به رسم تمامی انتخابات های برگزار شده در تاریخ جمهوری اسلامی ایران، انتخابات این دوره مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان نیز به طور گسترده، مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته و آن ها اقدام به انتشار گزارش ها و تحلیل هایی در این زمینه کرده اند.
به گزارش «تابناک»، شبکه تلویزیونی «الجزیره» با پوشش گسترده انتخابات ۷ اسفند ایران نوشت، انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران، یک آزمایش بزرگ برای دولت حسن روحانی است.
این شبکه خبری با اشاره به رویدادهای اخیر ایران در عرصه سیاست خارجی و لغو تحریمها و برقراری توافق هستهای به تحلیل اوضاع انتخاباتی ایران پرداخت و نتیجه گرفت، شاید امروز انتخابات ایران به روند سیاستهای دولت حسن روحانی پاسخ مثبت بدهد.
«الجزیره» در مورد میزان مشارکت در انتخابات امروز ایران پیش بینی کرد؛ میزان مشارکت مردم در این دور از انتخابات از دوره قبل مجلس شورای اسلامی بیشتر و از انتخابات سال ۹۲ ریاست جمهوری کمتر باشد.
*****
روزنامه انگلیسی «گاردین» نیز بخشی از فعالیتهای خبری روز جمعه خود را به پوشش اخبار انتخابات ایران اختصاص داده است و در این باره نوشت، در حالی زمان برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در ایران فرا رسیده که اصلاح طلبان به خوبی برای موفقیت سازمان دهی شدهاند.
این روزنامه تأکید کرد انتخابات روز ۷ اسفند پس از یک هفته رقابت تبلیغاتی شدید بین اصولگرایان و اصلاح طلبان فرا رسید و توافق هستهای و خروج ایران از لیست تحریمهای هستهای انتخابات فعلی ایران را به یک نقطه عطف در فضای سیاسی آن تبدیل کرده است.
گاردین اضافه کرد، در حالی مراکز رأی دهی در سراسر کشور از ساعت ۸ صبح تا ۶ بعد از ظهر فعال و پذیرای رأی دهندگان هستند که رهبر جمهوری اسلامی ایران، آیت الله خامنهای به رأی دهندگان پیشنهاد داد تا در همان اوایل صبح، رأی خود را به صندوق بیندازند.
این روزنامه انگلیسی اضافه کرد، هرچند در دوره تأیید صلاحیتها، تعداد بالایی از داوطلبین رد صلاحیت شدند، در روز انتخابات هیچ نشانهای از تحریم انتخابات وجود ندارد و حجم مشارکت کنندگان در انتخابات بسیار بالاست.
«گاردین» در بخش دیگری از خبر خود با اشاره به جناح بندی رقابتهای انتخاباتی ادامه داد، اصولگرایان و اصلاح طلبان دو لیست سی نفره دارند و سر لیست این گروهها تأکید دارند که رأی دهندگان برای اینکه رأیها شکسته نشود، به همه لیست کامل رأی بدهند.
در رأس لیست اصلاح طلبان نام محمد رضا عارف دیده میشود که تلاش میکند تا در دور بعد مجلس ریاست مجلس را به دست بگیرد و در طرف دیگر نیز حداد عادل شرایط مشابهی دارد.
*****
خبرگزاری «رویترز» نیز در قالب خبری به گفتههایی از آیت الله هاشمی رفسنجانی پرداخت و نوشت: هاشمی رفسنجانی معتقد است، شکست اصلاح طلبان در انتخابات جاری، میتواند شکست بزرگ برای ایران باشد.
این خبرگزاری با توصیف هاشمی رفسنجانی به فردی با نفوذ و پرقدرت در ایران آورد: از نظر آقای هاشمی شکست اصلاح طلبان در روز جمعه، باعث از دست رفتن فرصتهای بزرگ برای کشور خواهد شد.
*****
خبرگزاری «رویترز» در خبری دیگر نیز به حجم مشارکت در انتخابات ایران اشاره کرد و حجم مشارکت مردم در انتخابات ۷ اسفند ایران را بسیار بالا توصیف کرد.
این خبرگزاری در مطلبی با نام «مردم در یک مشارکت بزرگ رأی میدهند برای شکل دهی به دوران پسا تحریم»، به مشارکت مردم در دوران پسا برجام اشاره کرده و معتقد است، در دوران بعد از حصول توافق هستهای، مردم ایران اشتیاق بیشتری برای حضور در پای صندوقهای رأی خواهند داشت.
همچنین رویترز به صفهای طولانی در مراکز رأی گیری در تهران و شهرهایی همچون اهواز و شیراز اشاره میکند و میگوید، نتیجه آرا، تعیین میکند که آیا جمهوری اسلامی ایران میتواند به اثرات سیاسی ـ دیپلماتیک بعد از خروج از سالها تحریم ادامه دهد یا خیر.
این خبرگزاری در خبری از قول حسن روحانی رئیس جمهور ایران ـ که خود نیز از نامزدهای مجلس خبرگان این دور از انتخابات است ـ حجم مشارکت در انتخابات ایران را بالا توصیف کرد و نوشت، انتخابات نمادی از استقلال سیاسی یک کشور است و مردم با رأی دادن در واقع در تصمیم گیریهای آینده خود مشارکت میکنند.
*****
روزنامه «واشنگتن پست» در خبری با عنوان اولین انتخابات ایران پس از دوران تحریم هستهای به بررسی جوانب مختلف این انتخابات از دیدگاه خود پرداخت.
این روزنامه آمریکایی نوشت، ایرانیان در حالی روز جمعه پای صندوقهای رأی میروند که این دوره تحریمهای هستهای ایران برطرف شده و ایران دور جدیدی از ارتباط با قدرتهای جهانی را آغاز کرده است.
«واشنگتن پست» با تأکید بر فضای پساتحریم تحلیل کرد، به نظر میرسد، شرایط جدید مناسبات ایران در سطح جهانی سنجه مناسبی برای مشاهده نظر مردم در مورد سیاستهای دولت حسن روحانی تاکنون باشد.
این روزنامه مدعی شد، به نظر نمیرسد این انتخابات بتواند سیاستهای اصلی جمهوری اسلامی ایران را تغییر دهند، ولی اگر اصلاحاتیها در انتخابات پیروز شوند، شاید بتوانند سیاستهای دولت حسن روحانی را در عرصه سیاست خارجی مورد حمایت قرار دهند.
*****
روزنامه «حریت دیلی» ترکیه در خبری تحت عنوان انتخابات حیاتی ایران بعد از توافق هستهای نوشت، ایرانیان در سراسر کشور روز جعه به پای صندوقهای انتخاباتی میروند تا نظر خود را در رابطه با نامزدهای شرکت کننده اعلام کنند.
این روزنامه تحلیل کرد، برآیند کلی انتخابات ایران گویای آن است که غالب مردم با شرکت در انتخابات تلاش میکنند تا دولت آقای روحانی را در اعمال اصلاحات داخلی و خارجی کمک کنند.
این روزنامه با اشاره به لیست امید که از سوی حامیان دولت ارائه شده است آورد، این لیست انتخاباتی نشان از علاقه و آرزوی بالای حسن روحانی برای به دست آوردن کرسیهای مجلس شورای اسلامی دارد.
این روزنامه همچنین به انتخابات مجلس خبرگان اشاره کرد و نوشت، مجلس خبرگان ایران یکی از مهمترین ارگانهای سیاسی این کشور است که وظیفه تعیین و نظارت بر کار رهبر را بر عهده دارد.
«حریت دیلی» در بخش دیگری از خبر خود به پیام دور روز پیش حسن روحانی رئیس جمهور اشاره کرد و آورد، رئیس جمهور ایران از مردم خواسته است تا پای صندوقهای رأی بروند و تأکید کرد برای ساختن آینده ایران مشارکت بالا در انتخابات لازم است.
این روزنامه همچنین به لیست ائتلاف اصولگرایان به سرلیستی غلامعلی حداد عادل پرداخت و اضافه کرد، انتظار میرود انتخابات در تهران به دلیل حجم بالای مشارکت و رقابت جناحها تا ساعت ۲۴ شب ادامه یابد.
*****
«شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴» با پوشش گسترده انتخابات ایران مدعی است، انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری، بیش از هر چیز، آزمونی برای سیاست خارجی حسن روحانی و به ویژه توافق هستهای خواهد بود. فرانس ۲۴ گزارش میدهد: «این اولین انتخابات در ایران است که از زمان اجرای توافق هستهای به قدرتهای جهانی برگزار میشود. این انتخابات قطعا یک آزمون از میزان حمایت و محبوبیت مردمی حسن روحانی خواهد بود و همچنین یک فرصت برای اوست تا با جلب حمایت بیشتر در پارلمان آینده ایران، از مخالفتها در مجلس علیه دولت بکاهد».
«فرانس ۲۴» به تلاش اصلاح طلبان برای تغییر در معادله قدرت در مجلس آینده اشاره میکند و معتقد است که اصلاح طلبان به رغم رد صلاحیت بسیاری از نامزدهایشان، تلاش دارند توازن قدرت را به نفع خود تغییر دهند.
«شبکه تلویزیونی العربیه» نیز به انتخابات ایران پرداخته و معتقد است، این انتخابات نقطه عطفی است که بعد از توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی در حال برگزاری است. العربیه معتقد است، این انتخابات به مثابه یک رفراندوم برای روحانی است که نتایج آن میتواند به اعتبار بیشتر توافق هستهای که روحانی برای ایران به ارمغان آورده، منجر شود. از سوی دیگر، العربیه معتقد است که جناح مخالف روحانی در تلاش برای به دست گرفتن مجدد مجلس ایران جهت جلوگیری از نفوذ غرب بعد از توافق هستهای هستند.
*****
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» نیز در مطلبی با نام «انتخابات ایران آزمونی برای روحانی»، آورده است: «مجلس آینده ایران، نقش مهمی در چگونگی بازسازی خرابیهای اقتصادی ناشی از تحریم خواهد داشت. کشمکش قدرت در درون پارلمان و بین پارلمان و دیگر مراکز قدرت در ایران، تا حدود زیادی به ترکیب شخصی و ایدئولوژیک قوه مقننه بستگی دارد و به همین دلیل انتخابات کنونی ایران و نتایج آن اهمیت زیادی خواهد داشت». در ادامه، این روزنامه صهیونیستی این پرسش را مطرح میکند که آیا نتایج این انتخابات و ترکیب اعضای مجلس ایران، میتواند زمینههای عادی سازی روابط با آمریکا را فراهم کند یا خیر؟