از صبح روز گذشته، شنبه 28 فروردین ماه گشت ارشاد بار دیگر مطابق چند سال گذشته به خیابان های آمده است. نیرویی که از جانب پلیس برای مقابله با بدپوششان، بدحجابان و کسانی که کشف حجاب می کنند اندیشیده شده است و حدود 8 سال است که سابقه دارد.
به گزارش ابتکار، در سالهای اخیر بر حضور این نیرو در خیابان ها انتقادهایی وجود داشته است. تاجایی که برخی افراد اپلیکیشنی برای گوشی های هوشمند نوشته اند که در آن مکان هایی که گشت ارشاد در آن حضور دارد را نشان می دهد. با این حال برخی کارشناسان طرح امنیت اخلاقی را اگر در چارچوبی مشخص فعالیت کند بسیار مفید میدانند.
یکی از اهداف این طرح : توقیف خودروهایی که سرنشینانش کشف حجاب کرده اندطرح ارتقای امنیت اجتماعی برای اولین بار در سال 86 و در راستای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده است، با عنوان «طرح جامع عفاف» اجرایی شد. این طرح که بر اساس شواهد بیشتر در فصل گرما به اجرا در میآید با بدپوشی و بدحجابی افراد مقابله می کند. این طرح که برای اولین بار در دولت احمدی نژاد به اجرا در آمد، در ابتدا بر روی پوشش زنان تمرکز داشته و پس از آن در سایر امور و آسیب های اجتماعی نیز وارد شد که از این دست می توان به جمع آوری معتادان و جمع آوری اراذل و اوباش اشاره کرد. گفتنی است؛ در ایران رئیس جمهور، رئیس شورای انقلاب فرهنگی نیز به شمار می رود. طرحی که در دو سال و نیمی که از دولت حسن روحانی نیز می گذرد با قدرت انجام میشود. برخورد با جرایم مشهود و توقیف خودروهایی که سرنشینان آن کشف حجاب نموده اند یکی از اهداف این طرح در سال جاری ذکر شده است که در این رابطه هماهنگی های لازم با مراجع قضایی نیز به عمل آمده است. آنجائیکه26 دستگاه در حوزه عفاف و حجاب مسئولیت رسیدگی، کنترل، نظارت و حتی برخورد دارند؛ اما هنگامی که دستگاههای مختلف در این حوزه به مسئولیت خود عمل نمیکنند ناجا مجبور میشود بار این مهم را خود به تنهائی به دوش بکشد.
پلیس در حدی که قانون تعین میکند با مردم برخورد کندنیره توکلی جامعه شناس، با اشاره به اینکه در چند سال اخیر حضور پلیس و به طور کلی نیروی انتظامی در جامعه کم رنگ شده است، می گوید: با نگاهی به خیابان ها با عدم حضور پلیس مواجه می شویم، پلیس راهنمایی و رانندگی از جمله همین موارد است. از طرفی خلافکاران و کیف قاپها جرات می کنند حضور بیشتری در خیابان ها داشته باشند و برای مردم مزاحمت ایجاد کنند. پس به طور کلی حضور نیروهای پلیس در خیابان ها خوب بوده اما در چند سال اخیر از شمار این نیروها کاسته شده است. توکلی در ادامه می افزاید: حضور پلیس و مخصوصا دوربین ها در خیابان ها مهم است؛ البته حضوری که همراه با قانونمندی باشد. یعنی بر اساس قانون با متخلفان چه در رانندگی که مربوط به آلودگی صوتی می شود و چه دیگر تخلفات برخورد انجام شود. وی با بیان اینکه گشت های ارشاد نیز بخشی از نیروی انتظامی محسوب می شوند، می گوید: قانون حد و مرز دارد و بسیار این نکته حائز اهمیت است که پلیس در حدی که قانون تعیین میکند با مردم برخورد کند. اگر کشف حجاب است، حد و مرز دارد، ممکن است لحظه ای اتفاق بیفتد و یا حالت های دیگر که باید بر اساس قانون با آن برخورد شود. وی می افزاید: به طور کلی موضوع های مانند آلودگی صوتی و کشف حجاب بعد فرهنگی دارند و باید برای حل آن راه کارهای فرهنگی ارائه شود. هرچند در سال های گذشته برای رفع این موارد از راه های سریع و کارهای عملیاتی استفاده شد و می دانیم چنین طرح هایی نباید در فضای خصوصی و عمومی افراد شکاف ایجاد کند و همیشه توصیه می شود که نباید با رفتارهای خشن و نادیده گرفتن هیجانات افراد، شادی جوانان را سرکوب کرد که بنده مخالف چنین چیزی هستم.
از روز شنبه گشت های امنیت اخلاقی به خیابان ها آمدندبه گزارش باشگاه خبرنگاران، از صبح شنبه 28 فروردین ماه گشت های امنیت اخلاقی پلیس پایتخت به همراه ماموران پلیس امنیت عمومی تهران بزرگ در بزرگراه ها، خیابانهای پر تردد و مراکز خرید و تجاری مسقر شدند تا با بدپوششان، بدحجابان و کسانی که کشف حجاب نموده و عفت عمومی را جریحهدار میکنند، برخوردی قاطع و قانونی داشته باشند. از جمله مواردی که در این دوره از حضور گشت ارشاد روی آن تاکید شده است می توان به پاسخگوئی به مطالبات شهروندان در حوزه عفاف و حجاب اشاره کرد؛ که از این طریق با افرادی که با رفتارهای نابهنجار خود رعایت شئون اخلاقی و اسلامی جامعه را نادیده می گیرند برخورد شود. از صبح دیروز گشت های امنیت اخلاقی اعم از خودروئی و موتوری در خیابانها و بزرگرا های تهران تهران مستقر شدند و ماموران پایتخت با اقتدار، ادب، مهربانی و رافت اسلامی به هنجارشکنان تذکر دادند. برهم زنندگان امنیت روانی جامعه و جریحه دارگنندگان عفت عمومی افرادی بودند که امروز از پلیس پایتخت تذکر گرفتند و پلیس تهران بزرگ باز هم نشان داد که با برهم زنندگان آرامش روانی و احساس امنیت شهروندان و به طورکلی کسانی که قصد دارند عفت عمومی را جریحهدار کنند برخورد میکند. گفتنی است، پلیس پایتخت اعلام کرده است که طی روزهای آتی مراحل دیگری از طرح برخورد با ناامن کنندگان امنیت اخلاقی جامعه و افرادی که اقدام به مزاحمت نوامیس،آلودگی صوتی و کشف حجاب می نمایند، را به مرحله اجرا خواهد گذاشت.
موفقیت یا عدم موفقیت؟گفتنی است؛ در آخرین روزهای شهریور ماه سال گذشته و به گزارش آنا (21 شهریور ماه 94)، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی اعلام علت اصلی موفق نبودن طرح گشت ارشاد را فقدان مطالبه و خواست عمومی در جامعه دانست و افزود: از همین رو هرگونه اقدامی بدون توجه به این اولویت نتایج و پیامدهای منفی را ایجاد خواهد کرد. دفتر مطالعات فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، در اظهارنظر کارشناسی خود آورده است: با توجه به فقدان و خلا قانونگذاری در خصوص مواجهه با بدحجابی در جامعه و نظر به ملاحظات و چالش ذکرشده کلیات طرح قابل تایید نیست. لذا پیشنهاد میشود طرح فوق برای اتخاذ رویکردی همه جانبهتر به موضوع مسکوت گذاشته شود. نظر کارشناسی مرکز در این خصوص به صورت روشن این است که ایجاد مطالبه عمومی و جمعی در خصوص موضوع طرح، اولویت اول در این حوزه است. نگاهی به تجربیات صورت گرفته در این حوزه از جمله عدم موفقیت طرح گشت ارشاد در خصوص مقابله با پدیده بدحجابی و همچنین عدم توفیق برخورد نیروی انتظامی با نصب ماهواره در آپارتمان شاهدی بر این مسئله است.