در پی انتشار گزارش اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه مازاد ظرفیت تولید در چین اقتصاد جهان را تهدید می کند، این کشور اعلام کرده است نزدیک به شش میلیون نفر از کارگران موسسات و کارخانجات صنعتی را تعدیل می کند.
به گزارش ایرنا، این اقدامی نادر از سوی چین در چند سال اخیر به حساب می آید اما با توجه به مازاد ظرفیت از یک سو و رکود تدریجی در بخش تولید به نظر می رسد این اتفاق، تنها چاره کار مسوولان نهادهای اقتصادی چین باشد.
گزارش های دریافتی حاکی است که در خلال دو تا سه سال آینده بین پنج تا شش میلیون نفر از کارگران و نیروهای کارخانه ها و موسسات « زامبی » ( موسسات خزنده ) بخصوص در بخش های صنعتی تعدیل خواهند شد.
دولت چین امیدوار است که با این اقدام هم از تولید فزاینده در بخش های صنعتی بکاهد و هم از آلودگی روزافزون محیط زیست و هوا جلوگیری کند.
این خبر در شرایطی مطرح می شود که قرار است اجلاس های کنفرانس مشورت سیاسی خلق و کنگره ملی خلق چین دو روز دیگر با حضور نزدیک به سه هزار نماینده از سراسر چین در پایتخت برگزار شود.
رسیدگی به مساله تعدیل نیرو و اخراج کارگران کارخانجات صنعتی از جمله موضوعاتی است که در روزهای اخیر در جلسات رهبران چین هم مورد بررسی قرار گرفته است.
یکی از بخش هایی که به شدت مورد توجه است و قرار است تولید در آنها نیز کاهش یابد آهن و فولاد است. چین قصد دارد نزدیک به 150 میلیون تن از تولید فولاد را کاهش دهد و طبیعتا در نشست های دو نهاد مذکور در این باره و کاهش نیروها در این بخش ها بحث و تبادل نظر خواهد شد.
روزنامه «استریت تایمز» سنگاپور هم امروز در گزارشی اعلام کرد که این حرکت چین در دو دهه گذشته سابقه نداشته است و با این حساب چین دست به یکی از بزرگترین اقدامات در اخراج و تعدیل نیروی کار خواهد زد.
تعدیل نیرویی که چین در سال های 1998 تا 2003 میلادی انجام داد برای این کشور نزدیک به 11 میلیارد دلار هزینه داشت و همچنین باعث بیکاری دستکم 28 میلیون نفر شد.
روزنامه سنگاپوری می نویسد که موضوع تعدیل نیرو در چین بسیار حساس است و به دلیل همین حساسیت از مسئولان خواسته شده است فعلا اطلاعات مربوط را رسانه ای نکنند.
با این حال «یین وی مین» وزیر منابع انسانی و تامین اجتماعی چین در گفت و گوی این هفته با خبرنگاران گفت که نزدیک به یک میلیون و 800 هزار نفر از نیروهای بخش های فولاد و صنایع زغال سنگ تعدیل خواهند شد اما او به زمان این اقدام اشاره نکرد.
«لی کچیانگ» نخست وزیر چین نیز دو ماه قبل در نشستی با حضور مسئولان دولتی گفت که شرکت های خزنده یک تهدید برای بخش های مختلف صنعتی کشور هستند که نهایتا زیر چاقوی جراحی خواهند رفت.
با این حساب پیش بینی می شود که ظرف سه تا پنج سال آینده نزدیک به 150 میلیون تن از ظرفیت تولید فولاد و 500 میلیون تن تولید زغال سنگ هم در چین کاهش یابد.
«فونگ فی» معاون وزیر صنایع چین گفت که برای تعدیل نیروها تا دو سال دیگر بیش از 15 میلیارد دلار اختصاص داده شده است.