امروز قرعه توجه بازیگران مشهور سینمای کشور به نام سیستان افتاده که با اطلاع از شرایط طوفان گرد وخاک در زابل در صفحه های اینستاگرام خود با گذاشتن عکسهایی از وضعیت هوا در منطقه سیستان، خواستار رسیدگی مسوولان به این وضعیت شدند.
به گزارش ایسنا، نعیمه نظام دوست بازیگر سینمای کشور نوشت: «سیستان پیشرفته ترین شهر جهان بود، سیستان سرزمین اسطوره ها وجوانمردان بود، آری...بود اما اکنون نیست اکنون سیستان بیمار است و در گوشه ای دور افتاده از کشور و در بی توجهی کامل مسوولان دارد جان می دهد».
وی در ادامه با طرح سوالی مبنی بر اینکه آیا تفاوتی بین مردم سیستان و سایر نقاط کشور هست؟، افزود: «به یاد داریم مدتی قبل در اهواز گرد وغبار بود تمام مسئولین و بازیگران و اشخاص معروف خواستار پیگیری وهمدردی با مردم اهواز شدند وحتی برخی از هنرمندان جهت همدردی به این استان سفر کردند اما اکنون در سیستان که آلوده ترین شهر جهان لقب گرفته بسیاری از کهنسالان و کودکان بر اثر ریزگردها وغبار دچار مشکلات تنفسی گردیده اند وچه بسا در خفا و دور از چشم رسانه ها جان دهند و مرگشان در کشور غوغایی به پا نکند و خبری از هنرمندان وحامیان حقوق بشر که ابراز همدردی کردند و خواستار پیگیری مسئولان بودند نشود...
خانم ابتکار شما نیز یادی از مردم طوفان زده سیستان نکردید؛ طوفانی که زندگی مردم را مختل کرد و ادارات را به تعطیلی کشاند.»
مونا فرجاد نیز از هنرمندان دیگر کشور به توفان شن و آلودگی هوا در زابل واکنش نشان داد. وی خبر توفان و گرد و خاک در سیستان را خبری جگر سوز توصیف کرد و در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «دوست داشتم فریاد میکشیدم: آهاااای ... کمک ... فرزندان این سرا جای نفس ندارند، کیست یاری دهنده ای که یاریم کند امیدوارم شاهد توجه مسئولین و اقدامات فوری جهت رفع این معضل بزرگ باشیم.»
آرش میر احمدی بازیگر دیگری است که در صفحه اینستاگرام خود آورد: «نفس سیستان باز هم گرفت اما نه خواننده ای برایش ترانه ای خواند نه شاعری برایش شعر سرود ونه بازیگری حرفش را زد و نه سلفی بگیران اپل به دست میآیند عکسی به یادگار بگیرند»
نوذری: سیستان هوا ندارد ایرج نوذری که فروردین امسال به زابل سفر کرده بود نیز با گذاشتن عکسی از شرایط بحرانی زابل در صفحه شخصی اینستاگرامش نوشت: «سیستان هوا ندارد» وخطاب به رییس سازمان محیط زیست کشور گفت:«عرض ادب واحترام سرکار خانم ابتکار لطفا فکری کنید برای مردم سیستان. هموطنانمون در سیستان با اون مشقت زندگی می کنند. هر وقت سفر به خوزستان یا سیستان رو دارم بغض گلویم را میگیرد.لطفا پیگیری کنید.ایرج نوذری»
پست اینستاگرامی روشنک عجمیان در مورد توفان سیستان نیز به اعتقاد خیلی از کاربران جالب بود. وی در صفحه شخصی خود آورده است: «معاون توسعه وپیش بینی هواشناسی: «شرایط تنفسی در زابل خوب نیست/ وضعیت گرد وخاک این منطقه تا پایان فصل گرم سال ادامه دار است. واقعا امیدوارم مسئولان رسیدگی کنند...، از ته قلبم آرزو میکنم هموطن های عزیزم در سراسر ایران در آرامش باشند»
ساناز شهنوازی از شاعران سیستان هم نوشت: « فرزندان سیستان در امتداد یک تاریییییخ، صبور می ایستند و در ریه هایشان خاک میریزند وجان بر کف از مرز عزت، شرف وامنیت کشور پاسداری می کنند، فقر می نوشند وبیکاری می نویسند و حیا می پوشند تا برخی از مسند نشینان به خواب خوش فرو رفته، حقوق های آنچنانی بگیرند و با آرامش بر اریکه قدرت تکیه زنند»
وضعیت ریزگردها توسط تعدادی از فعالین مختلف اجتماعی و فرهنگی دیگر نیز مورد توجه قرار گرفت، یادداشت هایی که آنها در صفحه شخصی اینستاگرام خود منتشر کرده اند نشان می دهد که با مردم این منطقه هم صدا و همدل هستند اما کاش مسوولان مربوطه به جای تماشاگر بودن کاری برای مردم می کردند.
وزش توفان شن در زابل آنقدر در فضای اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد که واکنش رئیس سازمان محیط زیست را در بر داشت، معصومه ابتکار شب گذشته در صفحه اینستاگرامش نوشت که در باره این توفان سکوت نکرده است.
زابل همچنان پرچم دار آلوده ترین شهر جهانوزش طوفان در سیستان از روز چهار شنبه 23 تیر شروع و همچنان ادامه دارد، فرماندار زابل در این باره گفته که در چند روز گذشته میزان غلظت آلاینده ها در هوای منطقه سیستان به بیش از 16 هزار و 500 میکروگرم بر مترمکعب رسید که این میزان بیش از 100 برابر حد مجاز و ۳۹ برابر بحران است.
وزش توفان و گرد و خاک در روزهای اخیر به حدی بود که صدها نفر در بیمارستانها بستری، ادارات، نهادها و بازارهای پنج شهرستان شمالی سیستان و بلوچستان برای دو روز پیاپی تعطیل، پروازها لغو، برخی از محورهای سیستان نیز مسدود و جلسه مدیریت بحران به منظور شناسایی ورفع نقاط آسیب پذیر تشکیل شد.
آلودگی هوا بیش از سه هزار نفر سیستان را به بیمارستان کشاندرییس دانشگاه علوم پزشکی زابل خاطر نشان کرد: به دنبال شدت توفان وگرد وخاک در سیستان تاکنون بیش از سه هزار و 600 نفر از مردم زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کرده اند.
علی اکبر نصیری گفت: گرد و خاک موجود در هوا بسیار خطرناک است،و سلامتی مردم را به طور جدی تهدید میکنند که بهتر است مردم سعی کنند در چنین روزهای از خانه خارج نشوند و از ماسک های استاندارد استفاده کنند.
چرخ ساز، رئیس امداد و نجات جمیعت هلال احمر کشور نیز روز گذشته به همراه برخی از نمایندگان استان و رییس محیط زیست استان از وضعیت بحران گرد و خاک در سیستان بازدید و تصریح کرد: با بررسی های صورت گرفته ۴۰۰ روستا تحت تاثیر شرایط بحرانی آب وهوایی مورد هجوم ریز گردها قرار گرفته اند و برای آنها مشکلاتی نظیر قطعی آب و برق به وجود آمده است؛ هلال احمر نیز با توزیع ماسک و سبد غذایی در حال امداد رسانی به مردم این منطقه است که درصورت نیاز منطقه، قابل به افزایش از سایر استان ها نیز است.
بر اساس اعلام هواشناسی اکنون شرایط توفان در زابل کمی بهبود یافته و سرعت باد در ساعت 7:30 دقیقه امروز (شنبه) 70کیلومتر در ساعت با شعاع دید 3500 متر است.