چرا و چگونه ایالات متحده به تدریج وارد جنگ مستقیم در یمن شد؟

تا کنون بیش از ده هزار تن در درگیری های یمن جان باخته اند؛ جنگی که با دخالت مستقیم عربستان سعودی شروع شده و طی هفته گذشته با ورود مستقیم ایالات متحده شاهد شرایط پیچیده تری نسبت به گذشته است؛ هر چند ایالات متحده از آغاز و غیر مستقیم در جنگ یمن بوده، نگاهی به سر خط درگیری های ایالات متحده در یمن، نکات جالب توجهی در بر دارد.
کد خبر: ۶۳۲۳۳۹
|
۲۵ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۸ 16 October 2016
|
14494 بازدید
تا کنون بیش از ده هزار تن در درگیری های یمن جان باخته اند؛ جنگی که با دخالت مستقیم عربستان سعودی شروع شده و طی هفته گذشته با ورود مستقیم ایالات متحده شاهد شرایط پیچیده تری نسبت به گذشته است؛ هر چند ایالات متحده از آغاز و غیر مستقیم در جنگ یمن بوده، نگاهی به سر خط درگیری های ایالات متحده در یمن، نکات جالب توجهی در بر دارد.

به گزارش «تابناک»؛ جنگ یمن از ماه مارس سال 2015 با دخالت نظامی عربستان سعودی و متحدان این کشور و اعلان جنگ علیه حوثی ها آغاز شد. تسلط حوثی ها بر صنعا پایتخت یمن، منجر به هراس عربستان سعودی از شکل گیری یک دولت شیعه در مرزهای جنوبی شده و در نتیجه سعودی ها را وادار به واکنش نظامی نسبت به این ماجرا کرد.

چرا و چگونه ایالات متحده به تدریج وارد جنگ مستقیم در یمن شده است؟

از آغاز جنگ یمن، ایالات متحده مستقیم و غیر مستقیم به حمایت از ائتلاف سعودی ها برای مقابله با حوثی ها پرداخت. آمریکایی ها اقدام به در اختیار گذاشتن اطلاعات نظامی به نیروهای ائتلاف تحت رهبری سعودی ها از جمله اطلاعات مربوط به هدف های مورد نظر برای بمباران هوایی نیز کرده اند.

اما به رغم این کمک اطلاعاتی حملات هوایی نیروهای سعودی، تا کنون چندین بار منجر به نابودی بیمارستان ها و مدارس و در نتیجه کشته شدن ده ها هزار شهروند غیر نظامی در یمن شده است. همانند حمله هفته قبل جنگنده های سعودی به مراسم ختمی در صنعا که بیش از 150 کشته بر جای گذاشت. 

چرا و چگونه ایالات متحده به تدریج وارد جنگ مستقیم در یمن شده است؟

به گفته گزارشگران سازمان ملل متحد، تا کنون و از زمان شروع جنگ بیش از ده هزار شهروند یمنی جان باخته اند و همچنین در پی بی نتیجه ماندن مذاکرات صلح در ماه آگوست، تهدیدات علیه غیر نظامیان در یمن به سرعت در حال افزایش و گسترش است.

این در حالی است که این جنگ به تدریج شاهد ورود مستقیم ایالات متحده نیز هست. ماجرای ورود نیروهای آمریکایی به جنگ یمن، از زمانی آغاز شد که مقامات نظامی آمریکا ادعا کردند که دو موشک از مقر نیروهای حوثی به سمت ناوهای این کشور مستقر در دریای سرخ شلیک شده است. شب گذشته نیز این ادعا تکرار شد و مقامات آمریکا اظهار کردند، یک ناو آمریکایی برای بار سوم از سوی نیروهای حوثی با شلیک موشک تهدید شده است.

هر چند نیروهای حوثی بارها این ادعا را تکذیب و هرگونه حمله موشکی به ناوهای آمریکایی در دریای سرخ را رد کرده اند، این موضوع مانع از ورود مستقیم آمریکایی ها به جنگ یمن نشده و در پی این ادعاها، ناو آمریکایی اقدام به شلیک موشک کروز به سمت خاک یمن و نابودی یک سایت راداری در یمن کرده است.

این در واقع اولین اقدام مستقیم نظامی آمریکا در جنگ یمن تلقی می شود. در حالی که دولت اوباما همچنین بر عدم ورود مستقیم آمریکا به درگیری های منطقه خاورمیانه تأکید داشته و به شکلی موثر به حمایت های خود از ائتلاف سعودی ها در جنگ یمن ادامه می دهد، موضوع شلیک موشک کروز به خاک یمن از ناو آمریکایی برای اولین بار، موضوع بسیار مهمی تلقی می شود.

این موضوع صرف نظر از آن که معادلات جنگ در یمن را بسیار پیچیده می کند، فضای مانور را برای نیروهای تروریستی در خاک این کشور نیز فراهم کرده و فرصت عملیات را برای آن فراهم آورده است.

شعبه ای از القاعده که از مدتها پیش در یمن حضور داشته و فعالیت می کرده، یکی از خطرناک ترین گروه های تروریستی در منطقه تلقی می شود که حتی اقدام به عملیات تروریستی در خاک کشورهای غربی نیز کرده است.

هرچند ایالات متحده از مدت ها قبل با استفاده از پهپادهای نظامی، اقدام به حمله به مواضع این گروه از القاعده در یمن کرده است، اکنون هرج و مرج در یمن و فقدان یک دولت مرکزی مقتدر، منجر به آن شده که گروه های تروریستی از حاشیه امنیت بالایی برخوردار شده و اهداف خود را با حوصله و برنامه ریزی بهتری دنبال کنند.

چرا و چگونه ایالات متحده به تدریج وارد جنگ مستقیم در یمن شده است؟

در ماه آگوست، داعش مسئولیت حمله ای در جنوب یمن را ـکه منجر به کشته شدن بیش از 50 نیروی نظامی شد ـ بر عهده گرفت تا به خوبی نشان دهد، چگونه آشوب و هرج و مرج در یمن فضای مانور تروریست ها را گسترده کرده است.

اما آنچه به نظر می رسد، اینکه ورود مستقیم ایالات متحده به جنگ یمن ارتباط بسیاری به ناکامی های ائتلاف سعودی از رسیدن به نتیجه مورد نظر در یمن دارد. جنگ یمن که هزینه های اقتصادی سرسام آوری روی دست عربستان گذاشته و منجر به خالی شدن عظیم ترین صندوق ذخیره ارزی دنیا به مبلغ بیش از 700 میلیارد دلار ـ تنها در حدود یک سال ـ شده است، بیش از آنچه سعودی ها و متحدان آنها از جمله امارات متحده عربی تصور می کردند، پیچیده و غامض شده است.

از سوی دیگر با فرسایشی شدن جنگ در یمن، قوای سعودی ها و نیروهای ائتلاف به شدت در حال تحلیل است و این امر می تواند در کوتاه مدت، توازن نیروها را به شدن در یمن بر هم زند. ورود نیروهای آمریکایی به بهانه حملات موشکی حوثی ها به این جنگ، هرچند به شکلی بسیار محدود و در حد شلیک چند موشک کروز، می تواند به عنوان اقدامی اطمینان بخش برای ائتلاف سعودی باشد؛ آن هم در زمانی که عربستان به دلیل عدم حمایت های سیاسی و نظامی آمریکا به شدت خلأ امنیت را در منطقه احساس می کند.

اما واقعیت آن است که استراتژی آمریکا ـ دست کم تا آخرین روز ریاست جمهوری اوباما ـ همچنان دور ماندن از درگیری های خاورمیانه و عدم دخالت نظامی مستقیم در این منطقه است. دولت اوباما تا کنون بارها نشان داده که به هیچ وجه به دنبال راه حل های نظامی برای منطقه خاورمیانه نیست و اساسا با تغییر اولویت منافع ملی آمریکا از خاورمیانه به سمت منطقه پاسیفیک، تا جایی خاورمیانه را در دستور کار دارد که مانعی برای دنبال کردن منافع حیاتی این کشور در سایر مناطق نباشد.



اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات