جلسه کمیسیون اقتصادی به حد نصاب نرسید؛

شتاب زدگی سی و سه ساله در تصویب طرح بانکداری بدون ربا

صنعت بانکداری دچار غفلت عمومی سی و پنج ساله در به روز رسانی سخت افزاری و نرم افزاری است و همین غفلت عمومی، باعث شده تا شاخص‌های این نظام از استانداردهای بین المللی فاصله دو چندانی بگیرد. این آشفتگی و نبود عزم در بازسازی این نظام ذی نفعان مختلف آن را نیز به ستوه آورده است؛ از سپرده گذاران تا صنعتگران و از مدیران تا مراجع، همه و همه منتقد وضع فعلی هستند، ولی نظام بانکی ما انتظار دارد که همه خودشان را با او تطبیق دهند. حال باید دید این شتاب زدگی سی و سه ساله به پایان می‌رسد.
کد خبر: ۵۸۹۴۲۰
|
۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۴ 15 May 2016
|
9815 بازدید
|
در حالی نشست امروز کمیسیون اقتصادی به حد نصاب نرسید که می‌توان حدس زد، این نشست در روزهای آینده نیز تشکیل نخواهد شد و عملا بحث و بررسی پیرامون مهم‌ترین طرح نظام بانکی به مجلس آینده منتقل خواهد شد. حال باید منتظر ماند و دید، آیا نمایندگان این خواسته عمومی و مهم را دنبال خواهند کرد و یا اینکه اصلاحی اتفاق نخواهد افتاد، زیرا اصلاح یعنی بر شاخه نشستن و ریشه را بریدن!

به گزارش «تابناک اقتصادی» در سال ۱۳۵۱ برای اولین بار قوانین پولی و مالی ایران تدوین شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۶۲ این مجموعه قوانین اصلاحاتی داشتند و بنا بود پس از پنج سال بازنگری شوند که از آن زمان تا کنون اصلاح خاصی اتفاق نیفتاده است. تنها در سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی لایحه‌ای تهیه و تقدیم وزارت اقتصاد کرد، ولی آن لایحه در وزارت اقتصاد ماند و هیچ گاه تقدیم مجلس نشد تا اینکه پیرو فرمایش های رهبری، مبنی براصلاح نظام بانکی، کارگروهی در مجلس شورای اسلامی تشکیل شد و این کارگروه‌‌ همان لایحه بانک مرکزی را در دستور کار خود قرار داد و البته ظاهرا توانسته بود با رایزنی‌هایی که انجام داد، نسخه بروز شده‌ای از این لایحه را از بانک مرکزی تهیه کند که البته هیچ گاه بانک مرکزی این ادعا را تأیید نکرد.

پس از مدت‌ها رایزنی با نظام بانکی و دولت به دلیل مخالفت با این طرح از اظهار نظر درباره آن خودداری می‌نمودند و بانک مرکزی ادعای آماده سازی لایحه دیگری را مطرح می‌کند که بر فرض صحت این ادعا، از آنجایی که باید این لایحه با تأیید وزارت دارایی و از آن مسیر در مجلس مطرح شود، هماهنگی بانک مرکزی و وزارت دارایی خود مثنوی هفتاد من است.

در حقیقت وسواس در ارائه این قانون باعث شد، هیچ گاه هیچ قانونی ارائه نشود و با توجه به اینکه تغییر قوانین در کشور پروسه‌ای زمان‌بر است، هم‌اکنون بهترین فرصت برای رفع اشکالاتی نظیر جامع نبودن، ادغام بانک‌ها، رسیدگی به دعاوی، حمایت از تولید، وصول مطالبات و ... است.

دوشنبه هفته گذشته مجلس با تصویب طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران، بر اساس سازوکار پیش بینی شده در اصل ۸۵ قانون اساسی موافقت کرد تا بررسی جزئیات این طرح پس از آنکه کلیات در صحن کمیسیون به رأی گذاشته شد، از امروز در کمیسیون اقتصادی مجلس انجام گیرد، که البته با عدم حضور نمایندگان در جلسه امروز این جلسه به حد نصاب نرسید؛ بنابراین، باید منتظر بود که آیا کمیسیون ۲۴ نفری اقتصادی مجلس ـ که تنها شش نفر از آن در مجلس آینده حضور دارند ـ انگیزه کافی برای حضور در صحن را دارند و یا پس از حضور، چگونه با این طرح سیزده فصلی و دویست و پنجاه ماده‌ای تعامل خواهند کرد؟! اینها نشان خواهد داد که آیا در فرصت مانده تا پایان مجلس نهم این کار به سرانجام می‌رسد یا خیر!؟

پیشتر ویرایش اولیه این طرح، تحت عنوان طرح بازنگری در قانون عملیات بانکی بدون ربا در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ در مجلس طرح و یک فوریت آن تصویب شد.

در این میان علت مخالفت دولت و نظام بانکی چیست؟


نخستین مسأله این است که مخالفین اعتقاد دارند که این مسأله نباید ذیل اصل ۸۵ رسیدگی می‌شد، زیرا اصل ۸۵ مربوط به مواردی است که ما پیش از این قانونی نداشته‌ایم، ولی در این مورد ما قانون داشته‌ایم؛ هرچند قانون سابق همچنان سی و سه سال است در مرحله آزایشی قرار دارد!

دومین مسأله گذر شورای فقهی از جایگاه مشورتی به یکی از ارکان بانک مرکزی، یکی دیگر از موادی است که دولت مخالف آن است و استقلال بانک مرکزی را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد

مسأله سوم، به روز نبودن مواد قانونی و تطابق با قوانین نظام بین المللی به خصوص معضلاتی که در پسا برجام نظام بانکی در مواجهه با نظام بانکی بین المللی با آن مواجه بوده است؛ در طرح فعلی.

مسأله چهارم فرصت کم باقی مانده تا پایان عمر مجلس و عدم امکان بررسی کار‌شناسی همه دویست و پنجاه ماده قانونی این طرح که البته اگر در صحن سؤالات زیادی پیرامون این طرح مطرح شود، عملا فرصت بررسی این طرح در کمیسیون نخواهد بود و طرحی تصویب نخواهد شد.

پنجمین مسأله در قانون جدید به دلیل تقویت توان نظارتی بانک مرکزی بر بانک‌ها، قوانین سخت گیرانه‌تر خواهد بود، لذا مسئولیت های مدیران بانکی سنگین‌تر است؛ برای نمونه، در قانون جدید جریمه دیرکرد از نظام بانکی گرفته می‌شود و او مسئول وصول مطالبات است.

مسأله ششم با توجه به ساز وکارهای موجود اصولا مدیران نظام بانکی اعتقادی به ربوی بودن این نظام ندارد و با این فرض تعجیل در تصویب این قانون را ضروری نمی‌داند.
در حقیقت، یکی از دلایل اصلی مخالفت جابجایی مراکز قدرت و تصمیم گیری و کاهش اختیارات مدیران است.

موافقان طرح چه می‌گویند و چرا این همه عجله!


اولا: در مقابل موافقین استفاده از ظرفیت اصل ۸۵ قانون اساسی را از آن جهت که در کمیسیون تخصصی مواد تخصصی این قانون بررسی می‌شود، فرصت می‌دانند.

ثانیا: اضافه شدن هیأت نظارت به ارکان بانک مرکزی و گسترش اختیارات این بانک در نظارت بر فعالیت نظام مالی و پولی

ثالثا: گسترش اختیارات قانونی بانک مرکزی برای مدیریت ریسک بانک‌ها

هم اکنون بانک مرکزی، توانایی لازم برای پیشگیری از بروز بحران در نظام بانکی و اختیار قانونی لازم برای مدیریت بانک‌های متوقف، در معرض توقف یا ورشکسته را ندارد و بنا بر قوانین فعلی با بانک ورشکسته باید مانند تاجر ورشکسته برخورد شود، در حالی که بانک به دلیل ماهیت سپرده‌پذیر بودنش، نیازمند نحوه برخورد دیگری است. این نقیصه قانونی باعث شده است، در موضوع مؤسساتی مانند میزان و ثامن‌الحجج، ناگزیر شورای عالی امنیت ملی ورود پیدا کند. در فصل ۱۳ این طرح، سعی شده است با الهام از ادبیات موضوع Resolution، که در کشورهای پیشرفته به عنوان راه حل ورشکسته کردن نهادهای مالی دارای ریسک سیستمی مورد استفاده قرار می‌گیرد و با در نظر گرفتن شرایط کشور، فرآیند کشف بانک‌های در معرض خطر و حل و فصل آن‌ها تسهیل شود.

رابعا: بانک‌ها مکلف به تأمین منابع هستند و تخصیص منابع بر عهده شرکت های تخصصی سرمایه گذاری قرار می‌گیرد و دیگر بانک‌ها اختیاری در این زمینه نخواهند داشت.

خامسا: تکلیف بانک مرکزی به نظارت یکپارچه بر فعالیت‌های بانک‌ها، نظارت یکپارچه عبارت است از ارزیابی ریسک فعالیت‌های واحدهای تابعه و وابسته به بانک در حوزه بازار سرمایه، بیمه و... علاوه بر ریسک فعالیت خود بانک.

سادسا: حل مسأله ربوی بودن نظام بانکی تا حد بسیاری با توجه به وجود شورای فقهی و گذر اختیارات این شورا از مشورتی به یکی از ارکان بانک مرکزی امکان تحقق پیدا می‌کند.

به هر حال امروز که پس از سی و سه سال اجرای آزمایشی قانون بانکداری بدون ربا نوبت به اصلاحات آن رسیده باید در این اصلاحات سنجیده عمل کرد، زیرا تحول در نظام بانکداری ایران، به عنوان پیکره اصلی و خون در رگ اقتصاد بر تمام بخش‌ها موثر خواهد بود. به همین دلیل این طرح نیازمند وسواس کافی و بررسی‌های لازم است. از طرف دیگر شایسته بود در سال گذشته مسئولان دولتی و مجلس با عزمی ملی گام در این مسیر دشوار می‌گذاشتند، زیرا انجام اقدامات ملی نیازمند عزم ملی است. به هر حال تصویب این طرح می‌تواند آغازی بر حرکت به سمت بانکداری بدون ربا باشد و تجربه ارجاع تصویب لوایح و قوانین به کمیسیون تخصصی می‌بایست از شتابزدگی حفاظت و حراست شود و با پیگیری و ایجاد عزمی ملی کمک در تحقق پروژه‌های ملی نمود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۴۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
در هیچ جای دنیا 30 در صد سود بانکی و با احتساب دیرکرد 50 درصد سود بانکی ربا محسوب نمی شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
برای اینکه ببینیم واقعا سیستم بانکداری کشور بدون ربا هست یا نه فقط کافیست بهای تمام شده مبلغ یک میلیون وام دریافتی از یک ربا خوار را با بهای تمام شده وام بانکی+ضامن و کاغذ بازی و.... مقایسه کنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
بانکداری بدون ربا !!!!!!!
ناشناس
|
Germany
|
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
تمام مشکلات کشور به خاطر بانکهای ربا خور است که سود در سود میگیرند و تمام اقتصاد کشور را فلج کرده و با پول ربا در ربا که میگیرند ساختمانهای آنچنانی میسازند و همش شعبه باز میکنند و تولید و ... را فلج کرده اند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
در هیچ کجای دنیا هم به مشتریان سپرده گذار سود بیست درصد و بیست ودو درصد داده نمیشود
پاسخ ها
حمیدرضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۷
توجه داشته باشید:
شما یک میلیون در بانک میذاری و بانک فقط به شما 22 درصد بهره می دهد در حالی که بانک آن یک مییون را به ده ها نفر وام می دهد و از هر نفر 26 درصد بهره می گیرد.
حتما می پرسید چگونه؟ به ده ها نفر؟
بله. یک میلیونی که شما از بانک وام می گیری با اون خرید انجام می دی و پول رو به فروشنده می دی و فروشنده اون رو دوباره توی بانک میذاره و بانک دوباره همون یک میلیون رو وام میده و به همین ترتیب.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۷
مرسی . ما توقع داریم به سپرده هامون سود بدهند ولی وام بدون بهره بگیریم !!!
مسلمان دق خور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
چرامتخصصین حلال وحرام ما دربرابر سیستم سراپا ربوی بانک ها ساکتند؟ ویا اگرصدایی هست بسیارضعیف وگاه بیگاه است؟ مانند سوپاپ اطمینان؟؟؟ ...، دربرابر کار رباخوار ی آشکار وقانونی بانکها
نباید ساکت باشد،چرا بایک تارموی دخترکی صدای وااسلامایشان بلند است،امادربرابررباخواری ساکتند؟ مسلما چون منافعشان برای اعتراض ایجاب نمیکند. امان از....
نفس اماره! چها که نمیکند؟ مرجع وغیرمرجع هم نمیشناسد. آخرت وعبادات اشخاص رابه بادمیدهد.
محمود
|
United States of America
|
۲۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
در داد و ستد و كلا در خريد و فروش كالا أصل رضايت طرفين در حين انجام معمله است٠كالاى معينى در محدوده اشراف قانون به ازاى مبلغ معينى از وجه نقد٠كالا هم ميتواند شيء معين يا خدمات معين و وجه نقد باشد٠شما امروز مبلغ معينى از وجه نقد را به نرخ معينى براى مدت معينى ميفروشيد، مثل هر كالآى ديگر ، كجاى اين كار منع قانونى دارد٠كل تعريف در محدوده قانون و عرف تجارت و بازار است٠و هياهو هم نياز ندارد٠
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
حرف مفت نزن. تو نمیتونی با هر کس هر معامله ای خواستی انجام بدهی و شرط را بر رضایت بگذاری. معامله باید ارزش ایجاد کند نه اینکه به دلیل اجبار و ناچاری یکی از طرفین ارزش ایجاد شود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۷
این درست مثل زوری است که مالکین به مستجرین می گویند وقتی خانه را کرایه کردی و قراداد بستی دیگر نباید هر سال به ان اضافه کنی این پول رباست چون دفعه اول با رضایت این قراداد را بستی دفعه دوم با زور پول زور رباست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۷
محمود جان تعریف ربا می دونی چیه؟
ربا یعنی معامله ی 2 کالای یکسان با مقدار متفاوت در برابر هم. مثلا اگر شما یک کیلو گرم برنج هندی را به من بدهی و من در مقابل 750گرم برنج ایرانی به شما بدهم این می شود ربا.
ربای پول هم همینه. شما 1 میلیون تومان پول را با 1300000 تومان پول در عوض پرداخت 1 ماهه معامله می کنی. اصلا هم رضایت طرفین مهم نیست
ناشناس
|
United States of America
|
۲۰:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
آقا بجنبيد أم مجلس گرم ، پاشنه آشيل فساد بانكي و مالي تصويب سريع همين قانوناست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
ما همه به رباخواری عادت کرده ایم
چاره چنین جامعه ای یا طوفان نوح است
یا یک مصلح بزرگ و انسانی در حد امیرالموئمنین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
به دلیل مخالفت دولت با این طرح، صرافت نمایندگان برای به نتیجه رساندن طرح در همین مجلس کاملا بجاست. چون با به روی کار آمدن مجلس بعد که همسویی بیشتری با دولت دارد، عملا به تصویب رسیدن این طرح به احتمال زیاد منتفی خواهد شد و سیستم بانکی همچنان ناکارآمد و ربوی و مخل تولید باقی خواهد ماند.
س.ر .م
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
من در خواست 20 میلیون تومان وام از بانک مهر اقتصاد نموده ام 5 میلیون تومان آن را نگهداشته سود آن را بالاوه سوذ 20 میلیون تومان را دارند میگیرند 30 ماه تا حالا اقساط 476000 هزار تومان آن را تاکنون بموقع حتی بدون یک روز تاخیر پرداخت نموده ام ولی تا حالا هرچه پرداخته ام نزولش بوده آیا این زندگانیها حلال است کدام گبری اینگونه خون مردم بیچاره و بدبخت را می مکد توی دنیا بانکهای چه کشوری از ملتش اینگونه عین زالو که نه عین اژدها خون مردمش را می مکد پس کجایند این علمای اعلام و مراجع عالیقدر تقلید و پس کجایند این مسئولین بی کفایت و این نمایندگان مجلس که موقع انتخابات مردم نردشان عزیز می شوند من میدانم این متن مرا سانسور می کنید این حرف من هزاران نفر عین بنده هستند حالا خودتان وجدانتان توی سایت نگذارید مدیون هستید
ناشناس
|
United States of America
|
۲۱:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۶
بهره پول باید جایگاه واقعی خودش را پیدا کند. نظرات کف خیابانی مانند "همه مشکلات تقصیر این بانکهای ربا خوار است" ناآگاهانه اند و مشکلات ایجاد شده از همین نظرات است. دوستانی که میگویند اشکال از رباست، آیا حاضرند فی المثل یکماه درآمدشان را قرض بدهند، و مثلا یکسال بعد عین آن مبلغ را در حالی پس بگیرند که ارزشش کاهش پیدا کرده؟! مسلما یا بهره پولشان را درخواست خواهند کرد یا قرض نخواهد داد. در سیستم اقتصادی این "قرض ندادن" یعنی حبس شدن منابع... میدانیم که بسیاری از مشکلات فعلی نظام بانکی در اثر قانون "ضد ربا"ی سال 62 ایجاد شده اند، و برای حل آنها قانونی بدتر و غلیظ تر از آن را پیشنهاد میکنیم؟ به جای پیش رفتن، به قول دوستی "دنده عقب گوله" کرده ایم ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۷
ممنون . ولی ظاهرا" عوام متوجه این موضوع نیستند .
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟