد، از سالها پیش محکوم به اعدام شده بود که همان موقع به ملکعبدالله نامه نوشتم، پیغام دادم و تلفنی صحبت کردم که اعدام چنین شخصیتی که تودهی مردم حرفهایش را قبول دارند و در سراسر دنیا طرفدارانی دارد، به مصلحت نیست که البته ملکعبدالله جریان اعدامش را متوقف کرده بود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر این جمله که معلوم بود شیعیان جهان، مردم ایران و شیعیان عربستان به خاطر این کار عصبانی میشوند، گفت: حاکمان سعودی اگر کمی بلوغ سیاسی نشان میدادند، دچار این وضع هولناک نمی شدند.
وی کارشکنیهای پیدرپی در طول مذاکرات هستهای ایران با کشورهای 1+5 را از دیگر سیاستهای غلط حاکمان سعودی مخصوصاً پس از برجام دانست و گفت: علیرغم ادعای تضادی که با اسرائیل دارند، در این موضوع کاملاً با صهیونیستها همراهی کردند که البته براساس یک اشتباه محاسباتی غلط بود، چون کشورهای همسایه و مسلمان همیشه در اولویت سیاست خارجی ایران بوده و هستند.
وی با اشاره به وجود دو شهر مکه و مدینه در عربستان و همچنین تأکید بر اهمیت حج به عنوان یکی از فروع دین در اسلام، گفت: سیاست همیشگی جمهوری اسلامی کم کردن تنش با کشورهای همسایه، به ویژه عربستان است که مسائل حج و نفت، در ابعاد دینی و اقتصادی ما را به همدیگر نزدیک میکند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، خطاب به صدر اعظم آلمان که تأکید میکرد روابط تیرهی ایران و عربستان، گسترش کمی و کیفی تروریستها را سرعت میدهد، گفت: جمهوری اسلامی ایران تاکنون با سعه صدر و براساس عرف دیپلماتیک درصدد کاهش تنش با کشورهای منطقه، به ویژه عربستان سعودی بوده است که این مهم را به نفع دنیای اسلام و آرامش منطقه و جهان میداند.
وی حضور مؤثر و حمایتهای انساندوستانهی ایران از مردم و حکومتهای مردمی در عراق، سوریه و افغانستان را نشانههایی از سیاست نظام برای گسترش همکاری با همسایهها دانست و گفت: ایران نقشی محوری و اساسی برای امنیت منطقه دارد و نمیخواهد امنیت منطقهای که اکثریت آنان مسلمان هستند، به خاطر اختلافات قومی، مذهبی و سیاسی مخدوش شود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با یادآوری سیاستهای ناتو و آمریکا برای اشغال افغانستان که از بین بردن ناامنی و کم کردن مواد مخدر را صراحتاً اعلام میکردند، گفت: ناتو و آمریکا پس از سالها حضور در افغانستان صراحتاً میگویند هم امنیت افغانستان تأمین نشد و هم کشت مواد مخدر چندین برابر شده است.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با اشاره به نقشی که پاکستان در حمایت از طالبان در افغانستان داشت، گفت: امروز هم ایران و پاکستان، میتوانند اوضاع افغانستان را سر و سامان دهند، چون پاکستان حامی طالبان و ایران حامی دولت است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با اشاره به حضور داعش در عراق و ناموفق بودن ائتلاف غربیها برای نابودی این گروه تروریستی گفت: حملههای هوایی نمی تواند تروریستها را از بین ببرد و راهحل ریشهکنی اینان، مبارزه مردم در داخل و حمایتهای بیرونی از آنان است.
وی در ادامه سخنان خود با تأکید بر اهمیت همکاریهای ایران و آلمان و وجود ظرفیتها و زمینهها در هر دو کشور گفت: ایران میتواند دروازهی ورود اقتصادی و علمی آلمان به منطقهای از دنیا با حدود 400 میلیون جمعیت باشد که لازمهی این کار تقویت و گسترش روابط و همکاریهاست.
هاشمی رفسنجانی، با اشاره به منابع غنی نفت و گاز، جمهوری اسلامی ایران را مرکز مهم انرژیهای موردنیاز جهان دانست و گفت: تکنولوژی برتر آلمان میتواند زمینهی همکاریهای علمی، صنعتی و اقتصادی متقابل دو کشور، حتی در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر باشد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان امتیازات ایران برای آب دریاها، باد، خورشید و زمین که نیازهای تولید انرژیهای تجدیدپذیر هستند، گفت: در جنوب کشور از خرمشهر تا مرز پاکستان در گواتر، ظرفیتی بسیار آماده در سواحل دریا و اقیانوس داریم که حتی لوله گاز در کنار آن آماده بهرهبرداری و در جاهایی در حال بهرهبرداری است، بخشی از این ساحل طولانی آباد، بخشی کویر است و وجود همهی صنایع زیرمجموعه پتروشیمی در این منطقه یک امتیاز نسبی ایجاد کرده است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به دستاوردهای علمی و صنعتی دانشگاه آزاد اسلامی برای ساخت وسائل نقلیه با استفاده از انرژی خورشیدی و موتورسیکلت با انرژی برق، خطاب به صدراعظم سابق آلمان گفت: شما که در صنعت خودروسازی پیشرو هستید، میتوانید در این زمینه با ایران همکاری کنید تا با سوخت سالم برق و یا خورشیدی از آلودگیهای سوختی وسایل نقلیه در دنیا بکاهید.
هاشمی رفسنجانی همکاری در مبارزه با تروریستها را یکی از زمینههای قابل توجه در روابط ایران و غرب دانست و گفت: ایران که از نخستین روزهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی دچار تروریسم مزمن شد، تجربیات ارزندهای برای مبارزه با آنها دارد و بر اساس همان تجربیات است که میبینیم الان جمهوری اسلامی در میان کشورهای ناامن منطقه، امنترین کشور است.
گرهارد شرودر نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر به ایران، دیدار با آیتالله هاشمی رفسنجانی را فرصتی مغتنم برای استفاده از تجربیات ایشان در سیاستهای داخلی، منطقهای و بینالمللی دانست و گفت: به ایران آمدهام چون برخلاف نگرانیهایی که بعضیها از تقویت روابط ایران و آلمان دارند، بر ارادهی اقتصادی و سیاسی کشور متبوعم تأکید کنم که میخواهیم روابط پایداری با ایران داشته باشیم.
صدراعظم سابق آلمان، ثبات صلح و امنیت در منطقه را به صلاح همهی کشورهای جهان دانست و با اشاره به اوضاع به هم ریختهی سوریه گفت: به نظر ما باید گفتگوهای وین برای حل مشکل سوریه بدون توجه به سیاستهای کوتاهمدت بعضی از کشورها، به خاطر امنیت منطقه و جهان، به عنوان سیاستی پایدار ادامه یابد.
وی ثبات امنیت منطقه خاورمیانه را برای اروپا مهم دانست و با ابراز تأسف از تنشهای میان ایران و عربستان گفت: در این شرایط سخت، دنیا منتظر است که تنشهای دو کشور کم شود، البته آسان نیست، ولی تجربیات ارزندهی شما در این مسیر کارساز است.
صدراعظم آلمان با تأکید بر این جمله که گاه در سیاست مواضع عجیب و غریبی اتخاذ میشود به نگرانیهای عربستان برای حل مشکل هستهای ایران با آمریکا و غرب اشاره کرد و گفت: توافق ایران با غرب، عربستان را دچار احساس ناامنی کرده که شاید به خاطر تزلزل در روابط آنها با آمریکا باشد.
وی افزود: با توجه به اینکه آمریکا دیگر به نفت و گاز عربستان احتیاجی ندارد، حاکمان عربستان به دنبال نقش جدیدی میگردند که البته کارهایشان مخالفت ثبات صلح و امنیت است.
وی اوضاع به هم ریختهی سوریه را عامل اصلی هجوم پناهجویان به اروپا دانست و گفت: البته اشتباه اصلی را غرب و ترکیه در آغاز مسائل سوریه کرده بودند که میگفتند اول اسد باید برود و بعد مذاکره کنیم، در حالی که اگر مذاکره اولویت مییافت، شاید خیلی از مسائل حل میشد.
وی با ابراز خرسندی از دستاوردهای علمی و صنعتی ایران به خصوص تولید ماشین با انرژی خورشید و موتورسیکلت با برق، گفت: این دستاورد برای آلمان که ادعای پیشرفت در صنعت خودروسازی دارد، جالب است و حتماً با وزرای مربوطه در ایران و آلمان صحبت میکنم تا همکاری ها عملیاتی و اجرایی شوند.
صدراعظم سابق آلمان با تأکید بر این جمله که بدون ایران هیچ صلحی در منطقه امکانپذیر نیست، گفت: امیدوارم با حل مسئلهی هستهای، در کنار روابط اقتصادی و صنعتی، روابط سیاسی کشورهای مهم جهان با ایران نیز به برقراری صلح و امنیت منطقه ای و بینالمللی کمک کند.
وی در پایان این دیدار خطاب به آیتالله هاشمی رفسنجانی گفت: حرفهای شما جالب و شنیدنی است و من از این دیدار تجربیات خوبی به دست آوردم.