به گزارش «آی تابناک» طبعا در مورد تحریمها و اینکه چه شرکتهایی و از چه نقاطی از جهان با ایران همکاری خواهند داشت، نمیتوان از حالا نظری قطعی داشت، ولی امیدهای بسیاری ـ حداقل در بین مشتریان و کاربران تکنولوژی ـ در ایران وجود دارد که شرکتهای بزرگ این حوزه بعد از تحریم بتوانند با ایران آزادانه به تجارت بپردازند و محصولات و خدمات آنها در ایران، با سهولت بیشتر ارائه و پشتیبانی شود.
در همین یک سال اخیر هم خبرهایی مبنی بر راه اندازی فروشگاههای مایکروسافت و اپل در تهران به گوش رسید؛ اما موضوع برجام بحث حضور جدی این شرکتها در ایران را تقویت کرده، ولی با این حال خبرهایی به گوش میرسد از اینکه مشکلاتی پیش پای این شرکتها برای ورود به ایران ایجاد شده است.
بر این اساس که یکی از وب سایت های خبری دیروز گزارش داده است که لابی صهیونیست ها در آمریکا به واسطه وزیر خزانه داری ایالات متحده «جک لو»، جلوی ورود اولین محموله اپل به ایران را با تهدید ضمنی این شرکت گرفته اند. آن گونه که این وب سایت نقل می کند، به اپل گفته شده: "آنها نمیتوانند پس از تحریم در ایران فروشگاه باز کنند و اگر ثابت شود، کاربر ایرانی پس از خرید آی پد از این وسیله بهعنوان نقلوانتقال دیتای تروریستی استفاده کند، اپل با جریمه سنگینی روبه رو خواهد شد و به همین دلیل، مدیران اپل از تصمیم خود برای باز کردن فروشگاه و ارسال محموله آی پد به ایران خودداری کردند" – اینجا ببینید.
این خبر کمی تعجب برانگیز است و چند پرسش اساسی را در ذهن ایجاد می کند. اینکه آیا واقعا اپل یا مایکروسافت به این دلیل از ورود به بازار ایران سر باز می زنند؟ اگر این گونه است، دلیل آن چه می تواند باشد؟ این پرسش به چند علت مطرح می شود اما قبل از ذکر دلایل بگذارید نگاهی به سابقه چند ساله اخبار، برای ورود شرکت اپل به ایران داشته باشیم.
اپل چه زمانی میخواست به ایران بیاید؟
در ۲۹ اکتبر سال ۲۰۱۴ یعنی حدود یک سال و چند ماه قبل، وال استریت ژورنال گزارش داد که اپل مذاکراتی برای فروش آیفون در ایران آغاز کرده است. این نشریه به نقل از منابع مطلع اعلام کرد، اپل با توزیع کنندگان ایرانی برای ورود احتمالی به بازار ایران، بعد از آنکه تحریمهای غرب «به حد کافی» تسهیل شد، ارتباط بر قرار کرده است:
تنها چند هفته پیش از آن (۱۳ اکتبر همان سال) مجله «فوربس» در مطلب تحلیلی به دلایل مهم اپل برای ورود به بازار ایران پرداخته بود. این مجله در مطلب خود به گزارش هایی در مورد علاقه اپل برای فروش محصولات در بازار ایران اشاره و به نقل از تیم کوک به جملهای قابل تأمل اشاره کرده بود: جاده عدالت آجر به آجر سنگ فرش شده و به نظر میرسد، اپل میخواهد از آن جاده برای دویدن مستقیم به سمت ایران استفاده کند.
قطعا لابی صهیونیستی در ایالات متحده قوی است و کارشکنی های خود را برای ممانعت از ورود تکنولوژی و به ویژه سرمایه و اساسا «رونق» به ایران صورت میدهد. اما آیا اینقدر قوی است که شرکتی مانند اپل را که بنا به گزارش ها اگر در حکم یک کشور بود، 27 امین اقتصاد برتر دنیا میشد، با ریسکی بزرگ مواجه کند؟
یک واقع بینی عمیق!
نکته دیگر این است که هم اکنون نیز محصولات این شرکت ها و بسیاری از شرکت های دیگر که نمایندگی رسمی هم در ایران ندارند، به فروش می رود و امروز تعداد آیفون و آیپد به دست ها در ایران به شکلی محسوس در حال افزایش است. پس اگر این تروریست های عشق اپل در ایران (!) تا قبل از این هم از دستگاه های این شرکت برای هماهنگی و انجام عملیات تروریستی استفاده کرده باشند، یا بعد از این استفاده کنند، متوجه مسئولیت بین المللی هستند!
در نتیجه اینکه اپل از ترس نقل و انتقال دیتای تروریستی توسط کاربران ایرانی ورود محموله خود به ایران را متوقف کرده باشد، چندان منطقی به نظر نمی رسد؛ ضمن این که وب سایت خبری که این خبر را درج کرده، منبع خبر – داخلی یا خارجی – را هم مشخص نکرده و در منابع خارجی نیز اخباری در این مورد در دسترس نیست.
در نتیجه همه اینها می توان دو نتیجه گرفت. یا اینکه این خبر یک خبر غیر رسمی یا حاشیه و در حد پروپاگاندای مخالفان «رونق» در ایران که البته صهیونیست ها بخش مهمی از آنها هستند، بوده و شایع شده است یا آنکه واقعا اپل و مایکروسافت دست بر قضا می خواهند به بخت خود لگد بزنند! البته نتیجه دوم را نمی توان چندان جدی گرفت.
هنوز مشخص نیست که اپل و مایکروسافت و سایر شرکت های دیگر قصد ورود رسمی به بازار ایران را دارند و اگر دارند در چه زمانی است و واکنش ها به این مسأله چه خواهد بود؛ اما صرف نظر از این موضوع به خوبی می توان حدس زد، همان گونه که مجله فوربس گفته، دلایل مهمی برای هر یک از این شرکت به بازار ایران وجود دارد؛ دلایلی که منجر میشود به این نتیجه برسیم که لابی صهیونیسم در معادلات قدرت در جهان مدرن چندان هم صاحب نفوذ نیست، مخصوصا وقتی پای غول های بزرگ در میان باشد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.