چرا کسی جایگزین مسعود بارزانی نمی‌شود؟

کد خبر: ۵۶۴۴۳۰
|
۱۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۰ 30 January 2016
|
9123 بازدید
روز سه شنبه گذشته مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق براساس وعده داده شده خود با احزاب کرد عراقی در اربیل تشکیل جلسه داد تا راهکاری برای حل بحرانهای اقلیم پیدا شود. در این نشست براساس سخنان سعدی احمد پیره، عضو هیات اتحادیه میهنی کردستان عراق در نشست، بارزانی چهار بار درخصوص پست ریاست اقلیم کردستان عراق گفته است آیا کسی آماده است این پست را تحویل بگیرد تا آن را تحویل وی بدهد؟ در مقام پاسخ هیچ کدام از اعضا و رهبران احزاب سخنی نگفته و همه سکوت گزیده‌اند. این در حالی است که بسیاری از این احزاب کرد عراقی در سخنان خارج از جلسات رسمی خود از پایان مهلت ریاست بارزانی سخن می‌گویند و تاکید می‌کنند ریاست بارزانی مشروعیت قانونی ندارد و دوره قانونی ریاست وی پایان یافته است.

به گزارش ایسنا از اقلیم کردستان عراق، فارغ از انتقادات موجود به عملکرد بارزانی درخصوص "استفاده ابزاری از استقلال کردستان"، "روابط یک جانبه با ترکیه" و "عدم حفظ بالانس سیاسی در بحث روابط با کشورهای منطقه"، "عدم وحدت نیروهای پیشمرگه در دوره ریاست وی بر مسند رئیس اقلیم کردستان عراق"،‌ "ایجاد بحران در روابط با بغداد" و "عدم حل مشکل قراردادهای نفتی با بغداد" اما چرا احزاب کرد عراقی توان رویارویی با بارزانی را ندارند؟

هرچند نباید از یاد برد که سه حزب کرد عراقی که دو حزب از آنها در زمره احزاب مهم اقلیم هستند یعنی جنبش تغییر و جماعت اسلامی به همراه حزب آینده در این نشست حضور نداشتند ولی چرا علیرغم این طرحها اقلیم کردستان عراق کماکان با بحران سیاسی روبرو است؟ چرا احزاب کرد عراقی نمی‌توانند در خصوص نسخه واحدی برای حل بحرانها و از جمله بحران ریاست اقلیم به توافق برسند؟

به اعتقاد کارشناسان سیاسی قبل از اینکه بحرانهای اقلیم در قالب پیش دستی‌های عشایری مطرح گردد تلاشهای قانونی در اقلیم برای حل این بحرانها با شکست روبرو شده است. تجربه تلاش چهار حزب عمده کرد عراقی برای اصلاح قانون ریاست اقلیم و تغییر مسعود بارزانی با مخالفت فراکسیون حزب دموکرات کردستان عراق در پارلمان اقلیم با شکست روبرو شد و در نتیجه این رویارویی‌ها پارلمان اقلیم کردستان عراق نه تنها تعطیل شده است بلکه ریاست این پارلمان اکنون مجوز ورود به اربیل را برای برگزاری نشستهای پارلمان ندارد.

در چنین شرایطی سخنان بارزانی در حالی خطاب به احزاب کردی مطرح می‌گردد که هیچ کدام از احزاب کرد عراقی در شرایط کنونی امکان رقابت با هژمونی مسعود بارزانی را در اقلیم ندارند. حال سوال این است آیا در شرایطی که ارگانهای قانونی در حل بحرانها با شکست روبرو شده اند آیا پیش دستی‌های عشایری می‌تواند راهکار خروچ اقلیم از بحران باشد؟

قطع به یقین چنین امکانی در اقلیم کردستان عراق وجود ندارد لذا مجددا موضوع راهکارهای قانونی مطرح می‌شود که تجربه مجدد این راهکارها نیازمند زمان بیشتری دستکم تا انتخابات سال 2017 است.

مسعود بارزانی به اعتقاد کارشناسان سیاسی با علم بر عدم امکان رقابت سایر گروهها با هژمونی وی درصدد تمدید این ریاست دستکم تا انتخابات سال 2017 میلادی است. حتی اگر وی هم چنین قصدی نداشته باشد اما شرایط کنونی نشان می‌دهد وی تا انتخابات بعدی رئیس اقلیم باقی خواهد ماند.

تاکید مسعود بارزانی بر انجام رفراندوم قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تشکیل کمیته‌ای به این منظور نشان می‌دهد بارزانی قصد دارد تا قبل از کنار رفتن از مسئولیت خویش به هرنحو ممکن رفراندوم برای استقلال را در اقلیم برگزار کند. اگرچه احزاب رقیب بارزانی بحث استقلال را برای اقلیم در شرایط کنونی مناسب نمی‌دانند و معتقد هستند این یک حرکت تبلیغاتی بیشتر نیست اما شواهد امر نشان می‌دهد بارزانی مصمم به برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان عراق است.

سفرهای بارزانی به عربستان و ترکیه در ماههای اخیر و حمایت رژیم صهیونیستی از استقلال کردستان بر امکان ارتباط این سفرها با استقلال اقلیم افزوده است. مسعود بارزانی به اعتقاد یکی از نویسندگان کرد نزدیک به حزب تحت رهبری بارزانی درصدد است به هر نحو ممکن شده برای استقلال کردستان قبل از پایان ریاستش اقداماتی قابل توجه انجام دهد، لذا وی مصمم است قبل از پایان ریاستش رفراندوم استقلال را در اقلیم بحران زده برگزار کند.

رفراندومی که می‌تواند سرپوشی بر شرایط بحرانی اقلیم از یک سو و وعده بارزانی به مردم اقلیم برای استقلال باشد هرچند شرایط بین‌المللی و منطقه ای این مجوز را در اختیار مسعود بارزانی قرار ندهد. البته رهبران کردی امیدوار هستند با به قدرت رسیدن جمهوریخواهان در آمریکا طرح دولت کردی در اولویتهای ایالات متحده قرار بگیرد.

همزمان نباید از یاد برد این رفراندوم قبل از انتخابات اقلیم کردستان عراق خواهد بود و موفقیت بارزانی در این کار می‌تواند مردم را همراه این حزب بکند و بدین ترتیب مانع از ریزش آرای حزب دمکرات کردستان عراق در انتخابات پیش رو شود چرا که بسیاری از مردم اقلیم اکنون حکومت اقلیم و حزب دمکرات کردستان عراق را مسئول بحرانهای کنونی می‌دانند. بحرانهایی که زندگی را در اقلیم برای مردم بسیار سخت کرده است. سخن آخر اینکه تا انتخابات بعدی نه شرایط قانونی برای تغییر بارزانی وجود دارد و نه شخصیتی که بخواهد هژمونی وی را در اقلیم به چالش بکشد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات